E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEURO 2020 gibi turnuvalar yatırımcı kararlarını etkiliyor---

EURO 2020 gibi turnuvalar yatırımcı kararlarını etkiliyor

EURO 2020 gibi turnuvalar yatırımcı kararlarını etkiliyor
14 Temmuz 2021 - 11:46 borsagundem.com

EURO 2020 gibi turnuvalarda takımları elenen ülkelerde bir sonraki işlem günü borsa performanslarının düştüğü görülüyor. Bu durum borsalarda yatırımcı duyarlılığının önemine dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Euro 2020 finalinin ertesi günü İtalya borsası yükselişe geçerken İngiltere içinse tam tersi bir durum vardı. Pazartesi günü Italya’nın FTSE MIB Endeksi %0,92 yükselirken İngitere’nin FTSE 100 Endeksi %0,02’yle günü zar zor pozitifte kapattı.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert bu iki farklı tablo arasında Euro 2020 finalinin etkili olduğunu belirtiyor. Zira borsa araştırmacılarına göre ülkelerin spor takımlarının önemli turnuvalardan elendiğinde o ülkelerin borsaları da genel bir kural olarak buna olumsuz tepki veriyor.

Konuyla ilgili en çok bilinen araştırma Ağustos 2007’de Journal of Finance’te yayınlandı. “Spor Duyarlılığı ve Hisse Getirileri” başlıklı araştırma Londra İşletme Okulu Finans Profesörü Alex Edmans, Colorado Üniversitesi Finans Profesörü Diego Garcia ve Norveç İşletme Okulu Finans Profesörü Oyvind Norli tarafından yapıldı.

Araştırmacılar, 1980'den başlayarak 2.000'den fazla uluslararası spor etkinliğine karşı borsaların tepkisini analiz ettikten sonra, ortalama olarak, belirli bir ülkenin küresel yarışmalardan elenmesinin ardından borsanın hemen sonraki işlem seansında ortalamanın önemli ölçüde altında bir getiri ürettiğini buldular.

İlginçtir ki, araştırmacılar spor takımlarından birinin uluslararası yarışmalardaki galibiyetlerinin ardından bir ülkenin borsasına ortalamanın üzerinde bir getiri sağlandığını görmediler. Araştırmacılar bu asimetrinin sebebi olarak kaybeden takımın taraftarlarındaki moral değişiminin kazanan takım taraftarlarındakine göre daha fazla alt üst olmasını gösteriyor. Bu önermeyi destekleyen bir diğer verilerde de Bar-Ilan Üniversitesi ve Kudüs İbrani Ünivetsitesi Profesörleri Guy Kaplanski ve Haim Levy’nin “İşletilebilir Öngörülebilir İrrasyonellik: ABD Borsalarında FIFA Dünya Kupası Etkisi” başlıklı başka bir araştırmasında görülüyor.

Olimpiyatlarda durum nasıl?

Tüm bu tartışmalar doğal olarak 23 Temmuz’da başlayacak Tokyo Olimpiyatları’na odaklanılmasına yol açıyor. Edmans konuyla ilgili açıklamasında araştırmalarının olimpiyatları kapsamaması gerektiği konusunda uyarıyor. Bunun nedeni olimpiyatlarda milliyetçilik konusunun daha az görülüyor olması. Örnek vermek gerekirse olimpiyatlarda bir oyuncunun madalya kazanamaması halinde ülke için ‘elenme’ gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Ancak Mark Hulbert Ağustos 2016’daki en son olimpiyatlardan sonra dünya endekslerini bir araya toplayan Vanguard Total World Borsa Yatırım Fonu’nun %1,9 yükseldiğini hatırlatıyor. Hulbert’e göre araştırmalardan çıkarılması gereken şey yatırımcıların yaklaşmakta olan olimpiyat oyunlarından borsanın daha iyi ya da daha kötü performans göstermesi için bir sebep aramaması yönünde. Borsa uzmanı borsaların olimpiyatlar sırasında keskin hareketler yapabileceğini ancak bunun olimpiyatlara bağlanmaması gerektiğini belirtiyor.

Hulbert tüm bu verilerin yatırımcılar üzerinde daha geniş bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor: Yatırımcıların ruh hali yatırım kararlarında şaşırtıcı derecede büyük rol oynuyor.

Borsa uzmanı açıklamasında, “Kendimizi piyasalara istatistiksel olarak titiz bir şekilde yaklaşan rasyonel yatırımcılar olarak düşünmeyi seviyoruz. Spor duyarlılığı ve hisse senedi getirileri üzerine yapılan bu çalışmalar ne kadar yanılabileceğimizi gösteriyor” dedi.

Müzik yatırımların da gıdası olabilir mi?

Hulbert spor duyarlılığı konusundaki araştırmaları sonrasında Profesör Evans’ın konuyla bağlantılı olarak meslektaşları Auckland Üniversitesi’nden Adrian Fernandez-Perez ve Ivan Indriawan’ın ve Audencia İşletme Okulu’ndan Alexandre Garel’in yaptığı, “Dünya Çapında Müzik Duyarlılığı ve Hisse Senetleri Getirileri” başlıklı araştırmayı öneriyor. Araştırma Journal of Financial Economics’in bir sonraki sayısında yer alacak.

Müzik uygulaması Spotify’ın verilerin erişim sağlanan araştırmacılar her ülkede en çok dinlenen 200 şarkı bulunuyor. Araştırmacılar ayrıca her şarkıyı pozitifliğine göre derecelendiren bir Spotify algoritması sonuçlarına da eriştiler. Araştırmacılar analiz edilen 40 farklı ülkede "müzik duyarlılığının aynı hafta pay piyasası getirileriyle pozitif korelasyona sahip olduğunu" buldular.

Başka bir deyişle, neşeli şarkılar dinlemek portföylerin yükselişine destek olurken, daha üzücü şarkılar hisse senetlerinin düşüşüne yardımcı olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre araştırmacılar, hangi şarkının popüler olduğuna göre borsalarda ticaret yapılmasını önermiyor. Ancak bunun yerine araştırmalar ruh halimizin yatırım kararlarımızda oynayabileceği güçlü role karşı kendimizi bağışıklamanın önemine dikkat çekiyor. Bunu yapmanın en iyi yolu ise portföylerde önemli bir değişiklik yapılacağı sırada destek almak olabilir.

Borsalarda dev şirketlerin savaşı başladı

 

Küresel yatırımcılar Çin piyasalarına yöneliyor

 

Yabancılar hangi hisselerde alım satım yapıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azılı solcu14 Temmuz 2021 18:34

    Borsanın düşmesinin tek müsebbibi milli takım teknik direktörü şenol güneş beydir.sayın kılıçdaroğlu  iktidara geldiğinde ilk işi şenol hocayı değiştirip milli takımın kazanmasını sağlayacak yiğit bir hocayı getirmek olucaktır..böylece milli takım kazandıkça hisseler coşacak ve herkez kazanacaktır.ekonominin düzelmesinin tek yolu budur.

  • Hehe14 Temmuz 2021 15:43

    Haaa ondan dusuyor bist bende diyordum niye kafaya bak yaa kac yerden maas aliyor bunu yazan bu ara o tipler cok aliyorya