E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEYT'liler için en uygun model---

EYT'liler için en uygun model

EYT'liler için en uygun model
17 Eylül 2019 - 15:21 borsagundem.com

Seslerini düzenledikleri eylemlerle duyurmaya çalışan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için Cumhurbaşkanı talimat verdi. Peki en uygun çözüm nedir?

Finlandiya Modeli EYT için bir çözüm kapısı mı? Star yazarı Resul Kurt yazdı...

İşte o yazı:

Son günlerde, basına da yansıdığı üzere, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT'ler) ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumuyla ilgili olarak Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Bilgin hocamızı görevlendirdi.

Çözüm üretilmesi için öncelikle EYT ile ilgili çalışmalar yapılacak, başta SGK olmak üzere kamu kurumlarından bilgi ve çalışmalar talep edilecek, yurtdışındaki buna benzer erken emeklilik imkanı sağlayan düzenlemeler görüşülecek ve nihayetinde Cumhurbaşkanımıza bir çalışma takdim edilecek. Bu çalışma sonucunda EYT ile ilgili bir çözüm olup olmayacağı değerlendirilecek. Basında Finlandiya modeli çokça yer aldığı için bu modeli biraz açıklayalım istedim. 

Finlandiya modeli nedir?

Tabi geçmiş aylarda basında yer alan Finlandiya Modeli EYT için bir çözüm kapısı olarak görülüyor. Bu modelde belirlenen yaştan daha erken emeklilik olunca bir miktar kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul edenlere de emeklilik aylığı bağlanıyor. Finlandiya’da birbirini tamamlayan iki emeklilik sistemi var:

İş esaslı emeklilik hakkıçalışarak ve girişimcilik yapılarak kazanılır. İşveren bütün çalışanları için emeklilik sigortası almak ve sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür. Girişimciler sigorta primlerini kendileri öderler.

Halk emekliliği,iş (maaş) esaslı emekliliği olmayan veya emeklilikleri çok az olan emeklilere yöneliktir.

Her iki emeklilik sisteminde yaşlılık ve maluliyet emekliliği bulunmaktadır. 65 yaşını dolduranlar halk emekliliği hakkını kazanılabiliyor.

İş emekliliği

İş emeklilik güvencesini, işverenler ve çalışanlar beraber sağlarlar. İşveren, çalışanın maaşından, çalışanın sigorta ücretleri payını alır ve kendi payı ile birlikte emeklilik kurumuna ödemede bulunur. İş esaslı emeklilik ile, iş esaslı emeklilik şirketleri, emeklilik sandıkları ve vakıfları ilgilenirler.

İş emekliliğin miktarı, ne kadar çalışmış ve ne kadar maaş almış olduğunuza bağlıdır. İş emekliliği ile iş emekliliği sigorta şirketleri, emeklilik sandıkları ve vakıfları ilgilenirler. Emeklilik Güvencesi Merkezi (Etk) merkezî olarak emeklilik güvencesi ile ilgili konularla ilgilenir. 

Halk emeklilikleri

Çalışma süresine dayalı (iş/maaş esaslı) olarak emekli olabilmek için primler yeterli gelmiyorsa ya da çalışma süresine dayalı emeklilik maaşı çok düşükse, halk emekliliğinden yararlanmak üzere başvuruda bulunulabilir.

Halk emekliliğin miktarı Finlandiya’da ne kadar yaşamış ya da Finlandiya’da ne kadar çalışmış olduğuna bağlıdır. Ayrıca aile ilişkileri ve diğer devam eden emeklilik gelirleri de halk emekliliğin miktarını etkiler. Halk emekliliği ve asgari emeklilik ile Kela kurumu ilgilenmektedir. 

Kısmi erken yaşlılık emekliliği

61 yaşını dolduranlar, asgari yaşlılık emekliliği yaşınızdan önce kısmi emekliliğe ayrılabilir. Buna kısmi erken yaşlılık emekliliği denir. Aylık emeklilik miktarından yüzde 25 veya yüzde 50 ödeneceğine sigortalı karar vermektedir.

