E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaber: Türkiye ve gelişen piyasalarda fırsatlar var---

Faber: Türkiye ve gelişen piyasalarda fırsatlar var

Faber: Türkiye ve gelişen piyasalarda fırsatlar var
21 Nisan 2020 - 11:40 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Faber yapmış olduğu açıklamasında, "Yatırımcılar için gelişen piyasalarda gelecek 2-3 ay boyunca kazanma fırsatı var. Buna Türkiye de dahil" dedi.

Uluslararası finans piyasalarındaki kriz tahminleri dolayısıyla "Doktor kıyamet" olarak bilinen yatırımcı Marc Faber, ABD'nin para politikaları nedeniyle uzun vadede doların gücünü kaybedeceğini belirterek, Türkiye'nin de içerisinde olduğu gelişen piyasalarda yatırım fırsatları bulunduğunu söyledi.

The Gloom, Boom & Doom Report'un yayıncısı ve editörü İsviçreli yatırımcı Faber, AA muhabirine, korona virüs salgınının ekonomiye etkilerini değerlendirdi.

Faber, ABD'de hisse senetlerinin şubat ayında zirve yaptığını, şu anda gelişen piyasaların ABD'ye kıyasla son derece düşük seviyede olduğunu belirterek, "Bence Türkiye dahil olmak üzere düşük seviyede olan gelişen piyasalar (gelecek dönemde) hızlı bir şekilde yeniden yükselebilir. Piyasalarda mart ayından itibaren gereğinden fazla satış yapıldı. Yatırımcılar için gelişen piyasalarda gelecek 2-3 ay boyunca kazanma fırsatı var. Buna Türkiye de dahil." diye konuştu.

Borsa İstanbul negatif seyre geçti

"ABD'nin uyguladığı mali ve parasal politikalar son derece tehlikeli"

ABD dolarının uzun zamandır gelişen piyasaların para birimlerine karşı güçlü seyrettiğini ancak bu durumun değişebileceğini ifade eden Faber, şunları kaydetti:

"Bu zamana kadar ABD doları çok güçlendi, Brezilya reali ve Meksika pesosuna karşı yüzde 20 değer kazandı. Geçen yıl Türk lirası da ABD dolarına karşı yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti. Bu yıl da devam ettiğini görüyoruz. Rus rublesi de dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti. Dolar çok güçlü seyretti. Fakat ABD'nin mali açığına ve para basmasına baktığımda, doların güçlü bir para birimi olmaya devam edebileceğine inanmıyorum. Uzun vadede ABD'nin uyguladığı mali ve parasal politikaların son derece tehlikeli, dolar için de negatif olduğunu düşünüyorum."

Petrol fiyatları neden eksiye geçti?

Krizin kazananları ve kaybedenleri

Marc Faber, korona virüs salgınının ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirirken, "Hükümetlerin krize doğru ilerlerken uyguladığı programların ekonomik olarak ciddi bir etkisi olacak. Batı ekonomileri zaten korona virüs öncesi ciddi şekilde zorlanıyordu. Fed, geçen yılın eylül ayında repo piyasasına müdahale etmeye başladı. Korona virüs ile birlikte çok büyük parasal ve mali önlemler uygulandı. Birçok işletme yeniden açılmayacak, iflas edecek ve çok sayıda insan işsiz kalacak." ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomi sisteminin korona virüs salgınının kontrol altına alınmasının ardından ciddi şekilde değişeceğini ifade eden Faber, hava yolu şirketlerinin gelirlerinin yüzde 95 azaldığını, uçuşlar başlayınca bu durumun düzeleceğini ancak önceki yüksek seviyelere ulaşılamayabileceğini söyledi.

Faber, "Bazı insanlar 'seyahat etmemize gerek yok' diye düşünecektir. Bazı insanlar müşterilerini ziyaret etmektense Skype veya Zoom üzerinden görüşmelerini yapmayı tercih edecek. İnsanların davranış şekilleri değişecek." diye konuştu.

