E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEylül ayında borsaları bekleyen riskler---

Eylül ayında borsaları bekleyen riskler

Eylül ayında borsaları bekleyen riskler
01 Eylül 2015 - 10:24 borsagundem.com

İş Yatırım'ın yaptığı analize göre, küresel piyasalarda Eylül ayı da sakin geçmeyeceğe benziyor

Asya borsaları Çin’de Ağustos ayı PMI rakamının (49.7) 50’nin altına gerilemesi ile Eylül ayına düşüşle başladı. Öte yandan Hizmet PMI'ı 50'nin üzerinde olmasına rağmen 53.8'den 51.5'e gerilemesi genel ekonomi ile ilgili zayıflama endişelerini teyit ediyor. Nitekim GS’nin Çin’in büyüme tahmini 2018 yılında %5.8’e kadar indirmesi dikkat çekici.

Haftanın geri kalanında gözler Perşembe günü yapılacak ECB  toplantısında ve Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verilerinde olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, mevcut QE programına katılabilen kurumların listesini genişletebileceği konuşuluyor. Ayrıca ileriye dönük enflasyon tahminlerinde de aşağı yönlü revizyon yapması bekleniyor. ECB açıklamaları hafta sonunda Euro üzerinde baskı yaratabilir.

Cumartesi günü FED Başkan Yardımcısı, Fischer’in açıklamaları ardından geçtiğimiz hafta %25’e kadar gerileyen FED’in eylül ayında faiz artırım ihtimalinin %40’a yaklaştığı görülüyor. Cuma günkü istihdam verileri beklentilerin seyri açısından önemli olacak.
 
Yurtiçinde ise bugün açıklanacak Ağustos ayı PMI rakamları gündemin üst sırasında yer alıyor. Merkez Bankası’nın hafta sonu TL munzam karşılıklara ödenen faizde kademeli bir artış açıklamasının ardından bugün basında yer alan haberlere göre BDDK tüketici kredilerinde maksimum vadeleri uzatmaya hazırlanıyor.

Ekonomideki yavaşlama endişeleri ile makro ihtiyati tedbirlerde gevşemeye gidilmesi bankaların karlılık oranlarını olumlu etkileyecek. Vakıfbank başta olmak üzere tüm büyük bankalar önlemelerdeki gevşemeden faydalanması bekleniyor. Tüketici kredilerini %25’lik sınırın altına çeken Halkbank üzerindeki etki ise sınırlı olacak. Bugün BIST’de yurtdışı piyasalardaki düşüşü takiben aşağı yönlü bir açılış beklemekteyiz. Bu sabah polisin Ipek Holding binasında arama yaptığı haberi Koza grubu hisselerini olumsuz etkileyecektir.     

İŞ YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)