Aynı zamanda isterse tam gün çalışmaya devam edebilir, işinden tamamen de ayrılabilir ya da işverenle daha kısa çalışma süresi konusunda anlaşılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki, kısmi erken yaşlılık emekliliği nihai emeklilik maaşının tutarını azaltmaktadır.

EYT için de bu yönde düzenleme olup olmayacağı araştırılacak. Başta işçi ve işveren sendikaları, sosyal taraflar, akademisyenlerle görüşülerek mutfak çalışması yapılacak.

Ancak EYT konusunun hemen çözülmesinin söz konusu olmadığını ve biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtmeliyiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (56)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mülayim sert 30 Eylül 2019 10:56

    Hakkınız olanı istiyoruz.Emekli olunca zaten düşecek maaşımız ama ona bile göz koyuyorlar yok neymiş seneye göre yüzde bilmem kaç kesilecek.arkadaş hakkımı ver 99 önce başlamış primi ve hizmeti dolmuş yaştan emekliliğini(3600) gününü doldurmuş olanlara kesintisiz maaşını verin .bizim medya böyle yapıyor yok Finlandiya yok Almanya modeliymiş.Maaşlarımızı kesintisiz verin ve emekli edin

  • atamtürk19 Eylül 2019 12:30

    Önemli olan bu şartla emekli olanlara emekli ikramiyesi tamamının verilip verilmediği, bir de kesilen maaş daha sonra normale dönüp dönmediği yoksa hiç kimse maaşının kesilmesini istemez zaten verilen maaşlar asgari geçimin altında bir de bunu için keserlerse hiç kimse emekliliği düşünmez

  • Kemal Gözler 18 Eylül 2019 23:19

    Herkezi emekli olsun Ekrem İmamoğlu gibi tatil beldelerinde gezelim rakı balık bodrum Marmaris oh ne güzel

  • Kerem 19 Eylül 2019 00:00

    Ahahaha mallıkta sınır yok

  • hasan ateş 18 Eylül 2019 17:21

    türkiyede hukuk olsaydı çoktan emekli olmuştuk verilmiş haklarımızı yiyenler haram zıkkım olsun 

  • EYT li EYT siz18 Eylül 2019 16:17

    İç politikada sıkıştılar fareler gemiyi terk ediyor , dış politika zaten yok sözde dış politikada oradan oraya savruluyorlar. Kandırıldık , aldatıldık vs. sata sata , peşkeş çeke çeke yediler bitirdiler. Şimdi olası erken seçimler için EYT lilere göz kırpıyorlar. Hakkım veriliyor diye oy verecek değilim. Öyle de yok böyle de yok. Makarnacılar , kömürcüler düşünsünler.

  • Melih eker18 Eylül 2019 16:37

    Senin yaşın kaç senin kaç bin iş günün varki makarnacı kömürcü dedidin insanlar senin gibi vatan haini degil

  • Cemal Bardak18 Eylül 2019 10:32

    EYT liler de bir model dusunuyor bu hak gaspını yapanlara. 1999 Yasası acık ve net model falan filan kabul etmiyoruz. Hukuk devletiysek yasa ne diyorsa o. Kurusu kurusuna faizi ile beraber ilk hakedis gununden itibaren hak edenlere toplu odeme yapıcaksınız. Nokta.

