E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan: 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz---

Erdoğan: 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz

Erdoğan: 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz
18 Mart 2020 - 18:10 borsagundem.com

Erdoğan, koronavirüs toplantsının ardından "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketini açıkladı. Erdoğan ayrıca, vatandaşları virüs tehdidi geçene kadar evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı

Çankaya Köşkü'nde Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı'na başkanlık eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan ekonomik destek kararlarını açıklayan Erdoğan, 100 milyar lira değerinde ekonomi paketi açıkladı.

Erdoğan'ın açıkladığı pakette en düşük emekli maaşının 1500 liraya çıkarılması ve kredi ödemelerinin 3 ay ertelenmesi gibi adımlar bulunuyor. Cumhurbaşkanı konuşmasında ayrıca 20 bin öğretmenin atamasının da yapıldığı bilgisini paylaştı.

Her türlü salgın hastalığa karşı hızlı ve etkin önlem alınması gerektiğini söyleyen Erdoğan: "Dünyada ağır sonuçları olan salgınlar, aynı zamanda büyük siyasi, sosyal, ekonomik dönüşümlerin de tetikleyicisi olmuştur" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Çanakkale deniz zaferimizin 105. yıl dönümünde aziz şehitlerimizi hürmetler yad ediyorum. Bu vesileyle asırlardır ülkemizin bağımsızlığı için canlarını feda eden bütün şühedaya, şehit düşen güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Çanakkale Savaşları'nın muzaffer komutanı, İstiklal Savaşı'mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum.

"İnsanlık tarihi boyunca salgın hastalıklar çok ciddi can kayıplarına yol açmıştır. Tarih kitaplarında Avrupa nüfusunun 3'te 1'i ile 3'te 2'sinin ölümüyle sonuçlanan salgın hastalıklardan söz ediliyor. Kendi tarihimizde de İstanbul nüfusunun yarısının hayatını kaybettiği salgınlara rastlıyoruz. Salgınlar, büyük siyasi, sosyal ve ekonomik dönüşümlerin de tetikleyicisi olmuştur. Osmanlı'nın İstanbul'u fethi ve Rönesans gibi pek çok hadisede bu dönüşümlerin izini görmek mümkündür. Yakın tarihimizde de SARS gibi salgın hastalıklarla mücadele edilmiştir. Ayrıca dünyamız 2009'daki domuz gribi, 2014'te Ebola salgını gibi tehditlerle yüzleşmiştir. İlaç sektöründe yaşanan gelişmeler büyük can kayıplarının önüne geçmiştir.

"Salgın hastalıkların kitlesel ölümlere yol açma tehlikesi hala vardır. Her türlü hastalığa karşı hızlı ve etkin önlemler alınması gerekiyor.

"Artık hiçbir şeyin aynı şekilde gidemeyeceği açıktır. Köklü değişiklikler yaşanması muhtemel bir döneme giriyoruz. Türkiye'nin bu fotoğrafı kendi içinde avantajlı bir yerde durdurarak oraya döndürmesi şart. Ülkemizin temel alanlarında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde Türkiye bu süreç en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Ülkemizin uyguladığı politikalar özel sektörü desteklerken, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler gibi alnalarda kesintisiz sürmesini sağlamıştır. Batı ülkeleri ise tüm temel kamu hizmetlerini görünüşte özel sektöre terk ederek ama aslında başından savarak halkını yalnız bırakmıştır. Avrupa ülkeleri hastaneleri ve diğer hizmet kurumlarını devletleştirmeye başladı. Kriz derinleştikçe bu tür tartışmalar artacaktır.

"Yaşadığımız sürecin bu derin arka planını ve geleceği görerek değerlendirmemiz gerekiyor. Bir yanda sorunun çözümü için gayret edcek, diğer yandan da geleceği inşa etmenin mücadelesini vereceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimize 2053 ve 2071 vizyonlarımıza bağlılığımızı artırarak daha çok çalışacağız. 21. asrı Türkiye'nin asrı haline getireceğiz.

"Yeni Koronavirüs hastalığı Çin2in Vuhan şehrinde tespit edildi. Ocak ayının birinci yarısında ilk ölüm haberi geldi. Hemen ardından hastalık Tayland, Japonya ve ABD'de de görüldü. OCak ayının son haftasında Çin yönetimi Vuhan'dan başlayarak virüsün görüldüğü şehirleri karantinaya almaya başladı. BVirüs Avrupa'da ilk olarak 27 Ocak'ta Fransa'da tespit edildi. DSÖ acil durum ilna etmeye karar verdi. Şubat ayı başında Çin'de ölümler artarken, Avustralya, BAE gibi ülkelerden yeni vaka haberleri geldi. Yolcu gemilerinden sınır kapılarına kadar tüm ulaşım araçlarında karantina tedbirleri yaygınlaştırılmaya başlandı. Şubat ayına gelindiğinde Kovid-19 teşhisi 40 bini geçerken, ölenlerin sayısı bine yaklaştı ve SARS salgınındaki can kaybını geride bıraktı. Çin dışındaki ülkelerde de ölümlerin başlamasıyla salgının dünya çapındaki faturası ağırlaştı.

