E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Eylül’ü atlattık, ya Ekim?'---

'Eylül’ü atlattık, ya Ekim?'

'Eylül’ü atlattık, ya Ekim?'
30 Eylül 2013 - 13:32 borsagundem.com

Ekim ayına girmeye hazırlandığımız yeni haftada değişmeyen tek şey 'belirsizlik'

Eylül’ü atlattık, ya Ekim?
Krtik FOMC toplantısı, Almanya seçimleri, Suriye krizi derken Eylül ayını geride bırakmaya ve Ekim ayına girmeye hazırlandığımız yeni haftada değişmeyen tek şey “belirsizlik”. ABD’de bütçe müzakerelerinin anlaşmayla sonuçlanamayacağı yönündeki endişeler, risk iştahı üzerinde aşağı yönlü riskleri artırmaya devam ediyor. Cuma günü ABD Senatosu, 15 Kasım’a kadar hükümetin fonlanmasını sağlayacak tasarıyı onaylayarak Temsilciler Meclisi’ne gönderirken, Cumhuriyetçilerden söz konusu tasarıya onay çıkmayacağı, Başkan Obama’nın da borç tavanının artırılması konusunda Cumhuriyetçilerle pazarlık masasına oturmayacağı gerçeği, hükümetin kapanacağı yönündeki spekülasyonların artmasına neden oluyor. ABD’de bütçe görüşmelerinin odak noktası olacağı haftada ABD merkez bankası Fed de gündemdeki yerini korumaya devam edecek.
Yarın açıklanacak ISM imalat verisinden, Tarım dışı istihdam/işsizlik oranı (Cuma) verilerine kadar Fed potitikasına yön verecek ve bu bağlamda piyasaların seyrini etkileyecek önemli veri setinin bulunduğu haftanın odak noktasında ise Çarşamba günü konuşma yapacak olan Fed Başkanı Bernanke var. Varlık alımlarının ne zaman azaltılacağı konusunda ipucu verip vermeyeceği merak edilen Bernanke’nin, 18 Eylül’de yaptığı konuşmadaki söylemlerini devam ettirmesi halinde (güvercinvari bir tutum sergilediğini düşündüğümüz için) risk iştahını artırıcı yönde etki yaratabilir. Aksi yönde bir söylemde ise (varlık alımlarının azaltılması konusunda Ekim toplantısını işaret edici ya da ekonomik görünümde iyileşme yönündeki sinyallerin arttığı ve varlık alımlarının yavaşlatılacağı yönündeki her türlü açıklama) negatif algıyı tetiklediğini görebiliriz.
Çarşamba günü, Avrupa Merkez Bankası’nın politika kurulu toplantısı olması ve Draghi’nin basın toplantısı gerçekleştirecek olması nedeniyle daha da önemli olup, geçtiğimiz haftalarda yeni tur LTRO (uzun vadeli düşük maliyetli refinansman operasyonu) ihtimalinden söz eden Draghi’nin söyleyecekleri başta EUR/USD olmak üzere piyasaların seyri açısından etkili olabilir.
İtalya, siyasi kaosun gölgesinde…
Eski Başbakan Berlusconi’nin Parlamento’dan ihraç edilip edilmeyeceği tartışmaları haftasonu yaşanan gelişmelerle daha da artacağa benziyor. Berlusconi’nin partisine üye 5 bakan istifa kararı alırken, mevcut koalisyonun fesh edilerek yeni bir seçim ihtimaline yönelik spekülasyonlar da artıyor. Artan siyasi gerginlik nedeniyle İtalya’nın tahvil faizlerinde yukarı yönde eğilim yaşanıyor, 10 yıllık tahvil faizi %4,80’e kadar yükselmiş durumda. İpanya’nın 10 yıllık tahvil faizi ise %4,36’dan %4,50’ye çıkmış durumda.
İçerde ise “Demokratikleşme Paketi+Dış Ticaret Dengesi+Enflasyon”
Merakla beklenen Demokratikleşme Paketi’nin bugün Başbakan Erdoğan tarafından saat 11 sularında açıklanması bekleniyor. Paket’in ayrıntıları (özellikle de barış sürecine ilişkin detaylar) önemli olup, her kesimden insanı memnun edecek bir çalışma olup olmayacağını izleyeceğiz.
Bugün açıklanacak Ağustos ayı dış ticaret dengesi ve Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon rakamları da iç gündemin önemli başlıklarından.
BIST 100 Endeksi…
Endeks teknik olarak aşağı eğilimini koruyor. Boşluğun başladığı 75.165 seviyesinin altında kapatan endekste bu seviyenin üzerine yerleşmekte başarısız kalması durumunda 72000 seviyesinden geçen kanal desteğine doğru gerilemenin devamı beklenebilir. Endeksin güçlenmesi ve alım denemek için 76.000 seviyesinin üzerine yükselmesi gerekli. Ancak öncesinde 75.000 seviyesinin üzerinde kalması pozitif algılanacaktır.
Destek 73.300 72.000 70.000
Direnç 75.200 76.300 77.300

BIST30 ve VİOP30 Endeks Kontratı…
Endekste genel olarak teknik açıdan aşağı yönlü eğilim devam ediyor. BİST 30 endeksi boşluğun başladığı 92,500 seviyesinin altında kapanış gösterdi ve bu seviyenin üzerine yeniden yükselmekte başarısız kalması durumunda 87,800 seviyesindeki kanal desteğine doğru gerileme devam edebilir. Endeksin güçlenmesi için ilk etapta 92,500 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekiyor. Ancak alım denemek için ise 94,000 seviyesinin üzerine yerleşmesini beklemekte fayda var. Bu görünüm doğrultusunda stratejik olarak VIOP Endeks kontratında uzun pozisyon önermiyoruz. Endeksin 94,000  seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda uzun pozisyon düşünülebilir. Kısa pozisyonlar korunmalı ve 92,500 endeks seviyesi stop loss alınmalı.
Destek 90,000 87,800 87,000
Direnç 92,500 94,000 95,400

ANADOLU YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)