E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiFacebook Avustralya'da haber sitelerine erişimi durdurdu---

Facebook Avustralya'da haber sitelerine erişimi durdurdu

Facebook Avustralya'da haber sitelerine erişimi durdurdu
18 Şubat 2021 - 09:23 borsagundem.com

Facebook yaptığı açıklamada, ülkede dijital şirketlerin gazete ve online yayıncıların haberlerini kullanmak için ödeme yapması amacı ve önerilen yasalar nedeniyle platformdaki haberleri görüntülemelerini ve paylaşmalarını engellediğini duyurdu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Facebook Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkede dijital şirketlerin gazete ve online yayıncıların haberlerini  kullanmak için ödeme yapması amacıyla önerilen yasalar nedeniyle Avustralyalıların platformdaki haberleri görüntülemelerini ve paylaşmalarını engellediğini duyurdu. ABD merkezli şirket yaptığı açıklamada, Avustralyalı yayıncıların Facebook'ta haber içeriği yayınlamaya devam edebileceğini, ancak bağlantıların ve gönderilerin Avustralyalı izleyiciler tarafından görüntülenemeyeceğini veya paylaşılamayacağını söyledi.

Facebook bölge genel müdürü William Easton, "Önerilen yasa, platformumuz ile onu haber içeriğini paylaşmak için kullanan yayıncılar arasındaki ilişkiyi temelde yanlış anlıyor" dedi.

Easton, "Bizi kesin bir seçimle karşı karşıya bıraktı: Bu ilişkinin gerçeklerini görmezden gelen bir yasaya uymaya çalışın veya Avustralya'daki hizmetlerimizde haber içeriğine izin vermeyi bırakın. Maalesef ikincisini seçiyoruz" diye ekledi.

 

Duyuru, Sayman Josh Frydenberg'in Facebook ve Google arasında Avustralyalı medya şirketleriyle "çok umut verici" görüşmelerin yapıldığı yönündeki açıklamalardan bir gün sonra geldi.

Frydenberg, hafta sonu Facebook CEO'su Mark Zuckerberg ve Alphabet Inc. ve yan kuruluşu Google'ın CEO'su Sundar Pichai ile yaptığı görüşmelerin ardından, platformların söz konusu ticari düzenlemelere girmek istediklerine inandığını söylemişti.

 Medya şirketi yetkilileri ise "Pazarlık birkaç sorunu gündeme getirdi ve ileriye dönük bir yol bulmaya çalışmak için konuşmamıza devam etmeyi kabul ettik" diye tweet attı.

Ancak İletişim Bakanı Paul Fletcher, hükümetin yasama gündeminden geri adım atmayacağını söyledi.

Fletcher Australian Broadcasting Corp'a (ABC) verdiği demeçte, "Facebook'tan gelen bu duyuru, eğer bu pozisyonu devam ettireceklerse, elbette platformun bu konudaki haberler açısından güvenilirliğini sorgulayacaktır" dedi.

Avustralya Parlamentosu, iki platformun Avustralya haberleri için ödeme yapmasını sağlayacak yasa önerilerini tartışıyor. Senato, yasaları Temsilciler Meclisi'nden geçirdikten sonra değerlendirecek.

Her iki platform da önerilen yasaları uygulanamaz bir şekilde kınadı. Google ayrıca arama motorunu ülkeden kaldırmakla tehdit etti. Ancak Google, kendi News Showcase modeli kapsamında Avustralya haber medya şirketleriyle çarpıcı ücret anlaşmaları yapıyor. Pazartesi günü Seven West Media, gazetecilik için ödeme yapmak üzere Google ile anlaşma yapan en büyük Avustralya medya şirketi oldu. Rupert Murdoch'un News Corp. da geniş kapsamlı bir anlaşma yaptığını açıkladı. Rival Nine Entertainment'ın kendi anlaşmasına yakın olduğu ve ABC'nin de görüşmelerde olduğu bildiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)