E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan'dan flaş EYT açıklaması! Son noktayı koydu...---

Erdoğan'dan flaş EYT açıklaması! Son noktayı koydu...

Erdoğan'dan flaş EYT açıklaması! Son noktayı koydu...
16 Kasım 2019 - 15:20 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri Toplu Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan "Niçin erken emeklilik? Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekliyle alsın" dedi.

Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Topkapı Kampüsü'nde düzenlenen Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu sosyal güvenlik merkezleri toplu açılış töreninde, Türkiye'nin son 17 yılda yaşadığı değişimin en somut hissedildiği alanların başında sosyal güvenlik sisteminin geldiğine işaret etti.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." anlayışıyla sosyal güvenlik sisteminin baştan sona, yeniden inşa edildiğini, geçmişte işçi için ayrı, memur için ayrı, esnaf için ayrı verilen hizmetlerin tek çatı altında birleştirildiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Böylece hem hizmet sunumunda hem de kalitede standardı sağladık. Mali açıdan daha güçlü hale gelen sosyal güvenlik sistemimizin bütçe üzerindeki yükünü de azalttık. Vatandaşlarımızın taleplerine doğrudan ve en hızlı hizmeti verecek bir iletişim ağı kurduk. Elektronik devlet uygulamalarıyla da geçmişte fiziki mekanlarda ve kağıt üzerinden yürütülen pek çok hizmeti, elektronik ortama taşıdık. Sosyal güvenlik borçlarının ödemesini kolaylaştırmak için çeşitli yapılandırma kanunları çıkardık. Muhtarlar ve güvenlik korucuları gibi geçmişte sosyal güvenlik primleri kamu tarafından ödenmeyen kesimleri de devlet şemsiyesi altına aldık. Pek çok kesime fiile hizmet süresi zammı hakkı vererek çalışma adaletini gözettik. Emekli maaşlarını insani düzeyde hayat sürdürebilecek seviyelere çıkardık. Geçtiğimiz 17 yılda emekli maaşlarını 4 kata varan oranlarda artırdık. Prim ödemesine ve yılına bakmaksızın hiçbir emekli maaşının 1000 liranın altında kalmamasını sağladık. Son olarak emeklilerimize kurban ve ramazan bayramlarında 1000'er lira ikramiye vermeye başladık. Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden emeklilerin aylıklarındaki kesinti oranını önce düşürdük, sonra da tamamen kaldırdık. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvenlik sistemimize intibakları için her türlü kolaylığı gösterdik. Tasarruf teşvik fonu ve konut edindirme yardımı kesintilerini yıllar sonra tüm hak sahiplerine ödeyerek, devletin milletine borçlu kalmasının önüne geçtik."



"Herkese birinci sınıf sağlık hizmeti sunuyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen 17 yılda sosyal güvenlik alanının sağlık hizmetleri boyununda da ilerleme sağlandığını belirterek, "Sağlık hizmetlerinden yararlanmada prim borcu sürelerini esnettik. Ülkemizde genel sağlık sigortası şemsiyesi dışında kimseyi bırakmayacak bir sistem kurduk. Bu sistemde herkese birinci sınıf sağlık hizmeti sunuyoruz. Sağlık karnesi, yeşil kart gibi vatandaşlarımızın işini zorlaştıran veya rencide eden uygulamaların tamamına son verdik. Artık vatandaşlarımız istedikleri hastaneden sağlık hizmeti alabilmekte, istedikleri eczaneden ilaçlarını temin edebilmektedir. Biz gelmeden önce bir ilaç reçetesinin içindeki ilaçların hastaneden ya bir tanesini ya iki tanesini alabiliyorduk. Diğerlerini 'Git paranla al.' diyorlardı." diye konuştu.

Elektronik reçete sistemiyle yanlış ilaç yanlış doz gibi sorunların ortadan kaldırıldığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Ödeme listesindeki ilaç sayısını 2 katından fazla artırdık. Eve verilen sağlık hizmetlerinin finansmanını üstlenerek bu alanda dünyada eşine az rastlanır bir seviyeye ulaştık. Tüp bebekten kalıtsal hastalıkların tedavisine, psikososyal ve ruhsal problemlere kadar pek çok tedaviyi ödeme kapsamına aldık. Kanser tedavisinde oldukça yüksek bedeli olan işlemlerden ilave ücret alınmasının önüne geçtik. Yerli ilaç üretimi ve yerli plazmadan kan ürünleri üretimine özel önem verdik. Bu konuda tüm yaşanan sıkıntıları yakından takip ediyorum ve inşallah kısa sürede hepsini de aşacağız. Ateşli silah ve trafik kazaları kaynaklı 3 boyutlu protez ihtiyaçlarının bedellerini de karşılamaya başladık. Bunlar kolay işler değildi, ama şimdi protez olayında da biz annelerin, babaların yanındayız. Niye? 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.' Kanuni Sultan Süleyman böyle diyor. 'Gerekirse devlet olmasın ama benim vatandaşım sağlıklı olsun' diyor."
"Hedefimiz çalışan herkesin kayıt altında olmasını sağlamak" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlerin okullarından mezun olduktan sonra 2 yıl daha ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesinin temin edildiğini, istihdamın ekonomik boyutu yanında sosyal yönüyle de desteklendiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Kayıt dışı istihdamla etkin bir mücadele yürüttük. Kayıt dışı istihdamı yüzde 52 düzeyinden yüzde 36 seviyesine kadar indirdik. Böylece kayıt altındaki aktif sigortalı sayısını 12 milyondan 21 milyon 410 bin seviyesine çıkardık. Kayıt dışıyla birlikte toplam istihdam 29 milyonun üzerine kadar çıktı. İstihdamda son dönemde yaşadığımız kayıpları da hızla telafi ediyoruz, edeceğiz. Daha önce yüzde 8,4 seviyesine kadar düşürdüğümüz işsizlik oranı geçtiğimiz yılın ağustos ayında maruz kaldığımız kur, enflasyon, faiz saldırısının ardından yüzde 14'e kadar çıktı. Bu oranın özellikle eylül verisinin belli olmasıyla yeniden düşmeye başlamasını bekliyoruz. İş gücü arzı sürekli artan Türkiye, daha çok yatırım yaparak, daha çok üreterek, daha çok ihraç ederek, daha çok büyüyerek istihdamını geliştirecektir. 17 yıl önce göreve geldiğimizde ihracatımız 36 milyar dolardı, şimdi 171 milyar dolara çıktık. İnsanlarımıza sadece iş değil, aynı zamanda yüksek bir hayat standardı da sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun için dünyanın ve ülkemizin değişen ihtiyaçlarına uygun istihdam politikalarının geliştirilmesine özel önem veriyoruz. Hedefimiz çalışan herkesin kayıt altında olmasını sağlamaktır. Kayıtlı istihdamı teşvik etmek için pek çok farklı projeyi, desteği hayata geçirdik. Kadınlara ve gençlere özel istihdam programları geliştirdik. İşverenlere ve çalışanlara sağladığımız teşviklerle istihdamın güçlü bir şekilde büyümesini sağladık. Ekonomideki genel toparlanma ve yeniden büyüme sürecinin etkisiyle önümüzdeki yıl çok daha sevindirici bir istihdam artışı bekliyoruz."

