E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEv sahipleri ranttan devlete pay ödeyecek---

Ev sahipleri ranttan devlete pay ödeyecek

Ev sahipleri ranttan devlete pay ödeyecek
10 Ekim 2014 - 07:17 borsagundem.com

Evinden rant sağlayanlar kamuya da pay verecek

İmar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını sağlayacak sistem geliştirilecek.

2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'dan (OVP) derlenen bilgilere göre, kamuoyunda "rant vergisi" olarak adlandırılan gayrimenkul değer artışlarından kamu da pay alacak. Program kapsamında, gelir dağılımının iyileştirilmesi, ekonomiye rekabet gücü kazandırılması amacıyla mali, ekonomik ve sosyal hedeflere destek olan gelir politikaları uygulanacak. 

Kısıtlı olan yurt içi tasarrufların ekonomi için üretken alanlarda kullanılmasının üretim potansiyeli açısından büyük önem taşıdığı belirtilen OVP'de şu görüşlere yer verildi:

"Gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden olmaktadır. Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturmaktadır."

Programa göre, kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler gözden geçirilecek. İmar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını ve gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına yararlanıcıların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecek.

BABACAN SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir süre önce yaptığı açıklamada, gayrimenkuldeki ölçüsüz işlemleri de önleyici adımlar atmak gerektiğini söylemişti. Babacan, "Bir gecede bir kalem oynatarak belediye meclis kararıyla şunla bunla bir anda arsanın, projenin değeri birdenbire farklılaştırılabiliyorsa, onun öncesi ile sonrasında buradan kimler kazandı, kimler kaybetti, bunun tam hesabı kitabı yapılamıyorsa, bu kazanılan yeterince vergilendirilemiyorsa bu büyük bir problem" ifadesini kullanmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tekin değil13 Ekim 2014 21:33

    adamın bir tane dairesi olan yere kaldırım vesaire yaptın diye tepesine çıkacağına onlarca gayrimenkulden kira alanlara hesap sor asıl rantı onlar götürüyor

  • eyy devlet11 Ekim 2014 00:38

    türkiyenin yarısı, evini günlük kiraya veriyor, ve kayıt dışı ekonomi yapıyor vergi vermiyor bazı siteleri maliye bakanı takibe alsın. günlük kiraya verenlere çok büyük cezalar verin

  • saçma10 Ekim 2014 23:40

    değer kaybı olursa devlet oluşan kaybında zararına verecek mi? bana çok saçma geldi isterseniz göçmen kuşlardanda vergi alalım ne dersiniz...

  • metin10 Ekim 2014 12:56

    gayrimenkul fiyatları ve kiraları balon..ederinin çok çok üstünde .istanbulda ev almak hayal.evler aten o fiyatları haketmiyor.kiralar da aynı..adam kümes gibi yere ,dünyanın kirasını istiyor. sadece gülüyorum

  • ugur10 Ekim 2014 11:28

    ikinci ev ve üstü olanlara kira vergisi ve emlak vergisi ayrı olmalı.. ev sayısı arttıkça vergi oranları artmalı.. böylece daha adil olur. ev , dükkan gibi gaurimenkullerin değeri revize edilerek emlak vergileri gerçekçi olmalı..

  • aliveli..10 Ekim 2014 10:47

    evet..köşeyi dönen döndü...

  • fiyatlar devlet kontrolünde olmalı10 Ekim 2014 10:36

    Gayrimenkul piyasası , emlakçıların şişirmeleriyle %40 civarı yukarda seyrediyor. Özellikle konut fiyatları devlet kontrolünde sigorta poliçeleri gibi baremli fiyatlar olmalı , il il duruma göre faklılıklar göstermeli. İpini koparan yukaru çekiyor bu ne rezalet kriz yakın patladı patlayacak...

  • TG10 Ekim 2014 08:14

    Atı alan Üsküdar'ı geçti,çok geç. Bu yasadan yine orta gelir dilimindeki insanlar mağdur olur.