E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz indirimleri baskı unsuru olmaya devam edecek---

Faiz indirimleri baskı unsuru olmaya devam edecek

Faiz indirimleri baskı unsuru olmaya devam edecek
20 Ekim 2021 - 08:21 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 30.862 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 223 kişi olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Togo, Burkina Faso ve Liberya’ya önümüzdeki dönemde aşı bağışı yapılacağını açıkladı.

AB Komisyonunun 2021 Genişleme Paketi kapsamında yer alan Türkiye Raporu’nda, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler sonucunda Türkiye'nin ekonomik krizden hızlı bir şekilde çıktığı belirtilirken, ekonominin işleyişi ile ilgili ciddi endişelerin devam ettiği kaydedildi.

Türkiye'den Avrupa Komisyonu Türkiye Raporu'na tepki: "Mesnetsiz iddiaları kabul etmiyoruz" .

S&P, yoğunlaşan yarı iletken sıkıntısının gelecek 2 yıl içinde küresel hafif araç satışlarındaki toparlanmayı yavaşlatacağını duyurdu.

IMF Çin Misyonu Şefi Helge Berger, Çin ekonomisinin Evergrande bağlantılı risklerinin sınırlı olacağını söyledi .

AB Komisyonu'nun ekonomik işlerden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, Avrupa Birliği'nin ekonomik toparlanmasının ısrarcı aşağı yönlü risklere rağmen devam ettiğini söyledi .

ABD, Türkiye'den alüminyum folyo ithalatına anti-damping vergisi koyacak .

ABD’de Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının 12-18 yaş grubunda %93 etkili olduğu açıklandı.

Ne Olacak?

Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri açıklanacak.

TCMB faiz kararı yarın açıklanacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin sunumunu bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapacak.

Kuzey Kore'nin füze denemesini doğrulamasının ardından BM Güvenlik Konseyi bugün acil toplanıyor.

S&P'nin 2021 takviminde Cuma günü Türkiye ile ilgili değerlendirmesi bulunuyor.

AB Liderler Zirvesi Brüksel'de 21-22 Ekim'de gerçekleşecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya Piyasaları Apple ve ABD piyasalarının etkisiyle günü pozitif tamamladı. ABD piyasaları ise yüksek enflasyon endişelerine rağmen şirket bilançolarının güçlü gelmesi ile yükselişinin devam ettirdi.

Yurtiçi piyasalar ise yarın açıklanacak TCMB faiz kararına odaklanmış durumda. Faiz indirimi algısının artması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişi ile Dolar / TL kuru 9,37 ile rekor tazeledi. Gün içerisinde Dolar / TL 9,26’ya kadar geriledi.

BİST100 endeksi küresel piyasalara paralel olarak güne hafif alıcılı başlangıç yaptı. Sonrasında bilanço dönemi öncesi bankacılık sektörü paylarındaki beklentilerin yüksek olması ile alımla hızlandı. Bankacılık paylarındaki artış %2,5’un üstünde gerçekleşirken, endeks 1.435 seviyesini test etti ve günü 1.430 seviyesinden pozitif tamamladı.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ile gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskılanırken, yurtiçi dinamiklerle Türk Lirası varlıkların aşağı yönlü seyri daha hızlı. Eylül ayı TCMB faiz kararından 100 baz puan indirim çıkması ve gıda ile tedarik sıkıntısının geçici olacağı görüşü sonrasında, manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyonun baz alınacağının açıklanması, CDS ve Dolar / TL’nin yukarı yönlü hareketini sürdürmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun görüşmesi sonrasında TCMB’de 3 üyenin görevden alınması ve yerlerine yeni atamalar yapılması ile Perşembe günkü faiz kararından indirim çıkabileceği algısının fiyatlandığını görüyoruz. Dolar/TL için tarihi seviyeler 9,37'ye taşınırken TCMB’nin faiz indirimlerine devam etme olasılığı baskı unsuru olmaya devam edecek gibi görünüyor.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Pazartesi günü 1.531 - 1.545 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.541 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 10.335 azalarak 603.776 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.528 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.560’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.600 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.524 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.552 ve 1,.60 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.532 ve 1.524 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecek. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sacmasalakadamlar20 Ekim 2021 10:06

    DUNYADA REEL FAIZ VERILEN ULKE LISTESI VERSENIZE .) HAHAHA TR DE FINANS DUNYASI FULL KOYUN YA DA PAPAGAN DOLU...TR I SOYMAKTAN BASKA FAALIYETI OLMAYANLARA MEMURLUK YAPARLAR ANCAK...