E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz artırımı beklentisi 75 baz puan---

Faiz artırımı beklentisi 75 baz puan

Faiz artırımı beklentisi 75 baz puan
15 Haziran 2022 - 08:23 borsagundem.com

Fed’in 40 yıldan uzun sürenin en yüksek enflasyonunu kontrol altına almak için 75 baz puan faiz artırımı açıklama olasılığı %96’ya kadar yükseldi.


ABD Merkez Bankası’nın (Fed) haziran ayı toplantısından çıkacak faiz kararına ilişkin beklentiler şahinleşti. Fed’in 40 yıldan uzun sürenin en yüksek enflasyonunu kontrol altına almak için 75 bps faiz artırımı açıklama olasılığı %96’ya kadar yükseldi. Hafta başında güçlü bir biçimde 50 bps faiz artışına işaret eden ibrenin Fed’den gelen hiçbir sözlü yönlendirme olmadan kısa sürede değişmesi küresel para piyasalarında da önemli hareketlere neden oldu.

Wall Street Journal’da dün yer alan bir haberde 50 yerine 75 baz puan artış yönünde sürpriz bir adımın gelme olasılığının arttığına dikkat çekilmesi piyasalarda satış baskısı oluştururken, şahinleşen adımların ABD ekonomisini resesyona sokacağı endişesi tahvil getirilerine yansıdı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,36 ile son 11 yılın zirvesine çıkarken, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 3,89, Nasdaq endeksi yüzde 4,68 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,79 değer kaybetti. Bu gelişmelerle artan dolar talebiyle dolar endeksi 105,2 ile yaklaşık 20 yılın zirvesine yükseldi. Haftaya 1,871 Dolar seviyesinden başlayan ons altın dolardaki yükselişin ardından 1,818 dolara kadar gerilerken, riskli varlıklarda sıkılaşma ve resesyon endişeleriyle görülen satış dalgası kripto varlık piyasasına da yansıdı.

Başta Başkan Jerome Powell olmak üzere Fed yetkililerinin daha önce olasılık dışı olarak gösterdikleri 75 baz puanlık faiz artırımının hızla fiyatlamalara dahil olmasının ardından dün sabah itibarıyla para piyasalarında en güçlü beklenti haline gelmesi dikkati çekici. Son fiyatlamaların ardından Fed'in politika faizini 2023 ortası itibarıyla yüzde 4'e çıkarmış olacağı öngörülüyor. Fed mayısta politika faizini 50 baz puan artırarak faiz aralığını yüzde 0,25-0,50 düzeyinden yüzde 0,75-1 seviyesine yükseltmişti.

Tahminler yukarı yönlü revize edildi

Bu arada, 75 bps’lik artış yönündeki beklentiler çok güçlense de Fed kararının 50 bps yönünde olacağını düşünen önemli bir grup da var. Hatta aynı kurum içerisinde bu konuda belirgin görüş ayrılıkları söz konusu. ABD’li yatırım bankacılığı grubu JP Morgan’ın küresel piyasalar baş stratejisti Marko Kolanovic 50 bps artış beklerken, bankanın ABD’den sorumlu başekonomisti Michael Feroli’nin beklentisi 75 bps yönünde. Barclays ve Goldman Sachs analistleri de daha önce 50 baz puan olan tahminlerini yukarı yönde revize ederek Fed'den 75 bps artırımı beklediklerini açıkladılar. Beklentiler doğru çıkarsa Fed 1994'ten bu yana ilk kez 75 bps faiz artırımına gitmiş olacak. Genellikle yaptığı sözlü yönlendirmeler yoluyla hareket eden Fed yetkililerinin sürekli 50 bps’yi dile getirmelerinin, hatta Powell’ın geçtiğimiz haftalarda bizzat “75 bps masada değil” söylemini kullanmasının ardından bu akşam yapılacak açıklama ayrıca önem taşıyor.

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) haziran ayı toplantısına ilişkin faiz kararı bu akşam TSİ 21:00'de açıklayacak. Kararın yanı sıra Fed'in vereceği mesajlar ve Powell’ın 21:30'da gerçekleştireceği basın toplantısındaki açıklamaları gelebilecek ipuçları açısından kritik önem taşıyor.