"Şubat'ın üçüncü haftasında İran'da ve İtalya'da virüsün hızla yayıldığı görüldü. Şubat'ın son ayında virüs geniş bir alanı etkisi altına almıştı. Suudi Arabistan 27 Şubat'ta umre ziyaretlerini askıya aldığını açıkladı. İtalya'daki ölümler dikkat çekici şekilde arttı. DSÖ dünya çapında Koronavirüs pandemisi ilan etti. Pek çok ülke havayolu ulaşımı başta olmak üzere sınırlarını kapatmaya yönelik tedbirler aldı. Aynı şekilde insanların günlük hayatlarında evlerinde kalmalarını sağlamaya yönelik pek çok önlem açıklandı. Bugün Kovid-19 hastalığı teşhis edilen kişi sayısı 200 bine, ölen kişi sayısı ise 8 bine yaklaşmıştır. Teşhis koyulanlardan 80 bini iyileşirken, kalanların tedavisi sürmektedir.

"Kimi ülke hızla sınırlarını kapatıp sıkı karantinaya başvururken, kimileri de hastalığın serbest dolaşımına izin vermeyi tercih etmektedir. Türkiye en başından beri süreci yakından izlemiş ve tedbirlerini hayata geçirmiştir. 6 Ocak'ta Sağlık Bakanlığı bünyesinde operasyon merkezi 10 Ocak'ta da Bilim Kurulu oluşturarak gelişmeleri takibe aldık. 19 Ocak'ta herkesi bilgilendirdik.

"Dışişleri, Sağlık ve Milli Savunma bakanlıklarımızın işbirliğiyle Vuhan'daki vatandaşlarımızı ülkeye getirerek karantinaya aldık. Bu yolcuların hiçbirinde hamdolsun virüs çıkmadı. Yolcuların termal kamerayla taranması ve bilgilendirilmesi işlemine geçtik. 3 Şubat'ta Çin'e olan tüm uçuşları durdurduk. Bu tarihte de aşamalı olarak önlemleri genişlettik. 

"27 Şubat'ta İran, Irak ve Gürcistan'la sınırlarımızda sahra hastaneleri kurduk, İtalya ile tüm yolcu trafiğini durdurduk. 2 Mart'ta umreden dönen herkesin sağlık muayenesinden geçirilmesini kararlaştırdık. 6 Mart'ta İtalya'da bulunan yabancı uyrukluların ülkemize girişini yasakladık, vatandaşlarımız için de karantina zorunluluğunu getirdik.

"Sağlık Bakanı'mız 12 Mart'ta ilk defa Avrupa'dan gelen bir vatandaşımızda Kovid-19 teşhisinin pozitif çıktığını paylaştı, ben de kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum.

"Birileri farklı şeyler söyleyebilir, bizim bütün hedefimiz insan hayatıdır. Altyapısı uygun mesleki teknik ve anadolu liselerimizi dezenfektan ve cerrahi maske yapabilecek hale getirdik. Haziran ayında yapılacak sınavların soru hazırlığı da tatil süreleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Bu sınavları ileri bir tarihe ertelemeyi de gündemimize alabiliriz. Bu vesileyle bugün 20 bin öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdiğimizi paylaşmak isterim, hayırlı olsun.

"13 Mart'ta ülkemizdeki vaka sayısı 5'e çıktı, aynı gün yine şahsımın başkanlığında yapılan kapsamlı bir toplantıda yeni kararlar alındı. Avrupa, Fransa ve İspanya dahil 9 Avrupa ülkesiyle havayolu ulaşımını durdurduk. Hastanelere ziyaretçi sınırlaması getirdik.

"Ceza insan kurumlarındaki görüşler ile nakillere ara verdik. Acil olmayan duruşmaların ve diğer adli işlemlerin ertelenmesinin yolunu açtık. Kültür sanat faaliyetlerini nisan sonuna kadar erteledik. Kronik rahatsızlığı olanların hastaneye gitmeden ilaçlarını almaya devam edebilmelerine imkan tanıdık. Nisan ayı sonuna kadar planlanan tüm bilimsel faaliyetleri, açık kapalı toplantıları, askeri tatbikatları, bedelli askerlik celplerini erteledik. İhracatçılarımızın etkilenmemsi gereken her türlü tedbiri aldık. Salgının yaygın olduğu İran üzerinden yapılan ticaretin TIR güzergahlarını başka bir yere yönlendirdik. İtalya ve Fransa'ya yapılan seferleri insan teması olmaksızın gerçekleşir hale getirdik. Vatandaşlarımıza fahiş fiyatlarla çalışan firmalara, özellikle bütün birimlerimizi devreye sokarak denetimlerimizi yoğunlaştırdık, cezaları artırdık. Alınacak tedbirleri sürekli istişare ettik ve çözümleri hayata geçirdik. 14 Mart'ta umreden dönen vatandaşımız yeni vaka olarak kayıtlara geçti. Umreden dönen vatandaşlarımızın karantinaya alınması uygulamasını başlattık. Ankara ve Konya'da 10 bin 300 vatandaşımızı karantinaya aldık. Bar, gazino, eğlence kulübü ve müze ile kütüphanelerin faaliyetlerini durdurduk. 16 Mart'ta uçuşların durdurulduğu ülkelerden gelen tüm vatandaşlarımızın 14 gün karantinada tutulmasını kararlaştırdık. En yüksek risk grubunda bulunan cami cemaatinin korunması açısında en önemli adımı atmış olduk. Kapalı çocuk oyun alanı, taziye evi gibi mekanların faaliyetlerine geçici süreyle ara vermesini kararlaştırdık. Genel kurullar ve eğitim çalışması gibi faaliyetleri erteledim. Ben partimin bu noktadaki bütün faaliyetlerini erteledik. Hızlı sonuç veren Kovid-19 testlerinin yapıldığı laboratuvar sayısını 4'ten 16'ya çıkarılması kararını verdik.

