E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarEthereum neden yükseliyor?---

Ethereum neden yükseliyor?

Ethereum neden yükseliyor?
20 Temmuz 2022 - 10:45 borsagundem.com

Aylar süren sert çöküşün ardından kripto para piyasası toparlanma işaretleri veriyor. Sıçramanın başını çeken Ethereum’un yükselmek için kendine has nedenleri bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son bir haftada yüzde 41’in üzerine artış gösteren Ethereum, 1570 dolar seviyesinde işlem görüyor. Ethereum son 24 saatte ise 1640 dolara kadar yükseldi. Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para da bu yükselişe eşlik ediyor ancak diğer kripto paralardaki yükseliş Ethereum kadar keskin değil. Analistlere göre bunun iki ana nedeni bulunuyor.

Birleştirme yükseltmesi

Fortune’dan Taylor Locke’un haberine göre, StoneX Finansal Analitik Direktörü Youwei Yang, Ethereum’un yükselişinde ‘birleştirme (merge) yükseltmesi'nin büyük etkisi olduğunu söylüyor. Blokzincir ağını daha verimli bir sisteme dönüştürmeyi vaat eden bu birleştirmenin tarihi, yakın zaman önce onaylandı diyen Yang, bu sayede Ethereum ağı üzerinde gerçekleştirilecek işlemler için daha az enerji kullanılacağını belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Yang, Ethereum’daki yükselişin ikinci nedeni olarak ise makroekonomik korkuların dinmesini gösteriyor. Yang, “Aslında fiyat hareketine daha yakından bakıldığında normal zamanların tersine, Ethereum’un Bitcoin’e öncülük ettiğini görürsünüz. Bu yüzden bu ralliye Ethereum’un liderlik ettiğini söylemek yanlış olmaz ve bunda ETH 2.0 birleştirme yükseltmesinin çok büyük bir payı olduğu kesin” şeklinde konuştu.

Fiyat hareketine yakından bakıldığında normal zamanların tersine, Ethereum’un Bitcoin’e öncülük ettiği görülüyor.

Çevreye daha duyarlı olacak

Birleştirme yükseltmesi, Ethereum’un sözde konsensüs mekanizmasını ‘iş ispatı’ndan (proof of work) ‘hisse ispatı’na (proof of stake) çevirecek. Eski mekanizma yani ‘proof of work’, Ethereum ağı üzerinde gerçekleştirilen işlemleri doğrulamak amacıyla karmaşık bulmacaları eksiksiz şekilde tamamlamak için büyük miktarda bilgisayar gücü harcayan madencileri içeriyordu.

Yeni mekanizma olan ‘proof of stake’te ise doğrulama yöntemi değişiyor. Buna göre yeni doğrulama mekanizması, Ether tokenlarının bir kısmını rehin verme ya da paylaşmaya yani ‘stake’ etmeye istekli olan katılımcılar ağına dayanıyor. Bu yeni sisteme geçişle birlikte Ethereum’un çevreye verdiği zararın da büyük ölçüde azalması bekleniyor.

Ethereum geliştiricileri geride bıraktığımız hafta, Eylül ayını hedefleyen birleştirme geçiş planlarını paylaştı. Yang’a göre, bu yükseltme Ethereum’un sadece daha ölçeklenebilir, güvenli ve sürdürülebilir olmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda arz şokuna da yol açacak ve stake ödülleri de mevcut olan yüzde 4 oranının üzerine çıkarak büyük olasılıkla yüzde 6 ya da yüzde 7 seviyelerine yükselecek.

Makroekonomik korkular diniyor

Ethereum’un alacağı güncellemeyle yükselmesi diğer kripto paraları da harekete geçirdi. Kripto piyasasının en büyük kripto parası Bitcoin, birkaç haftadır yatay seyrettiği 19 bin ila 20 bin dolar bandını kırdı ve şu an 23.500 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Sadece Bitcoin değil, diğer altcoinlerde de belirgin yükselişler gözleniyor. Solana’nın SOL koini, Polygon’un MATIC koini ve Avalanche’ın AVAX koini de son bir haftada sırasıyla yüzde 39, yüzde 66 ve yüzde 42 oranında artış gösterdi. Yang, FED kaynaklı makroekonomik korkuları sindirebilmek için piyasanın önümüzdeki hafta sakinleşebileceğini sözlerine ekledi.

Kripto paralarda kötü günler geride mi kaldı?

 

Bitcoin'de sıçrama öncesi nefesler tutuldu

 

Kriptoda 5 milyon kaybedince, intihar etti

 

Kripto paralar ne zaman toparlanır?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)