E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErol Evcil'e sahte fatura operasyonu---

Erol Evcil'e sahte fatura operasyonu

Erol Evcil'e sahte fatura operasyonu
28 Haziran 2022 - 09:07 borsagundem.com

Demir-Çelik fiyatlarını manipüle eden, şirketlere Demir Yumruk operasyonu düzenlendi. Operasyonda şu ana kadar Erol Eşrefoğlu (Evcil), aralarında olduğu 3 ayrı suç örgütünün lideri ile birlikte 250 şahıs gözaltına alındı, gözaltı işlemleri devam ediyor


Ankara Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Vergi Denetim Kurulu, MASAK, KOM Daire Başkanlığı personelinin katıldığı, Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı “Demir Yumruk” Operasyonu düzenlendi. Operasyonda şu ana kadar Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da aralarında olduğu 3 ayrı suç örgütünün lideri ile birlikte 250 şüpheli gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; "Demir-çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden 105 milyarlık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar zarara uğratan firmalara yönelik Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı “Demir Yumruk” operasyonu düzenlendi. Operasyonda şu ana kadar Erol Eşrefoğlu (Evcil), aralarında olduğu 3 ayrı suç örgütünün lideri ile birlikte 250 şahıs gözaltına alındı, gözaltı işlemleri devam ediyor" denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı; Demir Çelik Sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren ve güçlenerek tekelleşmeye çalışan suç örgütlerine yönelik, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Nitelikli Dolandırıcılık, Rüşvet ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa muhalefet suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, Vergi Denetim Kurulu Müfettişleri , MASAK personeli ortak çalışma grubu oluşturdu, bu gruba KOM ekipleri de destek verdi.

10 AY BOYUNCA TAKİP YAPILDI

Oluşturulan ortak çalışma grubu operasyonun hazırlık aşamasında her bilgi, belge ve detayı titizlikle değerlendirilirken, 10 ay süresince dinleme ve fiziki takip tedbirlerini de uyguladı. Bu çalışmaların sonucunda Demir Çelik sektöründe faaliyet gösteren 3 ayrı suç örgütü tespit edildi.

Bu suç örtülerinin demir çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki diğer firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura düzenleyerek 3’üncü şahıslar üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları belirlendi.

KAMUYU 25 MİLYAR LİRA ZARARA UĞRATTILAR

Firmaların düzenledikleri 105 milyar liralık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattıkları tespit edildi. (2021 yılında organizasyon kapsamındaki paravan firmaların düzenlenmiş olduğu fatura tutarı neredeyse Türkiye Cumhuriyeti’nin EĞİTİM için ayırdığı ödenek tutarı kadar)

29 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Ankara Emniyeti, Vergi Denetim Kurulu ve MASAK personelinden oluşan ekibin 10 aylık titiz çalışması sonucu, bu sabah saatlerinde operasyonun düğmesine basıldı. Ankara merkezli aralarında İstanbul, Hatay, İzmir, Adana ve Kocaeli illerinin de bulunduğu 29 ilde eş zamanlı “Demir Yumruk” operasyonu düzenlendi. Operasyonda 840 ekip, 2100 personel, 250 Vergi Müfettişi ve MASAK personeli görev aldı.

Operasyonda 374 şahıs hakkında gözaltı kararı bulunurken, şu ana kadar 250 şahıs gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da arasında olduğu 3 ayrı suç örgütü lideri de bulunuluyor. 14 fabrika, 850 adreste arama ve el koyma işlemleri devam ediyor.

Türkiye, 40 milyon ton çelik üretimi ile dünyada yedinci sırayı alarak önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye, yılda 9 milyar dolar civarında demir çelik hurdası da dahil olmak üzere toplam 12 milyar dolar civarında hammadde ithal ediyor ise de bununla, iç piyasanın tükettiği 20 milyar dolarlık çeliği tedarik ediyor, ayrıca 17 milyar Dolar civarında da ihracat yapıyor.

Türkiye’de 32 demir çelik fabrikasında 49 bin kişi istihdam ediyor.

EROL EVCİL KİMDİR?

"Erol Evcil" olarak bilinen gerçek adı Erol Eşrefoğlu, Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olduğu ve kara para aklama iddiasıyla yargılanmıştı.

Evcil, Haziran 1997'de Orta Doğu ve Balkanlar'ın en büyük entegre zeytin fabrikasını kurduğunu açıklarken adı "Zeytin yağı kralı"na çıkmıştı. Evcil ayrıca Adil Öngen'in arabasının kurşunlanması olayında Çakıcı'yı azmettirdiği gerekçesiyle suçlandı ve hakkında 8 yıl 9 ay hapis istemiyle dava açıldı.