"17 MArt'ta İngiltere ve Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu ülkelere e uçuş yasağı koyduk ve yasak konulan ülke sayısı 20'ye ulaştı. Bakanımız da vaka sayısının 47'ye yükseldiğini duyurdu. Dün de vaka sayısı 98'e çıkarken, 1 vatandaşımızı da kaybettik. Aldığımı tedbirlere destek veren, meseleye ahlaklı ve vicdanlı şekilde yaklaşan herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu süreçte virüs ülkemize gelmekte niye geç kaldı diye dizlerini dövenler, kaos çıkarmaya çalışanlar da çıktı. Milletimizle birlikte ülkemize yönelik her saldırıyı nasıl göğüslemişsek bu sıkıntıyı da aynı şekilde karşıladık. Ellerini ovuşturarak virüsün ülkemizi esir almasını isteyenlere fırsat vermedik, vermeyeceğiz.

"Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu sıkıntılı süreçte bırakın tökezlemeyi, daha da güçlenerek atlatacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Biz önce insa diyen öyle bir medeniyetin, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen bir kültürün mensubuyuz. Aldığımız her tedbir hayatları korumaya yöneliktir. Bu tür hastalıklar pek çok inanın maruz kalması ve başkalarına bulaştırmasıyla yayılıyor. Sağlıklı insanlar rahatça atlatırken, bağışıklı sistemi zayıf kişiler ölümcül sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu hastalıktan en iyi korunma yolu virüsün bulaşmasını engellemektir. Alınan tedbirlerin tamamı hem kendimizin, hem de diğer insanların sağlığını koruma amaçlıdır. En iyi korunma yöntemi herkesin kendi kendine alacağı tedbirlerdir. Kimse bencilliği veya özensizliği sebebiyle toplumun sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir. Dünyadaki diğer ülkeler gibi Türkiye'deki tedbirler de salgın riski ortadan kalkana kadar geçici olarak uygulanacaktır. Açıklanan tedbirlere hassasiyetle riayet edersek evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz.

"Bilim insanları en iyi tedbirin temizlik olduğundan eminler. Temizliğin imandan geldiği öğüdüne uygun şekilde, günde 5 vakit elini yüzünü kollarını başını ayaklarını yıkayan kişi islami ve tıbbi olarak en ideal temizliği yapan kişidir. Kültürümüzde sarılmak, tokalaşmak önemli bir yer tutar. Zira sevgisini dokunarak göstermeyi seven bir milletiz ancak yaşadığımız süreç bir müddet buna ara vermemizi gerektiriyor. Salgın tehlikesi tamamen ortadan kalkana kadar sevgimizi yüreğimizle göstermekle yetineceğiz. OĞ yüzden gönül selamı.

"Peygamber efendimiz veba olan yere gidilmemesini, veba olan yerden de çıkılmamasını tavsiye aldım. Bugün bize düşen de Kovid-19 virüsünün bulaşma ihtimali olan yerlerden uzak durmak, maruz kalmışsak iyileşene kadar diğer insanlarla teması kesmektir.

"Bugün bize düşen görev gereken her türlü tedbiri alarak takdiri Allah'a bırakmaktır. Ülkemizin de maruz kaldığı virüs tehdidinin en kısa sürede bertaraf edilmesi için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz. En büyük görev milletimize düşüyor, her bir fertten ricam tehdit geçene kadar mümkün olduğu kadar evlerinde çıkmamalarıdır. Kontrol edemeyeceğimiz her temas bizi taşıyıcı haline getirebilir. Bizi hasta etmese de sevdiklerimize bulaştırarak hastalıklarına yol açabiliriz. sosyal hareketliliği ne kadar azaltırsak virüsün yayılma hızını o derece düşürürüz. Toplu ulaşım araçları ve kapalı mekanlar başta olmak üzere insanların yakın mesafede bulunduğu ortak kullanım amaçlı her yer virüsün yayılma alanları.

"Herhangi bir şekilde virüse maruz kalmış tek bir kişinin dışarda dolaşması halinde gün içinde yüzlerce kişiye bunu bulaştırma ihtimali var. Vakit gönlümüzce gezme değil, tedbir, tevekkül, okuma, dinginlik vaktidir. Yapabileceğimiz her şeyi evimizden yapma, dış dünyayla irtibatı asgariye indirme vaktidir. Vakit, kendimizden fedakarlık etme vaktidir. Mecburiyeti olmadan hiçbir vatandaşımız tehdit ortadan kalkana kadar evinden çıkmamalı, kimseye temas etmemelidir. İşlerine giden vatandaşlarımız hemen evine dönmeli, kimseyle temas etmeden sabunla ellerini ve yüzünü yıkamalıdır.

"Çocukalarınızda dışarıya çıkmadan evde kitap okuyarak, derslerine çalışarak vakitlerini değerlendirmelerini istiyoruz. Yaşlılarımızın evden çıkmakla yetinmeyerek, ailenin dışarıyla irtibatı olan herkesle görüşmemeleri daha doğru olacaktır. Kimi Avrupa ülkeleri kimi dezavantajlı grupları, özellikle yaşlıları gözden çıkardan anlayışa kesinlikle katılmıyoruz. Bunun için yaşlılarımızı koruyup kollayacağız. Bilim Kurulu'nun önerisiyle İstanbul ve Ankara'da başlatılacak bir çalışmayla 65 yaş üzeri tüm yaşlılarımıza koruyucu maske ve kolonya dağıtacağız. Yalnız yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın korunmasında herkese görev düşüyor.

