E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Erdoğan’a yakın isimler listede---

​Erdoğan’a yakın isimler listede

​Erdoğan’a yakın isimler listede
12 Eylül 2015 - 06:08 borsagundem.com

Davutoğlu’nun tek aday gireceği kongrede MKYK’da 20 ismin değişmesi bekleniyor. Kulislerdeki bilgilere göre Erdoğan'a yakın isimler kurula giriyor

AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi, 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümünde, bugün Ankara Arena’da gerçekleştirilecek. Kongerinin ana temasının “2001 ruhu” ve “kuruluş felsefesine dönüş” olması bekleniyor. Kıvanç El'in Milliyet'teki haberine göre kongreye tek aday olarak girecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlıkları bilinen kurmaylardan Binali Yıldırım, Mücahit Arslan, Aydın Ünal’ın da olması bekleniyor. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın da MKYK’ya gireceği belirtiliyor.

Partide Davutoğlu’nun, “yeni isimleri”; kurucuların ise “Partide görev yapan deneyimli” isimleri MKYK’da görmek istediği ve buna göre dengeli bir liste yapıldığı kaydedildi. Yeni yönetim AK Parti’yi 1 Kasım seçimine götürecek.

AK Parti’nin 5. Büyük Olağan Kongresi bugün Ankara Arena’da üç ana Gündem maddesi ile toplanacak. Genel başkan seçimi, MKYK seçimi ve tüzük değişikliği yapılacak olan kongrede gözler, MKYK listesinde olacak. 
Davutoğlu, daha önce yaptığı açıklamada Ak Parti’nin, “kurucu değerleri”ne dikkati çekerek, “2001 ruhu”nun yeniden yakalanmasına vurgu yapmıştı. Davutoğlu’nun kongrede yapacağı konuşmada terörle mücadelenin yanı sıra bu kurucu değerlere de atıf yapması bekleniyor. 

Tek aday Davutoğlu

Kongreye Davutoğlu tek aday olarak girecek. Önceki gün Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında MKYK konusunda görüş ayrılığı bulunduğu, bu nedenle Erdoğan’ın başdanışmanı Binali Yıldırım’ın adaylık için imza topladığı haberleri kulislere yansımıştı. Görüş ayrılıklarının giderildiği kaydedilirken Ak Parti MKYK’da 50 isimden 20’ye yakınının değişmesi bekleniyor. 
Yeni MKYK’nın ilk gündemi milletvekili aday listeleri olacak. Ak Parti kaynaklarına göre, MKYK listesinde büyük yenilenmeye gidilerek, yeni yüzler listeye alındı. Partinin kurucularında rahatsızlık yaratan bu durum Erdoğan’a yansıdı. Parti kurucuları, “siyasi deneyimi daha fazla olan isimlerin” MKYK’ya girmesini istedi. Bu süreçte Erdoğan’a en yakın isim olan Yıldırım’ın kongrede aday olacağı bilgisi yayıldı. Kurucular ve bazı danışmanların da araya girmesi ile yeni isimlerin yer aldığı ancak deneyimli isimlerin daha ön planda olduğu “daha dengeli” bir liste yapıldı.

Sürpriz isimler

Kongreye sunulacak taslak MKYK listesi hazırlıkları dün gün boyu sürdü. Davutoğlu, Başbakanlık Konutu’nda mesai yaptı. Ak Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 50 kişilik MKYK’da yaklaşık 20 ismin değişmesi bekleniyor. Şu andaki MKYK’da yer almayan Cemil çiçek, Yalçın Akdoğan, Efkan Ala, Faruk Çelik, Mehdi Eker, Akif Çağatay Kılıç, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Nurettin Canikli, İdris Güllüce, Fikri Işık, Erkan Kandemir, Volkan Bozkır, Aziz Babuşçu, Adnan Boynukara isimlerinin yeni MKYK’ya girmesi bekleniyor. Yeni isimlerin büyük çoğunluğunun bakanlık yapmış olması dikkat çekerken, tabana “Güçlü bir parti yönetimi” mesajı verileceği ifade ediliyor. Ayrıca Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden Yıldırım, Cumhurbaşkanı danışmanı Burhan Kuzu, Aydın Ünal, Mücahit Arslan, Naci Ağbal ile Erdoğan’ın damadı Albayrak’ın da MKYK’ya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Davutoğlu’nun en yakınındaki isim olan Ali Sarıkaya, danışmanı Taha Özhan, Ertan Aydın ve Vedat Bilgin ile Lütfi Elvan’ın yanı sıra Merve Kavakçı’nın kardeşi başörtülü vekil Ravza Kavakçı’nın da MKYK’ya girmesi bekleniyor. 

Babacan ve Arınç yok mu?

Mevcut MKYK’da yer alan Ömer Çelik, Mustafa Şentop, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, Süleyman Soylu, Edibe Sözen, Bülent Gedikli, bekir bozdağ, Nihat Zeybekçi, Mevlüt Çavuşoğlu, Öznur Çalık, Haluk İpek isimlerinin de MKYK’da korunması bekleniyor. Bülent Arınç, Ali Babacan, Mehmet Şimşek, Hüseyin Çelik, Beşir Atalay gibi önde gelen isimlerinin ise listede yer almayacağı ifade ediliyor. Bu isimlerin listede yer almayı istemedikleri kaydediliyor.
 
Şeffaflık kurulu iptal edilebilir

Kongre’de genel başkan ve MKYK’nın yanı sıra tüzük değişikliği de yapılacak. Üç dönemle ilgili tüzük değişikliğiyle 7 Haziran’da aday olamayan 70 isimle bu dönem üçüncü dönemi olan 26 isim, 1 Kasım seçiminde aday olabilecek. 
Tüzükte bir de “Kurucu Değerler Kurulu” oluşturulmasına yönelik değişiklik yapılması planlanıyordu. Bu kurulun, milletvekili, bakan, belediye başkanları ile ilgili partiye gelecek şikayetleri detaylı inceleyeceği ve partinin “kurucu değerlerine” aykırı durum varsa gerekli işlemin yapılmasının planlandığı açıklanmıştı. Ancak parti içindeki “disiplin kurulları” ile “Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu” olduğundan yeni bir kurulun oluşturulmaması görüşü hakim oldu. Bu görüşte Erdoğan’ın etkili olduğu öne sürüldü.
 


Kongre öncesi Hacı Bayram’da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, cuma namazını Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde kıldı. Davutoğlu ve beraberindekiler, namazı kıldıktan sonra Hacı Bayram-ı Veli Türbesi’ni de ziyaret etti. Davutoğlu, bu esnada vatandaşlarla selamlaştı ve sohbet etti. Davutoğlu, Hacı Bayram-ı Veli Camii’nden ayrılırken vatandaşlar kendisine, “Türkiye sizinle gurur duyuyor” diye seslendi. Davutoğlu’na, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da eşlik etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • açıkla12 Eylül 2015 14:07

    davutoğlu da bahçeli kılıçdaroğlu gibi parti başında kalacam diye ruhunu satıyor. erdoğanın her dediğini yapacaksan niye ayrı bir insan yaratmış ki Allah seni, iraden yok mu ?

  • Seven vatandaş12 Eylül 2015 12:25

    Yazık davutogluna tek başına karar vermesi dahi mumkun değil bir de ulke geleceği hakkında ne karar verebilirki vesaret tamamen sarayda bence seçimden önce yapacağı en akıllı hareket partisinden istifa etmek Abdullah gülün etrafında toplanıp yeni parti oluşturup mücadele ye böyle devam etmek yetkileri tamamen elinden alınmış sarayın listesiyle