E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFaiz kararı öncesinde kurlar güne nasıl başladı?---

Faiz kararı öncesinde kurlar güne nasıl başladı?

Faiz kararı öncesinde kurlar güne nasıl başladı?
18 Şubat 2021 - 08:43 borsagundem.com

Dün dalgalı seyirde geçen günün ardından 7 liranın altında kapanan dolar/TL, TCMB'nin faiz kararı öncesinde 6,96-6,97 seviyelerinde, euro/TL ise 8,40'ın hemen üzerinde işlem görüyor.

Haftanın en kritik gündem maddesi olan Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı bugün açıklanıyor.  TCMB faiz kararı için yapılan anketlerde analistlerin büyük bir çoğunluğu faizin yüzde 17 olarak kalacağını düşünüyor. PPK toplantısının yanı sıra tüketici güven endeksi ve haftalık para banka istatistikleri de bugünün yoğun veri gündemi arasında yer alıyor.

Hafta başı itibarıyla düşüşe geçen dolar/TL, dün dalgalı bir seyrin ardından 7 lira civarında hareket etti. Günün 7 liranın altında kapatmayı başaran dolar/TL, faiz kararının açıklanacağı bugün ise 6,96-6,97 seviyelerinde yatay seyrediyor. Euro/TL için ise hafif yukarı yönlü olan kur 8,40'ın hemen üzerinde bulunuyor. 

08.30 itibarıyla dolar/TL 6,9688, euro/TL 8,4108 seviyesinden işlem gördü.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Covid-19 kararlarını açıkladı. Erdoğan, "İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak Mart ayı başı itibari ile kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz." dedi.

İtalya’da Mario Draghi Başbakanlığındaki geniş tabanlı koalisyon hükümeti Senato’da güvenoyu kazandı.

ABD Merkez Bankası(Fed) Tutanakları açıklandı. Tutanaklar,  ekonominin tam olarak toparlanması için uzun bir zamana ihtiyaç duyulabileceğinin değerlendirildiğine işaret etti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, bu yıl ABD ekonomisinde 3 aşama yaşanmasını beklediğini ve sağlık yetkililerinin Kovid-19 salgınını kontrol altına alma yönünde sağladıkları kazanımlar nedeniyle  genel olarak "oldukça iyimser" olduğunu söyledi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD'de enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine en azından 2022 boyunca sürdürülebilir bir temelde ulaşmasının muhtemel olmadığını söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, pandemiyi kontrol altına alma çabalarının başarılı olacaklarını umduğunu ifade etse de, Amerikan halkını korona virüse karşı aşılama yarısının kendisinin en önemli ekonomik endişesi olduğunu söyledi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yapılan çalışma, Kovid-19 salgınına verilen ekonomik yanıtların global borç dağını 24 trilyon dolar büyüttüğünü gösterdi. IIF çalışmasına göre global borç, dünya genelindeki GSYH'nın yüzde 355'inin üzerine çıkarak 281 trilyon dolara ulaştı.

YURT İÇİ GÜNDEM

TCMB faiz kararı için Foreks tarafından yapılan ankete katılan analistler faizin yüzde 17,00 olarak kalacağını düşünüyor. Ankete katılan 18 ekonomistin 13'ü faizin değiştirilmeyeceği, 5'i ise artırım  kararı alınacağını öngördü. Ekonomistlerden 1'i TCMB'nin 75 baz puan, 4'ü ise 100 baz puan faiz artırımı kararı alacağını tahmin etti. TCMB faiz kararı her zaman olduğu gibi saat 14.00'te açıklanacak.

TÜİK tüketici güven endeksini açıklayacak. Bir önceki ay tüketici güveni yüzde 4,0 artışla 83,3 puana ulaşmıştı (10.00).

TCMB tarafından kısa vadeli dış borç istatistikleri de aynı saatte gelecek.

Haftalık Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’a gidecek.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de işsizlik başvuruları, konut başlangıçları, ithal fiyatlar, Philadelphia Fed Endeksi (16.30), doğal gaz stokları (18.30), DOE petrol stokları (19.00) verileri bulunuyor.

Euro Bölgesinde tüketici fiyatları da günün takip edilecek verileri arasında yer alıyor (13.00).

Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD Dışişleri Bakanlarının katılımıyla İran ve Orta Doğu konulu toplantı gerçekleştirilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)