"Kamu bankalarımız 76 yaş üzeri emeklilerimizin maaş ödemelerini isterlerse evlerinde yapacaklar. Huzur evlerimizdeki doktor sayısını da artırarak, yaşlılarımızın sağlığını daha yakından takip edeceğiz. Sağlık sistemimizi güçlü şekilde ayakta tutmak için yükü hafifletmemiz gerekiyor. Hayati olmayan sağlık sorunlarına aile hekimleri yoluyla çözüm aranmasını rica ediyorum. algın hastalık durumlraında hastaneler virüs bulaşma ihtimali en yüksek yerler haline gelmektedir. Yüksek ateş, kuvvetli öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkan vatandaşlarımız paniğe kapılmadan Alo 184'ü aramalıdır. Yapılacak yönlendirmeye göre hareket edilmesi halinde sağlık kurumlarımızdan verimli şekilde istifade edebiliriz.

"Kovid-19'a karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarını da devam ettiriyoruz. Ar-Ge çalışmalarını yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tüm araştırmacıları bir araya getirdi. Önceki gün Almanya Fransa İngiltere liderleriyle, dün de İtalya Başbakanı ile yaptığım görüşmede ülkemizin onlara yapabileceği katkıları ele aldık. Salgın ilk başladığında Çin'e de destek vermiştik. Türk Hava Yolları hem dünyanın çeşitli yerlerdeki vatandaşlarımızın ailelerine kavuşturulması ve kargo hizmetlerinde çok büyük gayret gösterdi. THY'ye de gereken desteği vereceğiz.

"Türkiye olarak hızlı kararlar alarak ve süratle uygulamaya geçirerek ülkemizin bu krizden en az şekilde etkilenmesi için elimizden geleni yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Çevremizdeki ülkelerde çok ciddi kayıplara yol açmasına rağmen, virüsün ülkemize gelişi hem geç, hem de sınırlı olmuştur. Tehlikenin kapımızı çalmasını beklemeden yeni ve etkin tedbirler alıyor ve uygulamaya geçiriyoruz.

"Hastalığın çıktığı ilk günden itibaren arkadaşlarımız sürecin ekonomik etkilerini yakından takip ediyorlar. Özellikle de ekonomi yönetimimiz ve ilgili bakanlarımız tüm iş dünyasının taleplerini ve öngörülerini toplayarak hazırlıklarını yaptı.

"Son yıllarda ekonomimizi hedef alan saldırılara karşı verdiğimiz mücadele sayesinde küresel türbülanslara güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirerek biz hedefimizi koyduk ve yolumuza devam ettik. Bu 2 aylık direnme sürecini de en iyi şekilde atlatacağımızı ümit ediyorum. Hasarın boyutları kestirilemiyor. Bizim tüm senaryolara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrışan bir ülke olarak konumlanışımız da bir gerçektir. Borsaların çok sert değer kaybettiği 28 Şubat-16 Mart tarihleri arasında bizim kaybımız yüzde 17'de kaldı. Aynı tarihlerde Türk lirası olarak da gelişmekte olan ülkelerin hepsinden daha iyi bir direnç gerçekleştirdik. Ekonomimiz için koruma kalkanı olacak bir paketi devreye alıyoruz.

"MB likidite sıkıntısı yaşanmayacağının garantisini ortaya koydu. MB ihracatçımız için de önemli uygulamalar başlatık. nisan, mayıs ve haziran ayı vadeli faiz ödemeleri ekim kasım ve aralık aylarına ertelenerek azami vade 1 yıl uzatıldı. nisan, mayıs ve haziran ayında vadeleri dolan kredilerin kapama süresi de 1 yıl uzatıldı. İhracatçımız bu süreçteki belirsizliği rahat bir şekilde atlatabilecek.

"En büyük önceliğimiz üretim ve istihdam. Kamu özel sektör dayanışmasıyla daha da güçlenerek çıkacağız. Paketten istifade edecek firmalarla ilgili ön şartımız istihdam kaybına yol açmamalı. Firmaların nakit talebinin hızlıca karşılanması ve kredi kullanımında kısıtlamaya gidilmemesi de önemlidir. Finans kurumlarından da kredi şartlarının esnetilmesine yönelik adımlar bekliyoruz. Kredi çağırma, mevcut kredi limitini kullandırmama gibi uygulamalardan özenle kaçınmasını istiyoruz. Kurumlar firmaların, KOBİ'lerin, bireysel kesimin geçici iş ve ciro kaybında gelir kaybı yaşayanların taksit, öteleme, yapılandırma, düzenleme taleplerine olumlu cevap verilmelidir.

"100 MİLYAR LİRALIK KAYNAK SETİNİ DEVREYE ALIYORUZ"

Ekonomik İstikrar Kalkanı adını erdiğimiz bir paketle toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini böylece devreye alıyoruz.

Bu çerçevede devreye sokacağımız tedbirler şunlar:

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.

2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.

8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.

9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız.

12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteliyoruz.

13- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.

14- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.

15- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.

16- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.

17- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.

18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.

19- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.

20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz.

21- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (75)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Seker19 Mart 2020 11:29

    Turkiye de TL ye guvenen her zaman kaybeder. 2009 da doviz kuru 1.19 TL dolar ken simde 6.50 TL. Yuzde 650 halk fakirlesmistir. Merkez istese Doviz fiyatlarına mudahale eder ama umrunda degil nasılsa enflasyon dusuk gosterdikleri icin halkın parasını eritmek serbest. Bunlar iste yerli ve milli yöneticileriniz. Hepsinin hesapları Amerikan Doları dolu. Siz ise bankadaki TL nizin erimesini seyredeceksiniz Milli ve Yerli yöneticilerimiz Milli Paranın pul olmasını önemsemiyor. Surekli DEVALUASYON. Bende yurtdısına havale ettim birikimlerini Milli Parasını koruyamayan yönetimden hayır hic gelmedi gelmez.

