E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEsenpak: Yatırımcı sayısındaki artışın nedeni enflasyona karşı korunma---

Esenpak: Yatırımcı sayısındaki artışın nedeni enflasyona karşı korunma

Esenpak: Yatırımcı sayısındaki artışın nedeni enflasyona karşı korunma
29 Kasım 2022 - 12:54 borsagundem.com

A1 Capital Genel Müdürü Esenpak, “Özellikle son dönemde piyasalara dahil olan yatırımcıların varlıklarını enflasyona karşı korumak amacıyla geldiğini görüyoruz. Yükseliş trendinden dolayı da borsa ön plana çıkıyor” dedi.

Borsa İstanbul uzun bir süredir yükseliş trendindeki hareketini sürdürüyor. Öte yandan yine son dönemde pay senedi piyasalarındaki yatırımcı sayısında da önemli bir artış gözlemleniyor. Kasım ayı itibarıyla piyasadaki yatırımcı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40’a yakın artış göstererek 3 milyonun üzerine çıktı. Başta gençler olmak üzere birçok yatırımcı hayatlarında ilk kez hisse senedi yatırımı yapıyor. A1 Capital Genel Müdürü Mehmet Serkan Esenpak, yatırımcı sayısındaki bu artışı nedenleriyle birlikte irdeliyor.

Yatırımcı sayısı pandemide de artmıştı

Hisse senedi tarafındaki yatırımcı sayısının her geçen gün artış gösterdiği bir zamandan geçiyoruz. Baktığınız zaman yine benzeri şekilde pandeminin hemen öncesine denk gelen dönemde de pay piyasalarındaki yatırımcı sayısında bir artış olmuş, bu artış pandeminin başlamasıyla birlikte de ivme kazanmıştı. O dönemi incelediğiniz zaman artışın tüm dünyayla paralel olarak gerçekleştiğini söylemek mümkündü. Pandeminin yarattığı ekonomik etkilerle birlikte yaşanan parasal genişleme ve insanların evlerine kapanıp kendilerine yeni bir meşguliyet yaratma çabası o dönem finansal piyasalara olan ilgiyi de epey artırmıştı. Ancak şu an içinde bulunduğumuz zaman diliminde gerçekleşen artış ile pandemi döneminde yaşanan artışın aynı sebeplerden kaynaklandığını söylemek çok doğru olmaz. Özellikle son dönemde piyasalara dahil olan yatırımcıların varlıklarını enflasyona karşı korumak amacıyla geldiğini görüyoruz. Bu amaç doğrultusunda yönelebilecekleri enstrümanlar içerisindeyse sürdürdüğü yükseliş trendinden dolayı borsa ön plana çıkıyor. Özetle borsaya olan talep artışının arkasındaki temel nedenler enflasyon, piyasaların yükseliş trendini koruması ve alternatif enstrümanlardaki zayıf görünüm olarak sıralanıyor.

Enflasyon

Enflasyondaki yüksek seyrin bir süredir devam etmesi vatandaşları ekonomik olarak bir arayışa yönlendiriyor. Bu arayış zaman zaman ek gelir yaratmak amaçlı zaman zaman da mevcut varlıklarını korumak amaçlı oluyor. Bu çerçevede de tercih edilen yatırım araçlarının başında da borsa geliyor. İnsanlar hisse senedi yatırımı yaparak enflasyon karşısında reel bir getiri elde etmeyi amaçlıyor.

Piyasaların yükseliş trendini koruması

Hisse senedi piyasaları uzun bir süredir yükseliş trendinin içerisinde yer alıyor. Endeksler TL bazında sürekli zirve yeniliyor. Bu da yatırım için finansal enstrüman arayanlara oldukça cazip geliyor. Ancak tabi burada borsa genel bir yükseliş eğimindeyken hisseleri büyük çoğunluğu yatırımcısına bir şekilde kazandırıyor. Sürekli kazanmanın da maalesef yatırımcılarda bunun sonsuza kadar devam edeceğine yönelik bir algı oluşturduğunu gözlemliyoruz. Borsa garanti getirili bir yatırım aracı değil. Bu yüzden özellikle yeni yatırımcılar dikkati elden bırakmamalı. 

Alternatif enstrümanlardaki zayıf görünüm

Borsanın gösterdiği performans son dönemde alternatif varlıklara göre oldukça pozitif ayrışıyor. Örneğin döviz kuru yatay bir seyirde devam ederken, kripto para piyasalarında da uzun zamandır bir düşüş yaşanıyor. Döviz kurunun ve altının çok fazla hareketlilik göstermediği ve negatif reel faizin olduğu bir konjonktürde insanlar haliyle borsaya yöneldi. Tabi buradaki yönelim de borsanın bir süredir gösterdiği performansla birlikte yakın çevrede hisse senedi piyasalarından para kazanan tanıdıkların görülmesi bugün yatırımcı sayısının 3 milyonun üzerine çıkmasına vesile oldu diyebiliriz.

Yatırımcılar dikkati elden bırakmamalı

Hisse senedi piyasasındaki yatırımcı sayısının artmış olması sermaye piyasalarının gelişimi için oldukça önemli. Ancak bu noktada özellikle daha önce bir finansal tecrübesi veya bilgi birikimi olmayan yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var. Kendileri için makul bir yatırım stratejisi oluşturup kurumlarından yardım talep edebilirler. Biz A1 Capital olarak bu noktada yatırımcıları korumak için üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Piyasaya yatırımcı kazandırmak kadar kazanılan yatırımcıları piyasada tutabilmenin de oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.