  • Şahin19 Eylül 2019 13:19

    Çok beklersin

  • Adem Saban18 Eylül 2019 10:11

    Sandıgı bekliyoruz. Sandıkta EYT liler de sizin icin bir model bir sekil bir guzellik yapacak. Oyle kusmece darılmaca yok bizde size bir model yapcaz oyle yasa falan yok diycez sizin gibi

  • Berat Toprak18 Eylül 2019 10:04

    Efendim bu partizan genclik kolları calısanları buralara gelip EYT liler hakkında durumu kucultecek yazılar yazmasın. 1999 yasası acık ve net. 1999 öncesi girislilerin hakları gasp ediliyor.Hak edis kazanıldıgından itibaren ödenmemis tum haklar odenmelidir. Bir EYT li olarak cevremdeki herkezi uyarıyorum ve mevcut durumda önumden gecen luks araclar icindeki herkezi Allah'a havale ediyorum, ne modelinden bahsediyorsunuz kardesım? Yasa acık ne modeli? Her seye para var, Suriyelilere bile her gun duyuyoruz dagıtılan miktarı, yasa yok mu bu ulkede yoksa kendi yasamımızı mı koyalım? Hani siz magdurun yanındaydınız?

  • Yazık18 Eylül 2019 09:33

    Bunların gençlik kolları elemanları belediyede çalışıyor gösterilip maaşa bağlanıyorken düştüğümüz durum içler acısı yazık yazık.

  • Ünal18 Eylül 2019 09:30

    Bunlardan medet umulmaz. İstanbulda vermedikleri belge için araca 5 bin lira ceza yazıp 2 ay aracı bağlıyorlar hak hukuk yok. Hem şehir içi belgesi verme hemde yok diye ceza kes aracı bağla.

  • Ademoğlu 18 Eylül 2019 09:11

    Ankara antlasmasnda İngiltere yı mahkemeye vermısız vize noktasında geriye donuk para almak ıstedıgınden devletimiz demıskı geriye donuk yasa olmaz peki bizim yas sorunumuz geriye donuk cıkan yasa degılmıdır biz turemedık bununda hatırlatalım serefli anne ve babalardan herkes gıbı fıtrata uygun geldik dunyaya

  • Ayhan çetin18 Eylül 2019 08:59

    Eyt çıkmalı ki işsizliğe çözüm olsun her yıl ortalama 900.000 kişi işsiz kalıyor ve her yıl işsizlik artıyor en azından eyt doğru düzgün şekilde çıkarsa insanlar emekli olur arkadan gelen işsizleri ekmek kapısı açılır

  • Bedri18 Eylül 2019 09:18

    Haklısın biz sigortasız şöförlük yapıyoruz emekli etseler çalışmam yerime işsiz bir genç çalışır.

  • Ayhan çetin18 Eylül 2019 08:56

    Zaten emekli maaşları şu anda emekliliğe hak kazanan asgari ücret çalışanların ortalama 1.300 tl civarı....eğer maaş düşürmeli bu modeller söz konusu olursa 1.000 tl altına kadar düşer bu insanlar bu maaşla nasıl geçinir biraz insaf.....1999 öncesi yasa ne ise aynı şekilde alınan tüm haklar aynı şekilde verilmelidir

  • Ercan SUR18 Eylül 2019 08:55

    Emeklilikte yaşa takılanları olması gereken maaştan emekli edip, emekli olacağı yaşa kadar olan prim hakkını da İşsizlik fonunda biriken paralarla  ödeyerek sorun çözülebilir. Zaten işçi ve işverenden kesilen paralar ve hiçbir zaman tamamı işsizlik ödeneği olarak kullanılmıyor. İşçi ve işverenden toplanan parayı tekrar sisteme kazandırmış olmaya da hem çalışan hemde işveren karşı çıkmaz diye düşünüyorum.

  • gerçek18 Eylül 2019 08:52

    İşçiden kesilen vergiler var.yıllardır kesiliyor. Emekli olanada komik maaşlar bağlanıyor. Arakdaşlarlar hesap ettih, sohbette. İşçiden alınan gelir vergisi yıllar yılı.fon yerine altın alınsa, şuan emekli maaşları çok daha yüksek geri ödenebilir diye sonuca vardık. Yani işçiden alınan emekli kesenekleri nerelerde çaçur oluyorsa, şuan alınan maaşlar çok komik ve düşük. Kağıtlarda ABD veALmanya ile yarışıyoruz, insanımız en fakir afrikalı gibi yaşıyor.

