E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEuro Bölgesi’nde deflasyon tehdidi artıyor---

Euro Bölgesi’nde deflasyon tehdidi artıyor

Euro Bölgesi’nde deflasyon tehdidi artıyor
05 Kasım 2014 - 11:49 borsagundem.com

Euro Bölgesi’nde deflasyon riski gerçeğe dönüşmenin eşiğinde

Euro Bölgesi’nde deflasyona doğru ilerlemesi Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) yarınki para politikası toplantısı öncesinde parasal genişleme çağrılarını güçlendiriyor

Londra merkezli Markit Economics’in bugün yaptığı açıklamaya göre, şirketler yavaşlayan ekonomi ve yeni siparişler alımlarının azalması karşısında satışlarını canlandırmak amacıyla satış fiyatlarını 2010 yılından bu yana en büyük ölçüde düşürdüler. Bu durum kar marjinlerini kısıtlayarak istihdam ve yatırım kaynaklarında kesintiye gidilmesine neden olurken, ekonominin toparlanmasına engel teşkil ediyor.

Avrupa Merkez Bankası, enflasyonu canlandırmak için bankacılık sistemine likidite enjekte ederken, enflasyon geçtiğimiz senenin başından bu yana politika yapıcıların hedefine ulaşamadı. İmalat sanayi ve hizmet sektörü göstergelerinin en iyi ihtimalle ağır ilerleyen bir büyümeye işaret etmesi ile birlikte AMB uzun vadeli kredi artırımı yapılması yönünde baskı görüyor. Ancak hali hazırda, Euro Bölgesi’nde fiyat düşüşlerinin önüne geçmek için varlık alım planlarını açıklamış bulunuyor.

Markit Economics’in baş ekonomisti Chris Williamson, “Bu ay açıklanan veriler oldukça karamsar bir tablo çizdi ve ekonominin tekrar hayata dönmek yerine kötüleşeceği sinyali veriyor” dedi. Ekonomik durağanlık tehdidi ile birlikte artan deflasyon riskleri Euro Bölgesi’ndeki talebi canlandırmaya yönelik AMB üzerindeki baskıları daha da artıracak ve geniş ölçekli parasal genişleme yapılması için çağrılar güçlenecek” dedi.

İmalat sanayi ve hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Birleşik PMI), Eylül ayındaki 52 seviyesinden Ekim ayında 52.1’e yükseldi. Ekonomist beklentileri verinin 52.3 geleceği yönündeydi. Hizmet PMI’ı 52.4’ten 52.3’e geriledi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)