"Eskiden açık veriyordu, şimdi fazla veriyor"

Cari işlemler hesabının eylül itibarıyla verdiği fazlanın 5,9 milyar dolara çıktığını kaydeden Erdoğan, "Eskiden açık veriyordu, şimdi fazla veriyor. Altın ve enerji hariç tutulduğunda bu rakam, 47,7 milyar dolar fazlaya kadar çıkıyor. Bay Kemal ne diyordu? 'Bunlar şimdi IMF'e gidecekler.' diyordu. Bay Kemal, IMF'nin kapısını CHP zihniyeti açtı biz değil. Göreve geldiğimizde IMF'e borç 23,5 milyar dolardı. Mayıs 2013'te bu 23,5 milyar doları sıfırladık. Artık bizim IMF ile işimiz yok." dedi.

Erdoğan, Merkez Bankasının döviz rezervinin 105-106 milyar dolara çıktığını belirterek, "Başbakanlığım döneminde 135 milyar dolara kadar çıktık. Tekrar oralara çıkacağız ve daha da artacak. Eylül ayında sanayi üretimin yıllık yüzde 3,4 artış göstermesi, yıl sonu büyüme rakamının artı olacağını işaret ediyor." diye konuştu.

Turizmde bereketli bir sezon geçtiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Şu anda görünen o ki bu yıl turist sayısı 50 milyonu aşacak. Türkiye, artık önemli bir destinasyon oldu dünyada. Açılan şirket sayısı yüzde 22'ye yakın arttı. Ana muhalefet yalan söylüyor, 'Azaldı.' diyor. Bunlar hesabı kitabı da bilmiyorlar. Faiz, maalesef yüzde 30'ların üzerine, yüzde 40a' doğru gitmişti. Ne oldu? Bir Merkez Bankası başkanını görevden aldık, yeni Merkez Bankası başkanımızla beraber şu anda faiz oranı yüzde 13,5'a kadar indi, daha da inecek. Enflasyon da inşallah tek haneli rakama inecek 2020'de. Yatırımda girişimcinin kredi faizi tek haneliye girdiği anda yatırımlar da artacak. Bu ne demektir? İstihdam da artacak. Bu ne demektir? Üretim de artacak. Bu ne demektir? Rekabet gücü de artacak Türkiye'nin. Bu ne demektir? Büyüme de artacak."

"Türkiye hak ettiği seviyeye ulaşacak"

Erdoğan, ülkenin risk priminin, dolayısıyla borçlanma maliyetinin sürekli azaldığını dile getirdi.

"Borsamız ne oldu? Şu anda 105, orayı yakaladık. Biz geldiğimizde neydi biliyor musunuz? 11'di, 11. Şimdi bak 105, 106 buralara geldi. Enflasyon, aylık enflasyon olarak söylüyorum yüzde 8,6 ile son 1,5 yılın en düşük seviyesine indi." diyen Erdoğan, ekonomik güven endeksinin son 15 ayın zirvesine çıktığını aktardı. 

Erdoğan, faizlerin gerilemesinden, konuttan otomobil satışlarına kadar her alanda gözle görülür bir hareketlenme başladığına işaret ederek, "İnşallah bu olumlu gelişmeler devam edecek ve Türkiye hak ettiği seviyeye ulaşacak." diye konuştu. 

