E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan koronavirüse karşı alınan 7 tedbiri açıkladı---

Erdoğan koronavirüse karşı alınan 7 tedbiri açıkladı

Erdoğan koronavirüse karşı alınan 7 tedbiri açıkladı
27 Mart 2020 - 21:59 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'deki koronavirüs salgınına karşı alınan, 30 büyükşehirde uygulanacak 7 maddeden oluşan tedbir kararlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin alınan yeni tedbirleri açıklarken, yurt dışı uçuşlarının tamamen durdurulduğunu, özel sektörde esnek çalışma saatlerine geçildiğini ve şehirlerarası seyahatlerin valilik iznine bağlandığını duyurdu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Ülkemizde de bugün itibariyle 5 bin 698 tespit edilmiş toplam vaka ve maalesef 92 can kaybı vardır. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 344 iken, bunların 42'si iyileşmiştir. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum. Hiçbir musibetin bizim gücümüzden büyük olmadığı inancıyla Covid-19'la mücadelemizi sürdürüyoruz.

"Bu krizin üstesinden gelebilmek için daha çok fedakarlık yapmamız gereken bir döneme girdik. Rehavete kapılmayacağız çünkü karşımızdaki tehdit çok ciddidir. Paniğe kapılmayacağız çünkü bu tehdide karşı sağlam bir mücadele yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın bu hastalığın yol açabileceği vahi sonuçların farkında olduğuna inanıyorum. Her kesimi kapsayan istihdamın korunmasını merkeze alan ekonomik tedbirleri hayata geçirdik, geçiriyoruz.

"Bu kapsamda ilk etapta 100 milyar liralık bir paket hazırladık. İşsizlik fonunu güçlendirerek çalışanlarımızı ve ilave kaynakla kredi garanti fonunu güçlendirerek esnaf ve zanaatkarımızı destekliyoruz. İstihdamı korumak amacıyla kısa çalışma ödeneğinin şartlarını kolaylaştırdık. Aynı amaçla telafi çalışma süresini azalttık. 2 milyon dar gelirli aileye biner lira nakit desteği veriyoruz. 

"Bu ülkede hiç kimsenin aç kalmasına da, açıkta kalmasına da müsaade etmeyiz. Çocuklarımıza nasıl gözümüz gibi bakıyorsak, büyüklerimize de aynı ihtimamı göstereceğiz. tüm bu tedbirleri uygulaığımızda en kısa sürede bu meselenin üstesinden gelebileceğimizi görüyoruz. Hep birlikte kurallara uyalım, ikazlara kulak verelim.

"Türkiye salgın dönemine en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Son 17 yılda ekonomisini ve altyapısını güçlendiren Türkiye, pek çok konuda kendi kendine yeterli olmanın avantajlarını yaşıyor. İlk çıktığı günlerden itibaren süreci ciddiyetle takip edip tedbirlerimizi alarak avantaj kazandık. İlaç ve gıda konusunda hiçbir sıkıntımız yoktur, üretin ve tedarik zincirleri aksaksız çalışıyor. Maske, eldiven gibi ürenleri kendimiz üretebildiğimiz için sorun yaşamıyoruz. Stokçuluk yapanlar, var bunlara aldanmayın. Bütün güvenlik güçleriyle sırtlarındayız.

"Dünyanın nüfusuna göre en çok yoğun bakım yatağına sahip ülkesiyiz. Gerektiğinde yurt dışından mal tedariği de gerektiğinde yapıyoruz. Hızlı tanı kitlerini devreye sokarak test sayılarını artırdık. Testler kesinlikle ücretsizdir. Tedaviye yönelik ilacın ilk kısmı elimize ulaştı, kullanmaya başladık. Hem vatandaşlarımızın, hem sağlık personelimizin teşhis ve tedaviyle ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kurumlarımız seferberlik ruhuyla çalışıyor.

"Kabine toplantımızı her hafta pazartesi telekonferansla gerçekleştireceğiz. Tüm çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Bakanlarımız gelişmeleri an be an milletimizle paylaşıyor. Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda ilave tedbirler oluyoruz. Tedbirlerin ne kadar süreceği halkımızın kararlılığına göre değişecektir. Kamu düzeninin korunması, sağlık sisteminin etkin işletilmesi, tedarik zincirinin ayakta tutulması, sosyal mesafe ve izolasyonu gözetiyoruz. Tüm alanlarda aldığımız tedbirlerin gerisinde hep bu amaçlar vardı.

"Bugün Bilim Kurulu'muzun tavsiyeleri doğrultusunda aldığımız yeni tedbir paketini hayata geçirmeyi kararlaştırdık. Hepsi de milletimizin sağlığı, huzuru, güvenliği ve geleceği için uygulanacak tedbirleri ifade etmek istiyorum.

