E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEv alım satımında yeni dönem başlıyor---

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor
30 Ekim 2019 - 08:55 borsagundem.com

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor. Tapu harcı gerçek değer üzerinden alınacak. Bölge değerinin altında işlem yapanlara cezai işlem uygulanacak

Hükümet konut alımsatım işlemleri üzerinden tahsil edilen tapu harcı için yeni düzenlemeye gidiyor. Meclis'e sunulan 45 maddelik vergi paketiyle konut alım-satımında da yeni dönem başlayacak.

Gayrimenkullerin tapuda satış yoluyla devri işlemine ilişkin tapu harcı oranını, gayrimenkullerin harca esas alım satım bedellerine göre farklılaştırmaya yönelik Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor. Yasal düzenlemeyle tapu harcı için vatandaşın değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas alınacak.

Mevcut uygulamaya göre kişinin beyanı ve rayiç bedel esas alındığı için 300 bin liralık ev alan kişi 100 bin lira beyanda bulunarak indirimli tapu harcı imkânından yararlanıyor. Yüzde 3 vergi ile 3 bin lira tapu harcı ödüyor. Yasal düzenlemeyle tapu harcı gerçek değerden yatacağı için düşük beyan sona erecek. Konut ve işyeri satışlarında devletin yıllardır uğradığı vergi zararı sona erecek.

EMSALE BAKILACAK

Vergi paketi kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal konut fiyatları temel alınacak ve konutların gerçek fiyatları belirlenecek. Böylece 300 bin liralık konut alan bu değer üzerinden vergisini yatırılacak. Bu tutarın yarısını evi alan yarısını da evi satan kişi ödeyecek. Sonradan yapılan incelemede, tapu harcının emlak vergisi değeri veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nce tespit edilen değerden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiği saptanırsa aradaki farkın yanı sıra yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası alınacak.

GELİR İDARESİ UYARDI

Gelir İdaresi Başkanlığı da konut alım-satımında "risk almayın, gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin" uyarısında bulunuyor. İdare'nin hazırladığı broşürde gerçek değerinde beyanda bulunulması vurgusu yapılarak, "Evinizi nakit ya da banka kredisiyle aldıysanız tapuda gerçek alım-satım bedelini bildirin. Tapu işlemlerinde gerçek alım bedelini beyan ediniz" deniliyor.

ADİL BİR EMLAK VERGİSİ

Değerler artık periyodik olarak takip edilerek düşüşler yansıtılacak, ortaya çıkan değer artışları da sisteme eklenecek. Bu uygulamayla adil bir emlak vergisi sistemi kurulacak. (Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xbiri08 Haziran 2020 02:26

    Bence doğru bir karar müteahhitten ev almaya gittik daire 450.000 tl. nakitmi kredimi diye sordu. kredi dedik bu ev için en fazla 200.000 tl kullanabilirsiniz dediler. ne yani 450.000 tl ye aldığım ev 200.000 tl den fazla kayıt olmuyormu dedim. satış bedellerimiz 200.000 tl dediler. 250.000 kayıtsız bir şekilde müteahhidincebine gidiyor. 200.000 tl göstermeniz size fayda dedi neden dediğimde az tapu harcı ödeyeceksiniz dediler. bu durum kısa kazançta işimize geliyor. Ama 250.000 TL nin acısı şöyle çıkıyor. Evi satmanız gerekti kredi ile en fazla 220.000 tl ve bu oranlar yıl yıl değişiyor. 450.000 tl ye sattınız 250.000 tl nin  bir yıl sonraki kazanç vergisi ortalama 40.000 tl yani siz evi 450.000 tlye alıp 410.000 tlye satmak gibi bir durumun önune geçmek için sanırım. 

  • Vatandaş30 Ekim 2019 12:35

    Durmak yok vergi artışına devammmm...

  • realist30 Ekim 2019 11:53

    Bu nasıl bir yönetim. vatanımdan. askerlik yaptığım, uğruna seve seve çanımı verebileceğim... ülkemden ; çocuklarımla içinden yaşamak için yıllarca yememden içmemden kısarak biriktirdiğim para ile bir ev almak istediğimde devlet adeta vergi adı altında haraç alıyor. Adalet bunun neresinde. Ticaret yaparsam, kar amacı ile bir faaliyette bulunursam... anlarım ama ev alanlardan da vergi almak çok acımasız. Tabi pebek mamasında dahi vergi alan bir anlayış olunca...

  • Tam komedi 30 Ekim 2019 10:13

    Ne demiştim ? Ev alan başına bela alacak ! Artık yerleşik hayattan göçebe hayata geçmenin vakti geldi ! Zaten şehir hayatı insanları hiç mutlu edemedi !!! Sağlıklı yaşamak yerine betona hapis olmuş teknoloji bağımlısı bir nesil yetiştirdik !!!!

  • hasan30 Ekim 2019 09:54

    ev alan vergisini versin zaten alamıyoruz hiç alamayız artık

  • Garip30 Ekim 2019 09:27

    Devlete bak sanki baba malindan aliyor vatandas..gercek degerden herseyimizi onlara verelim temiz olsun. Emlakta ev ihtiyactir lux deildir arkadas.bogazda yali deilse..

  • köfteci30 Ekim 2019 09:05

     bu ev satışlarını daha da düşürür