E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan'dan NATO Zirvesi sonrası ambargo tepkisi---

Erdoğan'dan NATO Zirvesi sonrası ambargo tepkisi

Erdoğan'dan NATO Zirvesi sonrası ambargo tepkisi
24 Mart 2022 - 19:57 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'deki NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu. Türk savunma sanayisinin karşılaştığı engellemelerin hiçbir makul açıklaması olmadığını ifade eden Erdoğan, "Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme dahi gelmemesi gerekir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından konuşma gerçekleştirdi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla ilgili sözlerine başlayan Erdoğan, iki ülkeyle de temaslarını sürdürdüklerini belirterek "Nihai çözüm kabul edilen bir formüle dayanmalı" dedi.

NATO'nun bir kez daha dayanışma mesajı vermesini anlamlı bulan Erdoğan, "Stoltenberg'e gösterdiği liderlik için teşekkür ederim. Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı her fırsatta ifade ettik. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimiz sürüyor. Türkiye bu süreçte özel bir yerde duruyor. Rusya ve Ukrayna Karadeniz'den komşumuz olan iki ülke. Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak iki ülkeyle de yoğun temas halindeyiz. Müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Mülteciler konusunda Avrupa ülkelerine çağrıda bulunan Erdoğan, "Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkes kapısına gelen mültecileri desteklemeli, sıkıntılarının hafifletilmesi için elini taşın altına koymalıdır." dedi.

Açıkmalarının devamında Erdoğan, "NATO'nun, mevcut savaş ortamında Ukrayna'ya siyasi ve pratik desteğini sürdürürken gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şarttır. Türkiye, ittifak dayanışmasını esas alarak NATO'nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine katkıyı sürdürecek. Müttefiklerimizden aynı dayanışmayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yerli savunma sanayisi hakkında ise Erdoğan, "Türk savunma sanayi ürünlerinin başarıları ortadayken bu alanda karşılaştığımız engellemelerin hiçbir makul gerekçesi olamaz. Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle paylaştım" ifadelerine yer verdi.

Erdoğan, BM hakkında da açıklamalarda bulunarak "Geldiğimiz noktada başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere küresel güvenlik mimarisinin ciddi bir reforma tabi tutulması kaçınılmazdır." dedi.

Son günlerdeki diplomasi trafiğinden de bahseden Erdoğan, "Bugün mutad temaslarımın yanı sıra AB dönem başkanı olan Fransa Cumhurbaşkanı, İtalya, Estonya, İspanya ve BAE devlet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdim. Ağırlıklı olarak Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldık, ikili gündemimiz çerçevesinde istişarelerde bulunduk. Gümrük Birliği güncellenmesine, vize serbestisi sürecinde esneklik sağlanmasına, birliğin geliştirdiği ortak savunma ve güvenlik yapılarında Türkiye'nin hak ettiği yerin verilmesine dair beklentilerimizi bir kez daha paylaştık. Suriye'den Libya'ya, Yemen'den Ukrayna'daki savaşa kadar yaşadığımız tüm krizlerde sistemin adaletsiz yapısından kaynaklanan sorunları gördük, acı bir şekilde tecrübe ettik. Küresel bir güvenlik mimari reformu artık kaçınılmazdır. Bu evlatlarımıza karşı sorumluluğumuzun da bir gereğidir. Tüm insanlığın huzuru ve selameti için dünyanın beşten büyük olduğu gerçeği olduğunu hatırlatmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomik ve askeri gücüyle bölgesinde barışın azim ve kararlılığına sahiptir." dedi.

Polonya'dan Rus oligarklara darbe

 

Putin'in ruble kararı ekonomik savaşı tırmandıracak

 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in görev süresi uzatıldı

 

Zirve kararı: Ukrayna'ya destek, Rusya ve Çin'e uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :