E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan: İdlib'de yeni bir statü kaçınılmaz haldeydi---

Erdoğan: İdlib'de yeni bir statü kaçınılmaz haldeydi

Erdoğan: İdlib'de yeni bir statü kaçınılmaz haldeydi
05 Mart 2020 - 20:15 borsagundem.com

Erdoğan ve Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Öncelikle en kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek ardından birlikte kararlaştıracağımız adımları süratle atacağız. Bu gece 00:01'de ateşkes yürürlüğe girecek" dedi

Moskova'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başbaşa ve heyetler arasında 5 saat 40 dakika süren zirve maratonundan "İdlib'de ateşkes" uzlaşması çıktı. Türkiye ve Rusya arasında varılan mutabakat uyarınca, bu gece (6 Mart 2020 Perşembe) saat 00.01'de yürürlüğe girecek ateşkesin ardından bir hafta içerisinde İdlib'deki M4 karayolunun kuzeyi ve güneyinde 6'şar kilometre uzunluğunda bir güvenlik koridoru oluşturulacak. 

İdlib'de 27 Şubat'tan itibaren Türkiye'nin çok sayıda şehit vermesiyle doruğa tırmanan krizin ve savaş hâlinin ardından Moskova'da Erdoğan ve Putin arasında baş başa yapılan, daha sonra heyetler arasında devam eden zirve maratonu 5 saat 40 dakika sürdü. Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ilk açıklamayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptı. İdlib'de "ateşkese ve çatışmaların durdurulmasına yardımcı olacak, diyaloğu sağlayacak ortak bir belge hazırlandığını" duyuran Putin'in açıklaması özetle şöyle:   

"Bugün, Suriye'nin İdlib bölgesinde oluşmuş oldukça hassas durumu ele aldık. Yılbaşından itibaren faaliyet gösteren terör unsurları aktivitelerini ciddi oranda arttırmışlardır. Düzenli olarak hem Suriye hükümet güçleri hem de sivil yerleşim alanları ateş altında tutulmaktadır. Rus üssüne yönelik radikallerin saldırıları devam etti. 1 Mart tarihinde çok namlulu roket atar sistemiyle bir saldırı girişimi daha yaşandı. Yılbaşından itibaren saldırı sayısı 15 olarak kaydedildi ve her seferinde biz Türk meslektaşlarımıza bilgi vermekten kaçınmadık. Fiilen militanlar yeni çatışmaları tetikleyebildiler. Hâli hazırda Türk askerler arasında da kayıplar vardır. Bu münasebetle Sayın Cumhurbaşkanı'na ve vatandaşların aile fertlerine yönelik taziyelerimizi yenilemek istiyorum. Türk partnerlerimizle bazen görüş ayrılıklarımız oluyor Suriye meselesinde, fakat kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlarla ve ikili ilişkilerimizin yüksek seviyesine bakarak uzlaşabilmeyi başarıyorduk, ortak noktalar bulabilmeyi başarıyorduk, çözümler üretiyorduk. Bugün de öyle oldu.

"İdlib'de ateşkesi sağlayacak ve çatışmayı durduracak belge hazırladık"

Bugün, ülkelerimizin Astana formatı çerçevesindeki çalışmaları devam ettirmeye niyetli olduğunu bir kez daha teyit etmek istiyoruz. Astana süreci meselenin çözümüne ciddi bir ivme kazandırdı. Bugün görüşmemizde birkaç kurumlar arası istişare yapıldı. Heyetler İdlib'deki kriz konusunda detaylı görüşmeler yaptılar. Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Uluslararası terör örgütleriyle mücadelemizi de azaltmayacağız bu konuda da kararlıyız. Görüşmelerimizin neticesinde ortak bir belge hazırladık. Bu belgeyi dışişleri bakanları beyan edecekler. Sayın Erdoğan'la bugün 6 saat boyunca yapmış olduğumuz görüşmelerin sonucu olarak bu belgeyi hazırlamış olduk ve İdlib bölgesinde ateşkesin ve çatışmaların durdurulmasına vesile olacağını ve nihayet sivillerin ızdıraplarına son verileceğini, insani yardım konusunda ilerleyebileceğimize karar verdik. Diyalog kurulmasına yardımcı olacak. Türkiye Cumhurbaşkanı'na geldiği için ve ilişkilerimizin seviyesini teyit ettiği için teşekkür ediyorum. Bu yapıcı çalışmadan dolayı herkese teşekkür etmek istiyorum"

