E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiFaiz artırımının hisse ve sektörlere etkisi---

Faiz artırımının hisse ve sektörlere etkisi

Faiz artırımının hisse ve sektörlere etkisi
25 Aralık 2020 - 15:09 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde, Merkez Bankası’nın dün yaptığı 200 baz puanlık faiz artırımının sektörleri ve bu sektörlerdeki şirketlerin hisselerini nasıl etkileyeceği inceleniyor.

TCMB dün, 2020 yılının son PPK toplantısında 150 baz puan olan piyasa beklentilerinin de önüne geçerek 200 baz puanlık faiz artışıyla yüzde 15 olan poltkia faizini yüzde 17’ye yükseltti. Bu artışı sektörlere ve bu sektörlerdeki borsada işlem gören şirketlere etkisi inceleniyor.

Öncelikle kurumun faiz artırımına yönelik genel düşüncesi, “6 Kasım haftasından bu yana sıklıkla paylaştığımız ‘olumlu lira ve cinsinden değerlenen varlıklar’ düşüncemizde henüz herhangi bir değişiklik söz konusu değil. TCMB ve eşgüdümlü şekilde BDDK’dan gelen adımları genel algı ve dengelenme açısından gayet olumlu buluyoruz. Türk para politikasındaki sıkılaşma eğiliminin 2021 yılının ilk yarısında devam etmesini, yılın ikinci yarısında ise sınırlı düzeyde ve bilhassa da enflasyon görünümündeki muhtemel iyileşmeye bağlı olarak faiz indirim ihtimalinin söz konusu olduğunu değerlendiriyoruz. Liradaki dengelenme eğiliminin devam etmesi ve ülke risk primindeki azalışın USDTRY paritesinde 7,2-7,5 aralığına yönelik hareketlenmeye zemin hazırlayacağını, bu durumun ise global likidite koşullarının düzelmesi ve tatil etkisinin sona ermesi ile birlikte Ocak ayında gerçekleşmesini yüksek ihtimal olarak görüyoruz. Lokallerin dolarizasyon eğiliminde ise kısmi ölçekte ivme kaybı olmakla birlikte henüz net bir sinyal söz konusu değil. Kısa vadede USDTRY paritesinin psikolojik 7,5 seviyesini aşağı yönde geçtiği senaryoda alternatif getirilerin de dikkate alınarak bir miktar çözülme ihtimalini fiyatlama senaryolarımızın içerisine ekliyoruz” şeklinde belirtiliyor.

Analizin detayları ise şu şekilde:

SİGORTA SEKTÖRÜ

Sektör birikimlerini ağırlıklı olarak TL mevduatta değerlendirmektedir. Son bilanço döneminde baz alınan mevduat faizinin %13 seviyelerinde olduğunu göz önünde bulundurursak, sektör faiz artışı dolayısıyla 2020 yıl sonunda ve hatta 2021 yılı ilk yarı bilanço dönemlerinde yükselen mevduat faizlerinden olumlu yönde etkilenebilir. Ayrıca pandemi dolayısıyla evde kal uygulamaları ile azalan araç trafiği ve acil durumlar haricinde virüs bulaşma endişesi ile azalan sağlık harcamaları ile düşen hasar frekanslarının sektörün bilanço rakamlarına olumlu katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.

GYO SEKTÖRÜ

Yaz aylarında düşen faiz aktif rasyosu etkisi ile bankaların kredi kullandırmada daha istekli olmalarına bağlı olarak yoğun bir satış dönemi görüldü. Konut kredilerinde aylık faizlerinin Haziran ayında %0,76 seviyesinden bugünlerde %1,20 ve üzerine doğru hareketlenmesi ve özellikle önemli eşik olan %1 seviyesinin aşılması negatif etki yaratacaktır. Yükselen faizlerle birlikte konut talebinde zayıflama olacağı beklenmektedir. Öte yandan NAD (Net Aktif Değeri) üzerinden (her yıl olduğu gibi) yılsonu itibarı ile yapılacak değerleme çalışması sonucunda en az enflasyon oranında ve hatta üzerinde oluşacak olumlu değerleme farkları finansal sonuçlara olumlu yansıyacağı için GYO hisselerini destekleyebilir. GYO şirketleri arasında en çok #EKGYO’yu beğeniyoruz.

TELEKOM SEKTÖRÜ

Pandemi dolayısıyla evde kal döneminde defansif sektör olarak olumlu olması gerekirken geçtiğimiz dönem zarfında TL’de görülen hızlı değer kaybı #TCELL ve TTKOM’u negatif etkiledi. Finansal borcun büyük kısmının dövize endeksli kredi, gelirin büyük kısmının TL olması şirketlerin karlılığında baskı oluşturdu. Bu açıdan TL’nin stabil seyri bu hisseler için olumlu değerlendirilebilir. Ancak faiz giderlerindeki olası artış dolayısıyla finansman giderlerinin de belirgin bir azalış görülmeyebilir. Öte yandan pandemi sürecinde sabit internet kullanımındaki artış ile TTKOM’u TCELL’e kıyasla daha ön plana çıkarmak gerekebilir. Pandemi etkisi ile geçtiğimiz son iki bilanço döneminde neredeyse son iki yıllık müşteri kazanımını yakalaması ve ortalama abone bazında gelir (ARPU) artışında tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşmış olması #TTKOM’u ön plana taşıyor.

