E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimleri için ilk sinyal geldi---

Faiz indirimleri için ilk sinyal geldi

Faiz indirimleri için ilk sinyal geldi
25 Nisan 2019 - 15:58 borsagundem.com

TCMB, olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyali verdi

Gedik Yatırım'dan Erol Gürcan, Merkez Bankası'nın olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyali verdiğini belirterek, "Karar sonrasında yayınlanan metinde en dikkat çekici değişiklik para politikası duruşu tarafında görüldü.

TCMB, önceki metinlerde yer alan "ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesini, "parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir" ifadesiyle değiştirdi." diye konuştu.

Gürcan, metindeki bu değişikliğin politika faizinde görülebilecek olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyal olarak değerlendirilebileceğini ifade ederek, şunları söyledi: "TCMB, beklenildiği gibi politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmedi (Konsensüs: 0bp, Gedik Yatırım: 0bp). TCMB, yılın üçüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 hafta vadeli repo ihale faizi) beklentilerle uyumlu olarak %24,00 seviyesinde sabit tuttu.

Böylelikle, sadeleşme süreci sonrasında yapılan ayarlama kapsamında otomatik olarak gecelik borç alma faizi (faiz koridoru alt bandı) %22,5, gecelik borç verme faizi (faiz koridoru üst bandı) %25,5, geç likidite penceresi borç verme faizi de %27,00 seviyesinde kaldı. TCMB, karar metninde, olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyali verdi. Karar sonrasında yayınlanan metinde en dikkat çekici değişiklik para politikası duruşu tarafında görüldü.

TCMB, önceki metinlerde yer alan “…ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir…” ifadesini, “…parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir…” ifadesiyle değiştirdi. Bu değişiklik, politika faizinde görülebilecek olası faiz indirimleri için ilk resmi sinyal olarak değerlendirilebilir. Bir diğer değişikliğin de ekonomideki dengelenme eğilimindeki “belirginleşme” vurgusunun “devam eden” şeklinde yumuşatılması olduğu söylenebilir.

Enflasyon görünümü açısından yukarı yönlü önemli risklerden bazılarını (“gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir”) metne ekleyerek TCMB’nin daha fazla detay paylaşmayı tercih ettiğini de not edelim. Kurul bu doğrultuda, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdiğini ifade etti. Son iki PPK toplantısının ardından yayınlanan karar metinlerinin detaylı karşılaştırmaları sonraki sayfada yer almaktadır.

Gözler, 30 Nisan’daki Enflasyon Raporu basın toplantısında… Bugünkü kararda en büyük sürpriz olası faiz indirimleri için verilen sinyal oldu. İktisadi faaliyetteki dengelenme eğilimi kaynaklı gözlenen zayıf talep yakın dönemde yıllık enflasyon rakamlarında oluşan görece iyileşmenin ana belirleyicisi olsa da, ÜFE’deki yüksek seyir (potansiyel geçişkenlik etkisi), gıda fiyatlarındaki katılık ve mevcut düşük baz kısa vadeli enflasyon görünümü için önemli yukarı yönlü riskler olmaya devam ediyor.

Her ne kadar yıllık çekirdek enflasyon göstergelerinde devam eden aşağı yönlü eğilim orta vadeli enflasyon görünümü açısından olumlu olsa da, yakın dönemde TL’de görülen değer kayıpları ve Brent’te görülen yükselişin de kısa-orta vadeli enflasyon görünümü açısından diğer önemli yukarı yönlü riskler olduğunu vurgulamakta fayda var.

Enflasyondaki yüksek seviyeler ile iktisadi faaliyette görülen dengelenme eğilimi politika yapıcılar açısından önemli bir ikilem (fiyat istikrarı ve ekonomik büyüme) oluşturmakta. Piyasalarda yakın dönemde görülen oynaklığın da bir diğer zorluk olduğu söylenebilir. Dezenflasyonist sürecin yılın ilk yarısında yavaş olmakla birlikte süreceğini, yılın ikinci yarısı itibariyle de özellikle güçlü baz etkileri sayesinden momentum kazanacağını düşünüyoruz.

