E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDövizde yön yukarı---

Dövizde yön yukarı

Dövizde yön yukarı
13 Eylül 2019 - 08:15 borsagundem.com

TCMB'nin faiz indirimi sonrası dün gerileyen dolar/TL bugün dar bantta hareket etti

Merkez Bankası'nın (TCMB) dün politika faizini 325 baz puan indirmesi ve sonraki adımların daha sınırlı indirimler içereceği sinyali vermesiyle benzer para birimlerinden pozitif ayrışan dolar/TL, bugün dar bir bantta sakin bir seyir izledi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6725 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6533 lira, en yüksek 5.6904 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2878 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1082 seviyesinde. Gram altın 272.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.33 seviyesinde.

ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme işaretleri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) dünkü toplantısında ekonomiye destek tedbirleri risk iştahını artırırken, gelişmekte olan para birimleri pozitif bir performans gösterdi. Buna karşılık dünkü hareketin ardından TL bir miktar negatif ayrıştı.

TL benzer para birimlerinden bugün negatif ayrışırken bankacılar bunun dünkü pozitif ayrışma sonrası kar realizasyonu olduğunu nominal değişimlerin de oldukça sınırlı bir harekete işaret ettiğini belirttiler. Gelişmekte olan piyasalara yönelik havanın olumlu olduğunu söyleyen bir bankacı, "Ticaret savaşları konusunda son gelişmeler nedeniyle risk iştahı iyi, TL ise bugün negatif ancak dünkü ralli sonrası geride kalması normal. Reel faiz düştüğü için önümüzdeki dönemde carry trade ilgisi daha az olabilir, bu durumda büyük TL rallisi görme ihtimali de zayıfladı" dedi.

TCMB enflasyondaki düşüşe vurgu yaparak, Temmuz'da başladığı 425 baz puanlık faiz indirimi sürecine Eylül toplantısında da 325 baz puanlık indirimle devam etti. Banka PPK metninde sonraki faiz adımlarının daha sınırlı olabileceği sinyalini verdi.

Reuters anketine katılan 23 kurumun tahminlerinin medyanına göre TCMB'nin bugün 250 baz puan indirime gitmesi bekleniyordu. Buna karşılık işlemciler indirimin 300 puanın üzerinde olacağına kesin gözüyle bakarken, swap piyasasında fiyatlanan indirimin 300-400 baz puan aralığında olduğu belirtiliyordu.

İşlemcilere göre politika faizi indiriminin swap piyasası fiyatlarının alt bandında kalması ve ilerleyen dönemde indirimlerin daha sınırlı olacağı algısı TL'deki değer kazancında da rol oynadı. Önümüzdeki dönemde ivme kaybederek de olsa faiz indirimlerinin devam edecek olmasının TL'de baskı unsuru olabileceği belirtiliyor.

Haftaya 5.70'li seviyelerden başlayan dolar/TL, bir önceki kadar kuvvetli faiz indirimi yapılabileceği endişeleriyle önceki gün 5.79 seviyesine kadar yükselmişti. Kur PPK kararının ardından ise dün bir haftanın en düşük seviyesi olan 5.6525'e kadar geriledi.

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme işaretleri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) dünkü toplantısında ekonomiye destek tedbirlerinin küresel ekonomik yavaşlama endişelerini yatıştırmaya destek olmasıyla yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile kapsamlı bir ticaret anlaşması tercih ettiğini ifade etti ancak "kolay" bir anlaşmanın mümkün olmayacağını söylese bile geçici bir anlaşma olasılığını göz ardı etmedi.

Tahvil piyasasında ise önceki gün spot kapanışta %15.75, valörde son işlemde %15.75 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvil, dün spot kapanışta %15.49, valörde son işlemde %15.10 seviyesindeydi.

Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik getiri ve valörde son işlem %15.00 oldu. Önceki gün spot kapanışta %15.66, valörde son işlemde %15.50 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta %15.28, valörde son işlemde %15.27 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik getiri %15.27 valörde son işlem %15.33 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI 13 Eylül 2019 22:43

    GEÇEN HAFTA ALTIN ONS FİYATI 155 DOLARDI SATIN DEMİŞTİM BİRİLERİ DALGA GEÇMİŞTİ DOLAR BU YIL SONUNA KADAR 6000 GEÇMEZ DÖVİZ DURAGANA GEÇTİ DİPTEN ÇIKIŞ BORSADA BAŞLADI ALIM İÇİN HALEN FIRSAT VAR BORSA 114000 BİNLERİ DENEYECEK.BAŞKA YATIRIM FIRSATI GÖRMÜYORUM.

  • Okie Dokie13 Eylül 2019 10:02

    Dövizde daima yön yukarıdır. Tek yöndür.