E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro krizi büyüyor: 90 sent uyarısı---

Euro krizi büyüyor: 90 sent uyarısı

Euro krizi büyüyor: 90 sent uyarısı
15 Temmuz 2022 - 12:10 borsagundem.com

Avrupa’daki enerji krizi ve FED’in agresif faiz artışları uzmanlara göre eurodaki satış dalgasının devam edeceğini gösteriyor. Analistler ve yatırımcılar euronun bu yıl 90 sente kadar gerileyebileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasa analistleri ve yatırımcılar, euro ile doların eşitlenmesinden sonra dahi eurodaki satış dalgasının devam edeceğini öngörüyor. Uzmanların bu görüşleri Avrupa'daki ekonomik öngörülerin karamsarlığını sürdürmesinden ve ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonla mücadele amacıyla faiz oranlarını yükselmeye devam edeceği beklentisinden kaynaklanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre euro, yıl başından bu yana dolar karşısında %12 değer kaybetti ve yirmi yıl sonra ilk defa 1 dolar seviyesine geriledi. Euronun 90 sent seviyesine doğru gerilemeye devam edeceğini öngören analistlerin sayısı ise gün geçtikçe artıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte yükselen emtia fiyatları Avrupa’yı sarsan yaygın bir enflasyon krizini tetikledi. Yükselen fiyatlar ve belirsizlik ortamı Euro Bölgesi’nde ekonomik resesyon endişelerini de artırdı. Birçok analist, Avrupa’da yoğunlaşan enerji krizinin soğuk kış aylarında daha da kötüleşeceğini ve yeni zorluklara yol açacağını söylüyor.

Financial Times’ın haberine göre ING’nin Kıdemli Faiz Stratejisti Antoine Bovet konuyla ilgili açıklamasında, “Asıl sorun bir resesyonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil, ne kadar kötüye gideceğidir” ifadelerine yer verdi.

Citigroup analistleri bu hafta ortak para biriminde 0,90 ila 0,95 dolar arasında "düzensiz bir hareket" riskinin arttığını söyledi.

Japon bankası Nomura'nın Döviz Stratejisti Jordan Rochester da benzer bir görüşe sahip. Rochester euronun Ağustos ayı sonuna kadar 0,95 dolara düşeceğini, hatta Rusya'nın önümüzdeki hafta bakım süresi sona ermesinin ardından Kuzey Akım 1'i (Almanya'ya giden ana doğalgaz boru hattı) açmazsa 0,90 dolara düşeceğini tahmin ediyor.

Rochester, böyle bir hamlenin ardından Avrupa'nın enerji konusunda kırılgan bir konumunda bırakabileceğini söyledi. Döviz stratejisti "Eğer bu bir ekonomik kriz değilse, nedir?" diye de ekledi.

Varlık yönetimi şirketi BlueBay Asset Management'ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Kaspar Hense de yavaşlayan büyüme nedeniyle euronun 0,95 dolara düşmesini bekliyor. Hense "Doğalgaz fiyatlarındaki sorunun ve Ukrayna'daki savaşın yakın zamanda ortadan kalkması muhtemel değil" dedi.

Perşembe günü, Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi'ndeki gayri safi yurtiçi hasıla büyüme tahminini 2022 için yüzde 2,6'ya ve gelecek yıl yüzde 1,4'e düşürdü.

Yatırımcıların günlük 6,6 trilyon dolarlık döviz piyasasındaki duyarlılığı için kilit bir gösterge olan vadeli işlem sözleşmelerindeki işlemlerse yatırımcılardaki karamsarlığı vurguluyor. Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun 5 Temmuz'a kadar olan verilerine göre, hedge fonları gibi spekülatörler 16.900 sözleşmelik net kısa pozisyonlarla Aralık 2021'den bu yana euroya karşı en büyük düşüş bahislerini yürütüyorlar.

Euronun bu yılki düşüşü, Japonya Yeni ve İngiliz Sterlini de dahil olmak üzere birçok büyük para birimi karşısında dolardaki geniş çaplı bir yükselişi de yansıtıyor.

