E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro 12 yılın en düşüğünde---

Euro 12 yılın en düşüğünde

Euro 12 yılın en düşüğünde
10 Mart 2015 - 15:36 borsagundem.com

Euro, dolar karşısında yüzde 1.1 kayıpla Nisan 2003'ten bu yana en düşük düzey olan 1.07305'i gördü

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) başladığı tahvil alımlarının ikinci gününde dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer yitirerek Nisan 2003'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın dün başlattığı tahvil alım programının yarattığı baskının etkisiyle dolar karşısında yaklaşık 12 yıldır ilk defa 1.08 düzeyinin altında seyrediyor. Euro, dolar karşısında yüzde 1.1 kayıpla Nisan 2003'ten bu yana en düşük düzey olan 1.0730'un altını gördü. Dolara olan ilginin devam etmesi, euro/dolar kurunun 1 düzeyine doğru gerilemesi ihtimalini de gündeme getiriyor.

Büyük küresel bankalar euro/doların bu seviyeye gelecek yıldan önce inmesini beklemiyorlardı. Fed'in faizleri artırırken daha önce dikkat çektiği kadar temkinli olmayacağına yönelik beklentilerin tetiklediği talep doların  iki haftadan kısa bir süre içinde yüzde 5 kadar değer kazanmasına yol açtı. Büyük bankalar, euro/dolar kurunun gelecek yıl veya 2017'de 1 düzeyine gerilemesini bekliyorlardı. Reuters anketine katılan bankaların çoğu, ECB'nin devlet tahvili alımlarına rağmen Euro/dolar kurunun altı ay daha 1.08'in altına inmesini beklemiyorlardı.

Morgan Stanley döviz stratejisi Avrupa biriminin başında bulunan Ian Stannard, "Eurodaki aşağı yönlü trend devam ediyor, durdurmak da son derece zor olacak gibi görünüyor. AMB'nin varlık alımlarına başlaması tahvil getirilerini düşürdü. Euro da getirileri izliyor ve pek çok kişinin uzun vadedeki hedeflerine beklenenden çok daha erken ulaşacak gibi görünüyor" dedi. Uzmanlar ayrıca Yunanistan'ın euro bölgesindeki alacaklılarıyla yaptığı ve dört ay süre içinde uzun süreli bir mali yardım anlaşmasına zemin hazırlaması hedeflenen müzakerelerde takındığı tavrın da piyasalarda endişe yarattığını belirttiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)