Türkiye'nin gerçekleştirdiği sosyal güvenlik ve sağlık hizmetleri reformunun tüm dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Erdoğan, pek çok devletin benzer bir sistem kurmak için harekete geçtiğini ama çoğunun bunu başaramadığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika gibi dünyanın en zengin ülkelerinden birinin dahi bu konuda hedeflerine ulaşamadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Nüfusunun neredeyse tamamını sosyal güvenlik ve sağlık hizmetleri şemsiyesi altına almayı başaran Türkiye'nin farkı, kurduğu sistemin sürdürülebilirliğini de sağlamasıdır. Nitekim verilen hizmetlerin hem yelpazesi genişlediği hem kalitesi yükseldiği halde Sosyal Güvenlik Kurumumuzun gelirlerinin giderlerini karşılama oranı yüzde 71,5'ten yüzde 89,4'e çıktı. Üstelik geçtiğimiz 17 yılda emekli sayımız da 6,5 milyondan, 12,9 milyon seviyesine ulaştı. Buna rağmen sosyal güvenlik sistemimizin kendi kendini finanse etme oranı çok yüksektir. Geçmişte ülkenin diğer tüm hizmet alanları gibi sosyal güvenlik sistemini de çökertenler, bugün hiç yüzleri kızarmadan karşımızdaki bu tabloyu küçümsemeye, hatta kötülemeye çalışıyorlar."

"Benim milletimin bunları iyi tanıması lazım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşması sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemdeki hastanelerin durumunu gazeteci Savaş Ay'ın programından kesitlerle vatandaşlara izletti. 

Görüntüler üzerine Erdoğan, "Tablo bu. Yani Bay Kemal'e beş tane koyun teslim edin, inanın kaybeder gelir. Yapacağı bir şey yok. İşte, en dinamik, kendini güçlü hissettiği zamanda kendisine SSK'yi verdiler, hal ortada. Ne diyor bir de? '10 yıl önce daha iyiydi, bugün daha kötü.' diyor. Şecaat arz ederken sirkatin söylüyor. Benim milletimin bunları iyi tanıması lazım. Hak ve hakkaniyetle bağdaşmayan bu gayretlerin gerisinde eski dönemdeki başarısızları örtme niyeti var." diyerek, vatandaşlara şehir hastanelerinden de görüntüler izletti. 

O dönemlerde doğum yapan annelerin, ölülerin hastanelerde rehin tutulduklarını aktaran Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İşi gücü bu, gene bir şey söyleyecek tabii. 'Zarar ediyor.' Ben ne dedim, halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi yani halkıma hizmetten dolayı zarar ediyorsak edelim, edelim. Şu hali görüyorsunuz bakın. Bunlar benim Ahmet'ime, Mehmet'ime, Ayşe'me, Fatma'ma layık değil mi? Ama bunu çok görüyorlar ya... 'Zarar ediyor.' diyor. Halkıma hizmette zarar ediyorsak edelim ama bunlar götürdüler hep, götürdüler. Onun için de halka hizmet veremediler. Kirli, giyilmiş poşetleri tekrar vatandaşıma sattılar. Kan revan içindeki o serum şişileriyle ne yazık ki tuvaletleri, banyoları doldurdular. Sağlam girsen hasta çıkarsın o hale getirdiler."

"Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan bütçe transferlerine yönelik eleştirilerin çoğunun, bunların ne anlama geldiğinin dahi bilinmeden yapıldığını belirterek, şunları dile getirdi:

"Birileri Türkiye'nin sosyal devlet alanında geldiği seviyeyi anlamakta zorluk çekiyor. Daha da vahimi geçmişte faize ödenen paraların doğrudan millete hizmet için kullanılmasından da rahatsız oluyor. Anayasamıza göre zorunlu olan genel sağlık sigortasına 30 yıl boyunca niçin geçilemediğini izah edemeyenler, yapılan işlere kulp takmada yarışa giriyor. Geçmişte SSK'yi iflas ettirenlerin bugün erken emeklilik başta olmak üzere, teklif ettikleri her uygulamayla aynı amacı güttükleri bir gerçektir. Tutturmuş 'erken emeklilik.' İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı ve bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını da en güzel şekliyle alsın. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle de ikinci işle, işsizliğe ne yazık ki öncü olacak. Sosyal güvenlik sistemimizin çökmesini istemelerinin zaten tek sebebi, böylece oluşan kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır."

Bu hesabın kötü, şer ve zararlı bir hesap olduğunu dile getiren Erdoğan, "Biz bunu politik hesaplarla yapmayız ve yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin faydası neredeyse ona varım, milletimin ve ülkemin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor." diye konuştu. 

Erdoğan, rakamların, verilen hizmetlerin, yapılan işlerin ve sonucun ortada olduğunu vurgulayarak, milletin evinde, iş yerinde, okulunda, hastanesinde her yerde bu gerçekleri bizzat gördüğünü aktardı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin eski Türkiye'yi hatırlamayacağını, yaşı 35'in üzerinde olanların o günleri iyi bildiğini, tüm bu alanlarda eski Türkiye'de yaşanan sıkıntıları, yoklukları, sefaleti kelimelere dökmenin dahi zor olduğunu dile getirerek, "Allah bir daha bize o günleri göstermesin. Elimizdeki imkanlarla sıkı sıkıya biz inşallah istikbale sahip çıkacağız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de üniversite olmayan il kalmadı"

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni ve Osmangazi Köprüsü'nü yaptıklarını, İstanbul-İzmir arasını 4 saat 15 dakikaya indirdiklerini anlatan Erdoğan, büyük ve güçlü Türkiye'nin böyle kurulacağını, vatandaşlara en güzel hizmetleri vermenin bu olduğunu dile getirdi. 

Erdoğan, dünyanın sayılı ilk üçü içerisindeki havalimanını kurduklarını, insanların dünyanın değişik yerlerinden gelip havalimanını gezdiklerini söyledi. 