  • eyt...18 Eylül 2019 08:50

    eyt sorunu çözülmedikçe...EYT mağdurları çığ gibi artacak. EYT lileri muhattap almayanlar,mağdurların çoğaldığını gördükçe...sayının her yıl arttığını gördükçe, çözüm adı altında, başka bir şeyler verecektir. EYT liler uyanık olup, bahsettikleri, Almanyanın kıskandığı Türkiye de haklarını tam almalıdır. Mağdur sayısının artacağını, anlayamadılar. Muhattap almıyor, kaale almıyorlar, bir kaç kişi EYT sorunu yaşıyor diyolar...ama 2023 e kadar bir sürü yeni insanımızda bu kar topuna bulaşacak. EYT gücüne güç katacak. O bakımdan saçma sapan ve hakkınız olmayan hiç bir şeyi kabul etmeyin.GÜN GELECEK BİZLERDE EYT MAĞDURU OLARAK çıkırız. Çünkü yasa ve uygulayıcı yanlışlıklar yaptı. Hakkımızı aldı. Haklarımızı nerede değerlendiriyorlar ? ne yapıyolar o hakkımız olanla ? var olan emekli maaşlarınımı arttırdılar? emekliler için büyük getirili fon mu kurdular? emekliler ağlıyor, yani ne var olana iyileştirme var nede hak edene hakkını verme. BU sistem 2023 de sandıkda çözülür

  • Dr agon18 Eylül 2019 07:59

    Herkes bu ülkenin eşit vatandaşı ise; Benden 5-6 yıl önce doğdu diye benden 10 yaş erken emekli olanla benim eşitliğim nerede kaliyor? Bu derece bir haksızlık dünya tarihinde görülmemiş tir...acilen bu toplumsal yaranın iyileştirilmesi gerekiyor.. Kimse 38-40 yasinda emekli olma pesinde degil.. yanlış anlatılıyor bu durum..

  • Seda Kıral18 Eylül 2019 10:07

    Bilerek ve isteyerek olay carpıtılıyor. Alavere dalavere ilk once 38-40 yas dediler tutmadı, sonra hem emekli hem calısıyorlar tutmadı, simdi modelmis zartmıs zurtmus. Kardesim yasa acık. Bu yasalar sizin amudu ile goturmenız ıcın yapılmadı Ama onlar sandıkta gorecekler onlar.

  • eyt iş problemi18 Eylül 2019 00:33

    Bu sorunun kaynağı işsizlikte yatıyor. işsizlik problemi çözülemiyor, bu yaşta emekli olunmaz deniyor, eyt sorunu yaşayanlara kamuda kadro aç, emekli edemiyorum ama işiniz hazır buyrun de ortada problem kalmaz.

  • K. Karaman 17 Eylül 2019 23:23

    Bunlar kafayı yemiş Biraz vijdan Biz sadaka istemiyoruz hakkımız olanını istiyoruz Kira 1000 Doğalgaz Elektirik ve su 500 Finlandiya modeliymiş Allah aşkına bu yaştan sonra Hırsızlık mı yapalım

  • Trakyalı 17 Eylül 2019 22:50

    Acele etmeyin.. Akalım görelim. Kimse zorla emekli ol demigır. Zaten olsak ta dırdum 1300 tl maaş baplanı ak. Harca harca bştmez.

  • uğur17 Eylül 2019 22:11

    nasıl Türk usulü başkanlık sistemi yapılabiliyorsa, EYT nin çözümüde gasp edilen hakların aynen iadesi olmalıdır...Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok...bu hak gasbını görmemek için kör olmaya gerek yok...yapılan herşey tamamen akla mantığa aykırı...burada alınacak karar EYT nin onuru ile alay edecek nitelikte olmamalıdır...yoksa cevap sandıkta verilecektir, kimsenin şüphesi olmasın  ...

