E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErhan Topaç, Türkiye’nin ‘yeni yol haritası çalıştayı’nı açıkladı---

Erhan Topaç, Türkiye’nin ‘yeni yol haritası çalıştayı’nı açıkladı

Erhan Topaç, Türkiye’nin ‘yeni yol haritası çalıştayı’nı açıkladı
14 Mayıs 2019 - 18:27 borsagundem.com

TSPB'de Başkanlığı Alp Keler’e devreden, Birlik’te yeni süreçte Başkan Vekili olarak görev alacağını söyleyen sektörün duayen ismi Erhan Topaç Borsagundem.com’a konuştu.

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin 19. Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün Birliğin genel merkezinde bugün yapıldı.  TSPB Başkanı Erhan Topaç, bir yıldır yürüttüğü başkanlığı Alp Keler’e devretti. Topaç, yeni süreçte Başkan Vekili olarak görevine devam edecek.

Sermaye Piyasalarına derinlik verilmesi adına önemli konuşmaların yapıldığı Genel Kurul sonrası sektörün duayen ismi Erhan Topaç’la bir araya geldik. Sermaye Piyasalarının gelişmesinde önemli katkılarıyla tanınan Erhan Topaç, Türkiye’nin makroekonomik olarak tercihlerini uzun vadede doğru yapması gerektiğini söyledi. Hatta İstanbul’un cazip bir finans merkezi olması yolunda atılacak adımların çok önemli olduğunu savundu.  

“Özelikle yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik algı çalışması yapılmalı” diyen Topaç, Türkiye’nin yeni bir hikaye anlatması gerektiğinin altını çizdi.

İşte Erhan Topaç’ın borsagundem.com’a yaptığı önemli açıklamalar…

TÜRKİYE’NİN MAKROEKONOMİK PROGRAMA İHTİYAÇ VAR

-Bir duayen olarak sermaye piyasalarının önündeki en büyük engel için düşünceniz nedir? Bu engelleri aşmak için neler yapılmalı? İstanbul Finans Merkezi olabilir mi?

Erhan Topaç: O zaman makrodan başlayayım. İyi çalışan bir finansal sistem için önce makroekonomik şartlar önemli. Uzun dönemli,  verimliliğe dayalı, cari açığı düşürmeyi hedefleyen ve yeni ekonomiye önem veren bir programın açıklanması lazım. 1998 yılındaki krizde (şu anki Türkiye’nin durumu) Uzak Doğu’daki 7 ülkede bazı kararlar alındı. Aradan 20 sene geçti geçti ve o Uzak Doğu’daki 7 ülke kriter bakımından uyguladıkları programla çok başarılı oldu. Onu için de Türkiye’nin makroekonomik olarak tercihlerini uzun vadede doğru yapması lazım.

Yatırımcılar ikna edilmeli
İstanbul’un cazip bir finans merkezi olması ve sermaye piyasalarını gelişmesi bu uygulanacak makro programla çok kısa sürede olabilir. Yapılacak 5-10 senelik üst bir programın çok güzel bir şekilde yatırımcılara ikna edilmesi lazım. Yabancı ve yerli yatırımcılara yönelik algı çalışması yapılmalı ve Türkiye’nin yeni hikayesi anlatılmalı.

Türkiye'nin şansları
Bakın Türkiye’nin bazı şansları da var. Çünkü Türkiye’nin yerel piyasası var. Mesela Astana’nın Dubai’nin doğru dürüst yerel piyasası yok. Bizim ciddi bir yerel piyasamız var. Evet, paramız biraz az ama o da geliyor zaten.

Türkiye’de çok radikal şeylere ihtiyaç yok. Çünkü bizim borsamızın, aracı kurumlarımızın ve yatırım kuruluşlarımızın altyapısı var. Bununla ilgili de raporumuz yakın zamanda yayınlayacağız.

Uzun dönemde rekabetçi ve cazip bir piyasa yapmamız lazım ki ondan sonra İstanbul Finans Merkezi aktif hale gelir.

Çalıştay hazırlığı
Yeri henüz belli değil ama 11-12 Haziran’da TSPB olarak Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile birlikte bir çalıştay yapacağız. Öncelikle Birlik olarak hazırladığımız raporlar Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’ne gidecek ve çalıştay sonunda da bir yol haritası çıkartılacak. Muhtemelen Kasım ayında da İstanbul Finans Merkezi’nin lansmanı olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali keskşn 15 Mayıs 2019 08:42

    Endks kağıtları uçar

  • JBT 15 Mayıs 2019 07:57

    Borsaya güven kalmadı....çalıştayda 1. Konunuz bu olsun.

  • salim14 Mayıs 2019 23:47

    Sığ borsanın nesini yatırımcılara ikna edeceksiniz,,100 bin sermayeli şirketimi?,,şirketler bedelsiz sermaye artırmalı,borsada derinlik artmalı,borsa sığ olmaktan kurtarılmalıdır,ondan sonra yabancıları ikna edin,,100 lot alış 100 lot satış olan şirketler çoğunlukta.

  • kubilayhan14 Mayıs 2019 23:08

    Kottan çıkmaya başka bir düzenleme getirin.İptal edin.