"1- Şehirlerarası seyahatler valilik iznine bağlanmıştır.

2- Özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.

3- Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.

4- Ören yerleri gibi alanlar hafta sonu kapalı olaca, hafta içi de toplu olarak bulunulamayacaktır.

5- Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun şekilde celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacaktır.

6- Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.

7- Valilerimizin başlandığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştırılacaktır.

Tedbirlerin başta İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi illerimizde olmak üzere 30 büyükşehirimizin tamamında titizlikle uygulanması kararı hayata geçirilmiştir.

"Ev ve işyeri dahil her ortamda sosyal mesafeye dikkat ederek, alışveriş dışında sokağa çıkmayarak tedbirleri artırmamız şarttır.

"Bu tedbirlerin daha ileri noktalara ulaşmak istemiyorsak gönüllü karantina şartlarına uymalıyız. Yani evimizden çıkmayacağız. Kurallara uyduğumuzda nasıl başarıya ulaşacağımızın örnekleri mevcut. Şu an ABD'nin geldiği durum ortada. Öyleyse bizler Türkiye olarak şu anda bulunduğumuz konumu olumsuz bir neticeye taşımamamız gerekir. Bu süreci en kısa sürede ve en az hasarla atlattığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Rehavete ve paniğe katılmadan dikkatle ve sabırla atacağımız her adım bizi bu tehditten uzaklaştıracaktır. Kendimizin ve evlatlarımızın geleceği için evde kalalım, tedbirleri uygulayalım, bilim insanlarımızın tavsiyelerine kulak verelim. Ve şunu unutmayalım "Yarın elbet bizim, elbet bizimdir, gün doğmuş gün batmış, ebed bizimdir".

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (50)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • n.kemal28 Mart 2020 14:07

    Herkesin sarayı var diye düşünüyorlar.

  • offf off28 Mart 2020 13:40

    Trump'ın kalemini kıran İngiltere'nin notunu düşüren sistem düşünün bakalım bize neler yapmaz offf off😕

  • Bırak bu işleri28 Mart 2020 11:08

    Kredi kartı ödemeleri ne olacak.?

  • .28 Mart 2020 10:54

    Saraydan kimse çıkmıyor, kimsede girmiyormuş. Vakalar arttıgından veri. giriş çıkışlar yasak diyorlar. Güzel izole oldu reisimiz. Saray olmasa neya yapardık ? bize bişe olmaz zaten. FAbrkada tütün sarar,  sanki kendi içer gibi : )) faturalar için birileri çalışmak zorunda... sanki kendi yaşar gibi...

  • Bülent 28 Mart 2020 10:37

    Hala aç gözlü patronların eline insanları bırakıyorsunuz. Ne demek özel sektör esnek çalışma saati. Sayın Erdoğan sen milletin başı değilmisin işyerleri 15 gün 1 ay tatil veremiyorsun. Biz köle veya deneme tahtasımıyız. Bizim haklarımızı nasıl patronların eline bırakırsın patronlara kalsa işçi 24 saat çalışsın artık yeter

  • Ali28 Mart 2020 06:41

    Sağlık çalışanlarına bu ay çift maaş verilse yerinde olurdu. moral olurdu..

  • ?28 Mart 2020 10:55

    ne kutlaması bu ? millet aç susuz. işsiz parasız... abartıya gitme bence. olacaksa da, korona virüs vakasının resmi olarak  olduğu hastanelerle sınırlı olmalı.  her sağlıkçı aynı riskde deil. 

  • Ali28 Mart 2020 06:39

    Market eczane sağlık çalışanları dışında sokağa çıkma yasağı gelsin biz evde oturuyoruz gençler fellik fellik geziyor.

  • Vatandaş 28 Mart 2020 06:12

    Herkese 10.000 tl verip tam sokağa çıkma yasağı Olmazsa OlMAZ diyor bir uzman

  • Osman28 Mart 2020 04:07

    Hastalığa yakalanan her 100 kişiden     % 4  ü .........50 yaş üzeri Şeker , Astım , yüksek tansiyon , kanser , aids , HİV gibi hastalıkları olanlar dikkat etsin ......... geriye kalan % 96 sı  atlatıyor  bağışıklık kazanıyor.

  • Hilmi28 Mart 2020 00:35

    8. Herhalde unutuldu.Bir evde sağlık çalışanı varsa o evde diğer çalışanlardan bir kişi kamu veya özel sektör farketmez, idari izinli olmalı.

