E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan: Bizi buraya siz getirmediniz---

Erdoğan: Bizi buraya siz getirmediniz

Erdoğan: Bizi buraya siz getirmediniz
29 Eylül 2014 - 00:45 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışındaki konuşmasında kredi derecelendirme kuruluşlarını hedef aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz kredi derecelendirme kuruluşlarıyla, medyanın attığı başlıklarla buraya gelmedik ki. Biz, iş adamlarımızla, çiftçimizle, sanayicimizle, onlarla buraya geldik. Bundan sonra da yine onlarla beraber yürüyeceğiz" dedi. 

Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nun Hilton Bomonti Otel'deki açılış toplantısında yaptığı konuşmada, kişi başına düşen milli gelirin 2002'de 3 bin 500 dolarken, bugün 3 kat artarak 10 bin 500 dolara ulaştığını söyledi.

"Hedefimiz, onun da 2023'te 25 bin dolara ulaşması" diyen Erdoğan, bunun asla bir hayal olmadığını belirtti. İstikrarı koruyarak, güven ortamını muhafaza ederek, mali disiplin ve para politikalarını dikkatle uygulayarak bu hedeflere ulaşılacağını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Tabii bütün bunlar olurken, bir şey daha var. Nedir o? Bakıyorsunuz kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye ile ilgili zaman zaman durağan, bazen eksiye yönelik böyle saçma sapan açıklamalar yapıyorlar. Bunlar, ekonomik, bilimsel açıklamalar değil. Bunları önce başka kredi derecelendirme kuruluşu da yapıyordu. Bunlara bir de biz bedel ödüyoruz. Dedik ki 'Buna artık biz bedel ödemekten çıkalım, artık biz daha bu konularda dürüst hareket edenlerle çalışalım.' Şuanda iki tanesi var, 'Onlar dürüst çalışıyor' diye düşünüyorduk. Baktık ki şimdi onlar da siyasi kararlar veriyorlar. Yani bölgede ekonomik olarak batmış, bitmiş ülkeye birden hemen hemen onları 6 kat yükseltiyor ama Türkiye'yi bu noktada tutuyor. Bu nasıl bir samimiyet, bu nasıl bir dürüstlüktür? Böyle bir şey olabilir mi?"

Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşlarına 'Hadi siz yolunuza, biz yolumuza' denilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Biz kredi derecelendirme kuruluşlarıyla, medyanın attığı başlıklarla buraya gelmedik ki. Biz, iş adamlarımızla, çiftçimizle, sanayicimizle, onlarla buraya geldik. Bundan sonra da yine onlarla beraber yürüyeceğiz. Eğer bu tür önemli kuruluşlar, siyasi kararlar vermek suretiyle ülkelerin kaderi üzerinde baskı oluşturmaya çalışırlarsa bu dünyada ekonomik noktada da adaletin maalesef tamamıyla yok edilmiş olması anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

"Üstleneceğimiz sorumluluğun farkındayız"

Türkiye'nin 1 Aralık 2014'ten itibaren G-20 Platformu'nun dönem başkanlığını bir yıl süreyle üstleneceğini bildiren Erdoğan, "Türkiye olarak üstleneceğimiz sorumluluğun farkındayız. İçerik ve organizasyon hazırlıklarımız hızla devam ediyor. Turizmin Liderleri Zirvesi'nin ardından önceliklerimizi nihai hale getirecek ve 1 Aralık'ta da G-20 üyeleri ve uluslararası kamuoyuyla bunu paylaşacağız" diye konuştu. 

Erdoğan, küresel ekonomiye yönelik risk ve belirsizlikleri bertaraf etmek için G-20 üyelerinin küresel krizin hemen ardından sergilediği iş birliği ve kararlılık ruhunu muhafaza etmesinin büyük bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti: 

"2015'te mutlaka bu yönde yeni adımlar atılmalıdır. Ayrıca G-20 ülkelerinin ortaya koyduğu taahhütlerin büyük bir kararlılıkla yerine getirilmesi de büyük önem arz ediyor. Özellikle ülkelerce verilmiş taahhütlerin uygulanması sürecinin yakından takibi, temel amaçlarımız arasında olacaktır. Büyümenin lokomotifi olan uluslararası ticaretin desteklenmesi ve yatırımların önünün açılmasına da büyük önem veriyoruz. Bu itibarla G-20 Dönem Başkanı olarak çok taraflı ticaret sisteminin güçlendirilmesini, temel önceliğimiz olarak belirledik. Korumacılıkla mücadele ve ticareti kısıtlayıcı önlemlerin azaltılması konusunda güçlü bir irade ortaya koyacağız. Altyapı başta olmak üzere, yatırım çalışmalarına büyük önem vereceğiz. Yatırımların büyümeye olan katkısına daha güçlü bir vurgu yapacağız. Gelişmekte olan ülkelerin başta IMF olmak üzere küresel finansal kuruluşlardaki temsilinin iyileştirilmesi yönündeki girişimlere de devam edeceğiz. Başkanlığımız döneminde ayrıca dayanıklı bir finansal sistemin tesis edilmesi amacıyla daha dengeli bir finansal yapının teşvikini de gündeme taşıyacağız. Bir diğer önemli husus ise düşük gelirli ülkelerin kalkınmasıdır. G-20 çatısı altında düşük gelirli ülkelere ilişkin güçlü bir vurgunun tesisi, en önemli önceliklerimiz arasındadır. Diğer ülkelere ve paydaşlara yönelik açılım çabaları, G-20'nin meşruiyetinin güçlendirilmesi bakımından özel bir önem taşıyor. G-20 üyesi olmayan ülkeleri, uluslararası kuruluşları, sivil toplum temsilcilerini, ticaret birliklerini, araştırma merkezlerini diğer kar amacı gütmeyen kuruluşları kapsayacak şekilde dışa açılım politikası izleyeceğiz. Böylelikle daha kapsayıcı ve demokratik bir G-20 idealimize de bir adım daha yaklaşmış olacağız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)