Mecidiyeköy'den havalimanına raylı sistem bağlantılarını kurduklarını anımsatan Erdoğan, "Ben üzülüyorum, pek bizim bu havalimanını kullanmıyorlar nedense. Halbuki kullansınlar ya hayırlı olsun. Niye kullanmasınlar. Biz ayrım yaparak kurmadık buraları, tüm milletimiz için kurduk." diye konuştu. 

Göreve geldiklerinde 76 olan üniversite sayısının 206'ya yükseldiğini, Türkiye'de üniversitesi olmayan ilin kalmadığını anlatan Erdoğan, milletin eğitimin, sağlığın, güvenliğin, adaletin, teknolojinin, ulaşımın, enerjinin, sporun ve her şeyin en mükemmeline layık olduğunu dile getirdi. 

Erdoğan, A Milli Futbol Takımı'nın Avrupa Kupası'na doğru gittiğini hatırlatarak, "İnşallah Avrupa Kupası'ndan başarılı bir neticeyle çıkmayı hem gençlerimizden istiyoruz hem de duamız o. Olmaması için de hiçbir sebep yok. Yeni bir tarihi inşallah gerek Şenol Hocamız gerekse ekibi, bu gençler yazacaklar, bunu görüyorum. Bu millete artık bu da yakışır. Bu millet bunu da başaracak, buna inanıyorum. Rabb'ime bize böyle bir millete hizmet etme imkanı verdiği için ne kadar hamdetsem azdır." ifadelerini kullandı.

"Bay Kemal, teröristlerle beraber yürüdü"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin içerideki kazanımları artırarak devam ettirmesinin bölgesinde ve dünyada güçlü bir devlet olarak varlığını sürdürmesinden geçtiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"İşte en son Amerika seyahatini izlediniz. Amerika seyahatinde yaptığımız görüşmeler, vardığımız neticeler ve Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili Mehmetçiğimizin özellikle Suriye'nin kuzeyinde aldığı başarı ve kazandığımız hamdolsun o mücadele bir şeyi ortaya koyuyor. Bu millet bir şeye inandı mı bunu başarır. İstiklal Marşı'mızda ne diyor Akif, 'Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda/Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda/Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.' Evet Mehmedimiz öyle gitti. Fakat enteresan bir şey var. Şimdi Mehmedimiz orada şu ana kadar 11-12 şehit verdi ama Mehmedimizle beraber orada bu mücadelenin içinde olan Suriye Milli Ordusu var. Onlar da 160-170 civarında şehit verdi ve beraber yürüyerek bu mücadeleyi veriyorlar. Onlar için ana muhalefet 'terörist' diyor. Ya onlar o toprakların sahibi ve o topraklarda onlar bizim Mehmedimizle beraber yürüyorlar. Nasıl oluyor da sen onlara terörist diyorsun? Çünkü onlar teröristlerle beraber yürüdüler. Bay Kemal, teröristlerle beraber yürüdü, PKK ile beraber yürüdü, PKK'nın destekleriyle beraber yürüdü ve bu gerçekler belgelerle, filmlerle her şeyiyle elimizde."

"Teröristlerle Kürt kardeşlerimi birbirine karıştırmayalım"

Türkiye'nin son 6 yıldır ardı ardına maruz kaldığı saldırıların gerisinde gücünün kırılarak, kazanımlarının sınırlandırılarak hedeflerine ulaşmasının önüne geçme gayesi olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: 

"Sokaklarımız bunun için karıştırılmak istendi. Ama artık terörü Güneydoğu'da, Doğu'da büyük oranda hallettik. Ne diyorlar? Kürtler... Kardeşim öyle bir şeye getiriyorlar ki, YPG ile PYD'yi 'Kürt' diye tanımlıyorlar. Şimdi bu bir defa benim Kürt vatandaşlarıma saygısızlıktır. YPG ile PYD'yi 'Kürt' diye tanımlamak saygısızlığın daniskasıdır, onlar teröristtir. Teröristlerle Kürt kardeşlerimi birbirine karıştırmayalım. Hep söylüyorum, benim şu anda parlamentodaki grubumun içerisinde 50 Kürt milletvekilim var. Bizim böyle bir ayrımımız yok. Niye yok? Çünkü biz Kürt'üyle, Türk'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Gürcü'süyle, Abhazı'yla velhasıl yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdik. Biz de böyle bir ayrım yok."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, güney sınırları boyunca terör koridoru kurma girişiminin Türkiye'yi kendi içine hapsetme projesinin ürünü olduğuna dikkati çekerek, bu saldırı dalgasının tamamını kararlılıkla ve cesaretle boşa çıkardıklarının altını çizdi. 

"Kimse Türkiye'nin bileğini bükemez" 

Sadece bununla kalmadıklarını, tehditleri Türkiye sınırlarının dışında bertaraf edecek adımlar attıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Bizi kendi içimize hapsetmeye çalışanlara cevabımızı her alanda bölgemizde ve dünyada gücümüzü daha çok hissettirerek verdik. Tabii bu uzun soluklu bir mücadeledir. Ülkemize yönelik saldırıların, önümüze kurulan tuzakların, maruz kaldığımız haksız baskıların bir süre daha devam edeceği anlaşılıyor ama şu gerçeği de herkes görüyor. Türkiye bu tür ucuz numaralarla tehditlerle baskılarla kuşatmalarla teslim olacak bir ülke ve millet değildir. Bu ülkenin gerisinde binlerce yıllık bir devlet geleneği, kadim bir medeniyet mirası vardır. Bu ülkenin gücünün kaynağı dünyanın dört bir yanında etkisi hissedilen zengin kültür birikimiyle her bireyinin gönlüne ve zihnine nakşolmuş sağlam tarih bilincidir. Biz bu vasıflarımıza sıkı sıkıya sahip çıktığımız sürece Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle kimse Türkiye'nin bileğini bükemez, kimse ülkemize dik çöktüremez. Suriye'de, Irak'ta, Doğu Akdeniz'de, Libya'da, Afrika'da, Balkanlar'da verdiğimiz mücadele, dünyanın dört bir yanında yürüttüğümüz çalışmalar bunun en açık ispatıdır. Başaramadılar, başaramayacaklar." 