  • gnçlk19 Mart 2020 10:12

    Ekmek, bulamayana yaramayan 100 bin TL başka bir paket. ciddiyim, Ekmek bulamayan, doğalgaz su ve elektrik ödeyemeyenlere yaramaz bu paket. Ne iş gücü oluşturur, ne var olan fakirliği düzeltir.  Bu paket ve para, işsize iş sağlamaz. fakiri fakirlikten kurtarmaz. Var olan durumu, kalıcı olarak değiştirmez. emeklinin durumunu düzeltmez iyileştirmez. Geçmişe gidelim. bunun gibi yüzbinlerce TL paket geldi ve gitti.  emekli mutsuz, İşçi mutsuz, İşveren mutsuz, İşsiz mutsuz. İç piyasa tüketimi diplerde. Yılar önce kodaman inşaatçılar vardı, kredi çektiler, ödeyemiyorlar.. risk kobi ve orta işverenlere geçti... Derken işçi ve emeklide aynı duruma düştü. Şimdi olmayan parayı harcayanlar dahada çoğaldı. Herkes tüketti. Ama herkeslerin satacak bir şeyi yok, değerinde alacak dakalmadı. Süse püse gömüldü paralar. TÜKETİM YOKSA, DIŞARDAN YATIRIM GELMEZ. tüketim gücümüz eriyor.  dış borç katlanırken. Yanlış denklem

  • Pardus19 Mart 2020 09:22

    Gelir azaldığı için talep düşecek, büyüme eksi olur yine

  • Mucise Reis ;)19 Mart 2020 09:18

    Türkiye de ne zaman korona virüs bitti denebilir. Büyük reis ne zaman, eskisi gibi, sarayda halka,muhtarlara, yada partililere açık yemekli konuşma yapar. saray kapıları, virüsden önceki gibi, eskisi gibi açılır. o zaman virüs Türkiye de bitti denir. Korona virüsü geldi, güvenlik önlemi gereği sarayda hiç toplanma olmuyor, sizde dikkat ettiniz mi ?. Çankaya da oluyor. Bu son yapılan konferans da olduğu gibi. sizlere, borsacılara benden ip ucu : ) gelen açıklamanın borsaya ve virüs haberleri ile ilgili büyük ip ucu olacaktır.

  • hakan19 Mart 2020 09:17

    Keske bu pakette işsizlere aylık maaş emeklilere %50 zam olsaydı.paranın dünyada çöp oldugu zamanda bile dagıtacak paramız yok :((

  • Kerim AKÇAY.19 Mart 2020 05:21

    Bi seferde Tamanlami ile gercekden magdur olanlara ve durumu olmayanlara hani bu parasi olupda paralari azalmis diyenlerede degil bi sefer bi mujdeli haber ver mesela vergi borcunu sil yapilandirma veya calisamayanlara ne biliim en azindan bi 10 ay belli bi mikTarda issizlik maasi veya mahkemede davasj olanlarin davalarin sonuclanmalarinda bi hizlanma gibi. Boyle devam edilirse zenginlerin fakirlerden veya maddi durumu iyi olmayanlardan cok cekecegi vardiir. Bence.

  • türk.19 Mart 2020 00:19

    birgünde şükür edin Allah a. 

  • Fuat19 Mart 2020 13:39

    Ah bir de türkçe konuşabilsen türk

  • Türkoğlutürk 19 Mart 2020 09:36

    O gün gelsin şükürde ederiz

  • Borsaacemisi19 Mart 2020 00:16

    KÜÇÜK YATIRIMCI BATTI, HALK SİZE OY VEREN KİŞİLERİN GÜVENİNİ KAYBEDİYORSUNUZ ŞU PATRONLARI DESTEKLEMEYİ BIRAKIN ARTIK SİZE OY VEREN KİŞİLERE YARDIM EDİN.SİZ PATRONLARA YARDIM ETTİKÇE KENDİ AYAĞINIZA SIKIYORSUNUZ.

  • Borsaacemisi19 Mart 2020 00:07

    Borsada pegasusta param yüzde 120 kayboldu.Koronayı bahane eden vicdansız patronlarınız yüzünden hiç bir önlem almadınız.Hakkımı size nasıl helal edeyim.

  • Pazar19 Mart 2020 09:07

    bence coronayıda reis çıkardı pegasusdan hisse al diye reismi söyledi senin beynin yokmu...

  • Batak18 Mart 2020 23:36

    Biz yaşı 50 ye gelmiş primi 10 bin güne dayanmış çalışamayan/iş bulamayan türemiş çift dikişliler ne edecek? Bence aileleriyle 10 milyonu bulan bu grubu corona/idlip hangisi olursa kurban edin gitsin! Bizde sürünmekten/yük olmaktan kurtulalım!

  • Kamulaştırma18 Mart 2020 23:19

    Şok marketler tarihi dibi görmüşken devlet halka arzın hepsini toplamalı. Böyle krizlerde piyasayı kontrol edebilmeli, fiyat artışlarını kontrol edebilmeli. Geçen yıl patates soğan diye seçim kaybetmiş bir hükümetten bahsediyoruz. Bu yıl da virüsten dolayı yağmalanan marketler. Devletin bir marketler zincirinde büyük payı olmalı.

