E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaiz artışlarında rekor yaklaşıyor: Yatırımcılar endişeli---

Faiz artışlarında rekor yaklaşıyor: Yatırımcılar endişeli

Faiz artışlarında rekor yaklaşıyor: Yatırımcılar endişeli
31 Ocak 2023 - 15:16 borsagundem.com

Küresel merkez bankaları faiz artış hızlarını düşürse de para politikaları piyasaların beklentileri ile örtüşmeyebilir. FED’in 25 baz puan faiz artışı beklentileri Eylül 2007’den bu yana rekor seviyeyi getirecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Batılı merkez bankaları bu hafta politika faiz oranlarını Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyelere çıkaracak. Yatırımcılarsa bu ayki tahvil piyasası rallisinin kalıcı enflasyon göstergelerini hafife aldığından endişe ediyor.

Tahvil fiyatları, geçen yılki tarihi satışlardan yılın başından itibaren hızla toparlandı. Piyasalar, faiz artışlarının yavaşlayacağına ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artış döngüsünü tersine çevireceğine dair bahse giriyor. Ancak bazı yatırımcıların bu öngörülere ilişkin şüpheleri var.

Financial Times’ın haberine göre DoubleLine Capital’ın Yatırım Notlu Krediler Başkanı Monica Erickson, “Bana kalırsa piyasanın umduğunun aksine makro ortamın gerçekte ne olduğuna uyanması an meselesi. FED’in bizi resesyona sokmadan enflasyonu sihirli yüzde 2 rakamına geriletmesi fazlasıyla zor olacak” ifadelerine yer verdi.

Haberde Wells Fargo’nun Yüksek Dereceli Borç Sendikası Küresel Başkanı Maureen O’Connor, “Kredi piyasaları resesyonun olmadığı bir sonucu etkin bir şekilde fiyatlıyor. Ancak bu çoğu ekonomistin fikir birliğinde bulunduğu baz senaryo değil” açıklamasında bulundu.

Dünya çapında yüksek dereceli ve çürük dereceli devlet ve şirket tahvillerini izleyen Bloomberg endeksi 2023’ün başından itibaren %3,3 oranında geri dönüş yaptı. Endeks 1999 yılındaki kuruluşundan bu yana en güçlü ocak ayı performansına doğru ilerliyor. EPFR verilerine göre ABD ve Batı Avrupa kurumsal tahvil fonlarına girişler, yılbaşından 26 Ocak'a kadar toplam 19,3 milyar dolar ile tarihin en iyi ocak ayına doğru ilerliyor.

FED, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) bu hafta para politikası toplantılarını gerçekleştirecek. Yatırımcılar FED’in sıkılaştırma hızını yavaşlatarak 25 baz puanlık bir artışı gerçekleştirmesini ve faizleri Küresel Finans Krizi’nin başlangıcı olan Eylül 2007’deki en yüksek seviyeye getirmesini bekliyor.

BOE ve ECB’nin de faiz artışlarını 50 baz puan olarak gerçekleştirmesi ve Lehman Brothers’ın iflas başvurusunda bulunduğu 2008 sonbaharından bu yana en yüksek seviyeye taşıması öngörülüyor.

Ekonominin temelinde bulunan fiyat baskıları söz konusu hızlı ve küresel çapta koordineli faiz artışlarının kalıcı olduğuna dair artan göstergelerle birlikte geliyor. Yatırımcı beklentileri ile ekonomi göstergeler arasındaki makas ise açılıyor.

Piyasa göstergeleri yatırımcıların enflasyona ilişkin daha iyimser bir tavır takındığını gösteriyor. Yatırımcılara göre FED ve ECB yıl sonuna kadar hedefleri yüzde 2’lik enflasyon hedefine yaklaşacak. Ancak fiyat artışları ABD’de hâlâ yüzde 6,5 seviyesinde. Üstelik Euro Bölgesi ise %9,2’lik yıllık enflasyonla mücadele ediyor. Değişken fiyat hareketleri nedeniyle gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu ve merkez bankalarının favori göstergeleri arasında yer alan çekirdek enflasyon ise güçlü kalmaya devam ediyor.

