E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan: Atı alan Üsküdar'ı geçti---

Erdoğan: Atı alan Üsküdar'ı geçti

Erdoğan: Atı alan Üsküdar'ı geçti
16 Nisan 2017 - 22:11 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında referandum sonuçlarını değerlendirdi. Basın toplantısının ardından halka hitap eden Erdoğan, "Atı alan Üsküdar'ı geçti, haberleri yok" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde referandum sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün oyumu kullanırken de ifade ettiğim gibi bu anayasa değişikliği herhangi bir değişiklik değildir. Bu farklıdır ve bu çok çok anlamlıdır. Türkiye tarihinde ilk defa, tamamen TBMM ve milletimizin iradesiyle böylesine önemli bir değişime milletimiz karar vermiştir. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Bu bakımdan bu çok çok çok önemli" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"16 Nisan 2017 anayasa değişikliğiyle ilgili sonuçların değerlendirmesine yönelik basın toplantısını ilk defa bu mekanda yapıyoruz. Bu mekan basın toplantısına ev sahipliği yapıyor. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bizleri dinleyen değerli vatandaşlarım, sizleri en kalbi duygularımla saygıyla selamlıyorum.

Bugün yapılan anayasa değişikliği halk oylaması sonuçlarının, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Milletimiz bir kez daha farklı bir olgunluk içerisinde sandık başına gitmiş, hür iradesiyle TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir. Resmi olmayan sonuçlar, yaklaşık 25 milyon evet oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliğinin kabul edildiğini göstermektedir.

'TARİHİ BİR KARAR'

Öncelikle oyunun rengi ne olursa olsun, sandığa giden milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum.

16 Nisan halk oylaması milletimizin geleceğine sahip çıktığının önemli bir göstergesidir. Ekranları başında bizi izleyen sevgili milletim, bugün Türkiye 200 yıllık tartışma konusu olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir. Bu karar sıradan bir olay değildir. Çok ciddi bir yönetim sistemi üzerindeki dönüşüm kararının verildiği gündür bugün.

Her zaman olduğu gibi bu halk oylamasında mevcudu savunmak kolay, değişimi savunmak zor olmuştur. Hamd olsun bu zoru başardık. Tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz. Bilindiği gibi anayasa değişikliği sadece 18 maddeden oluşmasına rağmen, içeriği itibariyle köklü bir değişim arz etmektedir. Bu mesele ülkemizin gündeminde aslında uzun zamandır konuşuluyor.

'TÜRKİYE 25 MİLYON OYLA EVET KARARI VERDİ'

Örneğin büyükşehir belediye başkanı olduğum dönemden bu yana, sürekli medyanın bana sorduğu sorulardan biri olmuştur. Daha sonra panellerde karşılaştığım sorulardan biri olmuştur. Bu soruyla her zaman karşı karşıya olduk. Şimdiyse, 2015 yılı başında başkanlık sistemine geçiş konusunda verilen desteğin yüzde 25-30’lar düzeyinde olduğunu gösteriyordu. İşte böyle zor bir süreç sonunda, bugün Türkiye 25 milyon evet oyuyla kararını vermiştir.

AK Parti Genel Başkanı Sayın Binali Yıldırım’a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’ye, STK’lara ve bütün kurumlara teşekkür ediyorum.

'SİVİL SİYASET ELİYLE YÖNETİM DEĞİŞİYOR'

Doğu Güneydoğu’daki oyların önemini vurgulamak isterim. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tüm illerde 10 ila 20 puanlık artışlar olduğunu görüyoruz. İnşallah bu sonuçlar ülkemizin önünde yeni bir dönemin başladığının müjdecisi olacaktır. Gerek halk oylaması sürecinde gerekse sandık başında tercihini evet yönünde ortaya koyan herkese, şahsıma gösterdikleri güven ve teveccüh için şükranlarımı sunuyorum.

Bugün oyumu kullanırken de ifade ettiğim gibi bu anayasa değişikliği herhangi bir değişiklik değildir. Bu farklıdır ve bu çok çok anlamlıdır. Türkiye tarihinde ilk defa, tamamen TBMM ve milletimizin iradesiyle böylesine önemli bir değişime milletimiz karar vermiştir. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Bu bakımdan bu çok çok çok önemli.

'TÜM TÜRKİYE'NİN ZAFERİ'

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte yürütme yasama ve yargı erkleriyle arasındaki ilişkiler birbirlerinden tamamen ayrılmıştır. Bu üç organ, aynı ortak hedefe yani tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet amacı doğrultusunda hizmet verecektir. 16 Nisan Evet veya Hayır diyen herkese, 80 milyon nüfusun, tüm Türkiye’nin zaferidir. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bu zaferin önemli bir mimarıdır. Ve onlar demokrasi mücadelesini gurbette verdiler ama asla demokrasiden taviz vermeden bu mücadeleyi verdiler. Şimdi nihai neticeler açıklandığında, verdikleri bu mücadelenin ne kadar bereketli olduğunu da gördük, görüyoruz.