  • EYT Kurbanı17 Eylül 2019 21:58

    Ben derhal EYT olarak 5 yıl once baglanması gereken emekli maasımı sadece degil. Birikmis geriye dogru 5 yıl emekli maaslarının toplamını bekliyorum. Bunu her kim yaparsa oyu o alır. Oyle uydurma formuller uretmeyin. 1999 oncesi girisliyim yasa 2014 yılında odenmeye baslanacak deniyordu. Her kim hakkımı calıyorsa, hırsızdır.

  • sertan karataş17 Eylül 2019 21:54

    lafa gelince yerli milli iş icrahate gelince fillandiya modeli kendilerine gelince 3 5 senede emeklilik oda yerli ama 80lerden kalma süper emeklilik ben burdan cumhur başkanınve akranlarına soruyorum neden ozaman bu ayrımcılık kendi maaşlaeınıda emekliliklerinide fillandiya modeli uygulansın ve zamanında sayın cumhurbaşkanı ve akranları 43 yasında emekli olurken neden devlet zarar ediyor biz olmaz istemiyoruz demedilerde günü geldiğınde koşarak emekli olmak için hemen başvuruyorlar bana şunun cevabını versinler devlet bile 30 yaş üstü işci istemiyorken bırakın 43 yaşını 35 40 yaşindaki insanlar nasıl iş bulacak

  • AK Trolu17 Eylül 2019 21:51

    Bu devletten maas alarak Internette sacmalayan Troller, EYT liler gibi sizinde maasınızı kesen cıkar, hakkınız gasp edilir. Allah buyuktur

  • ...17 Eylül 2019 20:55

    çözüm fakirlik modeli hahahahaha

  • çözüm mü??17 Eylül 2019 20:54

    işçinin hakkını ver...hakkı emeklilik.bozduğun yasayı aynen eski haline getir... o dev süper  şahlanan devlete bizde inanalım.yoksa her  yılda eyt gücüne güç katarak büyücek

  • Şahin kus17 Eylül 2019 20:38

    O kadar eğitimli adamın kafası çalışmıyor,başkasının sistemini kopya etmeye kalıyorlar,demekmi biz bunları boşuna okutmusuz

  • Birisi17 Eylül 2019 20:16

    Bizde olsa olsa Afrika modeli olur.

  • Aa17 Eylül 2019 20:09

    Madem Finlandiya modeli uygulanacak uygulansın ama emekli aylıkları asgari ücretin altında olması ve asgari ücrete gelen zam emekli aylıklarına yansısın işte o zaman Finlandiya modeli olur

  • Müjgan17 Eylül 2019 20:01

    Ben top model istiyim benene benene

  • Ali17 Eylül 2019 20:00

    Hak ta pazarlık olmaz neyse vereceksin yasa öncesi ise girenler hiç bekletilmeden emekli edilmeli . Devletin yeni mi aklına geldi 40 yasin erken olduğu ozaman eski emeklilerin de ödediği paraları geri alsın yasayı geçmişe doğru calistiriyorsun ozaman onlardan da almalı hiç bir yasa geçmişte yapılan suç dahi olsa idam getirsen bile o tarihten önce suç işlendiği için o insanı asamazsin

  • Yusuf cakmak17 Eylül 2019 19:53

    Dua edelim Afganistan modeli ni bulmasın bizimkiler

  • Eyt'li birisi17 Eylül 2019 19:52

    Hangi suriyeliye maaş bağlanmış? Yalan yanlış iftiralarla algı yapıyorsunuz. Bi tane örnek verin bakalım. Söylediğiniz yalana kendiniz bile inanmıyorsunuz

  • Sevim Kemahlı17 Eylül 2019 19:31

    Ne modeli kardesim, 1999 oncesi girisliler icin yasa acık ve net. Uc kagıt bes kagıt ama Suriyelilere maas bol vergi yok, memlekette 99 oncesi girisli EYT lilerin haklarını gasp edenler, model mi arıyormus simdi. Model basit hak edilmis maasları odeyeceksin toplu olarak, derhal yasalara uygun davranıp halkdan ozur dileyeceksın.

