E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEski çalışanın sızdırdığı belgeler Facebook’u sarstı---

Eski çalışanın sızdırdığı belgeler Facebook’u sarstı

Eski çalışanın sızdırdığı belgeler Facebook’u sarstı
04 Ekim 2021 - 11:46 borsagundem.com

Facebook’un eski üst düzey yöneticisinin şirket içi belgeleri basına sızdırması eleştiri oklarını yeniden sosyal medya devine yöneltti. Belgelere göre ABD Kongre Binası’nın işgalinde dahi Facebook’un sorumluluğu bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Facebook’un eski Ürün Yöneticisi Frances Haugen, Pazar günü katıldığı bir televizyon programında dev sosyal medya platformunu ağır ithamlarla suçladı. Haugen Facebook’un şirket kârını kullanıcıların güvenliğinden daha öncelikli gördüğünü belirtti. Eski yönetici ayrıca ABD’deki menkul kıymetler düzenleme kurumlarına sosyal medya şirketinin yatırımcılarını yanılttığı yönünde şikayette bulunduğunu da açıkladı.

60 Minutes adlı haber programında konuşan Haugen, Wall Street Journal'a bir sürü şirket içi belge sızdıran muhbir olduğunu da ilan etti. Eski yöneticinin sızdırdığı belgeler şirketin Cambridge Analytica skandalından bu yana en büyük krizin içerisine sürüklenmesine neden oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Haugen, Facebook'un platformunda nefret, şiddet ve yanlış bilgiler paylaşan içeriklerle mücadelede kaydettiği ilerlemeyi abartarak halka ve yatırımcılarına yalan söylediğini iddia etti. Eski yönetici iddialarını desteklemek için "on binlerce" sayfalık belgeyi kanıt olarak sunduğunu öne sürdü. Şirket hakkındaki iddiaların ABD borsalarındaki sosyal medya hisselerini olumsuz yönde etkilemesi belkleniyor. 

Eski yönetici açıklamasında, “Halk için iyi olanla Facebook için iyi olan arasında çıkar çatışmaları vardı. Ve Facebook, yine daha fazla para kazanmak gibi kendi çıkarları için optimize etmeyi seçti” ifadelerine yer verdi.

Haugen Facebook'un 2020 ABD seçimlerinden sonra demokratik süreçlerin korunmasından ve yanlış bilgilerin yayılmasının engellenmesinden sorumlu sivil bütünlük ekibini erkenden dağıttığını ve 6 Ocak’ta ABD Kongre Binası’nda gerçekleşen olaylara pay sahibi olduğunu iddia etti.

Eski yönetici konuyla ilgili açıklamasında, “O dakikadan sonra Facebook’un tehlikeli bir yer olmasının engellenmesi için gereken yatırımları yapmaya gerçekten de istekli olduklarına dair onlara güvenmemeye başladım” dedi.

Facebook bu yıl, platformun ABD Kongresi’ndeki isyanın faillerinin ABD toplumunda huzursuzluk çıkarmalarına, komplo teorisi içerikleri yaymalarına ve hükümet binasının basılmasının organize edilmesine izin verdiği gerekçesiyle ağır eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

60 Minutes programında belirtildiğine göre, Haugen'in avukatları geçen ay ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) "en az sekiz şikayette" bulundu. Haugen'in avukatları, şirketi yatırımcıları etkileyen yanlış ifadeler vermekle suçladıklarını belirttiler.

Facebook'un Politika İletişimi Direktörü Lena Pietsch, 60 Minutes yayınının ardından Pazar günü yaptığı açıklamada, "Kamuoyuna yaptığımız açıklamaların arkasındayız ve düzenleyici kurumların çalışmalarımızla ilgili her türlü sorusunu yanıtlamaya hazırız" ifadelerine yer verdi.

