E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz indirimleri baskı unsuru olmaya devam ediyor---

Faiz indirimleri baskı unsuru olmaya devam ediyor

Faiz indirimleri baskı unsuru olmaya devam ediyor
19 Ekim 2021 - 08:09 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 29.240 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 214 kişi olarak açıklandı.

• ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Pentagon’un F-35 anlaşmazlığının çözümü için Türkiye ile istişareler yürüttüğünü açıkladı.

• ABD/Price: ABD, Türkiye'nin F-16 taleplerine herhangi bir finansman teklifinde bulunmadı.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2021'i %9'luk büyüme ile tamamlamayı öngörüyoruz.

• Türkiye Ekonomi Koordinasyon Kurulu, enerji arz güvenliğini temin etme çerçevesinde, gerekli tüm tedbirlerin alındığını bildirdi.

• Alman - Türk Ticaret Oası Başkanı Drç Slevogt: Türkiye'de tarımı bir gelecek trendi olarak görüyoruz .

• ABD Hazine Bakanı Yellen, ülkenin borç limitinin aşılmaması için uygulamaya konulan bazı olağanüstü tedbirlerin 3 Aralık'a kadar uzatılacağını bildirdi.

• ABD’de Demokrat Senatör Manchin, Kongre’nin Başkan Biden’ın ekonomik gündemine ilişkin çalışmasını parti liderleri tarafından belirlenen son tarih olan bu ayın sonuna kadar tamamlama ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi.

• İngiltere Başbakanı Johnson, İngiltere’nin ay sonunda ev sahipliğini yapacağı küresel iklim görüşmelerinin “çok çetin” geçeceğini kaydetti.

• Kuzey Kore'den fırlatılan balistik füzenin Japonya açıklarına düşt ü ğü belirtildi.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de İnşaat İzinleri verileri açıklanacak.

• TCMB faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.

• Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin sunumunu Çarşamba günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapacak.

• S&P'nin 2021 takviminde 22 Ekim Cuma günü Türkiye ile ilgili değerlendirmesi bulunuyor.

• AB Liderler Zirvesi Brüksel'de 21-22 Ekim'de gerçekleşecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta ABD öncülüğünde yükseliş yaşarken, ABD'de şirketlerin 3. çeyrek bilanço sonuçlarını arkasına alan endeksler son ayların en iyi haftalık performansını gösterdi. Dün Avrupa ve ABD tarafında endeksler kar realizasyonlarıyla gevşedi. Düşüşlerde yükselen enerji fiyatlarının enflasyon endişelerini tırmandırması ve beklentilerin altında kalan Çin büyüme verisi etkili oldu.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Cuma günü 6 baz puan yükselişle %1,57’ye yükseldikten sonra satışların sürmesiyle %1,61 seviyesini gördü. Diğer taraftan Covid - 19 salgınının etkilerinden toparlanma ile birlikte talebin yükselmeye devam etmesi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını son yılların en yüksek seviyelerine taşıdı. Brent petrol 85,5 dolar seviyesini gördü. Ons ise onsu yeni haftaya 1.767 dolar seviyesinden başlarken, yatırımcıların Fed'in varlık alımı azaltımı takvimine odaklanması ve ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükselişle hızlı bir gerileme kaydetti. Fed’in son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, yüksek enflasyonun ne derece tehdit oluşturduğu ve buna karşılık olarak ne zaman faiz oranlarını yükseltmeleri gerektiği konusunda bölünmüş olsalar da, Fed’in kriz döneminde ekonomiye verdikleri desteği Kasım ortasında azaltmaya başlayabilecekleri konusunda hemfikir oldukları sinyalini vermişti.

Yurtiçinde ise Dolar/TL, haftanın ilk gününde de rekor serisine devam etti. Dün Dolar/TL için tarihi seviyeler 9,33'e taşınırken Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etme olasılığı baskı unsuru olmaya devam ediyor. 21 Ekim Perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararında 50 baz puana kadar indirimin mevcut fiyatlar içerisinde olduğu görüşü fiyatlanmaya devam ediyor.

BİST100 endeksi tarafında ise, haftaya 1.409 seviyesinden başlangıç yapılırken gün içerisinde dar bir marjda pay bazında işlemler öne çıktı. Banka sektörü hisselerinde satışlar ön plana çıksa da sanayi sektörü hisselerinde %1’e yakın yükseliş dikkat çekti. Geçen hafta 200 g HO’nun geçtiği 1.393 seviyesinin yakınlarından dönen endeks dün 60 g HO’nun geçtiği 1.415 seviyesinin üzerine çıkılması endekste yükseliş ihtimalini arttırmış durumda. Endekste kısa vadede aşağı yönde 1.395 kuvvetli destek olarak izlenirken, 1.425 seviyesi kısa vadeli direnç olarak izlemeye devam edeceğiz.
 
VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Pazartesi günü 1.512 - 1.532 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.529 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 18.285 azalarak 614.111 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.542 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.550’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.590 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.510 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.540 ve 1.550 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.520 ve 1.510 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)