Erdoğan: İdlib'de yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmaz hâle gelmiştir

Putin'in açıklamalarının ardından Türkiye-Rusya iş birliğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de tırmanan gerilimin ardından yeni bir statü inşa edilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkiye'nin Soçi mutabakatı dahil bölgedeki insiyatifleri sürdüreceğini söyleyen Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle: 

"Ben de çok çok teşekkür ediyorum. Sayın Devlet Başkanı, saygı değer bakanlar, kıymetli bakanlar, hanımefendiler beyefendiler kalbi duygularımla sizleri selamlıyorum. Öncelikle sayın Putin'e nazik daveti için teşekkür ediyorum. Kritik gelişmelerin cereyan ettiği dönemde yeniden bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Özellikle Suriye'deki durumu ve İdlib'deki son gelişmeleri ele aldık. Yaklaşık 6 saat süren bir çalışma yapıldı ve bu arada tesis ettiğimiz samimi diyalog kapsamında benzer veya farklı görüşte olduğumuz tüm konuları ayrıntılarıyla görüştük. Türk- Rus münasebetlerinin bildiğiniz gibi derin tarihi kökleri vardır. Beş asrı aşan bu tarih güçlü geleneğe sahip iki devletin ve halkın karşılıklı etkileşiminin de tarihidir. Bu köklü ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve ortak çabayla ilerletmek en büyük arzumuzdur.  Bu sene Üst Düzeyli İş birliği Konseyi'nin toplantısı için Sayın Putin'i ülkemize bekliyoruz.

Kıymetli basın mensupları, malum olduğu üzere 2018 Eylül ayında Soçi'de vardığımız mutabakatla İdlib'de nispi istikrarı sağlamıştık. Soçi mutabakatına göre, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi muhâfaza edilecek, bölgeye yönelik saldırıların önlenmesi dahil olmak üzere statükonun korunmasını gerekli tüm tebdirleri bunun için alacaktık. Rejimin geçen mayıstan beri yoğunlaşan ve doğrudan sivilleri hedef alan saldırıları İdlib'de tesis ettiğimiz sükuneti bozmuştur. İdlib mutabakatının bozulmasına yol açan gelişmelerin birinci derecede sorumlusu saldırganlığıyla bölgenin istikrarını da hedef alan rejimdir. Bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın tamamının terörist olarak ilan edilip havadan ve karadan ağır bombardımana maruz bırakılmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Rejimin zulmünden kaçan ve Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi verilerine göre sayıları 1 buçuk milyonu bulan bölge halkı bizim sınırlarımıza yığılmıştır. Rejimin buradaki esas amacının İdlib'i belirli bir kesim açısından insansız hale getirmek ve göç baskısıyla Türkiye'yi zora sokmak olduğu açıktır. Türkiye elbette böyle bir tehdit karşısında eli kolu bağlı kalacak değildir. Gözlem noktaları sahadaki durumu kontrol etme değil, sadece ateşkesi takip etme vesilesiyle yüklüdür. Bir süre önce bölgede Rusya ile tesisi konusunda uzlaştığımız istikrarı sağlamak üzere İdlib'e ilave askeri birlikler gönderdik. Artık hem rejimin saldırganlığının önüne geçmek hem de ateşkese riayet etmeyen grupları dizginlemek üzere sahada çok daha aktif bir şekilde yer aldık. Bu süreçte bölgede bulunan Rus güçleriyle koordinasyonu sıkı tutmaya özen gösterdik.