  • Tamer17 Eylül 2019 20:02

    Çok haklısınız. Model işi olayı sulandirmaktir. Yok öyle yok böyle diye işi sulandirip sonra da ağıza bir kaşık bal çalmaktır. Olay çok net emekliliği hâk edeni emekli edeceksin. "Suriyelilere şu Ana kadar yaptığımız harcama 40 milyar doları buldu" bu açıklama birebir cumhurbaşkanının söylemi. Daha dün üçlü zirvede söyledi. Hanı bütçemizde para yoktu EYT o yüzden çıkamıyordu nerden harcadık 40 milyar doları? Bu parayla tüm EYT liler emekli olurdu.

  • Murat Uysal17 Eylül 2019 19:27

    Ne modeli kardesim, daha az vermek icin bir turlu numaralar. Hakkını vereceksiniz kardesim 1999 oncesi girislilerin. Hatta hakedisi önceden baslamıssa o miktarı da toplu odeyeceksınız. Yoksa gidin Suriyeliler e maas bagladıklarınızdan oy isteyin

  • Tamer17 Eylül 2019 20:11

    Isimize geldimi tüm dünya ya Türk modeli icat ettik diye hava atarız işimize gelmedimi başka ülkenin modelini alırız. Biri de çıkıp bu EYT li insanlar Finlandiya vatandaşı değil Türk vatandaşı demiyor muhalefetten. Finlandiyalilarin emeklilik sistemini değil onların aldıkları aylık emekli maaşlarını verelim bizim emeklilerimize.

  • Mustafa17 Eylül 2019 18:53

    Sosyal hukuk devletinde haklar zamanı geldi mi hemen haklar verilir bizde ise iç ler açısı bir durum seneler sürünüyorsun haklarımı Alaçam diye vah vah vah insan modeli olsun

  • Kadri17 Eylül 2019 19:57

    Bizde padişah sistemi var. Vezir ne diyecek o önemli

  • Mehmer 17 Eylül 2019 18:36

    Medyada utanmadan algı yapilıyor 99 öncesi 5 milyon eyt var diye ülkemiz acı bir olay yasadı deprem binlerce insanimizi kaybettik bunlarda hiçmi 99 öncesi ssk kaydi olan yokmu yada bu gune kadar emekli olan yokmu her gun onca arkadasımiz emekli olamadan hayatini kaybediyor kimi iş kazası kimi ecel ile ama arsiz utanmazlar 99 öncesi ssk kaydı olan herkez şu an eytli ve emekli olmayı bekliyor algısı ve gercek bir sayi verilmemesi bu maduruyeti ve vebali dahada arttırıyor yazik değilmi emekciye yaşam yaşı uzadı diyorlar 60 yasını gecen hiç yakinimyok bu nasıl bi hesap tamamen köleliğe dayalı bir emeklilik sistemi pirim ode sonrada öl

  • Adalet, Seçmen, Eyt17 Eylül 2019 18:08

    EYT ye takılmış, Emeklilik için genç, iş aradığında yaşlı olanlar, iş bulamayan ekonomik sıkıntı çekenler ve bu kişilerin oy verecek aile fertleri "hangi parti bu işi çözecekse oylarını o partiye verecektir" Sıkıntılar tüm aileye yansıyor.

  • Tamer17 Eylül 2019 20:18

    Ben de bu işi çözücem diyene oy vericem artık. Ama iktidar derseki oy verin bana ben çözücem bu zamana kadar çözmedin bundan sonra mi çözücen der ona oy vermem. Ama iktidar seçim öncesi gerçekten Finlandiya minlandiya falan demeden hak edenin hak ettiğini kuruşu kuruşuna verirse o zaman secimde iktidara oy veririm.

