E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaESG yatırımlarında enflasyon tehlikesi yaklaşıyor---

ESG yatırımlarında enflasyon tehlikesi yaklaşıyor

ESG yatırımlarında enflasyon tehlikesi yaklaşıyor
15 Temmuz 2021 - 15:52 borsagundem.com

Yeşil yatırımlarda son dönemde görülen yükseliş, enflasyonun yükselmesine yönelik endişelerden darbe alabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalardaki enflasyon endişelerinin yeşil yatırımlarda son dönemde görülen yükselişleri tehlikeye atacağı düşünülüyor. Çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) yatırımlarının çevre üzerine odaklanan kısmının büyük bir bölümü doğaya zarar veren enerji kaynaklarının ucuz sermayeye erişimini engelleyerek daha pahalı hale getirmeyi hedefliyor. Başka bir yaklaşım ise temiz enerji kaynaklarını daha etkin hale getirmeyi amaçlayan yatırımlar.

Daha temiz enerji kaynaklarına geçişin ve çevreyi kirleten alternatiflerin sonunu getirmenin maliyeti gıda, emtia ve diğer tüketim ürünlerinin fiyatlarında artış görülürken, enerji maliyetlerini de yükseltebilir. Bu nedenle enflasyonel baskılar artarken insanların hükümetlerden enerji fiyatlarını düşürmesini talep etme ihtimali oldukça yüksek.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Dallas şubesinin yakın zamanda gerçekleştirdiği enerji üreticileri çeyrek anketinde bu durumun sinyalleri görüldü. Katılımcıların büyük bir bölümü petrol bulma ve çıkarma kapasitelerinin sınırlı sermaye nedeniyle engellendiğini ifade etti.

Aynı zamanda bu durumun zaman içinde ham petrol fiyatlarında yükseliş anlamına geleceği konusunda uyarıda bulundu. Şimdiden ABD’nin petrol üreticileri geçtiğimiz yıl mart ayında gerçekleşen büyük piyasa çöküşünün ardından sermaye harcamalarını kısmaya başladı. ESG yatırımlarının yükselişi ise enerji üreticilerinin sermayeye erişimini daha da kısıtlıyor.

Bloomberg’in haberine göre enerji üreticilerinin ankette verdiği cevaplarda, enerji alanında yatırım eksiğinin olduğunu ve bu durumun önümüzdeki iki ila üç yılda fiyatların sert bir yükseliş göstereceği anlamına geldiğini söyledi.

Katılımcılardan biri, “hiç kimsenin bu duruma hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum ancak ABD üreticileri sermaye harcamalarını yükseltemiyor. OPEC kılıcı ise yeni bir petrol fiyatı çöküşü tehdidi olarak tepemizde sallanıyor” dedi.

Katılımcılar aynı zamanda FED’in kredi kararlarında iklim değişikliğini de göz önünde bulundurmaları yönünde bankalar üzerinde yaptığı baskılara da dikkat çekti ve bu durumun, üreticilerin sermayeye erişimini daha da sınırlandırdığını ifade etti. Yüksek getirili tahvil piyasasında bir miktar toparlanmaya rağmen bankalar halen baskı altında. Tüm bunlar ise kaynak üretimi için sermaye akışını kısıtlıyor ve sektörde üretim eksikliğine doğru adım adım ilerliyor.

Bir katılımcı, “ABD şirketleri üzerinde kurulan baskıdan giderek daha fazla rahatsız oluyorum. Özellikle de petrol ve doğal gaz sektöründe. ESG yatırımları ve FED’in sektöre açtığı savaş sonucunda tüm yatırımlarımı geri çekiyorum” dedi.

Açıklamasının devamında, “şirketimi büyütüp işe alım yapmak yerine bu süreçte yalnızca bekleyeceğim” ifadesini kullandı. Katılımcıların büyük bir bölümü aynı zamanda petrol ve doğal gaz üretiminde büyümeyi kısıtlayan politikaların artan talep karşısında arz dengesini bozacağını ifade etti. borsagundem.com'un derlemesine göre, enerji şirketleri bu süreci sermaye maliyetlerini düşürmeye odaklanarak geçirecek.

Ancak ESG ve enflasyon arasındaki baskıyı dile getiren tek grup enerji üreticileri değil. Man Institute da yakın zamanda enerji fiyatlarında uzun yıllar sürecek bir fiyat artışının meydana gelebileceği konusunda uyaroda bulundu. Aynı zamanda TwentyFour Asset Management da bu hafta yayınladığı yazıda ESG’nin yeni bir enflasyon kaynağı olduğunu dile getirdi.

Altın enflasyonun geleceğini görüyor

 

Amazon ormanları alarm veriyor: Saldığı karbondioksit daha fazla

 

Petrolde düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)