Rabia işareti yapan Erdoğan, "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Çünkü biz Türkiye'yiz, çünkü biz Türk milletiyiz. Çünkü bizim arkamızda yüz milyonlarca kardeşimizin duası bulunuyor. Yeter ki 82 milyon bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım, hep birlikte Türkiye olalım. Dünyada böyle bir gücü teslim alacak ne silah ne teknoloji ne para ne siyaset yoktur." dedi. 

Türkiye'ye silahlı ve silahsız insansız hava aracı verilmediğini anımsatan Erdoğan, şimdi insansız hava aracı ve akıllı bombayı yaptıklarını, ürettikleri Akıncı'nın yüksek irtifa uçabilen, beşinci nesil, çok ileri bir silahlı insansız araç olduğunu ve Türkiye'nin terörle mücadelede en büyük gücü olacağını vurguladı. 

Erdoğan, açılışını yaptıkları sosyal güvenlik merkezlerinin hayırlı olması dilediğinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ile sosyal güvenlik merkezlerinin açılış kurdelesini kesti. Erdoğan, yanına gelen 10 yaşındaki Ayşenur Akkaya'ya ile bir süre ilgilendi, ona sarıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın ardından beraberindekilerle merkezi gezdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (78)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eyt10 Nisan 2020 15:51

    Eyt.sandıkda.cevabını.alpyorlar.merak.etmadinler

  • Eyt18 Kasım 2019 09:04

    Kendilerine gelince para var EYT ye gelince 🖕

  • Hak18 Kasım 2019 08:28

    Şimdi kardeşim 1 kendi kaç yaşında emekli oldu 2 ozaman kim erken yaşta emekli olmuşsa onların bugünden itibaren 7 8 sene maşını verme. Ozaman adaletli olursun ozaman nasıl çocuk gibi aglayıp devlet verilen hakkımı aldı diye aglarsın öyle göbekten yorum yapmaya olmuyor bu iş ben eyt li degilim ama kimse kimsenin kazanılmış hakkını gasp edemez bu kadar net kardeşim cumhur başkanı herkez olabilir ama herkez adalet sahibi olamaz

  • Doğrusu bu18 Kasım 2019 08:17

    Bu ülkenin çalışma şartları çok ağır emeklilik yaşı ne 50 olsun nede 60 bence en idiali 55 olsun ha bire kanun degistirip duruyorlar bilmem 1999 öncesinde ışe gris yapmışsa 5750 gün sayı ile 58 yaşta emeklilik hak ediyor bilmem 1999‐2008 arası sgk girişi olmuşsa 7000 gün primi ile 60 yaşında emekli olunuyor 2008 sonrası ise 7200 gün sayı ile 63 yaşında emekli olunuyor.bunlar yanlış şeyler herkes için devletin adaletli olması lazım giderek artan bir emeklilik yasi ve gün sayısı ile değil herkesin memnun olacagi ortalama gun sayisi ile yaşi olmasi lazim.yoksa böyle artarak giderse bu işin içinden hiç bir hükümet çıkmaz.

  • Ali18 Kasım 2019 07:30

    Ben kendim 98 de çalışmaya başladım eyt çıkarsa 2023 Kasım da emekliyim yaşım 45 olacak bu doğru değil sosyal yardım gibi olan emekli maaşları yükseltilsin esas isteğim 58 yaşından sonra çalışmak istemiyorum iyi emekli maaşları istiyorum..

  • Geçiyordu uğradık18 Kasım 2019 03:58

    Sn cumhurbaşkanı 46 yaşında emekli olmamış mıydı?

  • Lale18 Kasım 2019 00:15

    Sizinde süreniz doldu. Artık değişim zamanı geldi

  • Onur17 Kasım 2019 23:34

    Havadan maaş alan troller yazmışta yazmış

  • Alp17 Kasım 2019 23:28

    Suriyelilere harca bizi görme. Seçimlerde görüşürüz

  • Rte ciyiz elhamdülillah17 Kasım 2019 19:18

    Adam hakli beyler, aksini dusunen VATAN HAİNİdir

  • keser17 Kasım 2019 17:14

    ne harro ne metro kardeşim güzel yaziyorsunuzda desenize sen 46 yaşında oldun,90 yaşındaki adamları danışman aliyor maaşa bagliyorsun bu gozunuze batmiyor degilmi bu keserde sapta dönecek...bir gün.

  • Yok öyle yağma17 Kasım 2019 15:57

    99 dan sonra sigortalı olanlar bu vatanın evladı değil mi onlara 60-65 yaşında emeklilik, size 40-45 yaşında emeklilik ne ala memleket, 99 sonrası sigortalılarda sizin evlatlarınız be. Kademeli geçiş sistemi son derece adildir. Başka türlü sgk nin ayakta kalma şansı da yoktur.

