E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz artırım hızı düşebilir---

Faiz artırım hızı düşebilir

Faiz artırım hızı düşebilir
28 Temmuz 2022 - 08:55 borsagundem.com

Fed'in 75 baz puan faiz artırımının ardından piyasalarda faiz artırım hızının düşeceği fiyatlanıyor.

Fed beklentiler doğrultusunda faizi 0,75 baz puan artırdı. Mart ayında başlayan para politikasında sıkılaştırma sonrası faiz aralığı 2,25-2,50 seviyesine ulaşmış oldu. Piyasalarda bu yıl 100 baz daha artış (50-25-25), 2023’te 50 baz indirim geleceği şeklinde. Powell da Eylül ayı faiz kararı için topu iki istihdam ve iki enflasyon verisine atmış durumda.

Fed Başkan Powell, ABD ekonomisinin şu anda resesyonda olduğunu düşünmediğini söyledi. “Faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmak muhtemelen uygun” ifadesi ise ABD borsalarına ralli yaptırdı. 

Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 1,37 artışla 32.197,59 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 2,62 artarak 4.023,61 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 4,06 kazançla 12.032,42 puana yükseldi. Ancak bu yükselişi abartılı bulan analistler de var.

Dünyanın derlediği habere göre, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırma hızını düşüreceğine yönelik sinyaliyle Asya borsalarında temkinli kazanımlar görülürken, tahvil piyasaları rahatladı, dolar-yen kuru üç haftanın zirvesine taşıdı.

Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi dün seans kapanışından sonraki işlemlerde yüzde 0.59 geriledikten sonra bugün yüzde 0.08 düşerek 106.28 seviyesine indi.

Petrol fiyatlarında yükseliş

Petrol, küresel ham petrol arzının daralması ve ABD'de benzin talebinin toparlamasının yükselttiği fiyatlardan destek bulurken varil başına bir dolardan fazla primli.

Brent ham petrolünün Eylül ayı vadeli varil fiyatı dün 2.22 dolar tırmandıktan sonra bugün yüzde 1.1 artışla 107.82 dolara yükseldi.

ABD hafif ham petrolü dün 2.28 dolar yükseldikten sonra bugün yüzde 1.5 primle 98.70 dolara çıktı.

Altın 1750 dolara yaklaştı

Altın, Fed Başkanı Powell'ın dün beklenenden daha az agresif bir tutum takınmasıyla düşen dolar ve tahvil getirilerinden destek bularak kazanımlarını artırdı.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yüzde 1 artarak iki haftanın zirvesine tırmandıktan sonra bugün yüzde 0.1 primle 1,735.77 dolara yükseldi.

Dolar/TL 18'e dayandı

Dün akşam 17.93 seviyesinin test eden dolar/TL, bu sabah 17.87 seviyelerinde.

Euro/TL ise 18.30’un üzerinde işlem görüyor.

Yurtiçinde bugün Merkez Bankası'nın yılın üçüncü enflasyon raporundaki tahmin revizyonlarını ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun ekonomiye ilişkin açıklamalarını takip edilecek.

TCMB'nin bugün yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42.8'den yükselteceğine kesin gözüyle bakılıyor ancak piyasanın yüzde 70 olan beklentisine ne kadar yaklaşacağı ise bilinmiyor.

Banka daha önceki enflasyon tahminleri revizyonlarında piyasa tahminlerinden oldukça düşük seviyeleri tercih etmişti.

Tera Yatırım "enflasyon beklentileri yukarı revize edilse bile para politikasında bir sıkılaşma beklentisi içinde yakın dönem için olmayacağız" görüşünü paylaştı. 

Fed'in faiz kararı açıklandı

 

Fed gelecek sene faiz indirecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )28 Temmuz 2022 10:28

    enlasyon var eee, faiz arttırırıyorum diyor FED ... :D enflasyonda faiz mi artıyormuş ?  :D aaaaa   ama faiz artışı işszlik yapabilirmiş ve fabrikaüretimleri durabilirmiş kredi faizlar arttığından üretim yavaşlayabilirmiş. BİDEN bu seçim arifesinde kızıyor bu duruma kasımda önseçim... FED bağımsız bir kurum olabilir mi, ?

