E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEuro Bölgesi'nde deflasyon korkusu bitti---

Euro Bölgesi'nde deflasyon korkusu bitti

Euro Bölgesi'nde deflasyon korkusu bitti
29 Nisan 2015 - 09:40 borsagundem.com

Euro Bölgesi’nin deflasyonla olan teması, başlamadan bitmiş olabilir

Euro Bölgesi’nin deflasyonla olan teması, başlamadan bitmiş olabilir.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları, üst üste dört ay düşüş göstermesinin ardından Nisan ayında değişiklik göstermeyecek. Bölge ekonomisinin toparlanma göstermesi ile birlikte gelen duraksama, petrol fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanan etkinin fiyatlarda ve ücretlerde bir düşüşü tetiklemeden yok olacağı sinyali veriyor.

Deflayon riski ile mücadele etmek için Mart ayında tahvil alımlarına başlayan Avrupa Merkez Bankası (AMB), önümüzdeki günlerde bölge ekonomisinin iyileşmekte olduğu yönünde daha fazla kanıt elde edebilir. Bölge genelinde düşen işsizlik ve Almanya’dan İspanya’ya verilerin teşvik edici olması, politika yapıcıların kademeli olarak güçlenen toparlanma tahminlerini destekleyebilir. Bölge toparlanmasına yönelik tek risk, Yunanisan’ın para birliğinden çıkma ihtimali.

Frankfurt’taki Natixis ekonomistlerinden Johannes Gareis, “Enflasyon verisinde gelişme işaretleri görülmesi tehlikeli bir deflasyonal sarmal korkusunu hafifletecektir. AMB enflasyondaki gelişimden memnun olacaktır. Ancak Euro Bölgesi tüketicileri için deflasyon korkusu başlamadı bile” dedi.

Petrol fiyatlarının 2014’ün ikinci yarısında yüzde 50 gerilemesi ile baskılanan enflasyon oranı Aralık ayında negatife döndü ve yıl başında eksi yüzde 0.6’ya gerileyerek rekor düşük seviyeyi gördü. Bloomberg anketine katılan 40 ekonomistin tahminlerinin meydanına göre söz konusu gerileme o zamandan bu yana hafifledi ve muhtemelen Nisan ayında sonlandı. Eurostat, enaflasyon verisini Perşembe günü Luksemburg saati ile 11:00’da açıklayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)