Rejimin doğrudan askerlerimizi hedef alan saldırganlığı sebebiyle yaşanan üzüntü veren hadiselerin ardından İdlib'de yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmaz hâle gelmiştir. Bugün Moskova'da Rus mevkidaşım ve ekiplerimizle bu konuyu enine boyuna konuştuk. Rusya'yla aramızdaki iş birliği ruhu, bugüne kadar Suriye'deki ihtilafa son verilmesine yönelik uluslararası çabalara emsalsiz bir katkı sağlamıştır. Siyasi süreç ve Fırat'ın doğusu gibi boyutları da bulunan çalışma ilişkimizi geliştirerek sürdürmeyi arzu ediyoruz. Bu hususta bizimle hemfikir olduğuna inandığımız Rusya'nın, rejimin iş birliğimizi zedeleyecek eylemlerine göz yummayacağına inanıyorum.

Bugünki görüşmelerimiz İdlib sahasında attığımız adımları masadaki çabalarımızla pekiştirerek bölgedeki soruna kalıcı çözüm bulma hedefimizin tezahürüdür. En kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek ardından birlikte gerçekleştireceğimiz diğer adımları süratle atacağız. Bu gece 00.01, yani tam gece yarısı itibariyle ateşkes yürürlüğe girecektir.

Ateşkesin kalıcı hâle getirilmesi için gereken çalışmalar hızla ve etkin bir şekilde yürütülecektir. Amacımız bölgedeki insani krizin daha da kötüye gitmesini önlemektir. İhtiyaç sahibi tüm Suriyelilere ön şartsız ve ayrım gözetilmeksizin yardım sağlanması için birlikte çalışacağız. Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü olarak ikamet yerlerine dönüşlerinin kolaylaştırmasını temin edeceğiz. Mutabık kaldığımız ortak metni biraz sonra dışişleri bakanlarımız size açıklayacaktır. Türkiye bu süreçte rejimin her türlü saldırganlığına cevap verme hakkı saklı tutacaktır ve bu süreç içerisinde karşılıklı olarak değerli mevkidaşım ile irtibat halinde olacağız, ilgili bakanlarımız birbirleriyle irtibat halinde olacaklar. Suriye krizine bu ülkenin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği temelinde bir çözüm bulunana kadar, Türkiye Soçi mutabakatı dâhil bölgedeki insiyatiflerini sürdürmede kararlıdır. Bir kez daha Cenevre'de kurulan müzakere masasının kalıcı barış ve istikrarın yegâne anahtarı olduğunu belirtmek istiyorum. Bugünki toplantımızın Suriye'deki ihtilafa kalıcı çözüm bulunması çabalarına katkı vermesini temenni ediyorum."

Açıklamaların ardından dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov ateşkes kararının detaylarını paylaştı. 

İşte alınan kararlar

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:

Aynı zamanda BM Konseyi tarafından kabul edilmiş bir durumdur. Askeri değil politik bir şekilde sona ereceğini düşünmekteyiz. İnsani durumun kötüleşmesini engellemek ve aynı şekil de onların Suriye'ye dönmesi lazım. 6 Mart gece yarısı itibariyle ateşkesin sağlanması ve savunma bakanlıkları arasında koridorun 7 gün içinde sağlanması. İlaveten bir protokol gerçekleştirilecek. İnsani krizin daha da kötüleşmesinin önlenmesi, sivillerin korunması, ihtiyaç sahipleri Suriye'lerin korunması, geri dönüşlerin kolaylaştırılmasında mutabık kalınmıştır.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:

İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.


Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.

Görüşme öncesi açıklamalar

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Erdoğan, görüşme için Putin'e teşekkür ederek, "Malum, bu görüşmeyi Türkiye'de yapacaktık. Sizin buradaki anayasa çalışmalarıyla, ilgili gelişmeler sebebiyle burada gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Bölgede sıkıntı büyük"

"Öncelikle kabulünüz için teşekkür ediyorum. Malum bu görüşmeyi Türkiye’de yapacaktık. Sizin buradaki anayasa çalışmalarıyla ilgili gelişmeler sebebiyle bu davetimizi burada gerçekleştiriyoruz. Tabi İdlib müzakereleri sebebiyle bir araya gelişimiz büyük önem arz ediyor. Bölgede sıkıntı büyük. Bugün burada atacağımız adım, alacağımız isabetli kararlar, bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır. Türkiye – Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz.