Yeni sistemin yeni kazananları ve kaybedenleri olduğunu belirten Faber, "Amazon, Netflix, Zoom gibi platformlar kazandı. Perakendeciler ise kaybedenlerden... Bazı büyük perakendeciler (karantina sonrasında) kepenklerini bir daha hiç açamayacak." dedi.

Rusya'da piyasalar düşüşle açıldı

"İnsanlar şehirlerden uzaklaşacak"

İsviçreli yatırımcı Faber, perakende şirketlerinin yeniden yapılandırılmak zorunda olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Eğer işleyiş modellerini değiştirmezlerse operasyonel de olamazlar. Örneğin ofisler… İnsanların evden çalışması yönünde artan bir eğilim var. Belki çalışanları ile artık sadece haftada bir karşılıklı görüşecekler. Herkesin her gün ofise gitmesi gibi bir ihtiyaç artık yok. İnsanlar şehirlerden uzaklaşarak aileleri ile birlikte yaşayabilecekleri güvenli yerlere taşınacak. Belki evlerinin yanında küçük bir ofisleri olacak."

Korona virüs sonrası köye dönüş başladı

"Altınlarımı satmayı düşünmüyorum"

Marc Faber, yatırımlarının; gayrimenkul, hisse senedi, tahvil ve kıymetli metaller olmak üzere 4 temel alanda bulunduğunu bildirdi.

Faber, bu yıl kıymetli metaller ve ABD'deki hazine tahvillerinin ABD dolarının güçlü olmasıyla iyi performans gösterdiğini ancak gelecek 2-3 hafta ya da 2-3 aylık dönemde ABD hazine tahvillerinin iyi performans göstermeyebileceğini söyledi.

Altının biraz fazla popüler olduğunu düşündüğünü ifade eden Faber, "Bu yıl altında bir düzeltme yılı olabilir. Öte yandan, altınlarımı satmayı düşünmüyorum. Onlar benim emeklilik fonum gibi..." dedi.

Petrol krizi borsaya pozitif yansıyabilir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa28 Nisan 2020 07:28

    Faber altında düzeltme olacak diyorsa kesin gram 450 olur.millete saptıracak sonra kendi pahalı pahalı satacak.

  • mtu22 Nisan 2020 01:08

    elindeki malı satıp çıkacak diyorsunuz arkadaşlar %55 küsür yabancı payı nereye satıp hemen çıkıyon işportacı tezgahı mı oglum o kapatıp gidesin

  • mtu22 Nisan 2020 01:05

    helal be faber konuş ta biraz mal satalım yolumuzu bulalım

  • Motie Sokie 21 Nisan 2020 21:58

    Kalanları iyi fiyata vermek için gel gel yapıyor...Türkiye siyasi duruşunun onda biri mali ve onurlu bir piyasa duruşu gösteremiyor....Yanlış ve adrese teslim işler...

  • kılıç21 Nisan 2020 21:08

    AYNEN KATILIYORUM BİZİM GİBİ PETROLSÜZ ÜLKELERİN EKENOMİSİ İÇİN PETROL DÜŞÜŞÜ MUCİZE FIRSAT OLDU MUTLAKA EKENOMİYE YANSIYACAKDIR.

  • Sfr21 Nisan 2020 20:37

    İçerdekileri kurtarma operasyonu borsa kalktıkça malı verip çıkıyorlar. Nefesimiz kesilince ne olacak merak ediyorum

  • TARKUT TARKAN21 Nisan 2020 18:13

    Elinde kalan son malları basıp çıkacak seni gidi seni......

  • İtri21 Nisan 2020 14:15

    Elinde mal kalmış, reklam yapıyor

  • Doğrucu davud21 Nisan 2020 12:22

    Ne fırsatı varmış onu da açıklasaydın bari.acaba o fırsat elindeki nalı kitleyesiye kadar mı.öyle diye diye gelişmekte olan piyasaların anasını diktiniz.