Fed'in ardından piyasalar yönünü diğer merkez bankalarına çevirecek

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) haziran ayı toplantısından gelecek haberin hemen ardından piyasalar yönünü diğer önde gelen merkez bankalarından gelen açıklamalara çevirecek. İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) faiz kararlarını perşembe günü açıklarken, Japonya Merkes Bankası’nın (BOJ) para politikası kurulunun kararı Perşembe ve Cuma günkü toplantıların ardından gelecek. 2015 yılından bu yana faizi %-0,75 seviyesinde tutan SNB'nin diğer büyük merkez bankalarının artırım kararlarını izleyip izlemeyeceği takip edilecek. BoE'nin geçen yılın son ayı başladığı faiz artırım sürecini devam ettirmesi bekleniyor. BOJ'un enflasyonda istenen artışın gerçekleşmeye başlamasıyla ve para birimi yenin dolar karşısında son dönemdeki kayıplarının ardından nasıl bir yön izleyeceği piyasalar tarafından takip edilecek.

Faiz kararı öncesi petrolde dalgalı seyir

 

FED 75 baz puan faiz artırır mı?

 

ABD borsaları Fed öncesi karışık seyirle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ; ) 15 Haziran 2022 11:15

    FED baskı altına girdi. bir yerde reelekonomi, iş gücü, ücretli gelir, reel ekonomi... Diğer tarafda paradan para kazanan kurumlar ve para babaları ... Bol para döneminde herkes kazandı. Bir şekilde bu paralar karşılıksız ve yanması gerekli. FED yakım işlemini yapıyor. Bu işlemde enflasyon en büyük problem. FED 50 baz puan yapcağını daha önceden söyledi Ama para baba ve kurumlar 75  istiyor. Çünkü kendi paralarını korumak tek hedefleri. Paraların park edecekleri alanlar kısıtlı. FED bence programına sadık kalacaktır. İllaki program değişimi yapacak ise , görüşeceklerini, farklı adım atıp atmayacaklarına karar vereceklerini vb. vb. mesajından sonra 50 üzerinde adım atacaklardır. Sözlü yönlendirmeleri kaybetmemeleri lazım diye düşüncem. FED seçimler içinde reel ekonomiyi düşünecek kanısındayım... saat 21 bakıcaz artık... 

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 10:50

    Bir ülkede seçim olması için para birimi kaç tl olmalı ? mazot bensin kaç tl çıkmalı ?  :D dünyada var, orda var , burda var, herkes aç, herkes fakir, yok dünyada öyle böyle  vb. vb. yahu neyi bekliyoruz ? program tuttu demek için usd kaça düşmeli/çıkmalı ? benzin kaça çıkmalaı/düşmeli ? program yaptınız ortada bir TL rakam yok ? mazot 100 olsa dünayda var diyip gidecekmiyiz? Program değişmeyecek mi hiç ? hedefler nedir? tutuyor mu? tutmuyor mu ? ortada bir sorumlu yok. Yetkili yok.. KOALİSYON OLSA BENZIN 10 tl olunca sistem resetlerdi. Fabrika ayarına döner ekonomi bu kadar yıpranmaz, ücretli yokluk çekmezdi. Bu nasıl BAŞKANLIK siste mi ? 150 tl olsa mazot şükür deyin devam edin, yaparsa c parti yapar eee nereye kadar ? 

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 09:40

    İnsanlar paradan para kazanmak için park edecek yer ararken. Bizim ışık saçan, pelerinsiz uçan kahramanlarımız faizi indiriyorum diyerek, dünyanın en yüksek faizini veren faiz sistemini başımıza ördüler... Şimdi yabancı ne diye senin TL ne geçip de, faizde beklesin ?  ..Ne diye yatırım yapılacak ülke olarak TL ye geçip, yatırımlar yapıp, 85 milyonun 60 milyonu karnını doyuramaz iken sana yatırım yapsın ? .. :D  x 50 bin usd lik makına var üretim yapacaksın. Nereye gidersin ? harcama yapamayan Türkiye ye mi ? yoksa harcama kabiliyeti olan ülkelere mi ? malum artık nakliye pahalı, ulaşımda pahalı,konteynar sarma işleride pahalı. Hala neyin kafası ile ekonomi programlıyor bizim pelerinsiz kahramanlar ? ülkemizde herşey pahalı üretimin yolunu kapatıyor. TL çok eridi. 

  • xyz15 Haziran 2022 08:56

    FED faiz arttırdıkça biz batacağız. Dolarla borçlanmamızın maliyeti artacak. Dahada ülke olarak fakirleşeceğiz. Kasa tam takır kuru bakır swap bile yendi.

  • Treyler15 Haziran 2022 08:48

    Usd memleketine geri dönüyor ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı kaçınılmaz hepsi faize gidiyor borsadan yabancı çıkışı devam edecektir ucuzmuyuz kimine göre öyle bana göre değil hele bist 30 hiç değil,haftalık vadeli olarak devam ettiğim işlerime akşam nakite geçerek günlükçi olarak devam edeceğim.!