Gerek savunma sanayiinde, gerek ticari ilişkilerimizde çok farklı bir dönemin içindeyiz. Bunları çok daha ileri taşımamızın hesaplarını yapıyoruz. Ve bunları tabi güçlendirerek götürmek de bizim en büyük amacımız. Ve bunu da başaracağımıza inanıyorum. Tekrar bu kabul için teşekkür ediyorum."

Putin'in açıklamaları ise şöyle:

"Her zaman olduğu gibi yoğun bir gündemimiz var. İdlib'de cereyan eden olaylar yüzünden şahsi görüşmemizi gerektiren gelişmeler oldu. Görüşmemize başlarken Suriye'de hayatlarını yitiren askerler için taziyelerimi ifade etmek istiyorum. Her insanın ölümü bir trajedidir. Telefon görüşmemizde ifade ettiğim gibi hiç kimse, Suriye askerleri de dahil olmak üzere orada Türk askerlerinin olduğunu bilmiyorlardı. Suriye ordusunun gerçekten ciddi kayıpları var. Bu olayların tekrarlanmaması ve ikincisi bu gibi olayların, her ikimizin de önem verdiğimiz Türk - Rus ilişkilerine zarar vermemesi için tüm meseleleri görüşmemize ihtiyaç var. Teşekkür ediyorum."

İşte Türkiye ve Rusya arasında imzalanan İdlib mutabakat metni

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (81)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • .06 Mart 2020 15:30

    allahdan orduda güçlü, millette güçlü. işin vahim yanı sen  20 yıl yöneteceksın, ama arkadan millet durmuyor. ordunun arkasıdna millet duruyor. böyle oluncada, ben ORDUYUM zaten diyip kendını ön plana getirmeye çalışıyor. millet askerine, ordusuan sahip çıktı, sana atılan bir adım yok.  Kendide farkında, milletin desteklediği yer BENİM, ORDUYUM , CHPE VE İYİ PARTİ ESADÇI ORDU KARŞITI imajı vermeye çalışan basit bir siyaset. Kahvede denen ve konuşulan sohbet. amca bunu diyorsa, demekki haber kanalları kendilerini gözden geçirmeli. Yemiyor ve yutmuyor millet.

  • KEREM KIRBIZLI06 Mart 2020 11:29

    bu zirveden rusya ile ülkemiz arasında savaş kargasa kaos bekleyenlerin emelleri kursaklarında kaldı.

  • KEREM KALBURÜSTÜ06 Mart 2020 11:24

    ALLAH tan başımızda bu partiler iktidarı var eğer diğerleri olsa idi işimiz çok zor idi.

  • Tabi ya 06 Mart 2020 14:35

    Bay kemal dediydi samda namaz kilacaz diye hahaha

  • Ve06 Mart 2020 10:29

    M4 ve m5 karayolu kontrolu alinmali. Gise kurulmali. Rus ve esad gucleri gecislerde para odemeli. Biz petril cikarma, satma, dogalgaz isleme vb anlamayiz. Bize karayolu lazim.gelir savas magdurlarina harcanmali.

  • .....06 Mart 2020 09:01

    Türkiye, güçlü lider, güçlü ordu, yerli silahlar ve iç siyasette bir olursa inanın kimse önünde duramaz. Ülkemizin bekasını ilgilendiren şu günlerde bir şeyleri bahane ederek itiraz etmek ve suyu bulandırmak hiçbir milliyetçi ve vatanını sevene yakışmaz. Ortamı germek isteyen, karışıklık çıkarmak isteyen hatta Türkiye nin başarısını hazmedemeyen var. Provokasyon yapanlara karşı dikkatli olalım

  • Ney06 Mart 2020 10:32

    İç siyasette, bir olmasi malum kisi tarafindan kullaniliyor... şehit verdik, mevzuyu, chp akp ye cevirip olayi siyasi taraflara cekti malym kisi. Icsiyasette basarisizliklar, cumhur millet ittifaki denip ortpas ve sorgulanmasi engelleniyo.

