E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz artırım döngüsünde sona mı gelindi?---

Faiz artırım döngüsünde sona mı gelindi?

Faiz artırım döngüsünde sona mı gelindi?
06 Haziran 2023 - 12:01 borsagundem.com

ABD’de faiz artırım döngüsünün sonuna gelinip gelinmediği yatırımcıların odağında. Olası bir olumlu senaryonun borsalarda güçlü bir ralliyi de başlatması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi geçen yıldan bu yana yüksek seyreden enflasyonla mücadele ediyor. Amerikan Merkez Bankası (Fed), enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarında rekor artırımlara gitme yolunu seçti. Yatırımcılar ise bu döngünün sonuna gelindiğine dair işaretler arıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, faiz artırım döngüsünün sonuna gelindiğine dair işaretlerin, borsalar için olumlu bir gelişme olacağı tahmin ediliyor. Bunu, tarihsel veriler de doğruluyor.

1980’lerden bu yana en agresif artış

The Motley Fool’dan Trevor Jennewine'ın haberine göre, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, Fed'in faiz artışlarını durdurması gerektiğini söyledi. Tarihsel veriler ise böylesi bir senaryoda borsaların bundan olumlu etkileneceğini gösteriyor.

Fed, enflasyonu düşürme çabasıyla son 15 ayda kredi koşullarını hızla sıkılaştırdı. Yetkililer, banka kredileri ve kredi kartları gibi ekonomi genelindeki diğer oranları etkileyen bir referans faiz oranı olan federal fon oranını Mart 2022'den bu yana yüzde 5 oranında yükseltti ve bu, 1980'lerin başından bu yana en agresif oran artışları serisi oldu.

Yıl sonundan önce durgunluk olasılığı

Bu oran artışlarının ardındaki mantık ise çok açık. Borçlanma maliyeti arttıkça mal ve hizmetlere olan talep düşüyor ve bu da nihayetinde enflasyonun düşmesine neden oluyor. Aslında, enflasyon art arda 10 ay boyunca yavaşlama belirtileri gösteriyor. Ancak faiz oranlarını öngörmek kesin bir bilim olmadığı için bazı uzmanlar Fed'in 'gerektiğinden fazla agresif' bir parasal sıkılaştırmaya gittiğine inanıyor. Aslında, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon gibi bankanın analistleri de, yıl sonundan önce bir durgunluğun olası olduğuna inanıyor.

Geçen hafta ekonomiye dair öngörülerini paylaşan Jamie Dimon, Fed’in faiz artırımlarında duraklamaya gitmesi gerektiğini ifade etmişti. Ancak Dimon aynı zamanda insanların oranların biraz daha yükselmesi için hazırlıklı olması gerektiğini de belirtti. Her iki durumda da Dimon’ın Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına inandığını belirtmesi, yatırımcılar tarafından olumlu bir haber olarak algılandı.

Tarih, borsanın yükseleceğini söylüyor

1970 yılından bu yana Fed, 11 faiz artırım döngüsüne girdi ve S&P 500 Endeksi, bu döngüleri takip eden 12 aylık dönemde ortalama yüzde 14,8'lik bir getiri sağladı. Geçmiş sonuçlar gelecekteki getirilerin garantisi olmasa da tarih, Fed mevcut döngünün sonuna ulaştığında borsanın hızla yükselebileceğini açıkça gösteriyor.

Peki bu senaryo tam olarak hangi nedene dayanıyor? Artan faizler ekonomiyi daraltıcı etki yapıyor. Bu daraltıcı etki sona erdiğinde, yatırımcılar borsaya para yatırma konusunda kendilerini daha rahat hissedebiliyor ve bu da borsaların daha da yükselmesini sağlıyor. Yatırımcılar, gerek hisse senetleri satın alma yoluyla gerekse de hisse senedi fonlarına yatırım yaparak yükseliş trendinden faydalanabilir.

Dünyanın en büyük 10 şirketinden 8’i

Faiz artırım döngüsünün sona ermesi gibi makro gelişmeler, borsalarda sadece belli başlı sektör ya da hisse senetlerinde değil, geniş anlamda bir yükselişi de beraberinde getirdiğinden, yatırımcıların endeks fonlarına yatırım yapması daha makul bir seçenek olarak öne çıkıyor.

S&P 500’de yer alan 11 sektördeki değer ve büyüme hisse senetlerinin bir arada yer aldığı fonlar, yatırım anlamına en cazip seçenekler arasında yer alıyor. Bu fonlara yatırım yapmak, uzmanlar tarafından, 'genel ekonomideki iyileşmeden bir dilim satın almak' şeklinde nitelendiriliyor.

Jamie Dimon’ın tarifiyle ABD ekonomisi dünyanın en büyük ve en yenilikçi ekonomisi olarak dünyanın en büyük şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Gerçekten de dünyanın en büyük 10 şirketinden 8’i ABD şirketi olarak öne çıkıyor. Yatırımcıların odaklanması gereken bu sekiz şirket şöyle sıralanıyor: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Berkshire Hathaway, Meta ve Tesla. Bu şirketlerin, faiz artırım döngüsü sona erdiğinde yaşanması olası borsa rallisine öncülük etmesi bekleniyor.

Yüzde 15 getiri

S&P 500 Endeksi’nin mevcut faiz oranı artış döngüsünün sona ermesinin ardından yaklaşık yüzde 15 oranında yükselmesi bekleniyor. Bu, yatırımcılar için kesinlikle iyi bir sıçrama anlamına geliyor. Bu durum, S&P 500'ün uzun süredir tutarlı para kazandıran bir endeks olmasından da kaynaklanıyor.

Endeksin, son otuz yılda birkaç ayı piyasası ve durgunluktan kurtulduğu ve bu süre zarfında hala yüzde 1.600’lük ya da bir başka deyişle yıllık yüzde 9.9 oranında toplam getiri sağladığı görülüyor. Bu durum, özellikle uzun vadeli yatırımcıların neden endeks fonlarına yönelmesi gerektiğini de açıklıyor. Yine de yatırımcıların borsa söz konusu olduğunda kazançlı yatırım garantisi diye bir şey olmadığını bilmesi gerekiyor.

Jamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek

 

Wall Street neden Haziran’da faiz artışı bekliyor?

 

IMF: ABD'de faiz oranlarının yüksek kalması gerekiyor

 

Fed yetkilisinden 'faiz artışı' sinyali

 

Piyasalarda 'Fed' belirsizliği sürüyor

 

Borsalar FED beklentisiyle yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)