  • Öztürk17 Kasım 2019 12:24

    Ben bir akp li olarak artık daha adaletli davranan başka partiye oyumu vereceğim ailem le beraber akp bu düşünceyle giderse daha çok oy kaybeder 47 yaşında emekli ol sonra bu yaşta emekli mi olunur de oh ne ala güzel memleket

  • True hurts17 Kasım 2019 09:07

    2022 geldiginde bakalim hala boyle konusabilecek mi.Son 3 yil sonrasi malum. Kacinilmaz son.İstanbul,Ankara,Antalya gittigi gibi kalan son kale de gider.Simdiden gecmis olsun.

  • Erken emeklilik17 Kasım 2019 08:35

    Hiçbir zaman Erdoğan'a oy vermemiş birisi olarak bu Erken emekliliğe karşıyım. Neymiş yasa çıktığında biz zaten sigortalı çalışan idik, geriye doğru yasa yapıldı. İyi de herkes biliyor bir çoğunuzun şark kurnazlığı ile daha öğrenci iken birkaç gün çalıştı gösterilip numara alındığını. Bunu hangi parti yaparsa en büyük yanlışı yapar.

  • Ozan17 Kasım 2019 08:22

    5-6 bin günle 40-45 yaşlarında emeklilik bu ülkeye yapılabilecek olan en büyük kötülüktür, bırakın bu işleri geçmişte yapılan hataları tekrar ederek sgk yi batırmaya çalışmayın, bu yapılırsa bundan sonraki jenerasyon 80 yaşında ancak emekli olur.

  • Selim17 Kasım 2019 23:31

    Yahu sanki 3000 lira emekli maaşı alıcaz. Verecekleri 1000 lira. O da hemen uygulansa 1 yada 2 milyon kişi. Seçim rüşveti olarak 10 milyon emekliye iki bayramda 2 bin lira hibe ediliyor. Onu kaldırıp bizi emekli etse aynı hesaba gelecek.

  • osman17 Kasım 2019 19:41

    Sgk zaten batık ülkenden haberin yok sigortalı emekli olsanda doktor ilaç parasını yüne vatandaştan alıyor senin dünyadan haberin yok ikinci babanızın sayılı günleri

  • Rasim17 Kasım 2019 19:34

    Makarna vitaminli peyin istenen hak olan durum kimsenin beleşten bir şey istemiyor

  • Öznür17 Kasım 2019 04:35

    Tanamen iktidarı kaybetme kaygısı ike yapılan işler abartılmış. Bu hesapları TL olarak değil de Amerikan doları olarak söylese het şeyin çok abartılı ve kötü olduğu açığa çıkar. Son 1 yılda yüzde 50 fakirleştik daha ne olsun.

  • Eyt. Haktır17 Kasım 2019 02:28

    Bu ülkede 4.200.000 bin emekli geçinemediği için çalışmaya devam ediyor.Eyt yi kötüleyenler ne içiyorsanız bi bardakta bana yollayın.

  • devam17 Kasım 2019 02:27

    Buyuksehir belediyeleri gitti böyle oldu.....Suriyelilerede tek katli ev yapalim ..

  • Eyt 17 Kasım 2019 00:52

    İşin özü çocuk yaşta çalışmadan prim yatirip erkenden emekli olma gayretleri boşa cikmali , adamin ailesi üniversitede çalışmadığı halde erken emekli olayım diye sigorta yatırmış bu hak ki

  • belirsizlik17 Kasım 2019 00:16

    tamam erken emeklilik olmasın da borcu tek kalemde silinen şirketler ne olacak kim hangi yetki ile şirketlerin borcunu siliyor. 

  • Kara gülle16 Kasım 2019 23:43

    Editör dürüst olun taraflı hareket etmeyin.burda hakaret içeren yorum yok.cumhurbaşkanı 46 yaşında emekli oldu.80 bin maaş alıyor bu sözden mi çekiniyorsunuz niye yayınlamıyorsunuz yorumu.

  • Vatandaş 17 Kasım 2019 09:23

    Kara gülle kardeşim Bırakın boş boş konuşmayı. Cumhur başkanı 80 bin TL maaş alıyormuş. Az bile alıyor. Milli takım teknik direktörü yıllık maaşı ne kadar biliyor musun. 19 milyon 500bin TL. o da primler hariç. 200 kattan fazla. Bırakın artık bu çocuk ağzıyla konuşmayı. Ben de bir eyt li olarak erken emekliliğe karşıyım. Bu kanun 99 yılında onaylanmış. Millet depremi yaşayıp an derdine düşmüşken, o zamanki iktidardaki zavallılar alelacele bu kanunu meclisten geçirmiş. Derdini git o zamanki iktidardaki partililere sor. Ak Parti mevcut kanunları uygulamakta. Önceki partilerin oy uğruna, iktidar uğruna bu ülkeye telafisi olmayan acılar yaşamıştır. Erken emeklilikte onlardan biri. Onların yanlışını bizler çekiyoruz. Şimdi bizde erken emeklilik olursak bizim cezamızıda çocuklarımız ya da torunlarımız çekecek. Ak Parti seçim kaybetsekte ben bunda yokum demiştir. Çünkü ülke menfaatini düşünmekte. Koltuğunu düşünmemekte. Bize böyle liderler lazım.