  • Alp28 Mart 2020 00:17

    Bin lira kime yetecek

  • Yorum28 Mart 2020 00:09

    Bakın beyler tüm imkanlar saglık sektörü için seferber edilmeli

  • AHMET ÖZBİR28 Mart 2020 00:08

    REİS-MİLLET ELELE KORONA'YA GÜLE GÜLE! Haydi büyük millet göster kendini, sık birkaç hafta dişini BİTİR KORONA'NIN İŞİNİ!..

  • Günaydın 28 Mart 2020 07:44

    Bari boyle günlerde trollük yapmasanız çok basit oluyorsunuz.

  • ESATPASA ATASEHİR28 Mart 2020 00:07

    Atasehir esatpasada oturuyorum.3 gündür öglen sular kesiliyor aksam saatlerine kadar gelmiyor.bir çok noktada yolcu az diye iett otobüsleri seyreklestirildiginden dolayı gelen otobüsde insanlar içiçe...devleti yönetenlere sesleniyorum bu mücadele bu zihniyet ve yönetim anlayışıyla bu virüsle nasıl mücadele edecegiz..valilik lütfen bu duruma müdahale etsin

  • Sivas zara28 Mart 2020 00:41

    Sayın imamoglu reisin çagrısı üzerine oda evdekal yapıyormus.iski ve iett yi kendi haline bırakmış

  • Yorum28 Mart 2020 00:06

    Maalesef eger durum buysa covid 19 a karşı genel harp ilan edilsin ve bu harbin komutanları saglıkçılar olsun askerler de bu komutanlara çalışsın 30 günde atlatırız bu beladan kurtuluruz diye düşünüyorum

  • Dr28 Mart 2020 00:01

    Kesin sokağa çıkma yasağı (en az 10-14 gün)olmazsa olmayacak GALİBA

  • Dr28 Mart 2020 06:07

    Eninde sonunda yasak GELECEk ama işişten geçmiş oluyor ozaman (diğer ülkelerde izledik)

  • Erol28 Mart 2020 00:17

    Yasak diyemiyorlar evde oturan herkese para vermeleri gerekir. Kiramızı ödemesi gerekir.

  • Gürel27 Mart 2020 23:26

    Bütün milletvekilleri ve bakanlar maaşlarını zor durumda olup evine ekmek alamayan kardeşlerimize harcanması için normale dönene kadar maaşlarını almasınlar bu millet 15 temmuzda ölümü göze alıp sokaklara çıktı birazda siyasilerden fedakarlık görmenin tam zamanı herşeyi devletten beklememek lazım

  • Uha27 Mart 2020 23:22

    Evini yönetemeyenler burada kriz yöneticisi olmuş. Bekara hatun boşamak kolay!!! Kapatın, tıkayın, uzaklaştırın, gömün, yasaklayın.. Aha bu kadar bitti gitti)))))

  • Poliüretan27 Mart 2020 23:16

    Kalkınma bankası bu dönem ve devamında varlık fonu ile birlikte bu ülkenin en değerli varlıkları olacaklar.

  • Kadirlili27 Mart 2020 22:51

    Imamogluda mecbur pandemi kurulunun basına itaat edecek

  • Ey yumurtaya can veren allahım 27 Mart 2020 23:42

    Aferin kuş BEyinli şu ortamda hala siyaset bravoo

  • Sertkan27 Mart 2020 22:50

    TCMB'nin olağanüstü koşullar için ayırdığı yedek akceyi hele ki bu şartlarda kullanılması gereken rezerv parayı sırf yandaş müteahhitleri kurtarma adına boşa harcanması ve TCMB'nin yok yere içinin boşaltılması vatan hainliği suçudur. Milletin parası bugünlerde millete dağıtılmalıydı piyasalar rahatlamalıydı.

  • aynen27 Mart 2020 22:58

    Zamanı geldiğinde bu defterler açılacak hiç merak etme milletin zor zamanları için tam da böyle olağanüstü koşullarda harcanması için ayrılan paralar 3-5 çapulcuya harcandı. Vatan hainliginden başka bir şey değildir bu yapılanlar.

  • Kırklareli beyaz saray27 Mart 2020 22:46

    Eyvallah reis tarih seni yazacak.ugruna can feda..sen degilde bir başkası olsaydı ülkemiz şimdi ne hallerdeydi....liderlik ve yeni sistemin faydaları ortaya çıkmaya başladı.her olumsuzluga çok çabuk karşı refleks veriliyor...sagolasın varolasın .

  • mehmet yılmaz27 Mart 2020 23:09

    hahahaha aynı soytarı isim değiştirp değiştirip yazıyor tam zavallısın bari kalıplaşmış cümlelerini değiştir seni gidi zavallı seni

  • Saba kavcinbey27 Mart 2020 22:42

    Reis aslında zaten biz 15 gündür evdeyiz.aslında komple yasaklasaydın çünkü milletin belli bir kısmını odunla dövecen.

