E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEuro'da kalıcı değerlenme için henüz erken---

Euro'da kalıcı değerlenme için henüz erken

Euro'da kalıcı değerlenme için henüz erken
20 Şubat 2020 - 09:07 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalardaki fiyatlamalar yorumlanıyor.

Yeni gün fiyatlamalarında bilinen başlıkların dışında farklı bir durum söz konusu değil. Güçlü Amerikan doları teması ivmesini artırarak devam ederken, Çin’de Covid-19 salgınında yeni vaka sayısı düşük hızda ilerliyor, güvenli limanlara talep korunuyor, global ekonominin salgın vakasından ılımlı toparlanma ile çıkacağı ve çok fazla ciddi bir yara almayacağı hesap ediliyor. Bu esnada aralarında
Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde para politikaları aşağı yönde ayarlanırken, para piyasaları ile hisse senetleri arasındaki ayrışmada da değişiklik gözlenmiyor.

IMF beklentilerine göre global ekonominin Covid-19 salgını kaynaklı ciddi anlamda zayıflama göstermesi beklenmiyor. Öte yandan ihracatta ciddi payı olan Rusya’da ise ilk 6 haftalık dönemde %30’a yakın düşüşün yaşanması Rusya ekonomisine negatif yansıyabilir. Bir kez daha değiştirilen metot ile birlikte Hubei eyaletinde yeni tespit edilen vaka sayısı ise 349 ile karşımıza çıkmakta.

Fed’in yayımlanan Ocak ayı FOMC tutanaklarına göre global riskler katılımcılar nezdinde değerlendirilirken, Çin kaynaklı salgın vakasının da gündeme alındığı görülüyor. Enflasyon konusunda bazı katılımcılar %2’lik resmi hedefin üzerine çıkılmasının bir süreliğine sıkıntı yaratmayacağını belirtirken, ikinci çeyrek ile birlikte Hazine kağıdı alımlarında azaltıma gidilebileceği belirtiliyor. Farklı bir başlığın öne çıkmaması FOMC tutanaklarını piyasalar açısından nötr kılıyor.

Geçtiğimiz hafta Çin’de orta vadeli fonlama maliyetini ifade eden MLF’de gerçekleştirilen faiz indiriminin ardından bugün de beklendiği şekilde LPR’de 1Y vadelide 10bp, 5Y vadelide ise 5bp aşağı yönde ayarlama gerçekleştirdi. İlk çeyrek içerisinde PBOC’den zorunlu karşılık indirimlerinin geldiğini görebiliriz.

ABD’de açıklanan verilerin emsallerine kıyasla güçlü gelmesinde değişiklik yok. İnşaat izinlerindeki artış ve ÜFE’nin beklenti üzerinde gerçekleşmesinin ardından DXY 99.50 üzerindeki eğilimini artırırken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskının devam ettiği görüldü.

Yerel varlıklarda ise görünüm TCMB faiz kararı etrafında şekillendi. Genel olarak dış varlıklara paralel seyreden günde piyasa beklentisi kadar atılan 50bp’lık faiz indiriminin ardından politika faizi %10.75 seviyesine güncellendi. Manşet enflasyona göre reel faiz eksi bölgede seyrederken, beklenen enflasyonlarda pozitif seyir devam ediyor. Liranın global Amerikan doları değerlenmesi ortamında emsallerinden pozitif yönde ayrışmasını beklemiyoruz. Paritede 6.00-6.10 bandının korunacağı kanaatindeyiz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.32 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.31 ile 119.196 puan seviyesinden tamamladı. 10 yıl vadeli gösterge kağıdın faizi son işlemlerde %11.57 olurken, 5 yıl vadeli CDS’in seviyesi 261bp ile takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı pozitif yönde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %0.75, FTSE 100 %1.02, CAC 40 %0.90 ve DAX %0.79 düzeyinde performans sergilerken, Rusya (RTS, USD) varlıkları günü %1.75 primlenme ile tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde genel olarak Avrupa seansına paralel bir seyir gözlendi. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar pozitif bölgede olurken, Nasdaq endeksindeki %0.87 yükselişte Apple hisseleri dikkat çekti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarında sadece Şili grubu negatif yönde ayrışırken, Brezilya’da  Bovespa endeksi %1.34 yükselişle öne çıktı.

Asya’da yeni gün işlemleri karışık anacak ağırlıklı pozitif yöne işaret ediyor. TSİ 08.19/ NKY 225 %0.39, Hang Seng %-0.71, CSI 300 %1.18 ve KOSPI %-0.52 ile işlem görürken, CNH-CNY spreadi 114 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0026 ile bir önceki güne kıyasla yatay belirlendi.

BİST 100 işlemlerinde 118.000-115.000 seviyeleri destek, 121.200 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir. USDTRY paritesi işlemlerinde 6.12 direnç, 6.05-6.00 ise destek olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda. Aşağı yönde 1.0860 sonrası ilk destek noktası 1.0740. Yukarıda ise 1.0850-1.0950 bölgesi direnç olarak dikkat çekiyor. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde değiliz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)