E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErgenekon'da yeniden yargılanma olur mu?---

Ergenekon'da yeniden yargılanma olur mu?

Ergenekon'da yeniden yargılanma olur mu?
25 Aralık 2013 - 07:56 borsagundem.com

Yalçın Akdoğan'ın dünkü yazısından sonra herkesin aklında bu soru vardı. Ergenekon, Balyoz, Şikede yeniden yargılama olur mu?

Başbakan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın Star Gazetesindeki köşesinde "(...) Kendi ülkesinin milli ordusuna, milli istihbaratına, milli bankasına, milletin gönlünde yer edinen sivil iktidarına kumpas kuranların bu ülkenin hayrına bir iş yapmış olmayacağını çok iyi bilir" şeklindeki sözleri tartışma yarattı. Habertürk'ün haberine göre uzmanlar yeniden yargılama olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

Adalet Eski Bakanı Hikmet Sami Türk:

YENİ DELİL YOKSA YENİDEN YARGILAMA OLMAZ


Yeniden yargılama, yeni delillerin ortaya çıkmasına bağlı. Yeni deliler ortaya çıkmadıktan sonra yeniden yargılamayı gidilemez. Kumpas ancak gerçekte var olmayan bir takım olayları öne sürerek bir takım kurumları töhmet, şüphe altında bırakmaktır ama şimdi bazı bakanların görevi kötüye kullanma ya da yakınlarının bazı şaibeli işler içinde oldukları şeklinde çok ciddi iddialar var. Kumpas olduğunu söyleyen bunu ispat etmek durumundadır.

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek:

SOMUT DELİL OLMAZSA SİYASİ YORUM OLARAK KALIR


Kumpas iddiasıyla ilgili savcılar resen yani kendiliğinden bir soruşturma başlatmaz. Ancak bir başvuru söz konusu olursa soruşturma gündeme gelebilir. Yargılama aşamasında yepyeni deliller ortaya çıkarsa yeniden yargılama o zaman olur. Ergenekon davasının henüz Yargıtay safhası devam ediyor. Tabi soyut bir değerlendirme var bunun içi doldurulabilecek somut bir takım begeleye dayanıyorsa Ergenekon sanıkları bunu temyiz aşamasında dile getirebilecektir. Balyoz davası ise kesinleşti. Yargısal süreç bitti. Anayasa Mahkemesi ve AİHM yolları var. Yargılamanın iadesinin o davalarda gündeme gelebilmesi için çok somut bir takım delil, belge, tanık beyanının ortaya çıkması gerekir. Yoksa bunlar siyasi yorum olarak kalır.

Ergenekon Davası Sanık Avukatı Celal Ülgen:

SAVCILAR DERHAL YARGILAMANIN YENİLENMESİNİ İSTEMELİ


Savcılar ne siyasi iktidarın ne de cemaatindir... Türkiye Cumhuriyeti'nin savcısıdır. Sayın Akdoğan'ın kumpas iddiası nedeniyle şimdi savcılara bir görev düşüyor. Balyoz davası savcıları bizden önce harekete geçmeliler. Derhal yargılanmanın yenilenmesini istemeliler. Çünkü Sayın Akdoğan'ın yazısında, bizim yargı içinde, polis içinde çete var iddialarımızın ete kemiğe bürünmüş vaziyettedir. Somut bir takım delillerin ortaya çıkması durumunda o zaman Baly'da hüküm kesinleşmiş olduğu için bu delliler ışığında yeniden yargılamanın iadesi istenir. Ergenekon'da ise temyiz dilekçesine eklenir ve Yargıtay'ın karar vermesi istenir.

Yeditepe Ünv. Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğrt. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Erman:

HAKİMLERİN GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDIKLARI İÇİN MAHKUM OLMALARI GEREKİR


Sözü edilen davalardan hiçbiri kesin hükümle sonuçlanmış değildir. Yargılamanın yenilenmesi, yalnızca kesin hükümle sonuçlanmış davalar bakımından uygulanabilen bir kanun yoludur. Bunun için de, ilgili davada yer alan hakimlerin görevi kötüye kullandıkları için yargılanıp mahkum olmaları, hükme esas teşkil edebilecek yeni bir olay veya delilin ortaya çıkması veya hükümle ilgili olarak AİHM'ne başvurulup ihlal kararı çıkması gibi, somut olay ve dava ile ilgili bir gelişmenin yaşanması gereklidir. Hukuki nitelikte olmayan, siyasi, soyut ve genel iddialara dayanılarak yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilmesi mümkün değildir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çok Ah Aldınız...25 Aralık 2013 11:07

    Masum bir sürü insanın çakma,sahte dijital delillerle Ergenekon,Balyoz davalarında ocağını söndürdünüz...O günlerde o insanlara yapılan zulümlerde neredeydiniz? Hepiniz ellerinizi ovuşturup izliyordunuz.Adalet bir gün size de mutlaka gerekli olacaktır. Umarız aynı muameleleri hepiniz yaşarsınız.Çok ah aldınız çok. Hangisini sayalım, Ergenekon,Balyoz,İmar Bankasında binlerce masum insanın paralarını 4 yıl sonra faizsiz ödediniz,insanlar bu yüzden intihar etti.O olayda binlerce insanın her gün ahlarını aldınız.Şimdilerde bu ahlar çıkmaya başladı.Daha saymakla bitmez bunun gibi bir sürü Ah aldığınız olaylar var.