HAVACILIK SEKTÖRÜ

EUR/USD paritesindeki seyir havacılık sektörü şirketleri için kritik önem taşımaktadır, genel itibariyle paritedeki yükseliş karlılığı olumlu yönde etkilemektedir. TL’deki değerlenmenin ise gelir ve giderlerdeki payı dikkate alındığında dengeli bir etkiye neden olacağını tahmin ediyoruz. Sektör üzerindeki ana motivasyon aşı haberleri ile 2021’de talepte toparlanma görülmesi yönündeki beklentilerdir. Haftasonu virüsün mutasyon haberlerine karşılık aşı üreticileri tarafından yapılan olumlu açıklamalar şimdilik endişeleri azalttı. Önümüzdeki günlerde pandemi ve aşı kaynaklı haber akışı sektör üzerinde etkili olmaya devam edecektir. En çok beğendiğimizden en az beğendiğimize doğru sıralama yapacak olursak, #PGSUS - #TAVHL - #THYAO olarak sıralandırılabilir.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ

#TOASO ve #FROTO’nun ihracat payı yüksek olduğu için faiz artışına bağlı olarak TL'nin değer kazanması satış gelirlerinin hafif olumsuz etkilenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca, faiz oranlarındaki artış iç piyasadaki talebi negatif etkileyeceği için satış büyümesinde de yavaşlama görülebilir.

BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ

#ARCLK ve #VESBE'nin ihracat oranları toplam satışları içinde %70 civarında yer almaktadır. Faiz artışının etkisiyle güçlenen TL'nin ihracatçı şirketler üzerinde hafif baskı oluşturmasını bekliyoruz. Faiz artışının yurtiçi tüketim talebi üzerinde kısmı olumsuz etkisi görülebilir, ancak beyaz eşya alımlarında faiz duyarlılığının daha sınırlı olduğunu ve yurtiçi satışlar üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağını tahmin ediyoruz.

PERAKENDE SEKTÖRÜ

Evde kal uygulamaları ile artan ev tüketimi ve teması azaltma amacıyla internet kanalıyla sipariş tüm sektörü destekliyor. Migros, 4Ç19 sonunda açıkladığı finansallarda 430 milyon Euro olan brüt borcunu, gayrimenkul satışından elde edilen nakit ile borç bakiyesini azaltarak 2020 Ekim ayı sonunda 95 milyon Euro’ya indirmeyi başardı. Borçluluktaki azalışa karşın hala sektördeki diğer oyunculara kıyasla döviz duyarlılığı yüksek olan #MGROS'un kurdaki stabiliteden kısmen olumlu yönde etkileneceğini düşünüyoruz.

ENERJİ SEKTÖRÜ

#ZOREN, #AKENR, # AYEN, #ODAS ve #AKSUE yatırımları dolayısıyla yüksek borçluluğa ve döviz açık pozisyonlarına sahipler (Eylül sonu döviz açık pozisyonu ZOREN: 9,135 milyon TL, AKENR: 3,821 milyon TL, AYEN: 2,102 milyon TL, ODAS: 1,573 milyon TL, AKSUE: 52,8 milyon TL). TL’deki değer kazanımı kur zararlarının azalmasına neden olarak olumlu bir etkiye neden olabilir, ancak faiz maliyetlerindeki artış dolayısıyla finansman giderlerinde belirgin bir azalış görülmeyebilir.

HİSSELER

İlgili hisselere ait rasyoları ve performansını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Sektör Şirket FD/FAVÖK F/DD F/K Hisse Relatif
      (Son 4Ç) (Son 4Ç) (Son 4Ç)  Performans (YTD)
Sigorta AKGRT   -   2,85 6,26 37%
Sigorta ANSGR   -   1,45 7,59 39%
Sigorta TIRSG   -   2,32 12,16 131%
GYO EKGYO 6,84 0,57 7 19%
Telekom TCELL 3,66 1,71 9,42 -6%
Telekom TTKOM 3,97 2,74 11,22 -7%
Havacılık THYAO 17,03 0,4   -     -29%
Havacılık PGSUS 19,97 1,26   -     -33%
Havacılık TAVHL 54,14 0,83   -     -38%
Otomotiv TOASO 7,52 4,53 10,08 11%
Otomotiv FROTO 11,86 9,08 15,02 50%
Otomotiv DOAS 5,92 2,97 7,19 126%
Perakende MGROS 5,67 79,06   -     39%
Perakende SOKM 5,06 88,16   -     -4%
Perakende BIMAS 10,7 8,27 21,16 27%
Enerji ZOREN 10,2 3,22   -     30%
Enerji AKENR 20,98   -       -     63%
Enerji AYEN 15,67 1,9   -     27%
Enerji ODAS 16,63 4,33   -     120%
Enerji AKSUE 46,47 17,85   -     -23%

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)