Halk oylaması bitmiş ve o süreçte yaşanan tartışmalar geride kalmıştır. Ama önümüzde yepyeni bir dönem vardır. Anayasa değişikliğinin tüm maddeleri bir anda yürürlüğe girmiyor. 2019’da yapılması ön görülen seçimle devreye girecektir. Önümüzde pek çok iş var. Artık sadece sloganlarla, belirli değerlerin istismarıyla bu ülkede cumhurbaşkanı seçilip yönetimi üstlenmek mümkün değildir.

Milletimizin gönlünü kazanmanın, geleceği için de söyleyecek sözünüz hayata geçirecek projeleriniz, projelendirilmiş yatırımlarınız olmak zorundadır. Başka türlü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neticeye ulaşmak mümkün değildir. Herkes için hazırlık yapmak için 2019’a kadar önemli bir zaman vardır. Bu sekizinci halk oylamasıydı. Masaya yatırıp ne getirmiştir, ne götürmüştür diye baktığımızda bu referandumun çok çok anlamlı olduğunu göreceksiniz. Çünkü bu gerçekten Türkiye’nin geleceğine, ihya adımı olrak büyük önem arz etmektedir.

Diğer ülkelerin ve kurumların milletin kararlarına saygı duymasını bekliyoruz. Bir kez daha halk oylaması sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Başta YSK olmak üzere, tüm sandıklarda görev alan vatandaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Sandığa giderek demokrasisine sahip çıkan tüm vatandaşlarıma kalbi şükranlarımı iletiyorum. Sizlere çok çok teşekkür ediyorum."

CUMHURBAŞKANI HALKA SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Huber Köşkü'ndeki basına yaptığı açıklamadan sonra Huber Köşkü önünde toplanan halka sesleniyor. Erdoğan'ın buradaki açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle;

- Sizleri bu anlamlı buluşmada en kalbi duygularla selamlıyorum. Gerçekten ir olduk, bir olduk, kardeş olduk, hep birlikte Türkiye olduk. Ve adeta yedi düvel saldırdı. Ama bütün bunlara karşı milletim dik durdu. Bölünmedi, parçalanmadı, yurt içi yurt dışı, işte sandıkları siz patlattınız.

- Sizlerle beraber yapacağımız çok iş var. Ama bilesiniz ki bu bizim burada çıkışımızın ilk anı değil. Biz şu anda zaten yoldaydık, şimdi vites değiştirerek daha hızlı şekilde gideceğiz.

- Bunlar hep bize patinaj yaptırdılar, artık Türkiye'nin kitabında Allah'ın izniyle patinaj olmayacak.

- Ve her alanda Türkiye çok daha önemli adımları, büyük adımları atmak üzere muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacak, hiç endişeniz olmasın.

- İşte şurada bir saat içerisinde toplandınız. bu ne büyük bir aşktır?

- Bugüne kadar projesi olmayanlar bizim karşımızda konuştu ama biz projelerimizle konuştuk. Bundan sonra da projelerimizle yol almaya devam edeceğiz. Şimdi biliyorsunuz bugünkü çıkan neticeyle, dikkat edin dünya yüzde 50-55'lerle, bazı yerlerde yüzde 35'lerle seçim yapıyor, bakın biz bugün yüzde 86 ile bir seçim gerçekleştirdik. Böyle bir katılım var mı ya?

"BOŞUNA UĞRAŞMAYIN ATI ALAN ÜSKÜDAR'I GEÇTİ HABERİNİZ YOK"

- Ve bunun yüzde 51 buçuğunu evet aldı. Ve şimdi bazı televizyonlarda falan, aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'ı geçti haberiniz yok.

- Bundan sonra birlikte, beraber yapacağımız çok iş var. Birinci safha neydi, parlamento. Anayasa Komisyonu'nda biliyorsunuz pet şişeler nasıl fırlatıldı, engellemek istediler, başaramadılar. Genel Kurul'a geldi, orada ne oldu? Hamd olsun 339'la parlamentodan geçti. AK Parti ve MHP'nin milletvekillerinin dayanışmasıyla.

- Ben buradan öncelikle Sayın Yıldırım'a, Sayın Bahçeli'ye çok teşekkür ediyorum. Dik durdular, gruplarına sahip çıktılar ve böylece Meclis'ten geçti. Ne dedik? Şimdi sıra millette dedik. Milletimizde burada el ele verdi. Sıra dedik millette, millet görevini yaptı mı? Ve millete sopa gösterilmez. Gösterenler cevabını sandıkta aldı mı?

- Şimdi ben diyorum ki, AK Parti'ye gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum, MHP'ye gönül veren kardeşlerime teşekküre diyorum, BBP'ye gönül veren kardeşlerime teşekküre diyorum. HÜDAPAR'a gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Güneydoğu'da çok ciddi değişim dönüşüm yaşandı, bundan sonrası daha iyi olacak. Fakat bu demek değildir ki, diğer siyasi partileri destekleyenlerden destek gelmedi.

