E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz oranlarını yükseltmeyi bırakmayın, sadece hızı yavaşlatın---

Faiz oranlarını yükseltmeyi bırakmayın, sadece hızı yavaşlatın

Faiz oranlarını yükseltmeyi bırakmayın, sadece hızı yavaşlatın
05 Ekim 2022 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Eylül ayına ilişkin ABD imalat verilerinin zayıf gelmesi, Avrupa enerji fiyatlarındaki gerileme ve Avustralya merkez bankasının beklenenden daha düşük faiz artışı ile birleştiğinde, global ekonominin yavaşladığını ve bunun merkez bankalarının enflasyonla mücadelelerini gevşetmeye daha yakın olabileceğine dair artan inancın desteğiyle sermaye piyasalarında hızlı yükseliş devam etti.

ABD’de Fed’in yüksek faiz artışlarıyla ekonomideki talebi azaltmayı ve enflasyonu sakinleştirmeyi amaçlayan politikasının etkisi görülmeye başlamış gibi ABD'de açık iş pozisyonları Ağustos'ta son iki buçuk yılın en sert gerilemesini kaydetti. Her işsiz için Temmuz'da iki olan işsiz sayısı Ağustos'ta 1,7'ye düşerken, işgücü piyasasında yakından izlenen bu arz-talep dengesi ölçüsü tarihsel ortalamasının üzerinde kaldı. İşten çıkarmalar da düşük kaldı, bu da muhtemelen Federal Rezerv'i agresif para politikası sıkılaştırma yolunda tutan sıkı bir işgücü piyasasının işaretleri.

Daha yüksek faiz oranları ve enflasyon ve zayıf iş ve de tüketici güveni, işgücü piyasası faaliyetlerini baskılamaya başlasa bile, işgücü piyasası hala sağlıklı kalıyor ve Fed'in henüz duraklamaya hazır olmadığını düşünmeye devam ediyoruz. Piyasaların beklentisine baktığımızda da “RBA bu yıl agresif bir şekilde oranları artırdıktan sonra yavaşlama zamanının geldiğini anlayan ilk büyük merkez bankası, Fed'in dördüncü çeyrekte bir noktada aynı şeyi söyleyeceği umudu var. Piyasaların rallisinin altında yatan neden “Faiz oranlarını yükseltmeyi bırakmayın, sadece hızı yavaşlatın"

Yeni Zelanda'da sert bir faiz artışının ( beklenti doğrultusunda 50 baz puan) ABD Merkez Bankası'nın agresif artış niyetlerinde duraklama veya yavaşlama umutlarına soğuk su dökmesinin
ardından dolar sakinleşti. Euro %0,2 düşüşle 0,9963$'a geriledi.

OPEC+ bugünkü toplantısında keskin petrol üretim kesintilerine hazır görünüyor ve ABD ve diğer tüketici ülkelerin daha fazla pompalama baskısına rağmen zaten dar olan piyasada arzı kısıyor. Potansiyel OPEC+ kesintisi, küresel ekonomik durgunluk, artan

ABD faiz oranları ve güçlenen dolar korkuları nedeniyle üç ay önce 120 dolardan 90 dolara düşen petrol fiyatlarında toparlanmayı teşvik edebilir. Dün , Suudi Arabistan ve Rusya'yı içeren OPEC+, günde 1 milyon varili aşan kesintiler üzerinde çalışıyor, kesintilerin günde 2 milyon varile kadar çıkabileceğini söylemesi ile brent 91,50 usd seviyesinden işlem görüyor.

Günün önemli şirket haberleri 05/10/2022

 

Yeni Zelanda faiz artırdı

 

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)