  • Fatihin fedaisi05 Mart 2020 23:44

    Atatürkü seviyoruz ama reiside çok seviyoruz.ama chp yi sev mi yo rummmmmm.ıııggggggg midemi bulandırıyorlar

  • KASIM KIRBAŞLI06 Mart 2020 11:30

    chp sanki abd ve suriye nin bir partisi gibi hareket etmektedir.

  • Erhsn05 Mart 2020 23:17

    Kimseye argunan bırakmamak için, sınırlarımıza cekilip sınırlarımızı güçlü tutalım iyi koruyalım ve sınırlardsn da kimseyi gecirtmeyelim problem bitter. Mültecilerde güneydrki arap ülkeletine gitsin. Onların kaynağı büyük. idlipteki teokrasi ysnlısı politik gruplar bizi ilgilendirmrmeli

  • Sivaslı05 Mart 2020 23:41

    Hocam chp lileride idlibe göndersek ülkemiz biraz dezenfekte olmazmı

  • Ezbiderli05 Mart 2020 23:11

    Reis kervandır yürür, it ürsün bırakın.osmanlının ve tc nin son komutanıdır.siz bakmayın buradaki trollere 82 milyon asker reisin arkasındadır.yaşa reis sen çok yaşa adın yazılacak bundan sonraki asırlarsa dağlara taşlara bağırlara.

  • Bika05 Mart 2020 22:48

    Orta Doğu bataklığından çıkış ufukta  görünmüyor. Rus uçakları askerlerimizi bombalamasının nedeni olarak Putin, yerlerinin bildirilmemesi olarak açıkladı.

  • vee05 Mart 2020 22:37

    her zamanki gibi, diplomaside zafer kazandık... dev devletlere isteidğimizi yaptırdık. ne dedisek oldu. rusya abd diz çöktü... her zamanki gibi dev güç olarak kazandık... rusya 5 gun once düşmandı ama rusya işbirliğimiz var. müttefik rusya ile ortak adım atmaya yenıden başladık. şehitler tepesi ne olacak bakalım

  • Vatandaş05 Mart 2020 22:28

    Akşam kapanışta mal almıştım. Gerçekten çok iyi yapmışım. Yarın gaplı açarsa malı veririm. En azından çorba paramız çıksın yeter :(

  • Vatandaş05 Mart 2020 23:46

    Özür dilerim kardeşim. Zaten giren girdi bize. Zarar kol gibi.

  • ..05 Mart 2020 23:28

    hocam ayıp yazma bari. herkesi alıyor satıyor. 3 kuruş para için yazma ayıp. suiriye olmasa zaten 140 bin olurduk. millet zararda mehmetçik hatrına ses çıkartmıyor zaten. para bugun gelir yardın gider.. 

  • AHMET ÖZBİR05 Mart 2020 22:28

    REİS'im milletçe seninleyiz, hainlerin, KANI BOZUK Esed'in ve o şerefsizin yalamalarının topunu Mehmetçiğimle imha ediniz, mazlumların evlerine dönmelerini sağlayınız. Suriyeli çilekeş evlatların vatan savunucuları olan ÖZGÜR SURİYE ORDUSU daima desteklenmeli, onları eğitip modern silahlarla donatmalıyız. Çünkü "SU UYUR DÜŞMAN UYUMAZ"! Yani SU UYUR AMA RUS UYUMAZ! Aman dikkat!..

  • ve05 Mart 2020 23:29

    bir şehitler tepesine gidemedin. şerbetlimisin nesin.. reisin ne dese yapıyorsun.. ama bakıyoruz bugunde burdasın, tepeye gidememişsin. Senin için dua ediyoruz forumca, o şerefli tepeye sende git diye. hepimiz biliyoruz kefen gitip 15 temmuzdada hava limanında bayrak salladığını.. ama nasip olmuyor sana şehitlik belliki...

  • Kurt05 Mart 2020 23:11

    Bu adamı dikkate almayın. Soros'u ve fetöcü belediye başkanlarını öven yazıları var. Aman dikkat.

  • emre05 Mart 2020 22:20

    son dakikaya kadar şehit vermeye devam ediyoruz lanet olsun bunlara da kuracakları sisteme de....