Anketlere göre, gelişmiş ekonomilerdeki tüketiciler ve işletmeler enflasyondaki son dönemdeki düşüşlere rağmen merkez bankalarının orta vadede faizleri yüksek tutması beklediğini gösteriyor. Merkez bankaları bu göstergeleri ve piyasalardaki temel beklenti ölçütlerini yakından izleme eğiliminde. Zira söz konusu beklentiler çalışan ücretlerindeki talebi besleyebilir ve enflasyonu körükleyebilir.

Citigroup Baş Ekonomisti Nathan Sheets, “Enflasyon beklentileri kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet olabilir, çünkü daha yüksek beklentiler öngörülen enflasyonist koşulları tetikler” açıklamasında bulundu. Sheets’e göre merkez bankalarının endişesi "enflasyon beklentilerinin buradan yukarı doğru kaymamasını sağlama” yönünde.

Capital Economics Küresel Baş Ekonomisti Jennifer McKeown enflasyona ilişkin beklentilerin piyasalarla hiç uyumlu olmadığına dikkat çekti. McKeown “neredeyse tüm göstergelerin” pandemi öncesi ve merkez bankalarının yüzde 2’lik enflasyon hedefleriyle tutarlı seviyelerden çok daha yüksek olduğuna işaret etti.

Merkez bankaları uzun bir süre boyunca faizleri yüksek tutarsa veya yatırımcıların beklediğinden daha fazla yükseltirse, tahvil piyasasındaki ralli de çözülebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borçlanma maliyetleri için temel ölçüt olarak kabul edilen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri aralık sonundaki %3,9 seviyelerinden %3,5’e geriledi. Söz konusu durum devlet tahvili muadillerinden daha yüksek getiri sunan şirket tahvillerinin cazibesini artırdı.

Kredi marjları ocak ayının başından bu yana daralıyor. ABD yatırım notu tahvilleri ile Hazine bonoları arasındaki getiri farkı bu yıl şu ana kadar yüzde 0,1 puan azaldı.

Düşük dereceli yüksek getirili tahvillerdeki marjlar daha da sıkılaştı ve neredeyse yüzde 0,6 puan kaybetti.

O'Connor, "Yatırım sınıfı tahvil piyasası şu anda mükemmel bir ekonomiyi fiyatlıyor. Bir tür siyah kuğudan ve bu noktada marjları yayabilecek bir katalizörün ortaya çıkmasından endişeleniyorum" ifadelerine yer verdi.

Ancak endişeler rağmen tahvil piyasasına nakit akmaya devam ediyor. BlackRock Sabit Gelirler Baş Yatırım Sorumlusu Rick Rieder, “Tahvil getirilerini çok fazla para takip ediyor. Büyümenin yavaşladığı, hisse senedi piyasasının cazip olmadığı bir ortamda, insanlar ‘Cazip bir getiri var ve paramı bu oranı kilitleyebilirim’ diyor” açıklamasında bulundu.

Küresel borsalar ayı tuzağında mı?

 

Powell daha fazla ralli istemiyor

 

Kriptoda Fed öncesi kırmızı alarm

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hamido31 Ocak 2023 21:47

    Kanfırıns bord tüketici güveni de düşmüş. Faizi daha da yükselt kılkuyruk pavıl, kıt olan üretiminiz tam dursun, nasıl olsa çin üretiyor, coniler daha çok tüketmeye odaklansın. Çinlinin ürettiği yetmezse birbirini yesin coniler. çöksün coni ekonomisi. Yıkılsın coni imparatorluğu.

  • Numan31 Ocak 2023 16:16

    Faiz artıkça ABD borcu katlanıyor daha fazla içinden çıkılmaz hale geldi ABD batık ülkeler batık

  • Hamido 31 Ocak 2023 21:51

    Dünya devletleri/halkları dolaresi kullanmaktan vazgeçerse batar biter ABD yıkılır tarihe gömülür.