  • Mucise Reis ;)18 Mart 2020 22:13

     Adam dükkan kiramı nasıl ödücem diyor. kira için çalışmak lazım diyor. yanında içi var onlar oturuyor. Müşteri yok. işçilere yevmiye ödüyor. işçilerin sgk ödüyor. kira ödüyor üzerine devlete stopoj yüzde 20 lerde ödüyor. yani adam cepden ödüyor. bu işler kredi ile dönmez. Bu olaya dokunan bir çözüm göremedim. Ama esnaf için can alıcı nokta bu. Devlet ve sgk teşviği için, güncel borç olmaması lazım. Borç olmasın ama, gelir olmayınca nasıl ödensin ? küçük ve orta hal esnafın sorunu  bu. ısınma, elektrik, su, vb. yazmadım bile. ufak tefek masrafları. Ben isterdim ki, gerçekten 100 milyar TL küçük esnafa ve onun çalışanına kadar yansısın. esnafın bankalara kredi borcu var. Çalışanlarında kredi kart borçları ve kredile aldığı ev, otomobil, okul taksiti, okuyan öğrenci, vb. vb. yani çözüm denen şey, fabrikatör ve kodaman büyük firmalara yarayan olaylar. İşçi sendikası ve bazı derneklerin toplantıya alınmadığı belli. 100 milyar TL, gittiği yere bak bide?

  • mezarci19 Mart 2020 09:08

    anlaşılan yazılanları bile doğru okuyamamışsınız gerçi anlamak nerenle dinlediğine bağlı...

  • Hadi ya18 Mart 2020 22:10

    Sahsim kac gundur bi yerlerde konusamayinca , koustukca konustu normal yani.. ama biseyi unuttu bay kemal

  • borsa18 Mart 2020 22:01

    borsa %17 düştü diyor ya benim param %100 eridi

  • canbey18 Mart 2020 21:59

    yoksullar ıçın değil zengınler ıçın bır paket  bu kararla ülkemızde dolar mılyarderlerının sayısı hızla artacak  fakırler ezılmeye sömürülmeye devam edecek   bu kurtarma hıkayelerı  AKP  nın çöküşünü durdurmaya yönelık tedbırler 

  • ve18 Mart 2020 21:54

    100 milyar TL bakalım. 5 TL bana faydası olacak mı. 1 suriyeli kadar devet imkanından fayda görmedim. Reis korona tedbiri uyguluyor. Sarayda 1 toplantı yapmadı. Hep çankayada toplanıyor bu aralar. Saray sadece ikamet adresi oldu.

  • emekci18 Mart 2020 21:51

    işsiz kalan, satış yapamayanlara yardım yok. yine patronlara...

  • Şey oldu18 Mart 2020 21:44

    Şey olunca şey olur🤔

  • bir garip yolcu18 Mart 2020 21:38

    güzel ama yetersiz , 10 madde ye daha ihtiyaç var , teşvik bukadar yaygarayla bukadarcık olmamalıydı :( 

  • Wee18 Mart 2020 21:36

    Hic susmayacak sandim

  • Türküm Doğruyum18 Mart 2020 21:34

    Bay Kemal'in hiç mi suçu yok.Bu sefer...  🤦‍♀️🤦‍♂️🤷‍♀️

  • A. A.18 Mart 2020 21:32

    Devletimiz bunun da üstesinden gelecek. Çok şükür başımızda Reis var. Düşünün bide namus sözünü umursamayanlar, PKK ve Fetö ile işbirliği yapanlar olsaydı. Bazıları dinden rahatsız olmuş. Din sadece hocalar için midir beyler? Siz Allah'ın kulu değil misiniz? Reis de biz de Allah'ın kuluyuz ve O'na döneceğiz. Para da Borsa da bir yere kadar. Bunu unutmayalım derim...

  • Onurlu ol18 Mart 2020 22:27

    Birak bu patrona yalakalik yapan şebet tavirlari, karakterli ol biraz. 100 tl paraya serefini satma

  • Bunların18 Mart 2020 21:20

    Teşfikten anladığı,yandaş ve avanesine koltuk çıkmak.Siyaset hiç bu kadar seviyesiz olmadı bu ülkede.

  • ykuşagı18 Mart 2020 22:29

    siyasetteki seviyesizlikleri görmediysen 90 lı yılları hatta 2002 ye kadar olan dönemi yaşamamışsın demektir biz seviyeyi 2002den sonra gördük seviyesizlik işte o zamanlarda vardı guccüksün cocuksun o zamanlarda şimdide gevezelik yapıyon

  • 18 yılda bir tane adaletli işiniz olsun be.18 Mart 2020 21:15

    En düşük emekli maaşında gözü olanın,gözü çıksın.İsterse 7500 tl olsun.Sorun bu değil.Sorun; uzun yıllar üst düzey yönetici olarak çalışıp,asgari ücretliden kat kat fazla,vergi ve sgk primi ödeyen insanların 3bin küsür lira alabiliyor olması.Bu mudur sizin adalet anlayışınız?Çok düşük maaşlı geniş kitlelere gulugulu yaparken,eğitimli,sorumluluk taşıyan,risk alan yöneticileri bir çırpıda harcayabiliyor olmanız,sizin siyaseti ne noktalara getirdiğinizin çok açık bir göstergesi.

  • A.yilmaz18 Mart 2020 21:09

    Valla reis emeklilerin drum sikintili en dusuk emekli maasini asgari ucret ile bir yaparsiniz cok guzel bir ayar vermis olursunuz sayin reis halkin beklentisi bu genede Allah razi olsun sizden

  • selamı 18 Mart 2020 21:09

    bence beledıyelere odenen emlak vergılerınde oteleme yapılabılırdı 1 taksıt ıcın 

  • aktroller18 Mart 2020 21:07

    hayret aktroller basmamış sayfayı, onların da canı yandı demek

  • İşçi19 Mart 2020 09:11

    Ahaha yok yok senin gibi troller var bu sefer sizlerden sıra gelmemiş baya mesai yapmışlar hazır metinlerle xdddd

  • Batık18 Mart 2020 20:45

    Çalıştığım yer kapandı. Maaş alamıyoruz. Kredi borcum var nasıl ödenecek. Tüm kredilere 3 ay öteleme gelmeli.