  • Önemli olan05 Mart 2020 22:19

    Bütün dünyanın kabul ettiği, Putin' in özellikle vurguladığı , bizim ise SMÖ dediğimiz teröristler ne olacak?

  • ....06 Mart 2020 09:08

    Suriyeliler niye gidip ülkesinde savaşmıyor, ülkesini savunsunlar diyorlar ya, işte suriye de kalıp ülkesini savunanlar, utanmadan terörist dediğin smo dur işte. Mülteciyi kabul etmiyorsunuz, ülkesini savunana terörist diyorsunuz. Ne yapsınlar durup ölümümü beklesinler

  • Kamil05 Mart 2020 22:03

    Ateşkes yürürlüğe girmeye iki saat kala yine şehitler,yaralılar, olan mehmetçiğime oluyor :(  :( 

  • yoo05 Mart 2020 22:37

    saati veilmiyor. bun içi olmuş ama net saat belli deil. bazen 1 saat, 1 gun vb. duruma göre açıklama yapılabilir.

  • Reyiz05 Mart 2020 21:58

    ve elemanlar,ülkeye dönüşte 14 gün karantinaya alınmalı.

  • Objektif05 Mart 2020 21:55

    Anlaşma sağlandı.Hersey yoluna girecek.Muhalif tipler size ekmek çıkmaz burdan.DAĞILIN.!!!

  • mustafa05 Mart 2020 21:52

    elde ettiğin herşwyi vermek için koşarak anlaşmaya gitmek bunun adınada başarınderler şimdi

  • mustafa05 Mart 2020 22:11

    hain senin çoçuğu mu öldü oralar alınırken 2 kuruş kazanacam diye çıkarları için vatanıda satar milleti de satar sizin gibiler

  • Hainsavar05 Mart 2020 22:00

    Putin esada ağlarken senin omzuna yaslanmış.Dogru mu?

  • Gurbetçi05 Mart 2020 21:44

    Aynı tas aynı hamam değişen bir şey yok bu kaçıncı ateş kes anlayana.

  • ky05 Mart 2020 21:37

    putin erdoğanın elini sıktıktan sonra bizim bakanlara gel gel işaretti yapıyor bizim bakanlar koşup elini sıkıyorlar...bizimki rus bakanların yanına gidip ellerini sıkıyor...rezallete bak inanılır gibi değil

  • Itri05 Mart 2020 23:11

    Hakan fidanın ikiye bükülüp mahçup bir gülümsemesi var. Çocuk gibi mutlu putin amcasının elini sıktığı için

  • Hataylı05 Mart 2020 21:29

    Hazır sınırlar açıkken şu chp lileri ülkeden atsak.haaa hadi iyisiniz chp liler çıkış parası ödemeyeceksiniz:)) ama yanınıza yedek çorap ve iç çamaşırı alın meriç nehrinde ıslanacaksınız.

  • emre05 Mart 2020 22:21

    bu ülke senin gibi mallar yüzünden bu halde,,,,

  • Vatandaş05 Mart 2020 22:15

    Hadi ordan sende meczub kafa..!

  • tepl05 Mart 2020 21:13

    Çok değil bu gece ateşkes bozulur hiç inandırıcı değil faso fiso arap dinin esiri kafa yine kandırılacak 😂

  • tepl05 Mart 2020 22:39

    arap dini islam benim dinim değil olamaz arap milliyetçiliğini yaymak için muhammedin uydurduğu safsatadan ibarettir.

  • Metin koyan05 Mart 2020 21:48

    Sen hanki dinin esiri kafasin arap Dini diye din yok

  • BEN BİR TÜRKÜM05 Mart 2020 21:11

    m 5 kara yolu terk edildi. m 4 kontrolu ile rus askerlerinin güvenliği sağlanacak.14 kontrol noktasındaki Türk askerleri Allahın koruması altında.Allah yardımcıları olsun.