Nesim Malki cinayetini azmettirdiği gerekçesiyle tüm dünyada İnterpol tarafından aranan Erol Evcil, 28 Kasım 1999'da Bursa'da bir villaya düzenlenen operasyon sonucu yakalandı.

Malki cinayeti ve Türkbank'ın resmi ihalesine fesat karıştırmak iddiasıyla yapılan soruşturma sonucunda, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Evcil hakkında kamu davası açıldı. İddianamede, Evcil'in 'suç işlemek için çete oluşturmak', 'taammüden adam öldürmeye azmettirmek', 'tehditle menfaat sağlamak' suçlarından bir kez idam ve 27 yıldan 44 yıla kadar da hapis cezasına çarptırılması istendi.

Evcil, 3 Nisan 2000'de Türkbank ihalesine fesat karıştırmak iddiasıyla yargılandığı davada tahliye edildi. Malki cinayetini azmettirmek suçundan hala tutuklanan bulunan Evcil 2020 yılında tahliye oldu.

Erol Evcil’in Sivas’taki demir çelik fabrikaları SİDEMİR ve SİDER sahini olduğu biliniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Taş28 Haziran 2022 13:06

    Vatanı enzor günlerinde haçerleyen kanı bozuklara acıyan nağmerttir

  • Ekonomist28 Haziran 2022 11:20

    Sayın Cumhurbaşkanı ne kadar ihracat hedefi koyarsa koysun, ülke elde ettiği dövizi,  böyle paravan şirketler ve YÜKSEK FİYATLI ve AMAÇLI,ORGANİZELİ MAL VE HİZMET FATURALAR İLE gerek yasal ve yasal olmayan yönetmeler ile  elde edilen DÖVİZİ ÜLKEDEN EMERLER ÇIKARIRILAR bunlar anlık online takip edilmeli şüpheli işlemler takibe alınmalı. Örnek; X Firma yurt dışındaki bir şirkete ülke içindeki personeline veya makinelerine yüksek fiyattan bakım, eğitim hizmeti alması ve ödemenin tl ile döviz olarak yapılması.... Bu hizmeti ülkede yaptırma imkanı  olması varken dışarıya yaptırılması gibi... bu faaliyetler izlenmedikçe DÖVİZİ kontrol edemezsiniz 

  • snn28 Haziran 2022 11:15

    bu ve bunun gibiler devleti soyar. sonra da  milliyetçilik ve vatan şarkılarını da dillerinden düşürmezler 

  • Kayıt dışında Algoritma28 Haziran 2022 11:11

    Serbest piyasa adı altında örgütlenen ve dolaylı kartel kararları alanları ülkeden döviz çıktıları, kayıt dışı ekonomik faaliyetler MASAK,MİT,EMNİYET piyasaya göre yüksek meblağlı faturalar, irsaliye, ulaşım taşıma kayıtları, banka para harekatları, şirket içi özel harcamalar, yüksek maaşlar, vb birçok veri havuzu ile yazılacak algoritmalar ile daha hızlı ve kolay olur. Bir YAZILIM MİMARI bunu çok kolay halledebilir ülkede zengin olur. Şu olayda 25 MİLYAR DEVLETİ ZARARA SOKMAK nedir ya, hazine maliye bir kuruma bırakmayacaksın bu işleri KRİPTO AJAN HAİN kurumlara zamanla sızar 

  • EKRİST28 Haziran 2022 10:48

    Bu Alaattin Çakıcı nın adamı ve finansörü değil mi.sivas demir çelik fabrikasını batırdı fabrika kapanmış, fora zeytinleri izmir demir çelik deki vs.vs. operesyonları hafızamıza kazınmıştır.katillere devleti dolandıranlara teröristleri destekleyen ve bunlar ile ittifak yapanların hepsini asılmalıdır.

  • Aminn28 Haziran 2022 10:02

    Piyasadan fabrikasına mal alıp ödemeyen kul halkı umurunda bile olmayan müptezelin tekidir umarım önür boyu yersin.

  • baran28 Haziran 2022 09:41

    Bu karaktersizler iflah olmaz!  Her zor zamanda kaos anlarında ortalığı daha da karartıp karıştırmak ve mevcut durumdan faydalanmak bu çakal karakterli tiplerin ortak özelliğidir.