- Bundan sonra vites büyüteceğiz. İşimiz çok, yapacağımız çok şey var bu ülkede. İlk iş... ('İdam' sesleri) Hemen bu konuyu Sayın Başbakan ile Sayın Bahçeli ile de görüşeceğim. Meydanlarda hep bununla karşılaştım diyeceğim, zaten Sayın Bahçeli ben desteklerim dedi, Sayın Yıldırım aynı şekilde. Fakat Kılıçdaroğlu da destekleyeceğini söylemişti. Eğer gerçekten destekler de önüme gelirse ben bunu onaylarım. Ha desteklemedi, o zaman yapacağımız şey ne? Bir halk oylaması da bunun için yaparız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • demek geliyor17 Nisan 2017 17:11

    Malesef o at seni sırtından atmıştı zamanında :)

  • vatandaş17 Nisan 2017 16:52

    ÖYLE DE, ORTADA AT FALAN YOK.

  • recai17 Nisan 2017 15:24

    zawalli CHP ve zavalli secmeni hic bir secim kazanamiyorlar yalniz kritik bol bol car car car.

  • sadi17 Nisan 2017 13:41

    İngiliz atı mı o?

  • Zübük17 Nisan 2017 10:08

    Aynen öyle de, at seni üstünden atmıştı halen yerinde sayıyon

  • gömlekçi17 Nisan 2017 09:38

    bu oranla rejim ve sistem değişemez

  • Milliyetçi Hareket17 Nisan 2017 09:32

    Elin ülkesi, turistik vizesini bile zor verir. Biz daha dün kapıdan giren Mültecilere oy kullandırıyoruz. Yahu bari bir oturup hangi ülkeye geldiklerini anlasalardı.

  • baba17 Nisan 2017 09:27

    YAHU HEM HAYIR DEMİŞ HEMDE EVET DİYENLERİ ELEŞTİRMİŞSİNİZ ULAN EVET KAZANDI EVET HASTAMISINIZZZ

  • Kızarmayan surat17 Nisan 2017 09:16

    Şaibe ile bende geçerim ne var ki

  • Hüsnü17 Nisan 2017 09:14

    Suriyelilerin oy katkısıyla burun farkıyla Evet kazandı. Suriyeliler kendi ülkelerini süper güç yaptı, şimdi bizi de süper güç yaparlar artık.

  • BENGIN17 Nisan 2017 08:11

    BU SONUCA GÖRE %51 EVET VERENLER DÜNYA HAYATINI KAZANDILAR AHİRET HAYATINI KAZANIP DOĞRUDAN CENNETE Mİ GİDECEKLER. HAYIR VERENLER İÇİN NE KÖTÜ BİR DURUM HEM DÜNYA HAYATINI HEM DE AHİRET HAYATINI KAYBETTİLER AHİRET HAYATINI YAKTILAR DOĞRUDA CEHENNEME. SAVCILARIMIZ NE BEKLİYOR BU %49 OY VERENLERİ DAHA NE DIŞARIDA TUTUYORLAR HEMEN HEPSİNİ İÇERİ SOKMALARI LAZIM.

  • YüksekŞaibeli17 Nisan 2017 00:57

    Yahu neyin zaferi eyyy c.baskani butun buyuk sehirleri kaybettin 4 partibirlestin sonuc hezimet....okadarda paralar harcadiniz sonuc hezimet..siz bile memnun degilsiniz sonuclardan

  • Hadi bakalim baskan 17 Nisan 2017 00:38

    Evetciler gözünüz aydin hadi bakalim bay baskan avrupaya rest cekecek mi? Artık alman arabasinada binmez degil mi ? Yarın ülke olarak şaha kalkicaz.bakalim kisa vadeli ödenmesi gereken dış borc 100 milyar dolar hazinede var 90 milyar dolar artik varlik fonunu ipotek ettirip 200-300 milyar borç alırlar o paraylada ne icraatlar yapilir ama bakicaz dış mihraklar pesimizi birakacak mi artik baskanlik var mazeret yok hala yapamiyoruz edemiyoruz diyecekler mi? Artik faiz lobisi terör lobisi turkiyeyi terkeder pkk bitirecegiz dediler yarindan sonra göreceğiz. Eger avrupa suriyeliler icin 6 milyar euro gonderseydi ooo kebap parayi peşin gondermeyince hooop basladi hir gür hani suleyman soylu diyordu ya kapilari acariz hadiiii acinda görelim gönül isterki herşey guzel olsun milletim refah icinde yaşasın kazancinin % 60 ni vergi olarak vermesin ama siyasiler toplum yönlendirme uzmanı olmuş millette arastirmadan incelemeden körü körüne baglanmislar.

  • ahmet eymez16 Nisan 2017 23:26

    uskudar da hayir cikti , ironiye bakarmisin

  • Eyyy başkan16 Nisan 2017 23:20

    Millet başkanlık sistemine evet demedi !!!! işsiz kalmiyayim , sosyal gelirim kesilmesin ,istikrar bozulmasin , korku icin evet dedi sana gelince cumhurbaskanligi secimindeki kadar bile oy alamadiniz o secimde sen tek basina idin simdi bir yanda sen bir yanda basbakan bir yanda bahçeli 3 kisi ancak %51.3 cikarttiniz kilictaroglu tek basina % 48.7 aldi diyemem çünkü kilictaroglu olmasa idi %50 yi rahat aşardik