E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKritik zirve sonrası liderler soruları yanıtladı---

Kritik zirve sonrası liderler soruları yanıtladı

Kritik zirve sonrası liderler soruları yanıtladı
03 Aralık 2019 - 18:39 borsagundem.com

Suriye konu başlıklı; Türkiye, Almanya Fransa ve İngiltere'nin katıldığı dörtlü zirve sonrası kısa bir açıklama yapan Erdoğan "Zirve gayet iyi geçti" ifadelerini kullandı. Merkel ve Macron da açıklamalarda bulundu

NATO İttifakı'nın kuruluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla Londra'da düzenlenecek olan NATO Liderler Zirvesi öncesinde Britanya, Fransa Türkiye ve Almanya liderlerinin katıldığı 'Suriye' gündemli dörtlü zirve sona erdi.

Londra'daki Başbakanlık Ofisi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 50 dakika sürdü. 

Erdoğan: Gayet iyi geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirve sonrasında bir gazetecinin görüşmeye ilişkin sorusu üzerine zirvenin "gayet iyi geçtiğini" söyledi. Erdoğan'a dörtlü zirvede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.

Merkel: İyi ve yararlı bir görüşmeydi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye konulu Dörtlü Zirve'de "iyi ve yararlı bir görüşme yaptıklarını" söyledi. 

Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Londra'da yaptığı Suriye konulu Dörtlü Zirve'nin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Zirvede ana gündem maddesi olarak Suriye'deki durumun ele alındığını kaydeden Merkel, "Burada DEAŞ'a karşı mücadelenin sürdürülmesi ve tamamlanması konusunda fikir birliğine vardık. Bunun tam olarak nasıl olacağı konusunda temasta kalmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Merkel, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in siyasi süreç için yaptığı çabaları aktif şekilde desteklemek istediklerini kaydetti. 

Suriyeli sığınmacıların, Türkiye'nin Rusya ile güvenliği garanti altına aldığı bölgeye gönüllü geri dönüşlerinin sadece BM katılımıyla olabileceğini belirten Merkel, bu konuda görüşmelerin süreceğini kaydetti. 

Zirvede Libya konusunun da el alındığını dile getiren Merkel, "Bu konuda Berlin süreci takdir edildi. Bu formatta çalışmaya devam edilmesi lazım ve Libya'da hızlı şekilde ateşkese ihtiyacımız var. Şimdi teknik düzeyde, daha sonra gelecek yılın şubat ayında bu formatta birlikte çalışmak için tekrar buluşmak istiyoruz." ifadesini kullandı. 

Merkel, zirve hakkında da "İyi ve yararlı görüşme yaptık. Bu görüşme uzun bir istişare sürecinin başlangıcı olabilir. Bunun için bugün zaman çok kısaydı." değerlendirmesinde bulundu. 

Almanya Başbakanı Merkel, yarın yapılacak NATO Zirvesi'nden de tüm görüş ayrılıklarına rağmen umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Macron: Her konuda anlaşamadık ama 3 noktada uzlaştık

Zirvenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron'a "Erdoğan ile uzlaşmadığınız noktalarda ortak bir görüşe vardınız mı?" diye soruldu.

Macron, "Suriye, Suriye'nin doğusu ve Libya'yı ele aldık. Her konuda uzlaşma sağlanamadı ama üç noktada çok net bir şekilde uzlaştık" dedi. Fransız lider uzlaşma sağlanan konuları, "Bölgede öncelikli görevin IŞİD ile mücadele olması, Tükiye'deki Suriyeli sığınmacıların daha iyi izlenmesi ve bu yöndeki çabaların yoğunlaştırılması ve bir an önce Suriye'deki krizde siyasi çözümün desteklenmesi ve bu kapsamda anayasa komisyonu çalışmalarının ve Cenevre sürecinin takip edilmesi" olarak sıraladı.

Macron, "Komşularla ilişkilerde saygı konusunu konuştuk. Yunan müttefiklerimizle yaşanan karasuları konusunu gündeme getirdik. Ama özellikle Suriye ve Libya konusunu ele aldık" dedi.

"Pragmatik bir insanım, açık konuştum ve şimdi sonuç bekliyorum"

"Erdoğan ile görüşme nasıl geçti? Kendisiyle başbaşa görüştünüz mü?" sorusuna ise Macron, "Elbette. Ben her zaman açıktım. Herkesle saygı çerçevesinde konuştum, beni hiç başka türlü görmediniz. Türkiye büyük bir ülke. Gazeteci ve aydınları, kültürü ve tarihi ile çok güçlü bir dinamiği var. Bu halka derin saygı duyuyorum. Aramızda anlaşılmayan noktalar var. Fransa'nın duruşu ve AB'nin çıkarlarını açıklıkla dile getirdim. Bunu hep diğerlerine saygı ile dile getirdim. Ben pragmatik bir insanım. Çok açık konuştum ve şimdi sonuç bekliyorum" yanıtını verdi.