Dolar rallisi, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için faiz oranlarını keskin bir şekilde artırmasından destek alıyor. Faiz artışları sayesinde ABD Hazine tahvillerini tutan yatırımcıların sabit getirileri yükseliyor. Örneğin, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri yüzde 2,97’lik getiri sağlarken, Almanya'nın 10 yıllık tahvilleri ise yüzde 1,22 getiride kalıyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), Euro Bölgesi’ndeki rekor enflasyonu düşürmek için bu ay ana faiz oranını artırması bekleniyor. Bununla birlikte, yatırımcılar ekonomideki sert rüzgarlar göz önüne alındığında borçlanma maliyetlerini yükseltmeye ne ölçüde devam edebileceğinden şüphe ediyorlar.

ING'den Bouvet, ECB yetkilerinin bir yandan yükselen enflasyonla mücadele ederken diğer yandan da resesyon tehdidi arasında bölündüğünü ve kendilerini “bir çıkmazın” içerisinde bulduklarını söyledi.

Euro ile doların eşitlenmesi ECB’yi zora soktu

 

Dolar yükselişini sürdürüyor

 

El-Erian’dan korkutan FED yorumu: Başka çaresi yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ17 Temmuz 2022 07:36

    avurupanın gelecegi karanlık kuyuya dönüşüyor avrupada tek sorun güçlü lider yok ab denmiş ama adı var kendi yok.

  • Müthiş16 Temmuz 2022 19:36

    KKM sayesinde euro TL karşısında da değer kaybediyor (A) 

  • Mucise Reis ;)16 Temmuz 2022 11:33

    Bir Luna olmaz herhalde :D  o kadarda değil... kriptomu bu para yahu 

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ15 Temmuz 2022 15:54

    Daha iyi ya ab ülkelerinin sanayisi daha çok çalışır.ucuz ab ülkesi malları abd piyasanı batırır.

  • Cebimde Türk lirası var15 Temmuz 2022 14:01

    Türk Lirası krizi nolacak? Bir senede yüzde 100 değer kaybı Dolara karşı, benzin ve mazota karşı yüzde 300 değer kaybı.

  • FİNANSCI15 Temmuz 2022 15:53

    sende ne kadar cahilmissin gidip altın veya döviz veya iyi bir sanayi şirketi alsa idin para 60 kata kadar yükselmiş idi.

  • Bir dost15 Temmuz 2022 12:47

    Piyasa hareketi asagi yukari olmazsa kriz olur, piyasa hareketi iyidir, dinamikliktir.ukrayna vakasi silah sektorunu zirveye tasidi. Rusya yi basta " birsey yapamaz , onu ekonomik olarak bitiririz" gorusundelerdi. Tek basina yeten nadir ulkelerden, hicbir ulkeye ihtiyac duymadan yasayabiliyor.

  • Milton15 Temmuz 2022 12:35

    Fed ecb japon ingiliz ve kanada merkez bankaları servetler yeterince transfer edildikten sonra buluşup enflasyon parite konularında deklare edilmemiş tanımlı faiz ve para politikası belirleyecek. Yeni para sisteminin de temelleri on yıllık proje kapsamında gelecek yıl atılacak. Çine karşı hayatta kalma ittifakıdır bu.

  • Tufan15 Temmuz 2022 12:34

    Daha durun asıl önümüzdeki kış avrupa duman olacak. Eee çoluk çocuk mültecileri denizde boğulmaya terk ederken iyiydi. Allah illa ki belanızı verecek. Nasıl birinci dünya savaşında Müslümanları parça parça ettiniz ardından ikinci dünya savaşıyla Allah belanızı verdi şimdi 70 senelik zulmünüzün sadece dünyadaki hesabı yaklaşıyor.

  • Pala15 Temmuz 2022 16:07

    Müslümanları mülteci yapanlar el kaide, isid, Türkiye gibi unsurlar, avrupa değil

  • Norman15 Temmuz 2022 12:25

    92 centten döner eylülde fed ve ecb aynı oranda faiz artırır. Euro 1.15 e çıkar. Enflasyon rakamları dünyada 2 ay sonra düşüşe geçecek, faiz artış hızı ve oranı yavaşlayacak.