  • TC vatandaşı 05 Mart 2020 21:09

    Savaş tamtamları çalan sahte kabadayılar üzülmüştür

  • Cemal Reis 05 Mart 2020 21:04

    Savaş yıkımdır, acıdır, gözyaşıdır derken korkak diyen akmoller şimdi ne diyecek acaba? Keşke onca gencecik evladımız bombalarla vurulmadan önce bu adımlar atılsaydı da şehitler tepesi boş kalsaydı.Barış için herkes çaba sarfetmeli bundan sonra. Yeterince zarar gördük bu Suriye meselesinden. Çözüm yollarını araştırmalı, akıl ve zeka gerektirecek dış politika manevralarını yapmalı, içeride siyasi malzeme konusu yapmamalıyız. Zira mollere bu konuları anlatsan da anlayamıyor, çünkü kendileri ev halkıyla ve komşularıyla sürekli kavga ettiklerinden insanca konuşmaları kavrama yetkileri maalesef çok sınırlı!

  • Nokta nokta05 Mart 2020 21:40

    Biz İdlib konuşurken, Rusya Suriyenin tümünde

  • ......05 Mart 2020 21:17

    Askeri başarımız olmasaydı Rusya seni dinler mi kardeşim. 2 yıldır idlibde çatışma olmaması için 2 mutabakat yapıldı. Rusya buna uymadığı için operasyon zorunlu hale geldi. Biz oradan askerimizi çekmiyoruz, çekmeyeceğiz. Sahada güçlü olmasaydık şuan Suriye den tamamen çekilmiştik.

  • Çakır05 Mart 2020 21:02

    Cenabı Allah güvenlik görevlilerini korusun şehitlerimize rahmet gazilerimize şifa diliyorum.rabbim zenginleri ıslah eylesin paylaşım eksik dünyada abidik gubudik şeylere para harcamayı bıraksalar!!!!

  • ERDAL05 Mart 2020 21:01

    her türk asker doğar olumlu gelişme diyenlere sesleniyorum bu kadar şehit var savaş isterim ben

  • Hadi bakayım 05 Mart 2020 21:57

    Git savaş. Kim tutar seni

  • Alp05 Mart 2020 21:00

    Ne kazanıldı şimdi? Zaten önceki mutabakatın bire bir aynısı. Tarafsız bölge ortak devriye vs.Kısa vadede çözülmüş gibi görünsede hala koskoca bir suriye sorunu devam ediyor..

  • Kemal05 Mart 2020 20:58

    Kimbilir ne tavizler verdik Bi açıklasalar ya

  • Ali veli05 Mart 2020 21:52

    Taviz seni rusyaya vereceyiz kamal

  • Tam komedi05 Mart 2020 20:55

    Anadolu ajansı korkudan Putinin sözlerini Türkçeye çevirmeden servis etti ! Halk hala kendine söylenenleri doğru sanıyor ya işte burası cehalet !!! 

  • Rüzgar kuzeydoğudan sert esmiş.05 Mart 2020 20:52

    Netice; fasulyeden bir ateşkes ve 50bin ton fazladan domates ihracı. Destan yazmaya devam...

  • Müstemleke05 Mart 2020 20:50

    Basın toplantısı izlendiyse yoruma gerek yok diye düşünüyorum.

  • Şahin 05 Mart 2020 20:48

    Iyi bir gelişme, umarım uzun süre devam eder ve tümden çözülür bu mesele.

  • ERDAL05 Mart 2020 21:07

    şehitler ne olacak

  • BEN BİR TÜRKÜM05 Mart 2020 21:03

    Ne yönü ile iyi açıklayabilirmisin. 14 gözlem noktasındaki TÜRK askerleri rejim güçlerinin tam ortasında kaldı.

  • ERDAL05 Mart 2020 21:02

    lan bu kadar şehit ne olacak sana olumlu gelişme peki ya o kadar eve ateş düştü onlar ne olacak

  • Osman05 Mart 2020 20:46

    Her iki ülke için Hayırlı uğurlu olsun.Aklı-Selim kazandı derler.

  • aloo05 Mart 2020 20:45

    bu kadar şehidin hesabını kim verecek

  • aloo05 Mart 2020 20:44

    bu kadar şehit ne olacak 

  • Borsa05 Mart 2020 20:41

    Borsa'da şu anda BIST 30 vadeliler kapanışa göre eksiye geçti bile. 