  • Borsazede18 Mart 2020 20:29

    TEŞVİK PAKETİ OLMUŞ SADAKA PAKETİ İÇİ BOMBOŞ.

  • nee18 Mart 2020 20:12

    bu nasıl paket vırus ıle ilgili bır tane olumlu bır onlem yok sız olun toprağı bız ustunuze atarız demek ın farklı bır boyutu bu

  • USAK.ZEDE18 Mart 2020 20:06

    Usak hissem yuzde 60 dustu, 120 bin lira zarar var, ustune bedelli basvurusu var. Saray baskani da borsa yuzde 17 dusmus. Dalgami geciyorsunuz?

  • ykuşağı18 Mart 2020 22:33

    uşak 6ay önce 1 TL 'den 1 ay önce 3 TL ye geldi sataydın hisseni daha ne kadar değerlenmesini bekliyon 5 TL de kesmezdi 10 TL oldun diye beklerdin degilmi gerçek bu aç gözlülüğun sonu bu işte.

  • ve18 Mart 2020 19:59

    cuma hutbesi gibi oldu. devlet mi? imamı azam mı? : )

  • ykusagı18 Mart 2020 22:36

    sen müslüman değil misin neden rahatsız oluyon munafik allah peygamber dedi örnek verdi diyemi müslüman memleket burası sen musriksen müslümana da liderinede saygı diy biz senin havrana kilisene papazına karışan mi var dürzi

  • ..........?18 Mart 2020 19:57

    Beklenti neydi ne yapılması lazımdı ki kimse memnun kalmadı

  • oğuz19 Mart 2020 09:14

    okuduğum en doğru yorum şimdiye kadar bakıyorumda millet laf olsun diye boş boş konuşmuş...beklenti nedir biliyormusun herkes hep kazanacak kaybetmeyen olunca kazanan nasıl olacaksa bedavadan cebe bol bol para girecek çalışılmayacak elde 8 10 binlik telle bi b.k yaramayıp sadece hayatını yorum yaparak geçirmek işte beklenti budur...

  • bu dünyadan biri18 Mart 2020 19:42

    Deniz bitti, sata sata bitirdiler. dağ fare doğurdu. İşimiz duaya kaldı. vah ülkenin haline. 

  • dkddm18 Mart 2020 19:40

    Haşmetli Hailfemiz dinden imandan bi girdi çıkmak bilmedi hayatımda dinlediğim 3n boş konuşma oldu içi boş paket😂

  • cCcihaD 18 Mart 2020 22:38

    munafik olmasaydın dinden peygamberden verilen bir örnekten rahatsızlık duymazdın bu kadar net

  • Dagit18 Mart 2020 19:39

    Çalışanlara vergi indirimi yokmu,biz çalışanlar öde öde dur....Bolu bol kepçe dağıtın.....

  • malof19 Mart 2020 06:34

    sadece iş veren vermiyor malof kafalilar tüm çalışanlar vergi veriyor..memurlarda vergi veriyor.bunun adu gelir vergisi...

  • 78hasanpasa18 Mart 2020 22:45

    sen memursan maaşını bilirsin memurun vergisimi olur leyn sanki market bakkal isletiyon esnafmısın gelirin verilen zam oranında sabit esnaf ise krizlerde kepenk indiriyor sen aynı maaşı aliyon sonra çocuğunu da memur kadrosuna yerleştirmeye uğraşıyon çocuğunu devlete yerleştirme uğraşma bunun için aç dukkan bufe neyse kazansin

  • 78hasanpasa18 Mart 2020 22:44

    sen memursan maaşını bilirsin memurun vergisimi olur leyn sanki market bakkal isletiyon esnafmısın gelirin verilen zam oranında sabit esnaf ise krizlerde kepenk indiriyor sen aynı maaşı aliyon sonra çocuğunu da memur kadrosuna yerleştirmeye uğraşıyon çocuğunu devlete yerleştirme uğraşma bunun için aç dukkan bufe neyse kazansin

  • bat18 Mart 2020 20:40

    adamın yazması neyinize battı ulan 17 yildir hic çalışanın gelir vergisi düşmezdi bu sadece çalışan ve eyt lileremi işlemiyor.

  • Mucise Reis ;)18 Mart 2020 19:39

    Bir kere kendinize sorun. 20 yıldır, çıkan bir yasa ile. 1 cezanız affedildi mi?  1 krediniz af oldu mu ? borcunuz silindi mi? faizsiz 1 kere kredi kullandınız mı ? devlet tarafından bir yardım yada destek aldınız mı ? kosgeb kredisi, teşvik kredisi, gibi hibe kullandınız mı ? siz kendinize bunları sorun. Bu dediklerimi her seçim dönemi kullanan x kişiler var, ardı ardına, aynı imkanlardan yararlanan bazı zümreler var. Uyandın mı?. Hadi sizlere iyi uykular, seçimde gaza gelip din elden gidiyor diye oy mu atarsın? yıllarca yediğin kazıkların bedelini mi ödetirsin? karar senin. Bize göre hava hoş,. Haydi gülüm eğlen coş : D Sakla samanı, birileri aç kalmasın. Sen aç kalsan da olur : ))