Esenpak: Yatırımcıya da yatırım yapıyoruz

A1 Capital bilanço beklentilerini değerlendirdi

A1 Capital “Hisse Koçu” ile kullanıcılarına anında ulaşmayı hedefliyor!

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cego30 Kasım 2022 07:14

    Lan esenpak bunu zaten biliyoruz. Sen daha yenimi tespit ettin

  • Kürşad 29 Kasım 2022 21:19

    Çok doğru, isabetli hareket Şirketler, ülke borsa ile kalkınacak, tabii ki hissedarlar da bundan paylarına düşeni alabilmeliler. Alabilmeleri için hisse alırken en azından domates alırkenki özeni göstermeliler. Nominal fiyatta veya o civarlarda fiyatı görüp atlamasınlar, öyle yapınca fk.sı çok yüksek, hiçbir hikayesi olmayan, Allen gullem hep zarar gösteren, her sene bedelli yapan %90 dolaşımda olan aslında çok pahalı hisseyi alabiliyorlar. Yeni Gelen kardeşlerimiz hesap açtıkları kurumla iletişimde kalsınlar, formlarda, sosyal medyada takılmasınlar, fk.sı pd/dd düşük, esas faaliyet kârı iyi, habire bedelliyle cebini boşaltmayan, ayrıca yükselen sektör olması başlıca kriterler olsun vede iyi fiyattan alıp sabırlı olmak. Denetleyici düzenleyici işletici kurum ve kuruluşlar daha bir titiz olmalı, yatırımcıyı ezdirmemeli, vatan millet devlet hasılı herkes için hayırlı olan borsaya böylesi akımı iyi değerlendirmeli, iyi kullanılırsa hızla yükseleceğiz ilk on ekonomiye gireceğiz

  • Oyuncu29 Kasım 2022 20:59

    Borsada varlıklarını enflasyona karşı korumak :) Böyle bir şeyi deliler bile düşünmez yahu (A) "Garson olarak çalışıyordu, maaşını kriptoya yatırdı ve bir fabrikatör oldu" tarzında reklamların çok daha inandırıcı olacağını düşünüyorum Sn. Esenpak :) 

  • Baytar 29 Kasım 2022 21:24

    Oyuncuymuş, git kumda oyna öyleyse, ne işin var borsada.

  • selim29 Kasım 2022 20:32

    bu kadar hesap açılması hayra alamet değil bu işin sonu geldi

  • vatandaş29 Kasım 2022 17:18

    12 yıldır yatırımcıyım uzun dediler 5 sene hisse tuttuk zarar ettik.2 sene tuttuk zarar ettik usd bozduk kagıt aldık usd uctu borsa daki zarar kocaman oldu.nasıl çıkartam bilmiyorum hep bi umut bi umut.

  • Hamido29 Kasım 2022 21:34

    Yanlış zamanda yanlış fiyattan yanlış hisse aldın gibi. Yükselen sektörlere yönel, oradaki hisseleri takip et, içlerinde kâr satışı ile düşen olacak mutlaka,,o düşüşte parayın bir kısmı ile atla uyusunda büyüsün, diğer kalan kısmı ile al sat yap.

  • 🔨29 Kasım 2022 14:45

    Hadi ya iyiki söylediniz he,işin garibi sanki gelenlerin hepsi 200-300 bin ile geliyor,git zaza sektas esen zontrol forumlarına sabahdan aksama kadar yazanlara bak almıslar 10-20 lot hisse sanırsın dünyaları verdiler geliyor dediğinin çoğu bunlat biraz daha üstü dofaşı satmıştır pazzat alacak ondan geldi,bu filmi daha önce izledik sonu belli araba yerine vites verdiler o zaman,bir enflasyon türkisü ttuturdunuz gidiyor fonlar bu kadar yeter artıkz yokuz derse senin o geliyor dediklerinden bir kaç milyon lazım ki satışları karşılasın,ama o zamanda şunu dersiniz abi çok yükselmişti zaten be,yapacak bir şey yok be abi dimi la hösstttatlar

  • Mucise Reis : )29 Kasım 2022 14:32

    özellikle bankaların takasbank hizmetlerinin vb. 30 yaşına kadar yada öğrenci olanalrdan ekstra ıvır zıvır komisyon kesmemesi lazım. ücretsiz derinlik hizmeti vermesi lazım mesela yada yarı fıyada. çünku öğrenci adam 1,000 tl ile gelıyor kazanayım diye ona kesintı buna kesıntı bakım ucretı komisyonu eft si havlesi zaten kazandığını veriyor. Bırakın gençler tanışsın, az paraları ile sistmei olayları yaşayarak çözsün. bankalar aracı kurumlarvb bu hizmeti versin. yoksa yabancı siteler yada banka harici onlıne platformlarda gençler kaçacak. kriptodan grafiklere, haber akışlarına olayların mantıkları vb aşina gençler buradan yatay geçiş yapacaktır. ama devlet bankaları bari yol yordam göstersin 1 yıl sıfır komisyon.. 1 yıl sıfır banka keisntisi ayda çok çok az sembolik kesinti. bankada patırım 5 bin altı ise komisyon yok gibi. ya yolmayın bırakın öğrensinler

  • VS29 Kasım 2022 14:07

    yeni gelen yatırımcılarda işe kazançla başladı bu çok nadir olur.unutmamak gerekirki sürekli yükseliş imkansızdır dönüş noktasını kestiremeyenler büyük kayıp yaşar.

  • Veli Demir29 Kasım 2022 13:17

    Çok zekisin :-)

  • Ali Madikçi29 Kasım 2022 22:31

    Sen de Bülent misin gibisin.