  • Ne oluyor şimdi05 Mart 2020 20:41

    Gerçekten bunu yorumlayamadım... Ne demek oluyor burada? 

  • Huseyin TS05 Mart 2020 19:54

    Bu borsamiz icin çok guzel haber ozellikle aşiri dusen hisseler icin gelsin tavanlar

  • Mustafa 05 Mart 2020 20:50

    Lanet olsun böyle borsaya

  • Mimi05 Mart 2020 20:34

    Allah ıslah etsin seni be vicdansız 50 den fazla şehit var dininiz imanınız para allahsız lar sizi evlat kardeş acısı çekersinde anlarsın inşallah

  • Onur05 Mart 2020 20:31

    Borsan da sende yerin dibine bat!

  • Davut05 Mart 2020 19:40

    Siyaset bilip bilmemek, görüp görmemek, yapıp yapmamak tır

  • jkll05 Mart 2020 19:39

    Fotoya bakınca 2 şey görüyorum: Birisi kendi halkı için yapmayacağı şey yok, kendi ülkesinin gücüne güç katar. Diğeri için kendi halkından ziyade arap seviciliği yapar araplar için kendi ülkesine ateşe atar. Çok seviyorsan arapları yallah Arabistana

  • Objektif05 Mart 2020 21:57

    Nikini fetocu yapsana.Gizlenmene gerek yok.:))

  • Dalkavuk05 Mart 2020 20:28

    Hadi ordan bozguncu zihniyeti

  • İzlemeye devam 05 Mart 2020 19:38

    İzlemeye devam edin. Şu Rusya ya Putin é hakaret edip klavye arkasinda kahramanlık edenler rüzgar değişin ce canım Putin demeye başlarlar. Koyun olmak böyle birşey olsa gerek.

  • Objektif05 Mart 2020 21:58

    Hain olmaktan iyidir.

  • Kaç kez?05 Mart 2020 20:49

    Kaç kez gördük bunu? Denize düşen S400'e sarıldı, sonra denize düşen Patriot'lara sarılıyor. Dünya üzerinde hiç bir ülke, diğerinin güçlenmesini istemez. Bizim ne kadar düşmanımız varsa (iç / dış), ABD'nin bin katı var, Çin'in, Rusyanın hepsinin. ABD bir kez şikayet etti mi, "herkes bizden nefret ediyor" diye. Dünyanın 6 kıtasında adamların bayrağı yakılıyor. Ama ne yapıyor, uzun vadeli strateji, buna göre uzun vadeli dostluklar. Lisede bile bu kadar sık dost değiştirirsen güven olmaz. Denge politikası derken, dengesiz bir noktada kalırsın. Burada "şahıs" eleştirmiyorum, politikamızı eleştiriyorum. 

  • : )05 Mart 2020 19:37

    Yine desten yazdık.. masara kazandık. süper güç olduk... hey hermasadan kalkınca aynı zava zingolar... not: işler umulandan kötü olursa. Musata Kemal Atatürk ile ilgili açıklamalar olacaktır. eğer işler iyi biterse, kemal kılıçdaroğlu yerden yere vurulacaktır... yani işin iyi yada kötü bittini böyle anlayabileceğiz

  • ggff05 Mart 2020 19:25

    Putin yumuşamış da şimdi ABD nediyecek. konuş manin iceriyide pek ayrintiyok. taraflar ateşkese meyilli .bekle gör .

  • ...05 Mart 2020 18:57

    adın putin olduğu kadar biliyorsun oradaki türk askeri. şimdi bilmiyorsun ve taziyede bulunuyorsun. bizde yedik. o şehitlerin kanlarında boğulacaksınız. 

  • Tam komedi 05 Mart 2020 18:46

    Devlet yerine ŞAHSIM mevzu bahis olunca öyle olur !

  • Selahattin abi05 Mart 2020 18:42

    Hadi hayırlısı ile Ateşkes kararı alınmış olsun kan dökülmesin savaş olmasın askerlerimiz şehit olmasın