"PKK konusunda hiçbir çelişkimiz yok"

YPG konusundaki uzlaşmazlığın sorulması üzerine de Mcron, "YPG'yi de konuştuk. Bu noktada görüş ayrılıklarımız var ve hala ilerleme gerekiyor. PKK konusunda hiçbir çelişkimiz yok. Fransa PKK'yı terörist olarak görüyor ve kınıyor. Ama açık ki, bazı politik gruplar, tümüyle terörist olarak tanımlanamaz. Bu düğümü çözmek gerekir. Bugün bu konudaki anlaşmazlığı kaldıramadık. Türk topraklarının güvenliği konusundaki endişeleri paylaşıyoruz elbette. Ama aradaki farkı koymak lazım, IŞİD'e karşı savaşanın kim olduğunun bilinmesi lazım" diye konuştu.

Macron'dan Rusya ile diyalog vurgusu

Rusya lideri Vladimir Putin'in "NATO ile işbirliği konusunda hazırım" açıklamasının sorulması üzerine de konuyu değerlendiren Emmanuel Macron, "Bu açıklama, benim NATO'ya ilişkin sözlerimin haklı olduğunu ortaya çıkardı. Terör tehdidi mevcut. Bu nedenle de Rusya ile diyalog içinde olmalıyız. İstanbul buluşmasında dile getirdim. Ukrayna sorununa çözüm bulacağız. 9 Aralık'ta Paris'te Normandiya zirvesini toplayacağız. Avrupa barışının, Rusya ile müzakerenin çerçevesini belirlemeliyiz" dedi.

Erdoğan, Macron, Merkel ve Johnson'a bu kitabı verdi

Londra'daki dörtlü zirvenin ardından ortak açıklama

Macron-Trump görüşmesinin en önemli gündem maddesi Türkiye oldu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pardus04 Aralık 2019 08:35

    Almanya ve ingiltere türkiyenin dostu değil mi? Ben dış mihrak zannediyordum. Rusya turkiyeye kominizmi getirecekti o da dostmus duyduğuna göre. Kim bu dış mihraklar

  • Cübbeli 04 Aralık 2019 08:33

    Hıristiyanları dost edinme dedik ama anlatamadık. Şöyle gülen fotoğrafı bir müslümanla cektirmisligi yok.

  • Borsacı 04 Aralık 2019 01:25

    Satana geçmiş olsun yarın yükseliş devam

  • Borsacı04 Aralık 2019 01:19

    Kapanışataki düşüş silkeleme kalıcak gibi sabah açılış la yükselişe devam kapanışta alan karlı çıkar

  • Selim03 Aralık 2019 21:30

    Kapanışta grafik döndü diye short yaptım..neden yükselsin borsa zaten çok yüjselmemişmiydi..

  • Honkie Ponkie03 Aralık 2019 21:28

    Uyaniklar malı kapanista aldi.yarın 110.000

  • Hisseci03 Aralık 2019 21:22

    Borsa yarin 110bin.satanlar bin pişman olacaklar.

  • Borsaci03 Aralık 2019 21:14

    Millet acikcilarin gazina gelip hicbir etkisi olmayan macronu bahane ederek satis yapti.alabilecekler mi bakalim yarin sattiklarini.Macrona degil Trump'a bakin,yarin 110500ü gorur borsa.Kacan balik buyuk olur ona goreeeee

  • Vatandaş03 Aralık 2019 21:07

    Öyle bir algı yaratıldı ki bende dahil millet malı boşalttı, kapanışta cesaret gösterip alanlar doğru yaptılar sanırım.

  • belirsizlik03 Aralık 2019 20:58

    Hiç bir etkisi olmayan Macron un bir lafı ile borsada satış yapıldı , satanlar yarın bin pişman, halbuki Trump gayet güzel mesajlar vermişti. Lafa bakarım laf mı diye adama bakarım adam mı diye. Ben Trump a bakarım .

  • Tam komedi03 Aralık 2019 20:26

    Ülkeyi çöp ithal eder hale getirdiler ! Amerika ve avrupa'nın geri dönüşüm tesisi haline geldi ! Bir tanıdık var geri dönüşüm yapan avrupadan çöp getirdiği için devletten teşvik bile aldı !!!  Merak etmeyin elbet bir gün bu rüyadan uyanacaksınız ama nasıl ????

  • Burhan03 Aralık 2019 20:10

    Borsada kapanışa doğru olumsuz algı yaptılar.Yarın sattığın fiata al alabilirsen.

  • :)03 Aralık 2019 21:05

    Bende birçok kişi gibi panik satış yaptım, ben yiyemedim sen ye oldu yani.

  • Ckync03 Aralık 2019 19:56

    Sonuçları Türkiyemiz e olumlu olur inşallah. Hristiyan klübü içerisinde dediğini yaptırmak cokta kolay değil. Ama Allah'a çok şükür karşılarında eski Türkiye yok. Ya değilse uçaklara gemilere doldurup Suriyelileri onlara gonderiveririz. Çok korkuyorlar . Avrupanın her yeri suriyeli oluyor bir düşünün. Elimiz kuvvatli