E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEski TÜSİAD başkanından flaş uyarı---

Eski TÜSİAD başkanından flaş uyarı

Eski TÜSİAD başkanından flaş uyarı
15 Aralık 2015 - 03:57 borsagundem.com

Haluk Dinçer: Ekonomik reformların hayata geçirilmesi siyasi hedeflere göre daha kolay. Ancak toplumsal gerilim hala sürüyor. Bu çok önemli bir risk

Eski TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, güncel ve ekonomik gelişmelere ait önemli açıklamalarda bulundu. Hülya Güler'in, Sefer Levent ile birlikte görüştüğü Dinçer'in açıklamalarıyla ilgili Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski başkanlarından Haluk Dinçer, Sabancı Holding’in bankacılık ve enerjiden sonraki en büyük faaliyet alanlarından biri olan Perakende ve Sigorta Grup Başkanı. Dinçer’in sorumluluk alanında Sabancı Holding’in her gün milyonlarca tüketiciye dokunmasına olanak sağlayan perakende tarafında CarrefourSA, TeknoSA, KlikSA, sigorta tarafında da Aksigorta ve AvivaSA ile grubun bilgi sistemleri şirketi BİMSA bulunuyor. Ekonomik gidişatın önemli barometrelerinden perakende ve sigorta sektörünü yakından takip eden Dinçer, çok büyük bir sürpriz olmazsa 2016’nın 2015’e göre daha iyi olacağından oldukça umutlu. 

Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ile birlikte görüştüğümüz Haluk Dinçer, çevrede giderek artan jeopolitik risklere ekonominin beklentilerin üzerinde bir dirençle karşılık verdiğini söyledi ve “Türk şirketlerinde de oldukça kuvvetli bir çeviklik var. Bu çok önemli bir avantaj” dedi.

EKONOMİK REFORM KOLAY

Türkiye’nin 2014-2015’te arka arkaya gelen seçimler, artan terör ve çevresinde yaşananlar nedeniyle çok zorlu bir dönemden geçtiğini vurgulayan Dinçer şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu anda Ali Babacan hükümette yer almasa da onun ekibinden oldukça deneyimli isimler ekonomi yönetiminde aktif. Ekonominin başındaki Mehmet Şimşek, Lütfi Elvan, Binali Yıldırım, Cevdet Yılmaz hepsi Türkiye’yi çok iyi bilen bir kadro. Hümümet programına baktığınızda oldukça kapsamlı. Ben uygulanacağından ümitliyim. Ancak özellikle özgürlükler alanı, yargı sistemi konusunda çok iddialı siyasi hedefler var. Bunların gerçekleştirilmesi önemli. Çünkü ben ekonomik reformların hayata geçirilmesinin siyasi hedeflere göre daha kolay olduğunu düşünüyorum. Evet, seçim sonucunda siyasi istikrar kazanıldı ama toplumsal gerilim hala devam ediyor. Toplumda henüz bir dinginlik sağlanamadı. Bu çok önemli bir risk.”

BÜYÜME HİKAYESİ: CARREFOURSA

Hem grubun yeni dönem faaliyetlerini hem de ülke ekonomisine ilişkin öngörülerini konuştuğumuz Dinçer ile sohbetimize CarrefourSA’yı sorarak devam ettik. Sabancı’nın ‘biz bunu sizden daha iyi büyütürüz’ gibi restle karışık iddialı bir çıkışla 2013 Temmuz’da CarrefourSA’nın çoğunluk hissesini ve yönetimini devraldığını hatırlattığımız Dinçer, “CarrefourSA ile geçen 2,5 yıllık dönemde mağaza sayımızı 243’ten 800’e çıkardık. Net satış alanımızı yüzde 77 büyüterek 369 bin metrekareden 652 bin metrekareye çıkardık” dedi. 

TEKNOSA KARİYER ÜSSÜMÜZ

Kârlılıkta da CarrefourSA’nın yükselişte olduğunu belirten Dinçer, “Tabii ki tam istediğimiz noktada değiliz ama yükselişteyiz. Hızlı büyümenin, bünyemize kattığımız marketlerin sayısının çok olmasının arzu ettiğimiz bir seviyede kâr etmenizi engelleyebiliyor. Satın almaları sindirmemiz lazım. Önümüzdeki dönemde entegrasyona odaklanıp kârlılığı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Carrefour’un başarısında iyi yönetimin çok etkiliği olduğunu kaydeden Haluk Dinçer, “Biz gerek CarrefourSA’nın ve gerekse online satış sitemiz KlikSA’nın yönetimini TeknoSA’dan çıkardık. TeknoSA’nın böyle bir misyonu oldu. TeknoSA bizim için insan kaynakları açısından da önemli bir ekol oldu. Bunda TeknoSA’nın yüzde 100 bizim içimizden çıkmasının da etkisi var. Bize bir kariyer üssü oldu aynı zamanda” şeklinde konuştu. 

FRANSIZLAR ÇOK MEMNUN 

CARREFOUR’un 30 ülkede faaliyette olduğunu kaydeden Haluk Dinçer, çoğunluğu yerel ortağa bıraktığı tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “CarrefourSA’nın son dönem performansından onlar da çok memnun. Çok yakın ilişki içindeyiz” dedi.

SATIN ALMADA İŞTAHIMIZ AZALDI 

PERAKENDE sektörünün çok önemli bir alan olduğunu ve Türkiye’de büyük bir gelişme potansiyeli taşıdığını söyleyen Haluk Dinçer, “Ölçek bu sektörde performansı olumlu etkiliyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde sektörde satın alma ve birleşmelerin olacağını öngörüyoruz. Biz CarrefourSA olarak çıkacak fırsatları değerlendiriyoruz. Ama son 2 yıldaki kadar büyük satın almalar olacağını öngörmüyorum. Eskisi kadar iştahımız yok. Organik büyümeye de odaklanacağız” diye konuştu. 

