E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz senaryolarında ihtimaller arttı mı?---

Faiz senaryolarında ihtimaller arttı mı?

Faiz senaryolarında ihtimaller arttı mı?
15 Nisan 2021 - 08:45 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, PPK'nın bugünkü toplantısı faiz kararındaki piyasa senaryoları "2 ihtimalliydi 3’e mi çıktı" başlığı ile inceleniyor

Tek gündem maddemiz TCMB toplantısı. Bizim ve Piyasanın genel beklentisi %19 olan politika faizinde değişiklik yapılmayacağı yönünde. Geçen ay TCMB’de başkanlık görevinin değişmesi sonrası TCMB politikalarına yönelik sıkılaşma eğiliminin gevşetileceği algısı bir hayli şiddetlenmiş ve TL’de değer kayıpları gözlenmişti. Yeni başkan gerçekleştirdiği konuşmalarında enflasyon riskine vurgu yaparak sıkı politikaların korunacağı yönelik güçlü tonda ifadeler kullanmıştı. Bu ifadelerin etkisi ile faiz indirimine yönelik beklentilerin zayıfladığını görmüştük.

Bugünkü toplantıda faizlerde indirime gidilmeyeceğine yönelik beklentileri destekleyen unsurlar; Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki artış, yüksek cds, yüksek tahvil faiz ki hem gösterge hem de 10 yıllık tahviller ki %18,24 ve %18 seviyesindeler ve oynaklığı normal seviye ye dönmüş olsa da yüksek kur seviyesi. Dış nedenlere baktığımızda ise emtia ve petrokimya ürünlerindeki fiyat artış trendinin devam etmesi olarak sayabiliriz.

Mart ayında TÜFE verisi %16.19 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Çekirdek enflasyon %16.88 ile yüksek seyrini korurken ÜFE de %31’i aşarak 2018 Aralık tarihinden bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.

Toplantıda faiz kararının yanında takip edilecek bir diğer unsur da toplantı karar metninde geçecek ifadeler olacak. Önceki başkan döneminde görülen şahin duruşun bu toplantıda da korunması piyasalar adına pozitif olacaktır. Bu noktada enflasyon ile mücadele vurgusunun güçlü bir şekilde yapılması ve sıkı para politikasının ileriki dönemlerde korunacağına yönelik açıklamaların görülmesi TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde olumlu etkide bulanabilir.

Yurtdışında ise ABD’de açıklanacak Mart ayına yönelik perakende satışlar ve Sanayii Üretimi verileri yakından takip edilecek. Ekonomik aktivitede beklenti üzeri toparlanmanın oluştuğuna yönelik verilerin gelmeye devam etmesi ile FED’in sıkı para politikasını beklenilenden daha erken bir tarihte gevşetme olasılığı piyasalarda daha fazla konuşulacaktır. Bu durum da doğal olarak fiyatlamalara yansıması beklenebilir. Örneğin dün dünyanın en büyük fonu olan Blackrock, FED'in varlık alımlarını azaltmaya
beklenenden daha erken başlayacağı beklentilerini paylaştı. Bu nedenle ABD’de yurtiçi talebe ilişkin dataların güçlenme göstermesi ABD tahvil getirilerinde yükseliş trendinin korunmasını sağlayacaktır.

Günün önemli şirket haberleri 15/04/2021

 

Borsada bu sabah pozitif açılış bekleniyor

 

Kripto para piyasasında hareketlilik sürüyor

 

Kritik faiz kararı: Kurlar güne nasıl başladı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)