E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıErtelenen toplantı petrolü, petrol piyasaları baskıladı---

Ertelenen toplantı petrolü, petrol piyasaları baskıladı

Ertelenen toplantı petrolü, petrol piyasaları baskıladı
06 Nisan 2020 - 09:20 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende OPEC+ toplantısının ertelenmesinin petrol fiyatlarını baskılaması inceleniyor.

Küresel piyasalar haftaya yükseliş eğilimi ile başlıyor…

Dolar endeksinde 100,7 ile güçlü seyir sürüyor

Yurt içinde $/TL, haftaya 6,75 düzeylerinden başlıyor

IMF Başkanı Georgieva Dünya Sağlık Örgütü’nün düzenlediği telekonferansta, acil finansman desteği konusunda, şimdiye kadar hiç böylesine artan bir taleple karşılaşmadıklarını belirtti. IMF’nin 1 trilyon $ tutarındaki finansman kapasitesini, Korona virüsünden etkilenen ülkeler için kullanmaya hazır oldukları mesajını verdi.

Yeni haftanın gündemi sakin

Küresel çapta Korona virüs vaka sayısı 1 milyon 200 binin üzerine çıkarken en çok vaka görülen ülke 311 bin 635 ile ABD. ABD’yi 126 bin 168 vakayla İspanya, 124 bin 632 vakayla İtalya izliyor. Ancak
İspanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde, günlük bazda yeni teşhis edilen vaka sayılarında, gerilemeler görülüyor. ABD Başkanı Trump ve Başkan Yardımcısı Pence de ülkede Korona virüs yayılımının stabilize olduğuna yönelik işaretlerin görülmeye başlandığını belirtti.

Kötü gelen veriler satışları derinleştirdi

Küresel piyasalarda ise OPEC+ ülkelerinin bugün yapması beklenen toplantısının 9 Nisan’a ertelenmesinin ardından, Cuma günü gördüğü 34$/varil düzeylerinden bir miktar geriledi, bu sabah 32,5 $/varil düzeylerinde. ABD hisse senedi endekslerinin Cuma gününü %1,5 ilâ %1,7 aralığında kayıpla kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğu, özellikle virüsün yayılımının yavaşlıyor olduğu görüşleriyle, haftaya alıcılı seyir ile başlıyor. Ancak dolar endeksi
100,7 ile güçlü seyrini sürdürüyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvil getirileri de %0,62 ile düşük seyrini sürdürüyor. Hafta boyunca küresel çapta, bugün Almanya fabrika siparişleri, Çarşamba günü Fed toplantı tutanakları, Perşembe günü ABD tüketici güven endeksi, Cuma günü de Çin ve ABD’de enflasyon verileri açıklanacak.

Salgına ilişkin endişeler gündemdeki yerini koruyor 

Yurt içinde Mart ayında enflasyon aylık bazda %0,57 seviyesinden gerçekleşti. Bu gerçekleşme ile, yıllık enflasyon %12,37’den %11,86’ya geriledi. Otomotiv endüstrisi Mart ayı ihracatı ise Korona virüsünün olumsuz etkisi nedeniyle, bir önceki yılın aynı ayına göre %28,5 azalarak 2,1 milyar $ oldu. Sağlık Bakanı Koca, dün yurt içinde son 24 saatte 3 bin 135 kişiye virüs tanısı konulduğunu, vaka sayısının 27 bin 69 olduğunu açıkladı.

Yurt içi piyasalarda $/TL güne 6,75 düzeylerinden başlıyor. Bugün reel efektif döviz kuru verisi açıklanacak. Hafta boyunca yarın Mart ayı Hazine nakit dengesi ile Cuma günü Ocak işsizlik oranı verileri açıklanacak. Hazine bu hafta ayrıca toplam 4 adet ihale düzenleyecek.

Petrol piyasaya yön vermeye devam edecek

Bugün 14 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ve 8 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili ihaleleri gerçekleştirecek. Tahvil piyasasında gösterge faiz haftalık bazda toplam 65 baz puan artışla haftayı
%11,95’den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise toplam 116 baz puan artışla %14,24’den tamamladı. BIST-100 endeksi haftalık bazda %1,6 artış gösterdi.

Dolar haftaya yatay bir başlangıçla başlıyor. ¬/$, hafif değerlenmeyle 1,0830, GBP/USD hafif düşüşle 1,2230’larda. USD/JPY,  Japonya’da olağanüstü hal ilan edilebileceği beklentileriyle yükselişte 109’da. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinde ayrışmalar hakim.

Küresel piyasalar haftaya yükselişle başladılar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)