E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz artışı sonrası piyasa yorumları---

Faiz artışı sonrası piyasa yorumları

Faiz artışı sonrası piyasa yorumları
07 Haziran 2018 - 15:20 borsagundem.com

TCMB'nin politika faizinde sürpriz 125 baz puanlık artışı sonrası uzmanlar kurda düşüşün devam edebileceğini belirtiyor

Societe Generale Gelişen Piyasalar Stratejisti Phoenix Kalen Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın kayda değer bir adım attığını ve yukarı yönlü sürpriz yaptığını söyledi. Bugünkü adımın TL varlıklar için destekleyici olduğunu belirten Kalen "hem TL'nin, hem tahvil piyasasının güçleneceğini öngörüyoruz. Bu karar, MB'nin para politikası belirlemek konusunda bağımsız olduğuna işaret ediyor." diye konuştu. 

"TL'DE DEĞERLENME SÜRER"

İş Yatırım'dan Muammer Kömürcüoğlu artışın 100 baz puanlık beklentilerinin üzerinde olduğunu belirterek; "Diğer oranlar da simetrik olarak arttırılmış oldu. TCMB gerekirse ilave sıkılaştırma adımlarının da atılacağını not ediyor.  Karar sonrası başta TL olmak üzere tüm TL cinsi varlıklarda olumlu seyir var. TL’deki değerlenmenin devam edebileceğini düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı. 

"4.40'A GERİLEYEBİLİR"

ING Bank'tan Petr Krpata "Faiz artışı en yüksek beklenti olan 100 baz puanı da aştı. Dolar/TL  karar sonrası 4.40 seviyesini test edebilir" yorumunu yaptı. 

Merkez Bankası sürpriz bir adımla politika faizini 125 baz puan artırarak % 16.50'den %17.75'e çekerek beklentilerin üzerinde bir artış gerçekleştirmişti. Karar sonrası kur 4.57'den 4.45 seviyelerine çekilmişti.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy ise 4.40'a doğru gerilemenin sürebileceğini belirtti.

Açıklamada yer verilmese de gecelik borçlanma, borç verme ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranlarının sırasıyla %16.25, %19.25 ve 20.75 seviyesine yükselmiş olduğunu hatırlatan Aksoy şu yoruma yer verdi; "Carry trade yatırımcılarının TL’de pozisyonlarının düşük seviyelerde olması TL’de yüksek faiz getirisiyle girişlerin devam edebileceğine işaret ediyor.

Reel faizin son faiz artışıyla önceki yıllara göre daha da yükselmesi ve faiz artışının dolar/TL’de güven kanalıyla oynaklığı düşürebilecek olması carry trade akımları için TL’yi bir kez daha ön plana çıkartabilir.

Bununla birlikte, birey ve özellikle Döviz borcu olan şirketlerin döviz talebi dolar/TL’de düşüşün yavaş olabileceğine işaret ediyor. 4.45 desteğinin önümüzdeki günlerde aşağı yönlü kırılabileceği, hareketin ilk etapta 4.40 seviyesine devam edebileceği görüşündeyiz"

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan10 Haziran 2018 11:01

    faizler yüzde 20 ye dayanmış.kur düşse ne olur düşmese ne olur.seçimden sonra zam yağmuru başlayacak diyodum daha şimdiden başladı.1.5 liralık soğan 4 liraya fırladı.dikkat edin hem döviz düşüyör hem borsa.bunun sonu iyiye gitmiyor.öyle ekonomimiz çok iyi masallarıda artık tükendi.

  • Bika07 Haziran 2018 19:28

    Seçim sonuçları ne olursa olsun, iktidara gelen ekonomik sorunlarla boğuşacak ve süresi dolmadan şu anki iktidar gibi erken seçime gitmek isteyecek.

  • bu dünyadan biri07 Haziran 2018 16:58

    Bence bu faiz artışı yeterli olacaktır. Seçim öncesi dövizde düşüş, borsada yukarı hareket olacaktır. Daha önceki yorumlarımda da söyledim. RTE nin seçim kazanmaktan başka şansı yok. Merkez beklentinin üzerinde faiz artırdı. Bedel ödeyecek Türk halkıdır. Özelleştirmelerden gelen paraları yiyip bitirmeseydik elimiz rahat olurdu. Dış finansa daha fazla ihtiyaç duyacağız.

  • katust07 Haziran 2018 16:05

    Ne BİST de kayde deger bir yükseliş, nede dövizdede kaydedeger bir düşüş görmedim,yani TCBM nın attıgı taş ürküttügü kurbaya şimdilik degmemiş gibi duruyor,en büyük etkisi ise reel ekonomide görülecek bunun adıda durgunluk,sonrası resesyon,ardından dövizde yine yükseliş,kısır döngü devam edecek,TULUMBADA SU KALMADI

  • Bika07 Haziran 2018 15:54

    Doların düşmesini tetikte bekleyenler varmış, alıcılar geliyor.

  • erol g.07 Haziran 2018 15:52

    ETKİSİ SADECE 2 İŞGÜNÜNDEN FAZLA SÜRMEZ Pazartesi günü br dolar 4,50 tl seviyesini geçer PARAMIZIN DEĞERLENMESİ İÇİN GECELİK BORÇ ALIM FAİZİNİN DE YÜKSELTİLMESİ GEREKİRDİ