E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErtaş’tan şirketlere "3. kuşaktan önce halka açılın" çağrısı---

Ertaş’tan şirketlere "3. kuşaktan önce halka açılın" çağrısı

Ertaş’tan şirketlere 3. kuşaktan önce halka açılın çağrısı
12 Haziran 2016 - 12:40 borsagundem.com

SPK Başkanı Ertaş, sürdürülebilir ve küresel piyasada daha dayanıklı bir performans sergilemeleri için şirketlere çağrı yaptı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, aile içi çekişmelerden dolayı kurumsallaşmayan şirketlerin üçüncü kuşak tarafından batırıldığını belirterek, "Halka açılan ve paylarının menkul kıymet borsalarında işlem görmesini sağlayan aile şirketleri, kurumsallaşmaya daha etkin ve hızlı geçiyor, sürdürülebilir ve küresel piyasada daha dayanıklı bir performans sergiliyor." dedi. 

Aile şirketlerinde yaşanan "kurumsallaşmama ve üçüncü kuşak" sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ertaş, halk arasında "Babalar kurar, oğullar yer, torunlar batırır" şeklinde söylemler bulunduğunu hatırlatarak, bunun temel sebebinin, yüksek performansla hızla yükselen aile şirketlerinde küresel rekabete dayanıklı bir yapının oluşturulamaması olduğunu vurguladı.

Ertaş, "Halka açılma ve payların menkul kıymet borsasında işlem görmesini sağlamakla şirketler, sermaye piyasasının denetim mekanizmaları sayesinde profesyonellik anlayışı oluşturma ve kurumsallaşma süreçlerini hızlandırmakta ve modern yönetim tekniklerine daha kısa sürede kavuşabilmektedirler." ifadelerini kullandı.

Halka açılan ve paylarının menkul kıymet borsalarında işlem görmesini sağlayan aile şirketlerinin kurumsallaşmaya daha etkin ve hızlı geçebildiğini dile getiren Ertaş, "Bu sayede kurumsallaşan aile şirketleri, sürdürülebilir ve küresel piyasada daha dayanıklı bir performans sergiliyor." diye konuştu. 

Ertaş, üçüncü kuşağın daha iyi eğitim almasının aile şirketlerinin kurumsallığa geçişinde ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında sorunları kendiliğinden ortadan kaldırmayacağını belirterek, şunları kaydetti: 

"Eğitim, kişisel yeterlilik için önemli bir faktör olmakla birlikte beraberinde yöneticilik vasfına sahip olmayı, vizyonerliği, yöneticilik sorumluluğunu taşımayı ve bu konuda istekli olmayı getirmez. Eğitim yoluyla öğrenilen uluslararası normların ve kurumsal yönetim ilkelerinin hayata geçirilmesi arzusu, isteği ve ihtiyacı, şirketleri başarıya götürecek önemli bir faktördür. İyi bir eğitimin farkındalık oluşturarak şirketin kurumsallaşma dönüşümüne katkıda bulunması mümkündür. Burada kilit nokta, farkındalığın ne oranda şirket yönetimine uygulandığıdır."

Ertaş, aile içi çekişmelerden dolayı kurumsallaşmayan şirketlerin üçüncü kuşak tarafından batırıldığını, asıl meselenin teori eğitiminin sahaya yansıtılamaması olduğunu söyledi.

Bunun sonucunda da aile şirketlerinin iflas ettiğini aktaran Ertaş, "Kurumsallaşmak isteyen bir şirkette, yönetim kurulunun etkinliği, toplantılarının gerçekleşme şekli, kararların nasıl alındığı, üst yönetim ve yönetim kurulu ilişkisi, yönetim kurulunun hangi kriterler dahilinde işletileceği ve yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarının net olarak belirlenmesi gibi hususların düzenlenmiş olması gerekiyor." görüşünü de paylaştı.

"Halka arz, köprü olacak"

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver de eğitim, farkındalık ve etik ilkenin yan yana gelmesi halinde şirketlerin kurumsallaşmasının hızlanacağını ve kurumsallaşma yolunda halka arzların önemli bir köprü vazifesi göreceğini vurguladı.

Şirketlerin kurumsallaşmasının hızlanmasının, Türkiye ekonomisinin bütünü açısından kurumsallaşmayı da hızlandıracağını, bunun da ülkenin nihai ekonomik hedeflerinin gerçekleşmesine ciddi katkı sağlayacağını belirten Ünver, "Kurumsallaşma, fon arz ve talep edenler arasındaki ilişkinin optimum seviyede realize edilerek özkaynak finansmanının gelişimine de hız kazandıracaktır." dedi.

Ünver, kurumsallaşmaya sadece şirketler değil topyekûn ülke menfaatleri düşünüldüğünde, bürokrasinin de çaba sarf ederek katkı sunması gerektiğini, bu konudaki farkındalığın artırılması için yazılı ve görsel medyaya önemli görevler düştüğünü de sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv13 Haziran 2016 13:49

    bu neyin kafası sen spk olarak neyaptın hangi yatırımcıyla ilgilendin ki yatırımcı arıyorsun birkere suç duyurusunda bulundugun ranlojitikle ilgilen ki yatırımcıyanındaolsun ey spk

  • açılsınlarda ekmek yeyin öylemi. 13 Haziran 2016 11:23

    Açılsınlar sonra ARBUL olsunlar, milleti kandırsınlar dime.

  • Goldaszede13 Haziran 2016 01:36

    oncelikle bu goldas pisligi bir temizleyin

  • yatırımcı13 Haziran 2016 00:17

    bütün yeni halka arzlar battı yatırımcıda battı daha neyin arzıymış.borsa borsa değilki bi kere 2 günde 1sene önceki fiyatlara geliyor...

  • Ender DOSAN13 Haziran 2016 00:17

    Aracı kurum çalışanıyım sabahtan akşama 3 müşteri bile aramıyor ortada yatırımcı kalmamış hangi arz hangi taleple karşılaşır muamma...

  • Omer12 Haziran 2016 21:48

    Kervansarayda olduğu gibi, halka acık şirkete patronun borsa dışı finans olarak patık şirketini birleştirerek dolaylı halka acılma işlemlere son verilmeli. böyle borsa olmaz

  • Ercan12 Haziran 2016 21:45

    Borsadaki halka acık şirketlere borsa dışı şirketleri birleştirerek piyasaya acılmalara dikkat edilmeli. yatırımcılar fena tersdüz ediliyor bu birleşmelerle

  • mt12 Haziran 2016 20:33

    Sürekli sırtlanlara göz yumdunuz.küçük yarırımcıyı mahfettiniz. Hala da halka arz diyorsun.Borsada sayenizde gazoz alınmayacak 300 ün üzerinde şirket var.

  • CAN12 Haziran 2016 19:08

    sayın spk baskanı vahdettin ertaş bey borsa oyuncusuna ve şirketlere cok zulum yapıyorsunuz bırakın her kes hiseleri yükseltisin mert gıdnın sucu neydi

  • mali12 Haziran 2016 18:44

    Halka arz hisselerine bakın THY ve Halk banka . Ne arzı, borsa ayakta durmakta zorlanıyor.

  • atakan12 Haziran 2016 14:03

    senin zamnnda halka acılan şirklerden hiç kar eden varmı acaba

  • KILIÇ12 Haziran 2016 14:01

    Sayenizd borsada yatırımcı kalmadı.

  • Vedat12 Haziran 2016 13:35

    Siz tüm spekülatörlere ceza kesin şirket sahiplerini ve algoritmaları görmezden gelin küçük yatırımcıyı korumak yerine yok etmeye çalışın sonra halka açılın deyin