İlk yarı sonuna kadar yıllık TÜFE’nin %18-20 aralığında görece yatay kalacağını, 3Ç19’da güçlü baz etkileri sayesinde %12-13 civarlarına kadar gerileyip yılsonunda %16 civarında olacağını düşünüyoruz.

Yeni Ekonomi Programı’na göre 2019 yılsonu enflasyon tahmini %15,9 ilen TCMB’nin yılın ilk enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahmini %14,9 seviyesindeydi. TCMB’nin yılın ikinci yarısında, hızlanması beklenen dezenflasyonist sürecin de desteğiyle, faiz indirimlerine başlayabileceğini değerlendirmekteyiz.

Hesaplamalarımıza göre, güçlü baz etkileri sayesinde yıllık enflasyonda asıl sert gerileme Ağustos-Ekim döneminde gözlenecek olsa da Haziran-Temmuz aylarında da yaklaşık 125-150bp civarında bir düşüş görülme olasılığı bulunmakta.

Buradan hareketle, yakın dönemde kur ve enerji fiyatları kaynaklı olarak Haziran-Temmuz aylarında enflasyonda beklenildiği kadar güçlü bir düşüş gözlenmez ise politika faizinin bir süre daha sabit tutulduğunu görme ihtimalimizin bulunduğunu da not edelim. OIası faiz indirimlerinin, para politikasında gereken sıkılığı sağlayacak ölçüde kademeli gerçekleşmesini bekliyoruz.

TCMB’nin bir sonraki PPK toplantısı 12 Haziran’da olsa da gelecek hafta 30 Nisan’da yılın ikinci enflasyon raporunun basın toplantısıyla tanıtılacağını hatırlatalım. Basın toplantısı ve soru&cevap sırasında TCMB Başkanı Çetinkaya’nın yapacağı açıklamalar son derece kritik olacak. Olası faiz indirim zamanlaması ve enflasyon tahminlerindeki olası revizyonun yanı sıra rezervler konusunda gelebilecek olası açıklamalar piyasaların yakın takibinde olacak. "

TCMB faiz kararının ardından, şimdi gözler enflasyon raporunda

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası'nın söylemindeki değişim ne anlama geliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALAATTİN CAMGÖZ25 Nisan 2019 22:49

    Türkiye dünya nın en güzel para kazanılan ülkelerin başında geliyor.yükselt boşalt yükselt boşalt.artık buralardan boşaltmaya başlarlar.

  • Mehmet Arıcı25 Nisan 2019 21:33

    Doların bırakın 7 tl olmasını isterse 10 tl olsun faizlerin yüksek olmasından iyidir.Merkez faizleri yükselterek çok büyük hata yaptı acemi ekonomistler bile bu hatayı yapmaz kur faizle düşürülmez , eğer doları düşürücez diye faizi yükseltirseniz piyasayı kilitlersiniz amaçları bu ise  başardılar , yüksek faizle  sanayici işletmeci bankadan faizle borç para alıp iş çeviremez ne işçi parasını ödeyebilir ne bankaya faizi ni  ödeyebilir.Önce faizler düşecek sonra dolar yükselirse çaresine bakılacak.

  • Aa25 Nisan 2019 22:10

    Hehe o kadar basitti

  • emrah25 Nisan 2019 18:38

    faiz inerse dolar 7 lira olur.

  • Usdu25 Nisan 2019 17:47

    Yaa arkadaş Usd yorumuda alalim 6 oldu..Ne oldu alanın eli yanmadı...Yerli bu işi biliyor..

  • hasan25 Nisan 2019 16:50

    tutamıyoruz doları elimizi yakıyor.

  • Bika25 Nisan 2019 16:48

    TL nin değer kaybı ithalata  dayalı ham ve ara ürünlerin neden olduğu maliyet enflasyonunu yükseltecek.