E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan-Biden zirvesinde neler konuşuldu?---

Erdoğan-Biden zirvesinde neler konuşuldu?

Erdoğan-Biden zirvesinde neler konuşuldu?
31 Ekim 2021 - 14:36 borsagundem.com

İki liderin bir saat süren görüşmesinde Türkiye'nin F-16 satın alma talebi ve ABD ile savunma ilişkisi ele alındı. Erdoğan ve Biden iki ülke ilişkilerini güçlendirmek için ortak mekanizma kurulmasında mutabık kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'nde, ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşme, yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. İkili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı. NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan - Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Ayrıca üst düzey bir Türk yetkili, "Görüşme çok olumlu bir atmosferde geçti" dedi.

Beyaz Saray'dan açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunu dile getirdi.


Beyaz Saray'dan yapılan basın açıklamasında, Biden ile Erdoğan'ın Roma'da G20 Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, Biden'ın Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunun altını çizdiği, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık 20 yıl katkıda bulunmasını takdirle karşıladığını dile getirdiği aktarıldı.

Liderlerin görüşmesinde, Suriye'deki siyasi süreç, Afganistan'da ihtiyaç sahiplerine insani yardımın ulaştırılması, Libya'daki seçimler, Doğu Akdeniz'deki durum ve Kafkasya'nın güneyindeki diplomatik çabaların gündeme geldiği kaydedildi.

ABD Başkanı Biden'ın iki ülke arasında savunma iş birliğini ve Türkiye'nin NATO üyesi olarak önemini teyit ettiği, öte yandan ABD'nin Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemine sahip olmasından endişe duyduğuna işaret ettiği bildirildi.

Biden'ın görüşmede ayrıca güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptığı ifade edildi.

F-16 ve F-35 açıklaması

ABD'den üst düzey kaynaklarına göre, iki lider çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdi. Özellikle Biden'ın bu görüşmede Türkiye ile yapıcı ilişkileri devam ettirmek için net bir mesaj verdiği bilgisinin altı çizildi.

Biden'ın görüş ayrılıkları konusunda 'bunu etkili bir şekilde yönetmemiz gerekiyor' mesajını verdiği belirtildi.

Görüşmede Afganistan, Suriye, Libya doğu Akdeniz ve güney Kafkasya'daki gelişmeler masaya yatırıldı. İklim değişikliği konusuna da yer ayrıldı.

Görüşmede F-16 konusuna da değinildi. ABD'li yetkili Biden'ın bu konuda net olduğunu ve bu sürecin devam etmekte olan bir süreç olduğu mesajını verdiğini belirtti.

ABD basının yetkililere 'Türkiye'ye F-16 satacak mısınız' sorusunu sorduğunu belirten Arslantaş, ABD yetkililerin bu soruya Başkan Biden'ın sürecin devam etmesi yönünde mesaj verdiği cevabını verdiğinin altını çizdi.

'İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz'

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin 'Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?' sorusuna, ABD Başkanı Biden, 'İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz' yanıtını verdi.

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken de hazır bulundu.

Erdoğan'ın akşam saatlerinde kameraların karşısına geçmesi ve zirvedeki gelişmeleri değerlendirmesi bekleniyor.

G20 ülkelerinden salgında 658 milyar dolarlık enerji yatırımı

G20 ülkeleri asgari kurumlar vergisi oranında anlaştı

TBMM Başkanı Şentop, G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'ne katılacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • poyraz cemil01 Kasım 2021 05:03

    abd f16 ları vermediği anda , Türkiye nin bağımsız politikalarının önü açılır,  verirse de abd nin uyguladığı yaptırımların  siyasi manipülasyon  için müttefik ilişkilerini tehlikeye attığını gösterir. bu mevzuda f16 ların eski yada yeni oluşu geri planda kalıyor.  kısaca abd iki durumda da köksüz ve israil kuklası bir devlet olduğunu göstermiş oluyor. 

  • azılı solcu31 Ekim 2021 21:39

    bu görüşmeden bişey çıkmadıpğına göre hav ar yu ne var yu tarzında geyik muhabbeti yapmışlardır .bu da borsanın düşmesi için yeterlidir.dolar yarın en az %2 artar.

  • azmi31 Ekim 2021 21:39

    Parasını verip yedek parçalarını imal ettiğimiz F 35 leri alamazsak kötü. Kim ister eski teknoloji F 16 ları

  • ALİ KODUŞ31 Ekim 2021 16:22

    pazertesi günü döviz % 2 eksi borsa % 3 artı.

  • Volkan31 Ekim 2021 15:54

    Biden biizde süreç var deyip ipe un sermiş. Oyalama taktiği uyguluyorlar.

  • ASTOR31 Ekim 2021 15:10

    BİZİM BAŞKAN COK MUTLU OLMUŞ BİDENİ GÖRÜNCE YÜZÜNDE GÜLLER AÇMIŞ.

  • Türkoğlutúrk01 Kasım 2021 08:41

    Kendi görevden aldıkları fetocu başkanı yargiliyamayanlar burada yiğitlik tasliyor.kominust partisinde fetocu bulanlar siyasi ayagi arastirmaktan korkuyor,bop eşbaşkanına oy verenler bağımsızlık diyor,ulan İstanvul genelevini ABD için boyayıp, altıncı filo askeri uğruna bu ülkenin vatandaşına saldıranlar kimlerdi.kimler ABD askerine secde edip Kore'ye asker gönderdi.giden asker ABD askerini korumak için gitmedimi.ulan takunyalilar bu ülkenin en utanmaz en yalancı en ahlaksız en ikiyüzlü tabakası kim

  • Dünya 5 den Büyük 31 Ekim 2021 20:31

    Demek oradan öyle gözüküyor. İnsan tatilde olunca... Hele bir de Pensilvanya da ... Seni kripto seniiiii....

  • Burhan31 Ekim 2021 17:03

    Hosuna gitmesede bidenle ayni karedesin.yavrum..gerci sizin icin..milli olmasinda.kim olursa olsun.

  • Tanju31 Ekim 2021 16:49

    Man kafali.. uzaydami yasiyon..uyuyonmu.biden dostlar.kilictar..FOSFORLU cevriye.s.demirtas.

  • TAMİZ KARTALGÖZ31 Ekim 2021 16:22

    Sen merak etme bu millet teröristleri destekleyenler ile ittifak yapanlara asla oy vermez sen bırak o algı operesyonlarını.zamanı gelince abd  ye de gününü bildireceğiz.şu savaş uçaklarını ve jet moturlu sihaları ile hava savunma sistemlerini bir yapalım.

  • Necip31 Ekim 2021 16:13

    Zubuk.. elinden gelse bir kasik suda bogacak..adam kimle calisacagini bastan seyleri.. CHP.IYI.HDP.ve aparatlari.

  • Metin31 Ekim 2021 15:37

    O başkan sizi 2028 e kadar yönetecek cicim;))

  • ZELİHA KARAKAŞLI31 Ekim 2021 15:00

    yarın borsa en az % 2 artı yapar demedi demeyin.

  • ıtri31 Ekim 2021 19:13

    böyle özürlüler de yorum yapmasa olmaz. madem borsa çıkacak, niye söylüyorsun git dolarını boz borsaya gir

  • saftirek31 Ekim 2021 16:09

    he walla, dolarlarınızı bozup borsaya gömün. traş bedava