E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro ve dolar kritik seviyede---

Euro ve dolar kritik seviyede

Euro ve dolar kritik seviyede
26 Şubat 2021 - 08:38 borsagundem.com

TL karşısında dolar ve euro, dün sert yükseldiği seviyelerden haftanın son gününe başladı. 7,40'ın üzerini test ettikten sonra 7,35'ten günü noktalayan dolar/TL, bu sabah saatlerinde 7,43 seviyelerinde. Euro/TL ise yeniden 9 liranın üzerine çıktı.

Türk Lirası'nda Kasım ayından bu yana devam eden rüzgâr bu hafta tersine döndü. Dolar/TL ve Euro/TL, son bir hafta içerisinde yüzde 8 yükselirken özellikle dün piyasaların kapanışından sonra kurlarda sert artışlar yaşandı.  Dolar/TL 7,40'ı geçerken, euro/TL 9'un üzerini gördü. Bu sabah saatlerinde ise dolar/TL, 7,43, euro/TL ise 9,03'ten el değiştiriyor.

Kurlarda dün akşam yaşanan atakta ABD tahvil faizindeki ani yükseliş önemli rol oynuyor.  Şubat başından yüzde 1,10 seviyelerinde olan ABD 10 yıllık tahvil getirisi akşam dakikalar içinde 1,5 seviyesinden yüzde 1,6 seviyesine çıktı.

Haftanın son günü yurt içinde dış ticaret, hizmet üretici fiyatları,  yurt dışında ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, Michigan Tüketici Güven endeksi öne çıkıyor.

08.30 itibarıyla dolar/TL 7,4425, euro/TL 9,0512 seviyesinden işlem gördü

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF)  ‘Özel Çekme Hakları’ (SDR) adlı rezerv para biriminin dağıtımına yönelik yeni düzenlemelere destek çıktı.

Japonya Merkez Bankası parasal işler departmanı genel müdürü Seiichi Shimizu, Japonya'da tüketim fiyatlarının ekonomi toparlandıkça artmasının beklendiğini, ancak görünüm için çeşitli belirsizliklerin var olduğunu söyledi.

Korona virüs salgınının önüne geçmek için Japonya'nın 47 bölgesinden 10'unde uygulanmakta olan olağanüstü halin 6 bölgede bu ay kaldırılması bekleniyor.

Çin Merkez Bankası danışmanı Liu Shijin, Çin ekonomisinin "alışıla gelen şartlar" altında 2021 yılında yüzde 8-9 büyüme gösterebileceğini söyledi.  

New York Fed Başkanı John Williams, güçlü mali destek ile devam eden aşılamanın bir araya gelmelerinin ABD ekonomisinin korona virüs krizinden toparlanmasına yardım edeceğini ve ekonominin bu yıl 10 yılın en güçlü büyümesini yaşamasını liderlik edeceğini söyledi.

Japonya'nın sanayi üretimi global talepteki toparlanmanın etkisi ile 3 aydır ilk kez arttı. Üretim, Ocak ayında piyasa beklentilerinin üzerinde büyüdü.

YURT İÇİ GÜNDEM

Ayın son iş gününde TÜİK dış ticaret istatistikleri, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, katı yakıtlar, TCMB uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerini duyuracak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki Mart-Mayıs dönemine ilişkin iç borçlanma ve ihale programını duyuracak. Hazine tarafından bir önceki ay sonunda açıklanan kesinleşmemiş programa göre Mart ayında 6, Nisan ayında 8 ihale planlanıyor. Açıklanacak yeni program ile Mart ayı için takvim kesinleşecek.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, öncü mal ticareti (16.30), Chicago PMI (17.45), Michigan Tüketici Güven Endeksi (18.00), Baker Hughes sondaj kule sayısı (21.00) verileri izlenecek.

AB liderleri AB'nin Güney Komşuları video konferans toplantısında bölgedeki güvenlik ve savunma durumunu ele alacaklar (11.00).

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel (11.30), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkan Yardımcısı Dave Ramsden (15.30) konuşma yapacak.

BİST100 endeksinde kritik eşik 1505

 

Günün önemli şirket haberleri 26/02/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nuri26 Şubat 2021 10:27

    tünelin ucunda ışık gözükmüş

  • Hasan kurt26 Şubat 2021 08:59

    Merkez bankası sıkı duracam dedi dolar 70 kuruş arttı bari 500bp faiz artırsın biraz dolar düşsünde bizde alalım Dolarsız kaldık

  • Naci agbal26 Şubat 2021 08:48

    Neden dolar 6.90 altına düştüğünde eksi 55 milyar dolar rezerv varken en azından 5-10 milyar dolar toplamadın piyasadan

  • remzi26 Şubat 2021 13:10

    dolar alırsan, piyasaya TL verirsin. O TL'leri faiz verip toplamazsan para arzını artırmış olursun, bu da enflasyonun yükselmesine neden olur. Çünkü TL boşta durmaz, fiyatı yükseleceği düşünülen emtiaya (altın,ev, araba) kayar, talebi yükseltir. Sonuç olarak MB'nin Dolar rezervini artırması başka komplikasyonlara neden olur