Facebook yöneticisi, “Topluluğumuzu korumak, kârımızı en üst düzeye çıkarmaktan daha önemlidir. Geribildirimlere göz yummamız demek Facebook’ta güvenlik alanındaki 40 bin çalışanımızı ve 2016’dan bu yana bu alanda yaptığımız 13 milyar dolarlık yatırımı göz ardı etmek anlamına gelir” açıklamasında bulundu.

Facebook, programın yayınlanması öncesinde dahi açıklamalar karşısında savunmaya geçmişti. Facebook'un Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, Cuma günü çalışanlarına suçlamaları "yanıltıcı" olarak nitelendiren bir not gönderdi. Clegg Pazar günü CNN International’da iddiaları "gülünç" olarak nitelendirdi.

Clegg New York Times tarafından basına sızdırılan notta, Kongre ayaklanmalarının sorumluluğunun "şiddetin faillerine ve siyasette ve onları aktif olarak teşvik eden diğer yerlerdekilere bağlı olduğunu" söyledi. Clegg, "Kutuplaşmanın başlıca nedeninin Facebook olduğu fikri gerçeklerle bağdaşmıyor" açıklamasında bulundu.

LinkedIn profiline göre, 37 yaşındaki Haugen, 2019'dan bu yana Menlo Park merkezli Facebook'ta sivil bütünlük ekibinde ürün yöneticisi olarak çalıştı. Eski yönetici Mayıs ayında görevinden ayrıldı. Sosyal medya yöneticisi kariyeri boyunca Pinterest, Yelp ve Google gibi birçok platformda görev aldı.

60 Minutes’teki programda ayrıca Haugen’in Nisan ayında istifası sonrası şirketteki son haftalarında araştırma raporlarını elde etmek için Facebook’un iç sistemlerini nasıl kullandığı da açıklandı. Sosyal medya uzmanı bu birkaç haftalık süre zarfında platformun şirket içi işleyişiyle alakalı binlerce belgeyi incelemiş.

Geçen ay Wall Street Journal, ünlülerin, politikacıların ve diğer elit kullanıcıların Facebook'un kurallarını çiğnemesine rağmen ceza verilmemesine izin veren bir sistem kurulduğunu iddia eden ve kaynaklarını bu belgelere dayandıran bir dizi makale yayınlamaya başladı.

Diğer makalelerde ise şirketin Snapchat ve TikTok'la rekabetleri sırasında genç kullanıcıları platforma çekmek için gösterdikleri çabalarını vurguladı. Facebook'un hizmetlerinin genç kullanıcıların, özellikle de kızların ruh sağlığına zarar verebileceğini bulan araştırmaların gizlendiği öne sürüldü.

Geçen ay Haugen, Senatörler Richard Blumenthal ve Marsha Blackburn de dahil olmak üzere Kongre’nin çok sayıda üyesiyle bir araya geldi ve elindeki belgeleri paylaştı. Eski yönetici Salı günü ABD Senato'suna ifade verecek.

Haugen'in ifşa ettiği belgeler, Facebook’a yönelik eleştiri dalgasına yol açtı. ABD’de siyasi yelpazenin tüm taraflarındaki milletvekilleri ve düzenleyici kurumlar daha fazla şeffaflık ve şirketin karşı karşıya olduğu sayısız sorunla nasıl başa çıkacakları hakkında bilgi talep ediyor.

Geçen hafta Facebook, 13 yaşından küçükler için fotoğraf uygulamasının bir sürümü olan Instagram Kids'i geliştirme planlarını askıya aldı.

60 Minutes röportajı sırasında Haugen, internete daha az erişim olan ülkelerde yanlış bilgilerin “doğrudan insanların ölmesine yol açtığını söyleyerek Facebook'un uluslararası bir sosyal medya platformu özelliğini de hedef aldı.

Haugen Facebook’u “toplumların istikrarını bozacağından endişe ettiğim bir güç” ifadeleriyle tanımladı.

 

‘Hala sosyal medya yüzünden zarar edenler var!’

 

Evergrande hisseleri işleme kapatıldı

 

Facebook, Taliban’la ilgili içerikleri yasakladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)