  • Ahmet16 Kasım 2019 23:27

    Devlet staj madurları için yasa çıkartması gerekiyor...MESLEK LİSESİNDE...STAJA GİDEN ÖĞRENCİYE SİGORTA LISINIZ...DİCEKSİN.FAKAT BAŞLANGIÇ OLARAK KABUL ETMİÇEKSİN...BU MU DEVLETİN ADALETİ..

  • Hasan yılmaz16 Kasım 2019 23:24

    2023 de balgibi bu yasa çıkacak

  • Haluk17 Kasım 2019 23:32

    Bunlar giderse gelen çıkartır

  • Kitabın dogrusu16 Kasım 2019 23:15

    Erken yaşta emeklilik diye bir şey yok Hiç bir yasa geriye doğru işlemez burada haksız bi durum var.

  • Net16 Kasım 2019 22:58

    Erken emekli olup, kayıtdışı çalışmak istiyorum, bana ne devletten

  • Sa16 Kasım 2019 22:55

    Eytci beleşciler 15 yıl çalış 50 yıl maaş al devletin parasında gözünüz.. 99 dan sonra Sgk lı olan bu ülke vatandaşı değilmi

  • Borsacı17 Kasım 2019 19:14

    Senin cb de erken emekli

  • Anlamayana anlatırım17 Kasım 2019 09:57

    Değil seni vatandaşlıktan koviyrem.de hadi git suriyeye.anlama güçlüğün var.

  • Alper can16 Kasım 2019 22:38

    Eyt liler bi sussun artık ya böö geldi bunlardan.

  • İzmirli16 Kasım 2019 21:29

    Bir kere 50 yaşından önce emekli olup burada EYT karşıtı yazı yazanları kınıyorum..10milyon emekliye bayramlarda verilen toplam 2000 TL yükün,kademeli olarak emeklilik hakkı tanınacak olan EYT lerin getireceği yükten fazla olduğu aşikar

  • Bora17 Kasım 2019 19:59

    Ne kadar çok bayram harçlığı alan emekli borsa gündem okuyucusu varmış 😂

  • Soru/yorum16 Kasım 2019 21:24

    70 li 80 li 90 li yıllarda memleketi bay kemal mu yönetiyordu.Kılıçdaroğlı 30 yıl başbakanlık mi yaptı

  • Emrah16 Kasım 2019 21:14

    Çaya çok zam geldi en çok çay tüketen ülkeyiz dünyada ve dünyanın en iyi çayı ülkemizde yetişmesine rağmen yazın devamlı zam geldi sabah kahvaltısında çay olmadan kahvaltı olmaz alışkanlık böyle ülkemizde diğer ülkeler gibi portakal suyu yada kahve içmiyoruz umarım uzun zaman çayımıza zam gelmez diyeyim.

  • !!!!!16 Kasım 2019 20:12

    40 yaşında emekli maaşı mı olur

  • Lala16 Kasım 2019 21:38

    Doğru erdoğan 40 yaşından beri emekli maaşı aliyor

  • Volkan16 Kasım 2019 19:40

    Azerbaycan'da sosyalizm zamannda sokakta pek insan olmuyormuş, herkes emekli olan akadar bir şekilde çalışıyormuş.  Erken yaşta olanlara basit eğitimler ile iş verilebilir, trafik polisliği, park ve bahçelerde bekçilik, vergi denetmenliği, anketörlük vs malesef bu işleri gençler yapıyor.

  • Muş müş 16 Kasım 2019 22:22

    Muş müş

  • Mehmet16 Kasım 2019 19:23

    Abd bile yapamaz bunu. . Insanlar acil servise bile gidemiyor abd de... Burada herkese beleş. ..

  • vatandas17 Kasım 2019 01:25

    amerikada saat ücreti 15 $… sen 15 doları bütün gün çalışıp alabiliyor musun?

  • Yamak16 Kasım 2019 20:53

    Abd de asgari üçret ne kadar onuda yaz

  • IV.SELİM 16 Kasım 2019 18:50

    Yapamazlar zaten kardeşim batmış bu ülke nasıl ödeyecekler bu kadar parayı bende EYT liyim varsa iş versinler çalışalım oda yok böyle gelmiş böyle gider bu döngü

  • mert türk16 Kasım 2019 18:31

    Suriyeli sığınmacılara 40 milyar dolar harcayan devlet kendi vatandaşına eyt yi çok görüyor.nasıl adalet bu?

  • don kişot16 Kasım 2019 18:18

    40 yaşında emekli ol sonrada git iş bul çalış ordanda para al oh ne ala memleket kesinlikle hayır....21 milyon çalışan var 20 milyon emekli olursa bu emeklinin parası nerden bulunucak? 2 ile 2 yi toplamayı bilseler eyt diye tuturmazlar.

  • Donkiş e el cevap 16 Kasım 2019 21:28

    'Donkiş' arkadaş emekli geçinecek ücret alıyor mu

  • Mehmet16 Kasım 2019 19:25

    Eyt liler emekli maaşı alsalar emeklilik yaşı 130 olur

  • Engin16 Kasım 2019 18:17

    Eyt yi açılımını yanlış söyleyerek algı yapılıyor. Erken emeklilik diyerek insanlar kandırılıyor. Eyt emeklilikte yaşa takılanlar demek yasa geri doğru isletilerek hakları gasp edilmiş demek. Bilerek ve kasıtlı olarak erken emeklilik deniyor. Yazık ben ve ailem akp yi kurulduğundan beri destekliyorum ancak artık desteklemiyorum destekkemeyecegim de artık oylarimiz adaleti olan partilere olacaktır.

