E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi'nde düşük enflasyon---

Euro Bölgesi'nde düşük enflasyon

Euro Bölgesi'nde düşük enflasyon
05 Şubat 2014 - 14:30 borsagundem.com

Euro Bölgesi’nde enflasyon yeniden son 4 yılın en düşüğünde; deflasyon endişeleri artıyor

Akbank Ekonomik Araştırmalar Euro Bölgesi enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Analiz raporunda ''Euro Bölgesi'nde deflasyon riski artarken, ECB'den ek adımlar gelebilir'' yorumuna yer verildi.

Analiz raporunun devamında şu detaylar yer aldı:

''Düşük enflasyon, genel olumsuz etkilerinin yanısıra, çevre Avrupa ülkelerinin rekabetçiliklerini artırmalarının ve borç yükünü azaltmalarının da önüne geçerek, bölgenin sorunlarını çözmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle ECB’nin ek genişleyici adımlar atması olasılığı yükseldi.  
 
Euro Bölgesinde yıllık enflasyon Ocak’da  %0,8’den %0,7’ye gerilerken, Ekim’den bu yana ikinci kez son 4 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Verinin ardından Euro bölgesinde deflasyon endişeleri arttı. ECB’nin orta vadeli enflasyon hedefi %2  iken beklentisi 2014 için %1,1; 2015 içinse %1,3.
 
Enflasyondaki zayıf seyrin nedenleri:

-İşsizlik oranının (Euro Bölgesi: %12 İspanya: %26) ve hanehalkı borcunun  halen yüksek olması, tüketim harcamalarını sınırlıyor.  
-Durağan kredi dinamikleri devam ediyor; Kasım’da reel sektör kredileri %5,7 oranında azalırken çevre ülkelerde daralma daha sert.
-Bireysel kredi koşullarındaki iyileşme ivme kaybetmeye başladı.
-Büyüme hala kırılgan; son çeyrek büyümesi (m.a) sadece %0,1 düzeyinde (ECB beklentisi: 2014: %1,1 2015: %1,5)
 
Enflasyondaki zayıf seyir, çevre ülkelerin borç göstergelerindeki iyileşmenin önüne geçebileceği için de risk oluşturuyor. Yapılan bir araştırmaya göre, çevre ülkelerde ekonominin büyümesi, sıkı bütçe disiplininin sağlanması ve Euro Bölgesi’nin enflasyonunun ECB hedefi olan %2’de oluşması halinde, kamu borç yükünün sınırlanması mümkün.
 
Ancak Euro Bölgesi’nde enflasyonun %1’e ve daha altına düşmesi halinde, çevre ülkelerin Almanya’ya kıyasla daha rekabetçi (ücret ve üretim maliyetlerinin daha avantajlı) olabilmesi için enflasyonların %0’a yakın olması gerekecek. Böyle bir durumda, nominal GSYİH’nın düşük artışı, kamu borç oranının azalmasına da engel teşkil edecek. Ayrıca nominal geliri artmayan hanehalkı daha az borç ödeyebilecek ve daha az talep yaratabilecek. Çevre ülkelerin enflasyonu halihazırda çekirdek ülkelerin oldukça altında seyrediyor (Almanya: %1,3 İspanya: % 0,2).
 
Sonuç olarak düşük enflasyon, çevre Avrupa ülkelerinin zaten zor olan “borcu azaltırken rekabetçiliği artırma” hedefini daha da zor hale getiriyor.  
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB) bölgeyi Japonya gibi uzun dönem sürebilecek deflasyon tehlikesinden uzaklaştırmak için ek destekleyici adımlar atabilir. Yarın gerçekleşecek toplantıda %0,25 olan politika faizinin değişmesi beklenmiyor. Buna karşın ECB başkanı Draghi, görünümün kötüleşmesi durumunda ek adımlar atabileceklerinin ve bankaların toplulaştırılmış kredi portföylerini satın alarak finansal destek verebileceklerinin sinyalini verdi. Bu şekilde, Euro bölgesinde daralan kredi büyümesinin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.

 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)