  • eyt17 Eylül 2019 17:40

    Eyt 1999 depremi çıkarılmış, herkesin can derdine düştüğü dönem araya kaynatılmıştır. Çıkarılan yasa geçmiş dönemdekileri de kapsamıştır ( Normalde bir yasa şu tarihten sonra geçerlidir şeklinde modellenir ) . Madem eşitlik ilkesi var ve istenildiğinde istenen yasa geriye dönük işletilebiliyor,          55 yaşın altında tüm emekli olmuş olanlar aldıkları tüm emekli maaşlarını devlete faiziyle iade etsin.  Devlete de gelir kaynağı olur .

  • VEDAT17 Eylül 2019 17:36

    Model gösteripte insanları yönlendirmeye çalışmayın, model belli 99 öncesi haklar ne ise o. Finlandiya Endonezya Tanzanya karıştırıp durmayın.

  • Okie Dokie17 Eylül 2019 16:56

    Finlandiya modelinden ziyade victoria secret modellerini örnek almalıyız.

  • Adem Kervitci17 Eylül 2019 16:46

    Ne modeli kardesim, 6 yıl once hakkedilmis emekliligim var. 6 yıldır odenmeyen emekli parası 180 bin tl. Bu memleket bitmis. Hakkımı istiyorum geriye donuk. Yasayı yapan devlet kaytaran devlet Suriyeliye maas baglayan devlet. Bizdemi suriyeli olalım?

  • Rezalet 17 Eylül 2019 16:44

    Rezalet ustu Rezalet. 5 yıl once emekli olmalıydım, 5 yılda alacagım emekli maası toplam 120 bin tl. Hakkımı istiyorum, her Suriyeliye bedava maas baglayan devlet kendi vatandasının hakkını nasıl vermez. İssizim. Hakkımı helal etmiyorum.

  • İşci17 Eylül 2019 16:23

    Bu nasıl bir sistem ya ben eyt degilm ama heryer parayı döküp saçacaksın adamların hakkı olanı vermiyeceksin böyle bir dünya yok adam yasa çıkmadan önce hakkazanmışsa bu hakkı kimse geri alamaz bugün eyt nin arkasında durmayan vatandaş yarın elimizden tazmınatımızıda alırken ses çıkarmaz ne sendikamız kaldı ne hakkımız kaldı kitap üzerinde sorsan işcin her hakkı var ama öyle bir haldeyizki haklıda olsan paran yoksa gücün yoksa ezerler kardeşim adalet düzeni bozuldu eskidendi böyleydi şimdide böyle kimse partizanlık yapmasın albirini vur ötekine ülke öyle bir hale geldiki birimiz aman şu gelirse din elden gidecek digerimiz aman bunlar kalırsa laiklik elden gidecek insanlık yok oluyor elden gidiyor hayvandan farkımız kalmadı hergün cinayet hergün hırsızlık uyuşturucusumu törörümü saymakla bitmez gençlikte edep haya kalmadı biri yanbaksada dövsek kessek sövsek ölürsek diyorlar vahşileştik iyice biz hala hangi partiyi yıksak hangi partiyi getirsek derdindeyiz

  • Tam komedi17 Eylül 2019 16:13

    Bütün emeklileri kapsayacak bir düzenleme yapılmalı ! Maaş adaletsizliği sona ermeli ! 25 Yıl görev yapmış memur 20 yıldır emekli maaşı alıyor aylık 3000 tl yeni emekli olan alıyor 2000 tl  böyle adaletsizlik olur mu ? Emekli vekiller alıyor 10 bin tl ! Böyle bir sistemi şeytanın aklına gelmez !!!! 

  • Okie Dokie17 Eylül 2019 15:33

    Ne finlandiya ne Rusya en iyisi Suriye modeli.

  • vatan18 Eylül 2019 06:43

    daha önceki yönetimlerde eyt yokmuydu  her şeyi siyasete bağlıyıorsunuz yok suriye miş yok oymuş  daha önce ki kuyrukları ne çabuk unutunuz ya birazda devleti düşünün okadar nankör olmayın .ALLAH.tan korkun .işinize geldiği gibi konuşuyorsunuz .