  • Mucise Reis : )28 Temmuz 2022 10:04

    FED artışları ne yapacak ? abd liler uzun vade 30 yıl ev almaktan kaçacak faizler artıyor, bireyler iç tüketımı kısada faizler borç para kredileri masrafı artıyor.. ABd seçimne gitse dahi FED BAĞIMSI ZOLARAK adıma tıyorum ey BİDEN mesajı netleşti. FED bağımsız seçimler olsada (birileri ders alabilir ) FED zaten var olan parasal daralmada bol bol bol apra basıp ucuz kredi vermişti. Şimdi tam tersini yapmak için gerekirse faizler daha fazla arttırır, enflasyonu frenler, iç tüketimi düşürürüm amaaaaaaaaa şsizlik, hane halkı yaşam maliyeti , iş sahaları , olumsuz etkilenirse tedirignliğim var izliyorum her bir veriyi şuan bozulma yok, o bakımdan şuan bu adımları atmaz izer, daha sorunlu adımlar masraflı adımalr atmak zorund akalacağım yani öyle yara boyle FAİZ en büyük silah ve FED kullanmaya devam edecek, netleşti bu. ŞİMDİ FEDDEN ÇOK İŞSİZLİK, FAKİRLİK, İŞARAYANLARINA ARTMASI BULAMAMASI  bu verilere en büyük öncümüz... navigasyon: YENİ HARİTA OLUŞTURULDU yapıyoruz :D

  • Mucise Reis : )28 Temmuz 2022 09:57

    İşler iyi diyemiyor FED. Bilinmedik okyanus sularında yüzüyoruz. Ama durmanın anlamı yok. Ada varsa bulup oraya yüzmemiz laızm.Bilinmeyenden korkmamlıyız mantıgı var. Çünkü, Efnlas yon mu ? durgun luk mu ? FED bir seçim yaptı. Dediği şu, enflasyon karşısında adım atmaz isek, gelecekte çok daha büyük maliyetler ile adım atmak gerekebilir. Burada FED siyasi karar merci olmadını çokkk net ORTAYA ÇIKTI , Ekonomi soğuması olabilir, amaaa işsizlik ve hane halkında kırıcılık yok bu verilere göre rahat adım attık diyebildi YANİ BU İŞSİZLİK HANE HALKI GEÇİM VB  çok önem arz etti trade ilerken bakmak faydaı olacak gelecekte... Enflasyon düşürmek şart, kriz evrelerinden bu biçimde çıkmak, sorunlardan kaçmak mantıklı dedi. (1970 and enflasyonist sarmalı anılsaatan ders aldık cumleleri vardı.) yani kimse ne olacağını bilmiyor :D FED dahil... adıma tıp, izliyor. VERİLER +HANE HALKI+ABD VERİLERİ bunlara göre yeni faiz oranları yolda demek buda... good luck trader...

  • L 428 Temmuz 2022 09:35

    Fed politikaları bundan sonra ne olursa olsun ABD nin bir daha toparlanma şansı yok artık üretimi kaybetti bundan sonra yeni lider çin yeryüzünde gezen 100 üründen 64 u çin malı bu borclulukla ABD ekonomisinin işi zor bundan sonraki süreç parçalanma ve eyalet lerin ön plana çıkacağı donem Fed balonuda patladı seneye koşa koşa faiz indirecekler

  • Mucise Reis : )28 Temmuz 2022 10:07

    Tek avantajı, global dünyayaı saran yazımları ve son teknolojı geleği oluştran ve 2023- 2025 vb çıkacak ellerindeki son teknolojı ilk çıkan ürünler. yoksa abd çoktan biterdi. örnek: nasa ayda üs kuracak diyor ne yapıyor ? dikkat et.. koreden x ekip, isveçten y ekip, almanyadan k ekip, başka yerden j ekip sonra kendi ABD nasa üste bunları montajlayıp her alanda uzman ekibi kontrol edip dünya adına roketle uzaaya ilgili  proje gidiyor.. ama aslınd ayan sektorde bir sürü sivil kullanım icatlar çıkıyor aBd kendi rüetiyor, ilgili ülkeler ekip ve personeli kaçırıyor ürünler abd ve abd üretimi ile sivil kullanıma geçiyor. örnek güneş enerji sistemleri, dokunmatık tv ler, 3d yazıcılar, ileri teknolojı makına robotlar vb. vb. aBd bunu kaybederse geri düşer.

  • Borsacı Osman28 Temmuz 2022 09:26

    Piyasanın onu bunu fiyatladığı yok dünkü açıklamalara bakacak olursak tam tersi yönde hareket görmemiz gerekirdi dolayısı ile işine geldiğini fiyatlıyor ancak bu en fazla bugün daha devam edecek yarın bir bakacağız kıpkırmızı heryer,viop 1829 demiştim iki gündür geçilmedi bu sabah geçecektir ancak burasını stop olarak kabul edin altına inersek sabah coşkusundan sonra hiç durmayın,bu genel olup hisse bazlı bilanço hareketlerini kapsamaz.

  • Bik28 Temmuz 2022 09:19

    FED'in bundan sonraki faiz artışının 50 baz puanı geçmeyeceğini açıklaması, piyasanın yeni pozisyon almasına neden olmakta.