E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEsnafa itibar uyarısı---

Esnafa itibar uyarısı

Esnafa itibar uyarısı
24 Nisan 2014 - 04:51 borsagundem.com

Rekabet Kurumu, TESK aracılığıyla esnafı uyardı: Rekabet ihlali yapan işletmelerin ticari ünvanlarının ilanı itibar kaybıdır

Rekabet Kurumu, binlerce esnaf ve sanatkara TESK aracılığıyla “itibar” uyarısında bulundu.

Ekmek fiyatlarıyla ilgili fırıncılara verilen 1 milyon 300 bin liralık cezayı örnek gösteren kurum, “Rekabet ihlali yapan işletmelerin ticari ünvanlarının ilan edilmesi verilen para cezası yanında itibar kaybı anlamına gelir. Haksız kazanç doğuran ve adalet duygusuna ters düşen fırsatçı eğilim ve davranışların sürdürebilirliği yoktur” uyarısı yaptı. 

Hürriyet'teki habere göre kurum, esnaf ve sanatkaların uyması gereken rekabet kurallarını açıkladı. Geçmişte fırıncı, sarraf, sürücü kursu gibi teşebbüslerin rekabeti kısıtlayıcı, bozucu ve engelleyici eylemlerinin Rekabet Kanunu çerçevesinde araştırma, inceleme ve soruşturmaya konu olduğunu hatırlatan kurum, esnaftan şu noktalara dikkat etmesini istedi:

ESNAF FİYAT DİKTE EDEMEZ

“Birbirleriyle rekabet eden esnafın ortak fiyat belirlemesi, müşteri paylaşması, rakip esnafı pazarın dışına çıkarmak için ortaklaşa eylemlerde bulunması yasaktır. Aynı şekilde esnafın üye olduğu oda, dernek, birlik gibi teşebbüs birliklerinin yasalardan kaynaklanan azami fiyat tarifesi belirleme yetkilerini aşarak üyelerine belirli bir fiyatı dikte etmeleri, üyeleri arasında pazar ve müşteri paylaştırmaları, pazara girişi engelleyici nitelikte uygulamalar içinde bulunmaları da yasaktır. İhlal yapanlara, cirolarının yüzde 10’una kadar idari para cezası uygulanıyor. İhlalde bulunan işletmelerin ticari unvanlarının kurul kararlarında açıkça yer alması ve ilan edilmesi, maddi para cezası haricinde itibar kaybı anlamına da gelir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)