E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi'nde imalat toparlanıyor ama...---

Euro Bölgesi'nde imalat toparlanıyor ama...

Euro Bölgesi'nde imalat toparlanıyor ama...
01 Ekim 2020 - 12:59 borsagundem.com

Euro Bölgesi'nde imalat Eylül'de güçlü toparlanma kaydetse de yetkililer toparlanmanın kırılgan kaldığına işaret ediyor

Euro Bölgesi'nde imalat iki seneden daha fazla süreden bu yana en hızlı genişlemesini kaydederek, ticarette keskin bir toparlanmaya yöneldi ve dünya ekonomisinin korona virüs resesyonundan toparlandığına işaret etti.

IHS Markit'in araştırmasına göre, Eylül ayında sanayi üretimi yeni siparişler ve iş güveni görünümlerinin tamamında iyileşme kaydedildi. Bölgede imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi 53.7 olarak gerçekleşti.

Bununla birlikte şirketler iyileşmenin sürdürülebilirliğine dair belirsizliklere yönelik şüpheci tutumlarının bir işareti olarak işçi çıkarmaya devam etti.

Bölgede korona virüs kısıtlamalarının sona ermesi ile keskin toparlanma kaydedilse de, büyüme ivmesi yeniden artışa geçen vaka sayılarının kısıtlama endişelerini beraberinde getirmesi ile yavaşladı.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri toparlanmanın devam edeceğini öngörse de, bu sürecin oldukça yavaş ve 19 ülkeli blok içinde eşit olmayan bir şekilde gerçekleşebileceği yönünde uyarıda bulunuyorlar.

Eylül ayında Euro Bölgesi'nin imalat sektöründeki toparlanmanın yaklaşık yarısı Almanya'dan kaydedildi. Aktivite, bölge genelinde daha ılımlı şekilde artarken İrlanda ve Yunanistan'da durağan kaldı.

Birleşik Krallık imalat PMI beklentiler altında kaldı

IHS Markit'in açıkladığı Birleşik Kralık imalat satın alma yöneticileri endeksi eylül ayında, ağustos ayında 30 ayın zirvesi olan 55,2 puandan, 51,1 puana geriledi. Beklenti endeksin 51,4 puana gerilemesiydi.

Endeks, Birleşik Krallık ekonomisinin Kovid-19 krizinden toparlanmaya devam ettiğini, çıktılarda ve yeni siparişlerde iyileşmeler olduğuna işaret ederken, istihdamın üst üste 8 aydır gerilediğini, ancak azalışın şubat ayından bu yana en düşük düzeyde olduğunu gösterdi.

Almanya imalat PMI 56,4 puana geriledi

IHS Markit'in açıkladığı Almanya imalat satın alma yöneticileri endeksi eylül ayında, ağustos ayındaki 56,6 puandan, 56,4 puana geriledi. Beklenti endeksin 56,6 puanda sabit kalmasıydı.

Endeks, Almanya ekonomisinin Kovid-19 krizinden toparlanmaya devam ettiğini, çıktılarda ve yeni siparişlerde iyileşmeler görülürken, istihdamda görülen azalışın hafiflediğini gösterirken, tüketici, ara ve yatırım gruplarında da iyileşmeler görüldü.

IHS Markit Ekonomi Direktörü Phil Smith, "Fabrikalarda görülen istihdam kayıplarında en kötü dönemin, en azından şimdilik, geride kaldı ve Kovid-19 salgını öncesi dönemi düzeyine döndü. diğer yandan imalatçıların iyimserlik düzeyleri yükselerek, istihdam düzeyi korundu" dedi. 

İSO Türkiye İmalat PMI endeksi 52.8'e geriledi

AB, İngiltere 'ye dava mı açıyor?

Euro Bölgesi'nde işsizlik ağustosta yükseldi

Avrupa'da ÜFE ağustosta yükseldi

Ekonomide normalleşme TL'yi nasıl etkiliyor?

EBRD: Türkiye'nin çabuk toparlanma eğilimi var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)