  • Fikirtepeli27 Mart 2020 22:39

    Reisim bu latife degildir senin yolun milletin vatan yoludur bunun için bende dahil milyonlar ugruna can verir.haa bu senin nezdinde vatanadır.ayrıca seni de çok seviyoruz.

  • Kadıköylü27 Mart 2020 22:37

    Bu acıklanmamış bir ohal dir ve istanbulun patronu yerel olarak sayın validir...herkes onun koordinasyonundaki tüm kararlara uyacak...devlet ciddiyeti de budur.disiplin disiplin.....

  • Cego27 Mart 2020 22:35

    Hep fıs hep fos

  • yazıklar olsun27 Mart 2020 22:35

    Çok komik ya bu kararları kim uyuyordu ki şimdiye kadar genci yaşlısı herkes yine sokaklara çıkacaklar. Daha halen hafife alıyorlar bunun bedelini çok ağır ödeyecez ve bunun baş sorumlusu olarak tarihe geçeceksiniz yazıklar olsun.

  • Vatandaş27 Mart 2020 22:34

    Fetoşçüler şimdi buraya üşüşürler.yaşa reis eline artık oduna alma zamanı geldi.

  • sobe27 Mart 2020 23:15

    Bu yazılanların içerisinde fetoyu ilk yazan sensin ele veren kendini sobe 😂

  • Metin meto27 Mart 2020 22:33

    Bir istanbullu olarak pandemi kurulu başkanı sayın valinin emrindeyiz.....yanlı yansız herkes buna uyacak....

  • RİZE li mulivbjk27 Mart 2020 22:29

    MURAT SANCAK gibi kendi aşımızı tedarik imkanımız varmı....haydi millet bahçelerine lay lala lala

  • Ahmett27 Mart 2020 22:28

    Net kesin kararlı bir açıklama bekledim ama yine lütfen, rica... :s

  • yask27 Mart 2020 22:37

    dua sabır başka bir alternatifi yok. Çünkü akıl bilim ve hızlı ve etkin çözüm böyle beyinlerde yer almaz

  • Geeçekler27 Mart 2020 22:28

    Ne bekliyodunuzki maaşları devlet ödücek sokağa çıkma yasağımı gelecek sırf vatandaşa ödeme yapmamak için bu yasak gelmiyor virüsün yayılmasına göz yumuluyor ama kanal istanbul için köprü taşıma ihaleaine milyarlarca ödenek ayrılıyor halka gelincede ödenek yok malesef

  • Özgür28 Mart 2020 15:35

    Bu yoruma olumsuz yanıt veren haysiyetsiz beyninde ot bile yetişmez senin

  • ekonomist/stratejist27 Mart 2020 22:25

    Çok boş açıklamalar vaktimin 20 dakikasıni yedi. Yapılan açıklamalar şu ana kadar uygulanan şeyler zaten. Gönüllü karantina kim uyguluyor Allah aşkına herkes sokaklarda zaten. Çin gibi OHAL ve sokağa çıkma yasağı bu virüsü önlemenin tek çaresidir. Şu an pas geçtin ama 1 hafta sonra mecburen OHAL ve sokağa çıkma yasağı getireceksin mecbursun çünkü şimdiye kadar kimse uymuyor herkes sokaklarda yine sokaklarda olacaklar. Bu kadar korkak olacağını düşünmemiştim neyse 1 hafta sonra mecbur getireceksin.

  • Bir zamanlar27 Mart 2020 23:10

    O duayı bir zamanlar beraber yürüdükleri fetö iyi bilir ordan kalmış sürekli dua ve sabır diyor5😂

  • 15. seans duası27 Mart 2020 22:43

    Dua ve sabırla etkin bir şekilde çözücez kaçıncı seansta kalmıştık gençler dur bakiym 15. seanstı galiba hadi bakiym 😂

  • Bayram 27 Mart 2020 22:23

    İşsizim 5 aydır ben ne yapacağım işsizlik maaşım da yok

  • ZEYREK ZEMHERİ27 Mart 2020 23:07

    ALLAH yardımcın olsun da. senin gibi milyonlarca insan var.abd  bu hafta 3.300 000 kişi işini kayıp etti.zor bir durum.dünya zor bir dönemden geçiyor.benim çocuğum 2 üniversite bitirdi yine issiz  malesef hepimizin sorunu.bunu hükümete yüklemek bence haksızlır dünya issizlikle buluşuyor bu sayı gittikce 50-100  milyon bulabilir denilmektedir.

  • carloss27 Mart 2020 22:18

    Yeni bir şey yok :)

  • 12327 Mart 2020 22:11

    Gene basladi emelkilere zam yaptik demeye ya tamam 1 haftadir her seferinde ayni seyler