  • Otorite 16 Kasım 2019 18:06

    EYT ile ilgili referandum yapılsa ezici olarak hayır çıkar.

  • Ali16 Kasım 2019 18:01

    Eyt'ye de hayır, ama suriyelilere de para harmaya hayır.

  • Kaçan Grup16 Kasım 2019 17:56

    Emeklilik yaşı dahada yükselecek, eyt yaşı dahada ötelenir. para yok. 

  • Hasan16 Kasım 2019 17:55

    Zaten 3-4 sene sonra EYT li diye bir şey kalmaz, her şey kendi normal mecrasında rayına oturmuş olur. 45- 50 yaşlarında emekliliğe hayır. Oy uğruna popülist politikalardan bu ülke çok çekti.

  • Vatandaş16 Kasım 2019 17:51

    Doğru dürüst çalışmadan eskisi gibi emeklilik hayal etmek çok yanlıştır, gelişmiş ülkelerdeki emeklilik kriterleri baz alınmalıdır. Eyt lilere erken emeklilik hakkı veren/verecek olan hangi hükümet olursa olsun ülkemize en büyük kötülüklerden birini yapmış olur.

  • Engin16 Kasım 2019 18:19

    Doğru dürüst çalışmadan derken insanların hakkına giriyorsun işte sizin anlayışınız bu körü körüne bilip bilmeden arkasından gitmek diye buna denir yazık

  • Vatandaş16 Kasım 2019 17:30

    Ülkemizin beka mücadelesi verdiği bir dönemde reyiz EYP'lilere gerekli tokadı atmıştır.

  • EYT mağduru 17 Kasım 2019 02:17

    EYP Değil EYT ne olduğunu öğren öyle yorum yap

  • Öztürk16 Kasım 2019 20:07

    Seçim zaman ı da vatandaş atar rahat ol

  • köfteci16 Kasım 2019 17:13

    gss yi çatır ,çatır alıyorlar ödemeyene cezalar deli faizler yüklüyorlar

  • Garip 16 Kasım 2019 16:40

    Suriyelilere dünyanın parasını aktardin kendi vatandaşına gelince yok sadece vergi ve zam var eytliler sadaka istemiyor hakkını istiyor

  • Sözünde duran16 Kasım 2019 16:20

    Eyt yi seçim döneminde Ak parti gündeme getirmez ise oyum Ak patiye gündeme getirirse başka partilere çalışırım .

  • Ali16 Kasım 2019 20:14

    Kendi menfaatini ülke çıkarlarının üstünde gören bencil birisisin de ondan,

  • Tam komedi16 Kasım 2019 16:18

    işsiz olup iş bulamayıp  çalışamayan EYT'li lere İŞ VERİN O ZAMAN !!!!!!!!! 

  • Soner16 Kasım 2019 16:01

    Bütün ümitlerimizi söndürdünüz cumhurbaşkanım.. bir umut bekliyorduk... size güvenmiştik danışmanınıza raporu boşuna mı hazırlattınız...

  • AHMET ÖZBİR16 Kasım 2019 15:49

    SALLAMIŞIM Batı'nın ilerleyişini, şerefime onlara en az ON TAKARIZ! REİS seni her şartta destekleriz. O kara günleri yaşamış biriyim, Allah'ım o günlere bizi götürmek isteyen GERİCİ CHP'ye fırsat verdirmesin. İlerici, sözde değil ÖZDE DEVRİMCİ Liderimiz Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ı ne pahasına olursa olsun destekleyeceğiz, İNSANCA YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ! Erken emeklilikte ısrar etmek insanı bozar, ZAMANINDA EMEKLİLİK HUZURLU YAŞAMAKTIR!..

  • Türkoğlu 16 Kasım 2019 22:27

    VICIK VICIK YAĞCILIK

  • ertug kalelioglu16 Kasım 2019 16:23

    Eyt nin ne olduğunu acikla ozaman tekrar gorusuruz

  • Cego 16 Kasım 2019 15:45

    Erken emeklilik değil yine algı operasyonu. Emeklilikte yaşa takılanlar. 30 yıldır çalışan hala emekli olamıyor. Erken emeklilik miş.

  • özgür16 Kasım 2019 15:38

    eyt yi yeni bir sistem olarak görüyorlar. eyt hakkı yenilmiş olanları şimdikilerle karıştırmayın. 99 öncesi girişliler ne söylerseniz söyleyin 5000 gün ile 25 yılda emekli oluyordu. yasayı geriye dönük değiştirdiler. biz hakkımızı istiyoruz.

  • Vatandaş16 Kasım 2019 15:37

    Reyiz haklı EYT'cilere geçit yok. O paralarla kaç milyon Suriyeli kardeşimize aş, ilaç, bebek maması alınır sizin haberiniz var mı?

  • mete16 Kasım 2019 15:35

    istanbulda turizm şirketleri kapatan kapatana. sultanahmet taksim bölgesini gezin turizmden boşalan işyerlerini görün hepsinde kiralık satılık ilanları.

  • mecnun16 Kasım 2019 15:32

    bu devirde 1100 lira emekli maaşı mı olur. 4 kat artsa ne olur geçinemedikten sonra neye yarar. açlık sınırı 2500 lira

  • yasin16 Kasım 2019 15:31

    siz kaç yaşında emekli oldunuz 47 yaşında.

  • helal olsun16 Kasım 2019 16:59

    bu beğenmeyen ne batmiski yanlismi yazmış adam.

  • ŞAŞKİN.16 Kasım 2019 15:27

    HİÇ ŞAŞİRMADİM.