  • Servet19 Mart 2020 04:16

    Devlet para babalarının vergi borçlarını silerken cıkın cıkmaz fakir fukara icin bir lokmaya uzansa cıyak cıyak bagırırsınız ne şakraban insansın

  • yahya18 Mart 2020 22:48

    yiyim için devlet ödesin diyon yani onur vergilerle yediğim borç bana kar kalsın diyon yani bu zihniyet memleketi bitiriyor işte dünyaya kriz gelmiş ulan ülke otomatikman tesirinde kalıyor ne kadar tibet öküzü varsa afkuruyor

  • Duyun sesimizi18 Mart 2020 19:38

    Emeklilere en az promosyonu veren kamu bankaları, kamu bankalarının promosyon ödemelerini en azından özel sektör kadar vermesini istiyoruz

  • süreç18 Mart 2020 19:38

    zor bir süreç...o kadar atıp tutmayın arkadaşlar, önlemler sıra ile alınır alınıyor. bu düşüncemin siyaset ile ilgisi yok.  .. yapılanların hepsi olumlu, umarım sonuçları da ülkemiz için iyi olur. 

  • oğuz19 Mart 2020 09:17

    Bu ithal troller anlamaz kardeşim bunlara dayayacan samanı dayayacan samanı samanla beslenınce beyınde saman oluyor maalesef (6) burada anlamadıysanız arada blom. tvi yi izlesinler orada da anlamazlarsa yaopacak bişe yok bunlara bi aşıda bunların beynı için geliştirlmeli  (6) 

  • Borsa gündem18 Mart 2020 19:37

    Bu kadar aktrole geçit vermekle kendiniz bitiriyorsunuz.Gazetecilik yapacaksanız,biraz cesur olacaksınız.

  • Dağ fare doğurdu18 Mart 2020 19:34

    Almanya 100 milyar dolar.Türkiye 15 milyardolar.Çoğu da ödemelerin 3/6 ileriye ötelemesi...

  • eee18 Mart 2020 19:31

    Dikkat eddiniz mi, toplantı sarayda olmadı  : ) bu saray milletin, halkın vb.  cumhurbaşkanına değil millete yapıldı... gel gelelim korona var diye, sarayda hiç açıklama yapılmıyor. saray belli ki kale gibi korunuyor : D . Millet sokak da maskesiz gezebilir. Maske almakda artık reçete ile olacak.. anlayın yani tehlikeyi ve tedbirleri.

  • Alpertunga18 Mart 2020 19:30

    Yesinler sizin adaletinizi.yüksek prim ödemiş,eşek gibi çalışmış emeklinin suçu ne.en düşük emekli maaşını 1500 yapıyorsun.diğerlerinle eşitle bari.

  • Bir yorum18 Mart 2020 21:15

    Yalan söyleme!

  • : )18 Mart 2020 19:30

    Çay dağıtmadı sadece. Hanımlar evinizde toplanın çay için. Beylere yok ama... demleyin çayınızı içinde demedi :D Korono beklerken, mitingç. çıktı

  • Borsaci 18 Mart 2020 19:22

    Hayatımın 30 dakikası boşa gitti. Hiç bir şey degistirmeyecek.

  • Kayseri'linin18 Mart 2020 19:16

    Sucuk dağıtması gibi bir şeydi teşfik paketi.Yine garibanın,kuruş kuruş ödediği vergisi,yandaşa can suyu olarak kullanılacak.

  • 1 hafta bekleyişten sonra18 Mart 2020 19:13

    Bu muydu memleketin geleceğini değiştirecek konuşma.

  • MUVAZZAF ASKER18 Mart 2020 19:09

    bugün teşvikler ile borsa tutundu yarın sert satışlar gelir.

  • Alp18 Mart 2020 20:45

    Tam tersi olur

  • Maho18 Mart 2020 19:07

    Erdoğani moralsiz gördüm.  Biz dedelerimizden devlet buyuklerine zor gunlerde DUA etmeyi öğrendik. Ben 3 fatiha 1 ihlas yolluyorum. Allahin izniyle...memleket icin güzel şeyler yapacağına inaniyorum.

  • Alimin uykusu cahilin ibadeti18 Mart 2020 21:58

    20 sene olmadı şimdi mi olacak. Dedelerin zaten bilgi sahibi olsa Türkiye bu halde olmazdı. Dede cahil torun cahil bir de cennete gidecek sanırlar

  • Erol g.18 Mart 2020 18:58

    65 YAŞ ÜZERİNDE OLAN VATANDAŞLARIMIZ EVDEN ÇIKMAYIN DENİYORSA 65 YAŞ ÜSTÜ SİYASETÇILER DE EVDEN ÇIKMASINLAR 65 YAŞ üzerı OLANLARA kolonya MASKE verileceğine 65 YAŞ ÜZERİ OLUP KİRADA İKAMET EDENLERE TOKİ VE BELEDİYELER SOSYAL KONUT KİRAYA VERSİNLER

  • Mağdur 18 Mart 2020 18:58

    Hani teşvik nerede

  • eee18 Mart 2020 18:55

    Hatay valisi olsa, virüs konuşurdu. Sadece virüsle ilgili açıklama duyamadım. Atamalar, bilmem neler, hayali düşmanlar, virüsün türkiyede çoğalmasını isteyen birileri varmış :D  hangi devletse o kişi artık :D  tamamen içi boş bir konuşma olarak değerlendirdim. hiç bir verim göremedim. 

  • mtu18 Mart 2020 18:55

    işe gitmek zorundayız

  • ee18 Mart 2020 18:53

    camiyede mi gitmeyek ?