KISITLAMALAR GEVŞETİLMELİ 

CARİ açığın azaltılması için özellikle cep telefonuna getirilen taksit sınırlamasının TeknoSA ile birlikte bütün teknoloji marketleri olumsuz etkilediğini belirterek, bu konuda bir güncelleme yapılmasının iyi olacağını söyledi. Teknoloji perakendesinde büyüme hızının yavaşladığını kaydeden Dinçer şöyle konuştu: “Tüketime yönelik tedbirlerin alındığı şartlar ile bugünkü şartlar farklı. O gün Türkiye’nin cari açığı milli gelirin yüzde 10’larına yaklaşmıştı ama bugün yüzde 5’lerin altına düştü. Dolayısıyla o günkü şartlarda doğru karar verilmiş olabilir. Ama sonuçları ne oldu ben pek emin değilim. Çünkü en fazla kısıtlama getirilen telefon kategorisi her sene yüzde 30-40 büyüyor. Yani su yolunu buluyor. Tüketici de o telefona ama öyle ama böyle ulaştı. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde iç piyasayla büyümesi gerekiyor. Dolayısıyla o zaman alınan kararlar bugünkü konjonktürde gevşetilebilir. Hatta gevşetilmeli. Aksi taktirde iç piyasanın büyümesini sınırlamış olur.” 

KLİKSA İLE 350 MİLYON TL CİRO

SABANCI’nın KlikSA ile 2012’de e-ticaret alanına da girdiğini hatırlatan Haluk Dinçer şu değerlendirmeyi yaptı: “Perakendede tartışılmaz en önemli trend online perakendenin gelişimi. Bu bizim gibi bir grup için hem bir tehdit hem de bir fırsat anlamına geliyor. Teknoloji ürünlerinin online perakendeciliği de bu alanın en önemli kategorilerinden biri. Biz de öncelikle teknoloji ürünleri ile başladığımız bu alanda faaliyet alanımızı genişleterek, ürün çeşitliliğimizi artırarak devam ediyoruz. Şu anda 260 bin çeşit ürün satıyoruz. Bu yılı 350 milyon lira ciro ile kapatmayı bekliyoruz. Aylık 8 milyon ziyaretçimiz var. Önemli bir rakam, oldukça popüler bir alışveriş sitesi.” 

BES’E DESTEK SÜRMELİ 

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’nin (BES) büyümede özellikle yüzde 25 devlet katkısıyla birlikte ciddi bir ivme kazandığını kaydeden Haluk Dinçer, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in son olarak geçen hafta gündeme getirdiği devlet katkısının devam edip etmemesi konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: “BES’in aslında Türkiye’de çok fazla değil sadece 10 yılı aşkın bir geçmişi var. Bu yıl sonu itibariyle BES’in fon büyüklüğü 48 milyar TL’yi aşacak. Bu önemli bir rakam ama halen düşük. Her yıl yüzde 30’a yakın büyüyor ve 2013 yılından bu yana devlet tarafından teşvik ediliyor. Devletin verdiği yüzde 25 katkıyla birlikte BES’te biriken fonlar hazine bonosunda değerlendiriliyor. Yani yine devlete gidiyor aslında. Uzun vadeli tasarruflar ekonominin kırılganlığını azaltması açısından Türkiye için çok önemlidir. Dolayısıyla BES’in desteklenmeye devam etmesini umuyorum. Ayrıca sektörün gelişimi ve tasarrufun teşviki için işe girenlere zorunluluk getirilerek de ciddi bir büyüme sağlanabilir. Bu da önemli bir adım.” 

Sabancı olarak belli bir seviyenin üstündeki çalışanlara maaşlarının yüzde 3’ü ile BES’e katılmaları halinde yüzde 3 oranında katkı sağladıklarını kaydeden Dinçer, “AvivaSA 9.2 milyar TL fon büyüklüğü ve yüzde 19 payla BES’te pazar lideri” dedi. 

EN GÜÇLÜ BİLANÇOLARDAN BİRİ AKSİGORTA’NIN 

ELEMENTER sigorta kategorisinde kârlılıkların uzun zamandır çok düşük seyrettiğini hala sektörün zararda olduğunu kaydeden Haluk Dinçer şunları anlattı: “Sigorta sektörünün önümüzdeki 10 yılda rahatlıkla 2-3 katına çıkma potansiyeli var. O nedenle pazardaki yabancı oyuncular satıp çıkmıyorlar. Ama önümüzdeki dönemde sigorta sektöründe bir konsolidasyon olmasını bekliyoruz. Ama bu bir zaman alacak. Bu yapı içinde Aksigorta sektördeki en güçlü bilançolardan birine sahip bir şirket.” 

8 MİLYAR TL’Yİ YÖNETİYOR 

YURTİÇİNDE ve yurtdışında fırsat buldukça süpermarket ve teknoloji mağazası ziyaretleri yaptığını belirten Haluk Dinçer sorumluluk alanındaki şirketlerin hepsinin halka açık olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı: “CarrefourSA’nın piyasa değeri 4.8 milyar TL, AvivaSA’nın piyasa değeri 2 milyar TL, Teknosa’nın piyasa değeri 700 milyon TL ve son olarak Aksigorta’nın piyasa değeri de 500 milyon TL. CarrefourSA’nın şu an yüzde 3’ü halka açık. Önümüzdeki dönemde ikincil halka arzı gündeme gelebilir ama şu an alınmış bir karar yok.” 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)